<strong>VRAKET</strong> av det utbrända och uppochnedvända affärsplanet Dassault Falcon 50EX syns här på en stillbild från Russia Today. Inklippt syns samma flygplan med beteckning F-GLSA på Zürich flygplats tidigare i år. Foto: Wikimedia

VD för fransk oljejätte i märklig dödsolycka

Natten till tisdagen den 21 oktober omkom Christophe de Margerie, VD för den franska oljejätten Total, i en märklig flygolycka i Ryssland. När det privata flygplanet skulle lyfta med destination Paris kolliderade det med en snöröjningsmaskin och det lilla tremotoriga jetplanet fattade eld. Hans besök i Ryssland kan ha skett med anledning av de sista veckornas kraftigt fallande oljepriser. Tidigare uppseendeväckande uttalanden från Total-chefen väcker konspirationsteorier till liv.

Olyckan ägde rum strax efter midnatt vid den internationella flygplatsen Vnukovo en dryg mil sydväst om Rysslands huvudstad Moskva. Den 63-årige Total-chefen de Margerie och samtliga tre franska besättningsmän dödades när den mindre affärsjeten, en frankbyggd Dassault Falcon 50EX, kolliderade med en snöröjningsmaskin. De omkomna gick tämligen omgående att identifiera trots branden. Enligt den amerikanska tidningen Wall Street Journal ska den första snön ha fallit i Moskva på måndagen, på dagen innan olyckan, och sikten vid flygplatsen hade under snöfallet sjunkit till 350 meter. TV-bilder från olycksplatsen visar hur flygplansvraket ligger upp-och-ned på grön barmark bredvid en av banorna. Frankrike skickade tämligen omgående en expertgrupp på sex man för att delta i den ryska utredningen av haveriorsaken. Ryska utredare pekar på dåligt väder, bristande flygledning, misstag begångna av maskinföraren eller piloten som tänkbara skäl till olyckan.

Den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti rapporterar att planet strax innan kraschen taxades ut till startbanan av en praktikant i flygledartornet.

”Det finns ingen anledning att betala för olja i dollar.”
– Christophe de Margerie

CHRISTOPHE DE MARGERIE. På Totals hemsida möts besökarna av denna svarttonade bild till VD:ns minne. Foto: Total S.A.
CHRISTOPHE DE MARGERIE. På Totals hemsida möts besökarna av denna svarttonade bild till VD:ns minne. Foto: Total S.A.
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.