<strong>EXPRESSENS CHEFREDAKTÖR</strong> Thomas Mattsson vill ha statligt presstöd till sin egen tidning.

Thomas Mattsson byter åsikt

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har ångrat sig. Från att tidigare ha varit stor motståndare till presstöd vill han nu gå extremt åt andra hållet och föreslår att staten tvingar svenskar att betala en särskild skatt för att bekosta ”kvalitativ media” – vilket han låter meddela är bland annat hans egen tidning.

Det är på sin blogg som chefredaktören kommer med det lite udda förslaget. Den skatt som han föreslår ska betalas av alla, även den växande grupp svenskar som inte är intresserade av att läsa några tidningar. Staten ska sedan dela ut pengarna till olika mediehus.

Om Mattssons  förslag blir verklighet ska alltså politikerna i framtiden kunna välja vilka tidningar de anser sköter granskningen av dem själv på bästa sätt och därefter tvinga folket att betala för dessa tidningar. Chefredaktören anser att metoden är bra för att trygga demokratin.

Mattsson medger visserligen i samma text att han alltid varit motståndare till att staten finansierar media. Hans åsikt har tidigare varit att tidningar som inte lyckas locka betalande läsare uppenbarligen inte varit tillräckligt bra. Men Mattsson har tvingats omvärdera eftersom så många slutat köpa etablissemangsmedias produkter. Ett exempel på det, som Mattsson dock inte själv nämner, är att nästan 200 000 har slutat köpa hans egen tidning de senaste tio åren. Denna ovilja att betala för ”kvalitativ media” som breder ut sig hos folket är en fara för demokratin, menar Mattsson. Därför krävs desperata åtgärder i form av att tvinga folk betala.

Att makthavare ska hålla en bransch under vingarna, i synnerhet den bransch som ska granska makthavarna, uttrycker han inga problem med. Att tidningen för bara två år sedan förklarade att det vore omoraliskt om staten ens gav nödlån till den då krisande bilindustrin, nämner Mattsson inte när han i dag kräver att hans egen bransch ska få en alldeles egen skatt. Industrier som ber staten om hjälp lever i en nostalgisk dröm om att allt ska fortsätta att vara vad det en gång var, hette det då.

Vad som plötsligt väckt denna socialistiska anda hos den liberala tidningens redaktör berättar han om i samma blogginlägg. Det är den senaste månadens svarta rubriker om mediekrisen. Han nämner sammanslagningen av Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad, vilket innebar att 180 tjänster försvann, och nedläggningen av TV4:as lokala redaktioner.

Att det skulle ha något att göra med krisen hos den egna tidningen säger han inget om. Det vore annars ett bra exempel på den mediekris Mattsson vill uppmärksamma. På tio år har Expressen tappat nästan varannan läsare. Upplagan har minskat från 360 000 till 195 000. Tillsammans med minskade intäkter från lösnummerförsäljning har också tidningen fått allt svårare att hitta annonsörer. Kvällspressen har flera år i rad haft minskade annonsintäkter på printsidan, och har för första kvartalet i år tappat ytterligare 21 procent.

Tidningen tvingades nyligen till ett större sparpaket med neddragningar på 60 miljoner, varav en tredjedel på personal.

Parallellt med att nästan alla svenska tidningar tappat i upplaga, har också förtroendet för svensk media sjunkit. Journalister är den yrkesgrupp som har minst förtroende hos allmänheten. De två tidningar som har allra lägst förtroende, är också de tidningar som förlorat flest läsare. Dessa tidningar är Aftonbladet och Expressen.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Domedagen inställd – eller?

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Kriget i Ukraina: Med skygglappar för de större perspektiven

🟠 BOKRECENSION Nu har Ukrainakriget rasat i mer än två år, och det har börjat komma böcker som går på djupet och försöker skildra och förklara detta krig. Vi har valt att titta närmare på en sådan, som kommit ut på ett stort förlag och är lätt tillgänglig i bokhandeln. Det är en bok av en ukrainsk-amerikansk historiker, Serhii Plokhy. Denne för fram långa, på historien baserade resonemang, om kriget och dess orsaker. Vi på Nya Tider kommer säkert att återkomma med recensioner av fler böcker om kriget, som kanske ser det ur någon annan vinkel och med annat fokus. Men vi börjar med denna bok.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.