Skip to Content

Vad betyder invandringen för skolresultaten?

Allt färre elever klarar grundskolan och allt fler av dessa är födda utomlands. Barn och unga som kommer sent in i skolsystemet får sällan godkända betyg. En del anser att friskolorna bidrar till segregationen och att skolan skulle vara mer jämlik om skolor i privat regi förbjöds. Två tunga företrädare för skolvärlden befann sig i Almedalen för att ge sin syn på problematiken.

Publicerad: 21 juli, 2016, 22:37

  • Svenska

Läs även

Anna Ekström är generaldirektör för Skolverket. Hon kom tvåa i SVT:s frågeprogram ”På spåret” i vintras tillsammans med tidigare KD-ledaren Göran Hägglund. Hon berättar att hon var livrädd för att skämma ut hela Skolverket om hon inte någon gång kunde svara på frågan ”Vart är vi på väg?”.
Den frågan gäller förstås i skolvärlden också: Vart är vi på väg?

Anna E 1_218x322

Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket, berättar att man gjort en ”djupdykning” i statistiken och kommit fram till att ett stort inflöde av ”nyanlända” visst drar ned skolresultaten. Ett annat seminarium där hon deltog hade den fantasifulla titeln ”Nyanlända möter svensk skola – blir följden innovation?”. Foto: Skolverket

– Det vet vi ju inte riktigt, men vi vet var vi kommer i från. Det är från en period av ganska stora resultattapp. Dessutom har skillnaden mellan olika skolor ökat. Så jag hoppas att den svenska skolan är på väg mot bättre tider, sade Anna Ekström från en liten scen i Almedalen utanför en monter som tillhörde tidningen Dagens Samhälle.
Skolverket kom i våras med en rapport som visade på att elever med utländsk bakgrund har större betydelse för sjunkande skolresultat än vad man tidigare medgett.

– Vi gjorde en djupdykning i statistiken och såg att de elever som anlände till Sverige med den stora asylinvandringen i höstas var mycket äldre än vad barn varit som kommit hit tidigare år. Dessutom var det många som kom från länder med väldigt svaga skolsystem, säger Ekström.

När det gäller de dåliga svenska resultatet i Pisaundersökningen som kom 2013 så har Skolverket tidigare sagt att invandrarelevernas betydelse för resultattappet endast har varit marginell. Detta trots att debattörer pekat på att det sunda förnuftet räcker för att konstatera, att elever som kommer från länder utan fungerande skola och där en stor del av befolkningen är analfabeter rimligen inte kan klara proven, dessutom på ett främmande språk.

Nu låter det plötsligt annorlunda. Här börjar Anna Ekström stamma betänkligt när hon bläddrar i sina papper.
– Med den här fördjupade studien ändrade vi ordalydelsen till att istället säga att, eeeh ... nu ska vi se så att jag säger alldeles riktigt, att … därför... att resultatförsämringen kan förklaras till en lite större del, det är inte den stora förklaringen, det är inte den dominerande förklaringen, men det är en icke obetydlig andel av förklaringen som ligger i att vi har fått fler nyanlända elever, fick hon till slut fram.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Böter på 2 000 kr för brott mot pandemilagen – kan ge fängelse i upp till fyra år

INRIKESRiksåklagaren har föreslagit att överträdelser mot den nyinstiftade pandemilagen skall komma att ge 2 000 kronor i böter vid en ordningsbot som skall utfärdas av polis. Men mer oroväckande för frihets- och demokratiförespråkare är att Riksåklagaren även öppnar upp för att brott mot den nya pandemilagen i en del situationer skulle kunna ge fängelse – upp till fyra år, då en del brott mot den nya pandemilagen skulle kunna vara fall av ”vållande till sjukdom”.

Pandemilagen – därför röstade politikerna ja

VIDEOSå fort den kontroversiella pandemilagen började gälla bröt polisen upp en liten demonstration utanför riksdagen. Nya Tider intervjuar tre politiker som röstade ja, som bland annat hävdar att svenskars fri- och rättigheter behöver begränsas för att ”rädda liv”.

Debattören Janouch börjar använda Twitter-konkurrent – som släcks ner

INRIKESDen av etablissemanget numera illa sedda debattören och författaren Katerina Janouch meddelar via Facebook att hon nu börjar använda Twitter-konkurrenten Parler för att motverka åsiktscensuren. Parler har som plattform vuxit mycket sedan november 2020, men har nu släckts ned.

Yttrandefrihetsexpert till Nya Tider: ”Sociala medieplattformar är att se som distributörer”

INRIKESDe stora techjättarnas censur mot alternativa och fria medier har under jul- och nyårsveckan gjort sig påmind i Sverige då YouTube släckte ner bland annat Swebbtv. Många är med rätta oroliga över vad som just nu händer med yttrandefriheten på nätet. När Nya Tider når Nils Funcke, en mångårig sakkunnig på just yttrandefrihetsområdet, säger han att sociala medieplattformar inte bör agera åsiktscensurerande, utan istället agera som distributörer som exempelvis Postnord. Dessutom anser han det bisarrt att exempelvis varningsflagga Donald Trumps inlägg på Twitter och Facebook.

Läraren som skal­la­de och ströp elev jobbar som lärare igen

INRIKESLäraren och Mp-politikern Pascal Fall flög på en elev, skal­la­de honom i ansiktet och tog stryptag på honom när han låg ner. Straffet blev anmärkningsvärt lågt med hänvisning till bland annat att gärningsmannen fått lämna sitt jobb vid Samskolan i Saltsjöbaden. Men Pascal Fall har redan nytt jobb som lärare på Kunskapsskolan i Tumba. Systemmedia har fortfarande inte skrivit en rad om domen, som nu har överklagats av båda sidor.

Gå till arkivet

Send this to a friend