Skip to Content

RADERAR SÖKRESULTAT. Här på Kungsbron i centrala Stockholm finns Googles Stockholmskontor. I december 2012 hällde en kvinna bensin över sig vid receptionen och hotade att tända på om inte Google tog bort sökträffar om hennes person. Efter EU:s dom blir det mycket lättare att få sökresultat raderade. Foto: Nya Tider
Internet

Google erbjuder ”länkradering”

”Internet glömmer aldrig”, lyder ett modernt ordspråk. Detta är dock på väg att ändras. Efter en dom den 13 maj från EU-domstolens högsta instans inför nu Google ett särskilt formulär där man kan begära att få länkar om sig själv borttagna.

Publicerad: 25 juni, 2014, 13:16

  • Svenska

Läs även

Domen, som överraskade både Google och de flesta jurister, innebar att man införde en principiell ”rätt att bli bortglömd” som innefattar länkar till nyhetsartiklar, domstolshandlingar och annan information som kan vara till men för individen. Enligt domstolen är sökmotorer – i första hand Google som har 85 procent av den marknaden – ansvariga för att avlägsna viss information från sina sökresultat om en individ begär det.

Den 30 maj införde Google ett formulär som kan användas för att begära bortrensning av information. Formuläret är tillgängligt i samtliga EU-länder och fyra grannländer utanför EU.

Att internet aldrig glömmer var redan tidigare en sanning med modifikation. I själva verket har Google fått ta emot miljontals begäranden från företag och myndigheter om att plocka bort länkar ur sina sökresultat. Enligt Google bifaller man myndighetsbegäranden i ”mindre än hälften” av fallen. Någon motsvarande uppskattning för företag har man inte gått ut med.

Även företag som Yahoo och Microsoft, med sökmotorn Bing, måste foga sig efter EU-domstolens beslut.

Att en länk tas bort innebär inte att informationen raderas – den finns kvar på nätet, men då den inte kan hittas via de stora sökmotorerna blir den mycket svår att lokalisera om man inte vet exakt var den finns.

Det aktuella domstolsfallet handlade bland annat om ett tvistemål mellan Google och en plastikkirurg i Madrid, men frågan om Googles ansvar för innehållet på nätet har varit aktuell många gånger tidigare. I december 2012 gick en kvinna in på Googles kontor i Stockholm och hotade att tända eld på sig själv om inte Google tog bort länkar med nedsättande uppgifter om henne som lagts ut av en privatperson, ett fall som vi skrev om i Nya Tider vecka 38 förra året.

Domslutet har kritiserats från flera håll, inte minst därför att det innehåller ett stort mått av godtycke. Länkar till något som publicerats ”endast i journalistiskt syfte” behöver exempelvis inte tas bort, men det blir upp till Google – och i sista hand domstolarna – att avgöra vilka fall som faller under någon av undantagsreglerna. Det har också uttryckts farhågor för att pedofiler, bedragare och andra brottslingar ska kunna radera sin egen mörka bakgrund.

EU:s generaladvokat Niilo Jääskinen, som var emot principen om ”rätten att bli bortglömd”, menade att det ”skulle innebära att man offrar viktiga rättigheter som yttrande- och informationsfrihet”, och att det finns risk för att individer försöker undertrycka ”legitim och legal information som kommit ut i offentligheten”.

dan.malmqvist@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Svarta hål, gravitationsvågor och medvetandet

Många, inte minst politiker, tänker sig att naturvetenskap ska vi ägna oss åt därför att den ger nyttiga resultat som kan omsättas i teknik som ger välstånd åt folket (och makt åt eliten). För Rickard Dawkins är det precis tvärtom. Vetenskap är en existentiell sysselsättning. Vi ställer frågor till naturen som ytterst handlar om att vi vill förstå vilka vi är, varifrån vi kommer, vad som är verkligt, hur världen fungerar osv. Och – märkvärdigt nog – ett vetenskapligt förhållningssätt kan ge oss svar som överträffar de vildaste och vackraste fantasier som någonsin en religionsstiftare frambringat. Att vetenskap också kan ha nyttiga tillämpningar är en trevlig biprodukt.

Så framställdes fuskrapporten om medier och invandring: en inblick i regeringens propagandaverkstad

Nya Tider har redan tagit upp den grovt vinklade rapport från Delmi som använts som argument för att massmedierna inte mörkar om invandringen. Här granskar vi rapporten och dess tillkomst i större detalj ‒ från den invandringsliberala lobbyist som framställt "forskningen" till de partiska forskare som det statliga propagandaorganet har hyrt in för att "granska" den.

Artificiell intelligens kan avslöja homosexuella utifrån ansiktsbilder

Enligt en studie från Stanfords universitet i Kalifornien kan artificiell intelligens (AI) korrekt bedöma om en person är homosexuell eller inte bara genom att analysera bilden av deras ansikte. Studien kritiseras av LGBT-grupper som fruktar att tekniken kan komma att användas för att diskriminera mot homosexuella.

Forskare vid Karolinska institutet: ”Kriminalitet sitter i generna”

FORSKNINGBostadsmiljö och socioekonomiska faktorer spelar väldigt liten eller ingen roll alls som förklaring till varför en del människor blir kriminella. En viktigare förklaring är snarare det genetiska arvet, det hävdar en forskare vid Karolinska institutet efter en omfattande studie av syskon och kusiner runtom i landet. Samtidigt förnekas resultaten av medier och vänstervridna forskare.

Brittisk studie: den akademiska friheten i Sverige under all kritik

FORSKNINGSverige ligger illa till när det kommer till den akademiska friheten, visar resultatet från en ny brittisk studie. Sverige ligger i bottenligan i en rankning av 29 EU-länder och hamnar på sjätteplatsen, nedifrån räknat och uppnår endast 39 procent akademisk frihet på en skala från 0 till 100 procent. Bristen på oberoende från regering och kollegialt styre är punkter som särskilt kritiseras.

Tungmetaller ökar i livsmedel

HÄLSALivsmedelsverket har i en ny rapport analyserat den genomsnittlige svenskens diet och funnit både glädjande och oroväckande tecken. Halten av vissa tungmetaller är oförändrad eller ökar, medan jodinnehållet i kosten sjunker. Å andra sidan minskar förekomsten av olika organiska föroreningar som dioxin och svensken äter hälsosammare.

DNA-studie: forntidens egyptier hade europeisk härstamning

GENETIKTyska forskare presenterade nyligen resultatet från en genetisk studie man låtit göra på egyptiska mumier. Resultatet visar att forntidens egyptier nästan helt saknade sub-saharisk DNA - istället kunde man visa på bland annat europeisk härstamning, vilket tidigare bara kunnat utläsas av forntida och antik egyptisk konst.

Ny teknologi kopierar din röst på 60 sekunder

Ett kanadensiskt företag har utvecklat en teknologi för röstsyntes som kan kopiera någons röst nästan perfekt. Den nya tekniken kan ha stor nytta för underhållningsbranschen, men spås också kunna användas för bedrägerier av olika slag.

Gå till arkivet