Skip to Content

Vad betyder invandringen för skolresultaten?

Allt färre elever klarar grundskolan och allt fler av dessa är födda utomlands. Barn och unga som kommer sent in i skolsystemet får sällan godkända betyg. En del anser att friskolorna bidrar till segregationen och att skolan skulle vara mer jämlik om skolor i privat regi förbjöds. Två tunga företrädare för skolvärlden befann sig i Almedalen för att ge sin syn på problematiken.

Publicerad: 21 juli, 2016, 22:37

  • Svenska

Läs även

Anna Ekström är generaldirektör för Skolverket. Hon kom tvåa i SVT:s frågeprogram ”På spåret” i vintras tillsammans med tidigare KD-ledaren Göran Hägglund. Hon berättar att hon var livrädd för att skämma ut hela Skolverket om hon inte någon gång kunde svara på frågan ”Vart är vi på väg?”.
Den frågan gäller förstås i skolvärlden också: Vart är vi på väg?

Anna E 1_218x322

Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket, berättar att man gjort en ”djupdykning” i statistiken och kommit fram till att ett stort inflöde av ”nyanlända” visst drar ned skolresultaten. Ett annat seminarium där hon deltog hade den fantasifulla titeln ”Nyanlända möter svensk skola – blir följden innovation?”. Foto: Skolverket

– Det vet vi ju inte riktigt, men vi vet var vi kommer i från. Det är från en period av ganska stora resultattapp. Dessutom har skillnaden mellan olika skolor ökat. Så jag hoppas att den svenska skolan är på väg mot bättre tider, sade Anna Ekström från en liten scen i Almedalen utanför en monter som tillhörde tidningen Dagens Samhälle.
Skolverket kom i våras med en rapport som visade på att elever med utländsk bakgrund har större betydelse för sjunkande skolresultat än vad man tidigare medgett.

– Vi gjorde en djupdykning i statistiken och såg att de elever som anlände till Sverige med den stora asylinvandringen i höstas var mycket äldre än vad barn varit som kommit hit tidigare år. Dessutom var det många som kom från länder med väldigt svaga skolsystem, säger Ekström.

När det gäller de dåliga svenska resultatet i Pisaundersökningen som kom 2013 så har Skolverket tidigare sagt att invandrarelevernas betydelse för resultattappet endast har varit marginell. Detta trots att debattörer pekat på att det sunda förnuftet räcker för att konstatera, att elever som kommer från länder utan fungerande skola och där en stor del av befolkningen är analfabeter rimligen inte kan klara proven, dessutom på ett främmande språk.

Nu låter det plötsligt annorlunda. Här börjar Anna Ekström stamma betänkligt när hon bläddrar i sina papper.
– Med den här fördjupade studien ändrade vi ordalydelsen till att istället säga att, eeeh ... nu ska vi se så att jag säger alldeles riktigt, att … därför... att resultatförsämringen kan förklaras till en lite större del, det är inte den stora förklaringen, det är inte den dominerande förklaringen, men det är en icke obetydlig andel av förklaringen som ligger i att vi har fått fler nyanlända elever, fick hon till slut fram.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Hanif Bali tillbakavisar anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter med flicka

INRIKESHanif Bali, känd och kontroversiell politiker inom Moderaterna, står anklagad internt inom partiet för påstådda sexuella kontakter med en ung flicka, kontakter som ska ha börjat när flickan var 15 år gammal. I ett längre inlägg på Facebook klargör han att det rör sig om grundlösa anklagelser och kallar det hela för en komplott skapad av hans politiska motståndare.

Svensk man grep afghan som våldtagit barn på öppen gata

INRIKESDen svenske hjälten Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil med sina unga söner när han såg något som inte stod rätt till – det ledde till att han stoppade och grep en afghansk asylsökande pedofil.

Nya bevis för att Estonia sänktes

Den 10 september 2021 träffade den finske ingenjören Harri Ruotsalainen den estniska Estonia-gruppen vid Riigikogu, Estland parlament. Hösten 1994 arbetade Ruotsalainen vid den finska räddningstjänsten i Helsingfors och deltog i Estonias räddningsinsats. Han berättade om de omständigheter som av den svenska regeringen hade hemligstämplats för 25 år, senare 100 år.

Åkesson kovänder om Ungerns Viktor Orbán – hyllar i stället Johnson och Kurz

INRIKESSD-ledaren gör helt om när det gäller vilka politiker och länder utanför Norden som han på något sätt ser upp till. Nu är inte vare sig Ungern eller Polen politiskt korrekta för SD-ledaren, än mindre premiärminister Viktor Orbán. Nu beundrar Åkesson istället Boris Johnson och Sebastian Kurz; makthavare som har utövat en repressiv nedstängningspolitik mot sina länders medborgare.

Krav på att evakuera 15 tolkar slutade med att 1  100 flögs till Sverige – tolkarna blev kvar

REPORTAGEI augusti mobiliserade den svenska staten sina yttersta krafter för att flyga in människor från Afghanistan till Sverige. Det som i debatten började med att ett ”tjugotal” tolkar och deras familjer skulle flygas in, slutade med att över 1 100 personer hämtades till Sverige. Migrationsverket krävde blixtsnabba ändringar av invandringslagstiftningen för att kunna flyga afghanerna, vilket regeringen genast verkställde. Totalt flög flygplan från Försvarsmakten till Kabul 22 gånger. Av det totala antalet afghaner kommer 650 som kvotflyktingar, medan resterande 450 redan hade medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige. Tolkarna, som var själva anledningen till att genomföra evakueringen, har fortfarande inte hämtats till Sverige.

Demokraternas Martin Wannholt utreds för brott

INRIKESÅklagare Bengt Olof Berggren har under måndagen beslutat att inleda en förundersökning mot göteborgspartiet Demokraternas ordförande, kommunalrådet Martin Wannholt, för ekonomisk brottslighet. Wannholt polisanmäldes redan 2019 men utredningen lades ned. Nu har nytt bevismaterial framkommit som enligt åklagaren bör utredas som åtminstone förskingring. Fler åtalspunkter kan enligt Nya Tiders källor tillkomma.

Gå till arkivet

Send this to a friend