Skip to Content

RADERAR SÖKRESULTAT. Här på Kungsbron i centrala Stockholm finns Googles Stockholmskontor. I december 2012 hällde en kvinna bensin över sig vid receptionen och hotade att tända på om inte Google tog bort sökträffar om hennes person. Efter EU:s dom blir det mycket lättare att få sökresultat raderade. Foto: Nya Tider
Internet

Google erbjuder ”länkradering”

”Internet glömmer aldrig”, lyder ett modernt ordspråk. Detta är dock på väg att ändras. Efter en dom den 13 maj från EU-domstolens högsta instans inför nu Google ett särskilt formulär där man kan begära att få länkar om sig själv borttagna.

Publicerad: 25 juni, 2014, 13:16

  • Svenska

Läs även

Domen, som överraskade både Google och de flesta jurister, innebar att man införde en principiell ”rätt att bli bortglömd” som innefattar länkar till nyhetsartiklar, domstolshandlingar och annan information som kan vara till men för individen. Enligt domstolen är sökmotorer – i första hand Google som har 85 procent av den marknaden – ansvariga för att avlägsna viss information från sina sökresultat om en individ begär det.

Den 30 maj införde Google ett formulär som kan användas för att begära bortrensning av information. Formuläret är tillgängligt i samtliga EU-länder och fyra grannländer utanför EU.

Att internet aldrig glömmer var redan tidigare en sanning med modifikation. I själva verket har Google fått ta emot miljontals begäranden från företag och myndigheter om att plocka bort länkar ur sina sökresultat. Enligt Google bifaller man myndighetsbegäranden i ”mindre än hälften” av fallen. Någon motsvarande uppskattning för företag har man inte gått ut med.

Även företag som Yahoo och Microsoft, med sökmotorn Bing, måste foga sig efter EU-domstolens beslut.

Att en länk tas bort innebär inte att informationen raderas – den finns kvar på nätet, men då den inte kan hittas via de stora sökmotorerna blir den mycket svår att lokalisera om man inte vet exakt var den finns.

Det aktuella domstolsfallet handlade bland annat om ett tvistemål mellan Google och en plastikkirurg i Madrid, men frågan om Googles ansvar för innehållet på nätet har varit aktuell många gånger tidigare. I december 2012 gick en kvinna in på Googles kontor i Stockholm och hotade att tända eld på sig själv om inte Google tog bort länkar med nedsättande uppgifter om henne som lagts ut av en privatperson, ett fall som vi skrev om i Nya Tider vecka 38 förra året.

Domslutet har kritiserats från flera håll, inte minst därför att det innehåller ett stort mått av godtycke. Länkar till något som publicerats ”endast i journalistiskt syfte” behöver exempelvis inte tas bort, men det blir upp till Google – och i sista hand domstolarna – att avgöra vilka fall som faller under någon av undantagsreglerna. Det har också uttryckts farhågor för att pedofiler, bedragare och andra brottslingar ska kunna radera sin egen mörka bakgrund.

EU:s generaladvokat Niilo Jääskinen, som var emot principen om ”rätten att bli bortglömd”, menade att det ”skulle innebära att man offrar viktiga rättigheter som yttrande- och informationsfrihet”, och att det finns risk för att individer försöker undertrycka ”legitim och legal information som kommit ut i offentligheten”.

dan.malmqvist@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Löfven: ”Svenska kyrkans präster måste viga homosexuella”

SVENSKA KYRKANSvenska kyrkans präster ska tvingas till att viga homosexuella par och Socialdemokraterna kommer inte släppa makten om kyrkan – i alla fall om Socialdemokraterna får fortsätta bestämma efter höstens kyrkoval. Det är några av de besked statsminister Stefan Löfven ger i en intervju med Kyrkans Tidning. Nu hävdar dock statsvetare att Löfven är okunnig om skillnaden mellan präster och statliga ämbetsutövare.

Illegala röstade i USA i högre omfattning än tidigare känt

USAAntalet illegala invandrare som har röstat i tidigare amerikanska val är mycket högre än i tidigare beräkningar, visar en ny studie. Så många som 5,7 miljoner illegala kan ha röstat i valet 2008, som gjorde Barack Obama till USA:s president.

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Gå till arkivet