Skip to Content

GENERAL LLOYD AUSTIN, chef för amerikanska centralkommandot CENTCOM. Den 16 september chockade generalen medlemmar ur den amerikanska senatens försvarsutskott när han berättade att endast 4-5 (!) stycken USA-sponsrade rebeller för närvarande slogs mot Islamiska staten (IS) inne i Syrien. Detta trots att Pentagon investerat en halv miljard dollar i Nya syriska styrkan som var tänkt att med 15 000 man bekämpa IS i Syrien. Foto: US Army
Utrikes

Al-Qaida får vapen av USA-stödda rebeller

USA-sponsrade så kallade syriska rebeller och deras vapen har än en gång hamnat hos jihadister i Syrien. Denna gång tycks det skett snabbare än vanligt. Ett oräkneligt antal gånger tidigare har USA-tränade rebeller och deras med amerikanska skattepengar inköpta vapen gått eller tvingats över till terrorgrupper som al-Qaida eller Islamiska staten (IS) i Syrien.

Publicerad: 3 oktober, 2015, 19:04

  • Svenska

Läs även

Den 21 september skickade USA in 70 man ur den 30:e divisionen tillhörande Fria syriska armén (FSA), som man tränar och beväpnar. Mycket kort efter att de nytränade rebellerna gått över gränsen i det uttalade syftet att bekämpa IS på marken, förlorade de amerikanska officerarna som ledde rebellstyrkan från en sambandscentral i Turkiet kontakten med dem.

Vad som är känt är att de liksom all den utrustning USA försett dem med nu finns hos ett triumferande al-Qaida, vilka i Syrien går under namnet Nusrafronten.

Planerat bedrägeri?

Brittiska dagstidningen The Telegraph återger ett uttalande på Twitter av en man som kallar sig Abu Fahd al-Tunisi, som uppges vara medlem i Jabhat al-Nusra (Nusrafronten). Han skriver att ”Amerika åkte på en kraftig smäll … den nya gruppen från Division 30 som kom [in i Syrien] igår överlämnade alla sina vapen till Jabhat al-Nusra efter att de utlovats en säker passage. De överlämnade en mycket stor mängd ammunition medel[tunga] vapen och ett antal pickuper”.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Pakistans flygbolag PIA stoppas i Europa på grund av falska pilotlicenser

UTRIKESTillsynsmyndigheter har förbjudit Pakistan International Airlines från att flyga till Europeiska unionen i sex månader efter att det statliga flygbolaget tvingades ta nästan en tredjedel av sina piloter ur tjänst för att de innehar falska eller tvivelaktiga licenser, sade talesmän i tisdags.

Ryssland röstar för traditionella värden

RYSSLANDÄktenskapet är för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning igår. Men även att politiker inte får ha konton i utländska banker. Nya tider var på plats.

Förlag, Tv-kanaler, konstnärer, politiker och företag böjer sig för BLM-rörelsen

UTRIKESVänsterideologer brukar beteckna påstådd rasdiskriminering som ”strukturell” om de inte kan bevisa den i konkreta termer. Därför kan i stort sett vad som helst nu falla inom denna kategori och listan över vad som inte längre anses politiskt korrekt växer i förhållande till den ständiga åtstramningen av all yttrandefrihet och tankefrihet.

BLM:s polisfria zon i Seattle blev till ”Flugornas herre” inom två veckor

USAEtt sex kvarter stort område i centrala Seattle utropades till en ”autonom zon” av lokala Black Lives Matter- och andra vänsteraktivister. Två veckor senare har tre skjutningar med ett dödsfall, flera fall av misshandel och minst en våldtäkt rapporterats från området, och polisen har inte släppts in för att undsätta de drabbade. Istället upprätthålls ordningen av beväpnade mobbar som bland annat misshandlat en misstänkt tjuv och bestraffat en meningsmotståndare genom homosexuella övergrepp. Vänsterliberala medier hyllar projektet och borgmästaren hindrar polisen från att återställa ordningen i området.

Svininfluensavirus med ”pandemipotential” funnet i Kina

UTRIKESEn ny influensastam som kan utvecklas till en pandemi har identifierats i Kina av forskare. Viruset uppstod nyligen och finns hos grisar, men kan infektera människor, uppges det.

Danske migrations- och integrationsministern vill ha ett snabbt beslut om eventuell repatriering av syrier

UTRIKESMigrations- och integrationsministern Mattias Tesfaye vill ta ställning till om syrier från Damaskusprovinsen nu skall tvingas lämna Danmark.

Polen går till val

UTRIKESSöndagen den 28 juni äger första valomgången i Polens presidentval rum. Blir det Andrzej Duda som får fortsatt förtroende att leda landet och glädja anhängarna till PiS (Prawo i Sprawiedliwosc = Lag och Rättvisa) eller kommer det att krävas en andra valomgång?

Trump under tryck: Så försöker den djupa staten manipulera Vita husets politik

UTRIKESUSA:s president Donald Trump, som vill bli omvald i november i år, är under enorm press. Splittringen i det amerikanska samhället liksom mellan olika eliter syns inte bara i de pågående Black Lives Matter-protesterna, men också i USA: s utrikespolitik.

Gå till arkivet

Send this to a friend