Skip to Content

Veganska produkter. Foto: Wikipedia/Josefine Stenudd
INRIKES

Vegetariska produkter – fyllda av kemiska tillsatser

Digital utgåva

Vegetariska matvaror marknadsförs inte bara som ett alternativ för klimatet utan även som ett nyttigt alternativ till kost med animaliska produkter. Men en granskning som konsumentorganisationen Äkta vara genomfört visar att de ”nyttiga” vegetariska produkterna är fyllda med kemiska tillsatser.

Publicerad: 14 oktober, 2020, 11:37

  • Svenska

Läs även

Allt fler svenskar väljer vegetarisk kost, ofta av moraliska anledningar eller för att man känner ”klimatskam”, och tror att ens individuella övergång till vegetariska matvaror hjälper till att rädda klimatet som det så ofta framställs i medier. En del väljer de vegetariska produkterna för att de tror att dessa är nyttigare än vanlig allsidig kost med animalier. Men en granskning utförd av konsumentorganisationen Äkta vara, där man tittar närmre på innehållet i ett flertal vegetariska produkter, visar att varorna är sprängfyllda med kemiska tillsatser och ibland knappt ens innehåller de vegetabilier de påstås göra.

– Det finns nog en viss naivitet när det gäller just vegoprodukterna. De är ju ett alternativ till den ofta kritiserade köttindustrin och anses därför i grunden schyssta och hälsosamma. Jag tror helt enkelt att folk inte lika ofta vänder på förpackningen för att kolla vad de egentligen innehåller som när man köper andra varor, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson i organisationens granskning.

Allt fler köper vegetariska och veganska produkter i Sverige

Enligt en kundundersökning som genomförts av Axfood, med kedjor som Hemköp, Willys och Snabbgross, är den främsta anledningen till att svenskarna äter mer vegetarisk mat en tro på att detta innebär omsorg om klimat och miljö. En annan viktig anledning är att man tror att kosten är mer hälsosam än en allsidig kost med animalier. Det är främst kvinnor, yngre och boende i storstäder, som äter vegetariskt enligt undersökningen.

Även på Coop och Ica är vego-segmentet, som innefattar både vegetariska och veganska livsmedel, allt mer populärt. Tillväxten för detta segment på Coop låg på runt 50 procent både 2019 och 2018. Ica hade i sin tur en ökning med 44 procent på färska vego-produkter 2019 och en total försäljningsutveckling på 15 procent under samma år.

– Det har nog en ganska stark koppling till klimatfrågan som dominerar just nu. Men den stora tillväxten beror inte så mycket på att antalet vegetarianer eller veganer ökar utan snarare att fler äter mindre kött än tidigare, sade Tobias Rydergren, presschef på Coop till SvD i början av året.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Vegoingredienser

Det finns flera andra tillsatser som ofta används för att försöka göra de vegetariska matprodukterna mer tilltalande för konsumenterna, men vars bakgrund sannolikt hade fått kunderna att tänka till en gång till innan köp.

Hydrolyserade proteiner

Tillverkas genom att proteiner, framställda av exempelvis soja eller majs, kokas tillsammans saltsyra och sedan neutraliseras med natriumhydroxid. Syftet är att bryta ner proteinerna till aminosyror, bland annat glutaminsyra, som kan förstärka smaken på en annars smaklös produkt.

Texturerade proteiner

Väldigt många vegoprodukter bygger på texturerade proteiner, som är en process som ger proteinpulver av baljväxter en svampigare, mer köttlik struktur. Pulver blandas med vatten och hettas upp under tryck och sprutas sedan ut (extruderas) genom ett munstycke. På grund av tryckförändringen sväller bitarna då upp, ungefär som när popcorn poppas. Uppfanns redan på 60-talet, men användes länge främst som billigt utfyllnadsmedel i skol- och fängelsemat.

Fibrer

Tillsätts oftast inte av hälsoskäl. Istället används de för att binda vatten och i viss mån fett i produkten. Kan delvis ersätta den kemiskt förändrade fibern metylcellulosa (se ovan). Fibrerna utvinns ur skal och andra restprodukter av bland annat citrusfrukter, ärtor och vete eller av exempelvis bambuträ.

Jästextrakt

Är en sorts smakförstärkare som används för att ge produkterna en kraftigare och mer köttlik smak. Precis som mononatrumglutamat (E621) är den nämligen rik på glutaminsyra och andra liknande ämnen. Det utvinns ur jäst, vanligtvis med hjälp av enzymer som bryter ner jästsvamparna.

Proteinisolat och -koncentrat

I båda fallen avlägsnas först fettet i till exempel sojabönor, ibland med hjälp av lösningsmedel. Koncentrat tillverkas sedan genom att det mesta av kolhydraterna i mjölet lakas ur med hjälp av vatten, ibland med tillsats av alkohol eller syra. Det som blir kvar innehåller omkring 70 procent protein. Isolat tillverkas på ett liknande sätt, men där proteinet istället låts sjunka till botten i en syrahaltig lösning, varpå det centrifugeras för att separeras ytterligare. Resultatet innehåller 90 procent protein.

Aromer

Har antingen extraherat ur en råvara eller skapats på kemisk väg. Vilket får vi dock inte veta om det bara står ”arom” i ingrediensförteckningen. ”Naturlig arom” betyder att aromen är naturligt framställd, men det behöver inte alls vara av de råvaror som du förväntar dig. Bara om det står exempelvis ”naturlig vitlöksarom” kan du vara säker på att smaken, i alla fall till 95 procent, kommer från just vitlök.

Växtextrakt och koncentrat

Kan framställas ur en rad olika råvaror. Ibland kan det vara smaken som man har extraherat, men det kan också vara färgen som man är ute efter, vilket ofta är fallet med till exempel i rödbeta, granatäpple eller rädisa. De liknar då färgämnen, men deklareras inte som tillsatser. I vissa fall kan det även vara antioxidativa eller konserverande ämnen som man har extraherat.

Karragenan (E407) och Bearbetad Eucheumaalg (E407a)

Karragenan framställs genom att Euchemaalger torkas och mals för att därefter kokas i en basisk lösning med kaliumhydroxid. Därefter skiljs övriga växtdelar av med hjälp av filtrering och centrifugering. Vattnet avdunstas och karragenanet mals till ett pulver. Bearbetad Euchemaalg är ett mindre processat och billigare algextrakt. Tillsatserna bildar en gelé när de stelnar och används för att binda ihop och ge konsistens.

Citronsyra (E330)

Framställs, namnet till trots, inte av citroner. I stora tankar odlas en särskild sorts, ej toxinproducerande, svartmögel. Möglet ”matas” med en sockerlösning och producerar då citronsyra. Den avskiljs sedan från mögelsoppan med hjälp av filtrering och behandlas med kalciumhydroxid och svavelsyra. Används för att ge livsmedlet en syrlig smak eller som ett slags konserveringsmedel.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Utanförskapet” kostar samhället 338  599 kronor per individ

ANALYSDen 7 maj presenterade organisationen Svenskt näringsliv en beräkning av vad det så kal­la­de utanförskapet kostar de svenska skattebetalarna. Resultatet är skrämmande, den totala kostnaden är cirka 270 miljarder kronor per år (2020). Antalet personer, eller egentligen ”helårsekvivalenter”, i arbetsför ålder som försörjs av ersättningar och bidrag uppgår till hela 800 000 personer. Beräkningarna bygger på en rapport från SCB som offentliggjordes i mars.

Stort antal koordinerade bränder i Eskilstuna

INRIKESEn hämndattack mot samhället – utförd av kriminella invandrare som är upprörda över att polisen gripit en grovt kriminell individ för några veckor sedan. Så kan man summera ett stort antal planerade och koordinerade bränder som drabbade Eskilstuna under söndagsnatten. Tre unga män, vilka är kända av polisen för delaktighet i ett kriminellt nätverk, kunde gripas under brandkaoset som varade i två timmar och drabbade ett stort antal oskyldiga eskilstunabor.

Teskedsorden sade sig verka mot rasism, men riktade mest in sig på oppositionella röster.

Teskedsorden i konkurs

INRIKESVänsterstiftelsen Teskedsorden har gått i konkurs trots att miljoner skattekronor pumpats in i den. Stiftelsen har sedan grundandet 2006 främst ägnat sig åt att indoktrinera skolbarn och kämpa mot yttrandefriheten. Nu har verksamheten upphört.

Aftonbladet censureras av Facebook – kräver regeringsingripande

INRIKESAftonbladets politiske redaktör Anders Lindberg hånas i sociala medier efter att han klagat över att Facebook censurerar när han försöker länka till en av tidningens egna artiklar – efter att Aftonbladet tidigare ställt sig bakom en annan och betydligt värre censur.

Sultani åtalas för dådet i Vetlanda

INRIKESDen 22-årige asylsökande afghanen som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnestin, Tamim Sultani, har nu åtalats för vansinnesdådet i Vetlanda. Enligt stämningsansökan till Eksjö tingsrätt har han försökt knivmörda sju män, varav sex svenskar och en arab. Åklagaren yrkar på livstids utvisning, men det finns en risk att afghanen får stanna i Sverige trots de många mordförsöken.

SD-politiker tog upp IQ-frågan – polis­anmäldes av socialdemokrat

INRIKESBertil Malmberg (SD) blev avbruten av ordföranden på ett fullmäktigemöte i region Sörmland när han påpekade att människor från Sydsudan i genomsnitt har låg IQ. En socialdemokratisk politiker har nu anmält honom för ”hets mot folkgrupp”, och SD:s distriktsordförande uppmanar honom att lämna sina uppdrag för partiet. Till Nya Tider säger Bertil Malmberg att det är helt obegripligt hur man kan riskera att straffas för att återge fakta.

Regeringen vill göra bensinen ännu dyrare från augusti

INRIKESFrån och med den 1 augusti 2021 vill regeringen att Sverige går över till E10-bensin med upp till 10 procent etanol. Nytt krav för diesel blir 30 procent. Etanol har mindre energiinnehåll samtidigt som det är dyrare att framställa, vilket innebär att priset troligen höjs samtidigt som man inte kommer lika långt på en tank. Till Nya Tider säger Pia-Maria Johansson, partiledare för Landsbygdspartiet oberoende, att varje höjning av priset på drivmedel ”görs på bekostnad av dem som bor på landsbygden”. Hon menar vidare att de styrande medvetet gör livet på landsbygden allt dyrare, i syfte att driva landsbygdsbor till städerna.

Kriminolog sågar förbud mot deltagande i ”rasistiska” organisationer: ”Knepigt och kontraproduktivt”

INRIKESI direktsänd morgon-TV sågade den kände kriminologen Leif GW Persson den rödgröna regeringens förslag att förbjuda deltagande i ”rasistiska” organisationer. Han menar att det kommer att bli ”knepigt” att tolka in vad som ska anses vara rasistiska aktiviteter som slutligen ska räknas in i de nya lagarna. Leif GW Persson menar till och med att den nya lagen kan bli rent kontraproduktiv om den träder i kraft.

Gå till arkivet

Send this to a friend