Skip to Content

29:e Juli 1965 och andra olösta försvinnanden 29:e Juli 1965 och andra olösta försvinnanden. Foto: Nya Tider
BOKRECENSION

29:e Juli 1965 och andra olösta försvinnanden

Varje år anmäls 7 000-8 000 människor som försvunna. De flesta kommer till rätta, men 20-30 hittas inte. Nya Tider har läst en bok som tar upp tio olösta fall där människor försvunnit i Sverige från 1948 till 1976. ”Ambitiöst” är bara förnamnet, enligt Nya Tiders recensent.

Publicerad: 28 juni, 2016, 12:06

  • Svenska

Eva Kullenberg brinner verkligen för sitt stora intresse: olösta försvinnanden. I boken berättar hon om tio fall där svenskar har försvunnit och inte återfunnits. Genom ett gediget detektivarbete har Eva letat i arkiv, läst gamla tidningsartiklar, gått igenom polisutredningar och gjort intervjuer. Först presenterar Eva alla kända fakta kring fallen och sedan får vi läsa hennes egna tankar om vad som kan ha hänt med personerna i boken. Det är uppenbart att hon känner väldigt starkt för de anhöriga som aldrig fick veta vad som hände med deras barn/syskon.

Eva Kullenberg.  Foto: Privat

Eva Kullenberg. Foto: Privat

Bland de mest intressanta uppgifterna som Eva kan avslöja är att Säkerhetspolisen har en akt på en person som försvann 1976. Eva har begärt ut akten men fått avslag, med motiveringen att handlingarna är sekretessbelagda. Man kan fråga sig varför Säpo inte vill lämna ut handlingar som rör en person som ingen hört av eller sett på 40 år? Jag vill inte avslöja mer om de olika berättelserna.

Eva har haft stor hjälp med råd och informationsinhämtning av Jerker Magnusson, en person som bland nationella är mest känd för att han var med och startade upp Sverigedemokraterna 1988. Jerker har ett brinnande intresse för försvinnanden och har bland annat medverkat som sakkunnig i en radiodokumentär om det som kallas ”Dahlsjö-fallet”, tre unga män som försvann sommaren 1965.

Forskningsarbetet är imponerande, ambitiöst är bara förnamnet. Det ligger många timmars arbete bakom det här. Däremot märks att Eva inte har någon journalistisk bakgrund, men detta kompenserar hon för genom sin entusiasm för ämnet. Även korrekturläsningen lämnar en del att önska, men då ska vi komma ihåg att Eva har bekostat boken själv.

Om ni är intresserade av försvinnanden så rekommenderar jag boken å det varmaste. Den är på 249 sidor och kan beställas bland annat på bokus.com. Ni kan också mejla Eva direkt på: [email protected]

fakta: Eva Kullenberg

Ett intresse för Viola Widegrens försvinnande i december 1948 var det som startade intresset för olösta försvinnanden. Resultatet blev en bok som behandlar tio människors försvinnanden i Sverige mellan 1948 och 1976. Boken ger inga svar på varför de tio försvann eller var de finns i dag, men presenterar teorier som skulle kunna vara sanna. Läsaren måste själv fundera över hur en människa kan försvinna fullkomligt spårlöst. Eva Kullenberg är född 1962, bor i Ängelholm och är utbildad kock och legitimerad dietist. På bloggen 29juli1965.blogspot.se skriver Eva om försvinnanden från både dåtid och nutid.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Boken Sju år som spionchef – om den danska underrättelsetjänsten

KULTURNär mörkret upptar större delen av dygnet är det lämpligt att läsa något riktigt spännande och dessutom inga fantasier. Vad journalisten Morten Skjoldagers bok handlar om är kal­la fakta. Och fakta fick han från den danske PET-chefen Jakob Scharf, som talar ingående om inrikes och utrikes operationer för att stoppa islamiska terrordåd. För sin frispråkighet blev Scharf för ett år sedan dömd till fyra månaders fängelse. Flera fall har kopplingar till Sverige.

Den känslige naivisten – Olle Olsson Hagalund (1904-1972) – och det nya Sverige

KULTURDet är inte många i dagens Sverige som har hört talas om eller har sett hans tavlor, men Olle Olssons konst är ett historiskt dokument över ett samhälle som inte längre finns. Förnöjsamma, vänliga medborgare i ett Sverige som, trots en lägre levnadsstandard än i dag, visade ett kultiverat yttre och uppträdde belevat mot varandra. Det är den bilden som Olle Olsson Hagalund iakttog under sina promenader i Stockholm och speciellt i Hagalund, den stadsdel där han var född och bodde under hela sitt liv.

Röros Martnan – när unionsflaggan vajar över Röros

KULTURGenom en kunglig förordning bestämdes år 1853 att varje år, den tredje tisdagen i februari månad, skulle en marknad (martnan) hållas i den norska staden Röros i Sör Trondelag. Kung Oskar I, den andre i den nya franska Bernadotte-dynastin, ville knyta Norge och Sverige närmare varandra. Det rörde sig framför allt om handelsvägar och handelsförbindelser mellan två kopparstäder: Falun och Röros.

Njutning och förbud, Kaffets historia i Sverige

KULTUR OCH TRADITIONKaffet omnämns för första gången i Sverige år 1685, då det imorterades till Göteborg, och sedan dess har denna dryck avnjutits, förbjudits och fått mycket stor spridning genom åren. Kaffet har mer eller mindre blivit Sveriges nationaldryck och det är än i dag en självklarhet för många svenskar att dricka några koppar varje dag.

Actionism – ny livsfilosofi på traditionell grund

KULTURAv och till ställer sig någon upp, ber om massans uppmärksamhet och börjar sedan föreläsa för den hur den ska vara och handla. Det är moralfilosoferna, livscoacherna, folkuppfostrarna och samtidsguruerna. Ett exempel på detta är artikeln i Nya Tider v.47/2018 som skildrade Jordan Peterson och hans livsfilosofi. Och nu har en svensk sällat sig till denna skara av upplysare: Lennart Svensson, författare och kulturskribent. Här diskuterar han de centrala idéerna som utgör hans bok Actionism – How to Become a Responsible Man (2017).

En visselblåsares credo: Om verklighetsförnekelse och kommande välfärdskollaps

Karl-Olov Arnstberg torde vara känd för de flesta av Nya Tiders läsare, inte bara som återkommande krönikör utan också som kunnig och orädd författare. Förra året tryckte han boken Efter demokratin på sitt eget förlag. Den innehåller sju essäer, och låt mig få säga det från början: Hela boken genomsyras av Arnstbergs gedigna kunskaper, saklighet, klarsynthet, verbala skicklighet och – viktigast – hans återhållna och berättigade vrede över det inkompetenta politiska ledarskap som i i rask takt leder Sverige till vägen mot ättestupan.

Den stridande författaren

KULTURHan skrev romaner och böcker om andra författare samt gav sig in i den ena litterära fejden efter den andra. Författaren Sven Stolpe var allt annat än konflikträdd och både hans fejder och litterära verk kom att göra honom känd under hans livstid.

Staden Efesos i Turkiet – betydande för kristendomens spridning

HISTORIAEfesos är en arkeologisk plats i nuvarande Turkiet. Under antiken var den en viktig hamnstad på Mindre Asiens västkust, och från omkring 133 f.Kr. utgjorde staden en del av Romarriket. Den var strategiskt ett mycket bra val av aposteln Paulus när han skulle sprida kristendomens budskap. Där grundade han en församling, som kom att bli den mest inflytelserika i provinsen.

Gå till arkivet

Send this to a friend