Skip to Content

EXPRESSENS CHEFREDAKTÖR Thomas Mattsson vill ha statligt presstöd till sin egen tidning.
Gammelmedia

Thomas Mattsson byter åsikt

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har ångrat sig. Från att tidigare ha varit stor motståndare till presstöd vill han nu gå extremt åt andra hållet och föreslår att staten tvingar svenskar att betala en särskild skatt för att bekosta ”kvalitativ media” – vilket han låter meddela är bland annat hans egen tidning.

Publicerad: 22 juli, 2014, 13:08

  • Svenska

Läs även

Det är på sin blogg som chefredaktören kommer med det lite udda förslaget. Den skatt som han föreslår ska betalas av alla, även den växande grupp svenskar som inte är intresserade av att läsa några tidningar. Staten ska sedan dela ut pengarna till olika mediehus.

Om Mattssons  förslag blir verklighet ska alltså politikerna i framtiden kunna välja vilka tidningar de anser sköter granskningen av dem själv på bästa sätt och därefter tvinga folket att betala för dessa tidningar. Chefredaktören anser att metoden är bra för att trygga demokratin.

Mattsson medger visserligen i samma text att han alltid varit motståndare till att staten finansierar media. Hans åsikt har tidigare varit att tidningar som inte lyckas locka betalande läsare uppenbarligen inte varit tillräckligt bra. Men Mattsson har tvingats omvärdera eftersom så många slutat köpa etablissemangsmedias produkter. Ett exempel på det, som Mattsson dock inte själv nämner, är att nästan 200 000 har slutat köpa hans egen tidning de senaste tio åren. Denna ovilja att betala för ”kvalitativ media” som breder ut sig hos folket är en fara för demokratin, menar Mattsson. Därför krävs desperata åtgärder i form av att tvinga folk betala.

Att makthavare ska hålla en bransch under vingarna, i synnerhet den bransch som ska granska makthavarna, uttrycker han inga problem med. Att tidningen för bara två år sedan förklarade att det vore omoraliskt om staten ens gav nödlån till den då krisande bilindustrin, nämner Mattsson inte när han i dag kräver att hans egen bransch ska få en alldeles egen skatt. Industrier som ber staten om hjälp lever i en nostalgisk dröm om att allt ska fortsätta att vara vad det en gång var, hette det då.

Vad som plötsligt väckt denna socialistiska anda hos den liberala tidningens redaktör berättar han om i samma blogginlägg. Det är den senaste månadens svarta rubriker om mediekrisen. Han nämner sammanslagningen av Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad, vilket innebar att 180 tjänster försvann, och nedläggningen av TV4:as lokala redaktioner.

Att det skulle ha något att göra med krisen hos den egna tidningen säger han inget om. Det vore annars ett bra exempel på den mediekris Mattsson vill uppmärksamma. På tio år har Expressen tappat nästan varannan läsare. Upplagan har minskat från 360 000 till 195 000. Tillsammans med minskade intäkter från lösnummerförsäljning har också tidningen fått allt svårare att hitta annonsörer. Kvällspressen har flera år i rad haft minskade annonsintäkter på printsidan, och har för första kvartalet i år tappat ytterligare 21 procent.

Tidningen tvingades nyligen till ett större sparpaket med neddragningar på 60 miljoner, varav en tredjedel på personal.

Parallellt med att nästan alla svenska tidningar tappat i upplaga, har också förtroendet för svensk media sjunkit. Journalister är den yrkesgrupp som har minst förtroende hos allmänheten. De två tidningar som har allra lägst förtroende, är också de tidningar som förlorat flest läsare. Dessa tidningar är Aftonbladet och Expressen.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Liberalerna vill se språkkrav i svenska för anställning inom äldreomsorgen – utesluter inte stöd från SD

INRIKESDen 5 juni kom ett nygammalt utspel från Liberalerna, nämligen att man vill ha krav på god svenska i tal och skrift för dem som vill bli anställda inom äldreomsorgen. I en intervju med Nya Tider säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, att man är beredda att gå långt för att få igenom detta krav, rentav med stöd från SD i riksdagen.

Efter kärnkraftsstängning – oljekraftverk måste användas

INRIKESSatsningen på förnybara energikällor, där Sveriges ökande energibehov till 100 procent skall tillgodoses utan kärnkraft eller fossila bränslen, har gjort att det redan nu råder stor elbrist i södra Sverige. Så omfattande är bristen, trots att det är sommar, att man väljer att starta upp oljekraftverket i Karlshamn för att täcka upp bristerna.

Vänster och mångkultur sätter tonen för årets sommarvärdar

INRIKESVänstervärderingar och mångkultur. Det är två ord som skulle kunna sammanfatta en genomsnittlig del av de som detta år agerar sommarvärdar i Sveriges Radios P1 från midsommardagen fram till mitten av augusti. Några av namnen som illustrerar kantringen åt vänster och mångkultur är: Greta Thunberg, Mona Sahlin, Anders Tegnell samt imamen Awad Olwan.

Präst avsattes på grund av frågor om hbtq och evolutionen – återinsatt och upprättad

SVENSKA KYRKANLuleå stifts Domkapitel beslutade den 19 december 2019 att avsätta EFS-prästen (Evangeliska Fosterlandsstiftelsen) Karin Arvidsson från ställningen som präst i Svenska kyrkan. Orsaken var att hon ansågs grovt ha brutit mot sina prästlöften genom ensidiga åsikter om hbtq, samt kritiska synpunkter på evolutionsteorin. Den 18 maj ogiltigförklarade Svenska kyrkans överklagandenämnd hela argumentationen och upphävde avsättningen. Fallet, som innehåller en rad märkligheter, har lett till debatter och gett upphov till starkt kritiska reaktioner mot biskop Åsa Nyström och Domkapitlet i Luleå.

Gå till arkivet

Send this to a friend