Skip to Content

Foto: Pixabay/Daniel Roberts/Wikipedia/New York National Guard
LEDARE

Vaccinet ”Auktoriserat” – är allt som det ska då?

PappersupplaganNya Tider v. 33

På Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) hemsida finns en grön ruta som informerar om att vaccinen mot Covid-19 är godkända, men det är inte hela sanningen. Det kunde lika gärna varit en orange ruta med texten ”Obs, endast under utprovning”.

Publicerad: 22 augusti, 2021, 16:04

  • Svenska

Läs även

Den som besöker EMA:s hemsida med information om olika vaccin mot Covid-19 möts av en betryggande skylt ”Auktoriserad för användning inom EU”. Läser man vidare är det dock inte lika enkelt.

Under ”Detaljer” får man reda på att vaccinet endast fått ”villkorlig auktorisering för marknadsföring” med motiveringen att det svarar mot ett medicinskt behov, men att det inte genomgått sedvanliga tester. Man fortsätter att samla in data för att utvärdera om nyttan verkligen överväger riskerna.

Läser man i Pfizers egen ansökan för ”Nödgodkännande” i USA, kal­lar man sin produkt för ”investigational COVID-19 vaccine”, vilket betyder att den är under utredning. De kliniska testerna kommer att pågå ända till april 2023. Först därefter kan vaccinet få ett normalt godkännande enligt gängse rutiner.

På EMA:s hemsida anges ett antal krav för att bevilja ”villkorlig auktorisering för marknadsföring”, som alla måste vara uppfyllda. Ett av dem lyder:

”Nyttan med att medicinen finns tillgänglig idag för patienter överväger riskerna som följer av att ytterligare data fortfarande krävs.”
Men överstiger nyttan riskerna för till exempel ungdomar? Vi vet idag att barn och ungdomar drabbas ännu mindre av Covid-19 än av vanlig influensa. Samtidigt kommer rapporter om fall av svåra biverkningar när unga vaccinerats.

Den 17 juni meddelades amerikanska hälsomyndigheten CDC om att en 13-årig pojke avlidit tre dagar efter att han fått den andra dosen av vaccinet, och man utreder nu om vaccinet kan vara farligare för unga än själva sjukdomen. Sedan dess har flera fall dykt upp där barn avlidit sedan de tagit vaccinet.

Värt att komma ihåg är att ”Pandemirixskandalen” år 2009 blev en skandal efter att vaccinet mot svininfluensa visade sig orsaka narkolepsi i vissa relativt sällsynta fall. Under de 10 år som följde inrapporterades 394 misstänkta fall av narkolepsi. Cirka 150-200 av dessa orsakades av vaccinet, enligt Läkemedelsverket. Resultatet blev ändå att vaccinet drogs tillbaka. Totalt vaccinerades 5,3 miljoner svenskar med Pandemrix.

Jämför det nu med de officiella siffrorna över misstänkta biverkningar för Covid-19. Per den 4 augusti redovisar Läke­medelsverket 218 inrapporterade dödsfall för Pfizers vaccin, 21 för Moderna och 34 för AstraZeneca. Svåra biverkningar, motsvarande narkolepsi eller värre, har det rapporterats över 5 000 av. Ändå hörs inget om en ”covidskandal” från de svenska myndigheterna.

Andra intressanta fakta om vaccinen från EMA:s hemsida:

● Det är i dagsläget inte känt hur länge skyddet från vaccinet varar.
● Djurstudier visar inte några skadliga effekter för gravida, men data för användning av vaccin under graviditet är mycket begränsade.
Skylten på EMA:s hemsida borde rimligen bytas ut mot ”Nödgodkänt och ej färdigtestat försöksvaccin”.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Gå till arkivet

Send this to a friend