Skip to Content

Andreas Kalbitz uteslutning från AfD bekräftas, men kan komma att överklagas till civil domstol. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

Digital utgåva

Den 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

Publicerad: 29 juli, 2020, 20:44

 • Svenska

Läs även

I Tyskland är det brukligt att de politiska partierna har skiljedomstolar för att avgöra interna tvister, som till exempel frågor om tolkning av partistadgarna. Även om medlemskap och uteslutningar blivit korrekt avgjorda av partiets styrande organ kan detta prövas i sådana partidomstolar. AfD:s domstolar är tillordnade respektive delstat och som en andra och högsta instans finns också en landsövergripande skiljedomstol. En domstol som är skyldiga att pröva partibeslut i en viss delstat hämtar sina ledamöter från andra delstater. Ledamöterna är ofta äldre medlemmar som lämnat aktiva uppdrag i partiet. Allt för att ledamöter i partidomstolarna skall vara så oberoende och opartiska som möjligt. Ordningen med partidomstolar är en gammal tradition i Tyskland. Även Hitlers parti hade ett internt domstolsväsen.

Andreas Kalbitz går nu vidare till civil statlig domstol. Enligt tysk lag har han möjlighet att stämma partiet och få prövat om uteslutningen är i enlighet med den tyska partilagen.

Grunden till uteslutningen är partistyrelsens hävdande att Kalbitz lämnade oriktiga uppgifter i samband med att han inträdde i partiet år 2013. Han skall ha förtigit att han tidigare varit medlem i partiet Republikanerna samt den senare förbjudna organisationen Hembygdstrogen Tysk Ungdom (Heimattreue Deutsche Jugend HDJ).

Kalbitz bestrider att han varit medlem i denna organisation men medger att han vid två tillfällen, med fjorton års mellanrum, ”förirrat” sig till möten som denna grupp organiserat: år 1993 samt 2007.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Anna Catherine af Trampe

  Andreas Kalbitz skall ha förtigit att
  han tidigare varit medlem i partiet Republikanerna
  samt den senare förbjudna organisationen Hembygdstrogen Tysk Ungdom
  (Heimattreue Deutsche Jugend HDJ). Tyskar som värnar det inhemskt tyska kan följaktligen inte annat än “förirra” sig till möten med nationella grupper. En särdeles trång åsiktskorridor i Tyskland, även när man jämför med svenska dito.

 • RL, Vallentuna

  Att det skulle vara förbjudet att vara Hembygdstrogen Ungdom visar att lagen är orättfärdig. Inget att bry sig om.
  Tyvärr tycks AfS ha samma sjuka som SD …ständigt syssla med utesluta varandra.
  Har Tyskland verkligen råd med sånt ??

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

USA:s utrikesminister: Vi ska arbeta för regimskifte i Kina

USANär USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen talade på Richard Nixon Presidential Library, höll han ett av Trump-administrationens mest kontroversiella tal hittills. I talet, som hade ämnet ”Kommunist-Kina och den fria världens framtid”, förklarar Pompeo att man nu kommer att arbeta med hårdare metoder för regimskifte i ”Kommunist-Kina”, som han kal­la­de ”en tyranni”. ”Vi har gjort det tidigare”, sade han och förklarade att det är USA som ska leda uppgiften tillsammans med sina allierade.

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN kallar kvinnor för ”Individer med livmoderhals”

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Terrorist i Storbritannien förlorar mål om tidig frigivning

STORBRITANNIENStorbritanniens högsta domstol har avslagit den begäran som den dömde terroristen Mohammed Zahir Khan lämnat in om att friges efter halva tiden. Khan hävdade att en lagändring som avskaffade den typen av straffrabatt kränkte hans mänskliga rättigheter och är diskriminerande mot muslimer.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

Gå till arkivet

Send this to a friend