Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Vad rör sig i en asylaktivists huvud?

PappersupplaganNya Tider v. 08

Publicerad: 23 februari, 2018, 12:52

  • Svenska

Läs även

I veckans nummer har vi två längre artiklar, där vi försöker belysa varför vissa, företrädesvis kvinnor, väljer att passionerat engagera sig för att så många arabiska, afghanska och afrikanska män som möjligt ska få bosätta sig i Europa. Hur tänker de egentligen?

En titt på Facebook ger en inblick i resonemangen, där dessa kvinnor sinsemellan diskuterar om ”sina pojkar”. Det blir tydligt att många av kvinnorna har ett egenintresse i att de ”ensamkommande” ska få följa med till sängkammaren, där kvinnorna frikostigt vill ”ge dem närhet”. Åter­igen försvaras det med att pojkarna haft det svårt och saknat ”närhet”.

I tider av Metoo och uppmärksammande av sexuella inviter till någon i beroendeställning blir det extra prekärt, men det verkar dessa feminismens förkämpar inte bry sig om.

Den kartläggning som Nya Tiders Tobias Svensson gör angående afghanska ”ensamkommande” och kvinnorna som vill ha dem är mycket belysande och något som varje tidning med självaktning borde lyfta fram, eftersom de ”ensamkommande” är det fenomen som överskuggat mycket av annan inrikesdebatt de senaste två åren.

Fenomenet verkar mycket utbrett och förekommer inte minst på de HVB-hem, där de så kallade ensamkommande får bo med dygnet runt-bemanning. Där har faktiskt myndigheterna satt ned foten och utreder sådana relationer, eftersom det utgör ett brott mot yrkesetiken. Det mest uppmärksammade fallet torde vara Johanna Möller och hennes älskare Mohammad Rajabi, en ”flyktingpojke”, som Expressen med flera valde att kalla honom, som på hennes uppdrag mördade hennes far och försökte mörda hennes mor.

Intervjun med den tyska asylaktivisten Rebecca Sommer i veckans nummer ger en ännu djupare insyn i hur asylaktivister tänker. I den polska tidningen Do Rzeczy hade Sommer berättat att hon var så glad när de muslimska männen började komma i mängder till Tyskland i slutet av 2015: ”Jag applåderade det, jag älskade Angela Merkel!” förklarar hon.

I en exklusiv intervju med Nya Tider säger hon att hon fortfarande är en humanist och gärna hjälper människor från olika världs­delar komma till Tyskland, men hon drar numera streck vid män från muslimska länder. ”Vi ville lära känna dem, och det gjorde vi”, säger hon. Nu vill hon varna speciellt svenska asylaktivister att inte vara så naiva.

Hon har efter detta blivit häcklad av invandringskritiker på nätet, ibland grovt. Folk har skrivit att de önskat henne att bli ”berikad” i något mångkulturellt område fullt av utländska män som hon stått och välkomnat till Europa. Hon ställer den berättigade frågan hur asylaktivister ska kunna hoppa av, om de utsätts för sådant hat?

Behöver vi kanske ett ”asylexit”, en verksamhet som hjälper sådana som Rebecca Sommer att återanpassa sig till verkligheten? Vi kan inte förvänta oss att hon byter sida helt och hållet, över en natt. Hon intar just nu en mellanposition, där hon tycks resonera i termer av att det är bra om en före detta asylaktivist pekar på de problem som finns, ”annars lämnar man över frågan till rasisterna”.

Det imponerar så klart inte på media och dess ägare, hon berättar bland annat i intervjun att media verkar helt ointresserade av den organisation mot islamiseringen som hon startat, medan de stod på kö för att hylla henne för hennes ”mod” som asyl­aktivist. Hon har nog inte ens börjat fundera på varför. Få behåller dock en sådan mellanposition i längden.

De flesta har säkert bevittnat hur människor i ens egen närhet gjort en sådan ”resa”, från funderingar och försiktigt ifrågasättande, till förvåning och till sist ilska över att ha blivit lurad och förd bakom ljuset.

Sommers syn på kvinnors och mäns roller i samhället är också intressant. Hon har fortfarande inställningen att det är bra om pappor också är hemma med barnen, men nu vill hon också att männen tar sitt ansvar och skyddar kvinnorna.

Hon påpekar mycket riktigt att ytterst få tyska män faktiskt ingrep när hundratals kvinnor blev sexattackerade under nyårsnatten i Köln 2015/2016. Hon undrar varför. Svaret står så klart att finna i den första kategorin asylaktivistiska kvinnor som jag tar upp i denna text.

De som skriker ”rasist” så fort någon vill tillrättavisa ”deras pojkar” när de beter sig illa. Nordeuropeiska män har till stor del blivit feminiserade genom dessa påhopp.

Vi får hoppas att det är som Rebecca Sommer säger, att många kvinnor som tidigare välkomnat migranterna med öppna armar nu också ångrar sig och hoppar av. Det kan dock vara för mycket begärt i dagsläget att de ska förstå att det vore på sin plats att be om ursäkt för vad de gjort också.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Umi Nord

    trodde detta skulle bli sds seriösa media delar era åsikter i mucket men detta är tyvärr för mycket

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend