Skip to Content

Andreas Kalbitz uteslutning från AfD bekräftas, men kan komma att överklagas till civil domstol. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

Digital utgåva

Den 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

Publicerad: 29 juli, 2020, 20:44

 • Svenska

Läs även

I Tyskland är det brukligt att de politiska partierna har skiljedomstolar för att avgöra interna tvister, som till exempel frågor om tolkning av partistadgarna. Även om medlemskap och uteslutningar blivit korrekt avgjorda av partiets styrande organ kan detta prövas i sådana partidomstolar. AfD:s domstolar är tillordnade respektive delstat och som en andra och högsta instans finns också en landsövergripande skiljedomstol. En domstol som är skyldiga att pröva partibeslut i en viss delstat hämtar sina ledamöter från andra delstater. Ledamöterna är ofta äldre medlemmar som lämnat aktiva uppdrag i partiet. Allt för att ledamöter i partidomstolarna skall vara så oberoende och opartiska som möjligt. Ordningen med partidomstolar är en gammal tradition i Tyskland. Även Hitlers parti hade ett internt domstolsväsen.

Andreas Kalbitz går nu vidare till civil statlig domstol. Enligt tysk lag har han möjlighet att stämma partiet och få prövat om uteslutningen är i enlighet med den tyska partilagen.

Grunden till uteslutningen är partistyrelsens hävdande att Kalbitz lämnade oriktiga uppgifter i samband med att han inträdde i partiet år 2013. Han skall ha förtigit att han tidigare varit medlem i partiet Republikanerna samt den senare förbjudna organisationen Hembygdstrogen Tysk Ungdom (Heimattreue Deutsche Jugend HDJ).

Kalbitz bestrider att han varit medlem i denna organisation men medger att han vid två tillfällen, med fjorton års mellanrum, ”förirrat” sig till möten som denna grupp organiserat: år 1993 samt 2007.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Anna Catherine af Trampe

  Andreas Kalbitz skall ha förtigit att
  han tidigare varit medlem i partiet Republikanerna
  samt den senare förbjudna organisationen Hembygdstrogen Tysk Ungdom
  (Heimattreue Deutsche Jugend HDJ). Tyskar som värnar det inhemskt tyska kan följaktligen inte annat än ”förirra” sig till möten med nationella grupper. En särdeles trång åsiktskorridor i Tyskland, även när man jämför med svenska dito.

 • RL, Vallentuna

  Att det skulle vara förbjudet att vara Hembygdstrogen Ungdom visar att lagen är orättfärdig. Inget att bry sig om.
  Tyvärr tycks AfS ha samma sjuka som SD …ständigt syssla med utesluta varandra.
  Har Tyskland verkligen råd med sånt ??

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Tusentals protesterade mot restriktioner runt om i Europa

UTRIKESDen 17-18 november ägde stora demonstrationer rum på olika platser i Europa mot de coronarestriktioner ländernas regeringar infört. I Tyskland, där missnöjet även gällde ändringar i smittskyddslagen, använde polis vattenkanoner och arresterade nästan 200 personer. I Tjeckien och Slovakien sammanföll demonstrationerna med årsdagen av kommunismens fall i Tjeckoslovakien.

Gå till arkivet

Send this to a friend