Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Vad rör sig i en asylaktivists huvud?

PappersupplaganNya Tider v. 08

Publicerad: 23 februari, 2018, 12:52

  • Svenska

Läs även

I veckans nummer har vi två längre artiklar, där vi försöker belysa varför vissa, företrädesvis kvinnor, väljer att passionerat engagera sig för att så många arabiska, afghanska och afrikanska män som möjligt ska få bosätta sig i Europa. Hur tänker de egentligen?

En titt på Facebook ger en inblick i resonemangen, där dessa kvinnor sinsemellan diskuterar om ”sina pojkar”. Det blir tydligt att många av kvinnorna har ett egenintresse i att de ”ensamkommande” ska få följa med till sängkammaren, där kvinnorna frikostigt vill ”ge dem närhet”. Åter­igen försvaras det med att pojkarna haft det svårt och saknat ”närhet”.

I tider av Metoo och uppmärksammande av sexuella inviter till någon i beroendeställning blir det extra prekärt, men det verkar dessa feminismens förkämpar inte bry sig om.

Den kartläggning som Nya Tiders Tobias Svensson gör angående afghanska ”ensamkommande” och kvinnorna som vill ha dem är mycket belysande och något som varje tidning med självaktning borde lyfta fram, eftersom de ”ensamkommande” är det fenomen som överskuggat mycket av annan inrikesdebatt de senaste två åren.

Fenomenet verkar mycket utbrett och förekommer inte minst på de HVB-hem, där de så kallade ensamkommande får bo med dygnet runt-bemanning. Där har faktiskt myndigheterna satt ned foten och utreder sådana relationer, eftersom det utgör ett brott mot yrkesetiken. Det mest uppmärksammade fallet torde vara Johanna Möller och hennes älskare Mohammad Rajabi, en ”flyktingpojke”, som Expressen med flera valde att kalla honom, som på hennes uppdrag mördade hennes far och försökte mörda hennes mor.

Intervjun med den tyska asylaktivisten Rebecca Sommer i veckans nummer ger en ännu djupare insyn i hur asylaktivister tänker. I den polska tidningen Do Rzeczy hade Sommer berättat att hon var så glad när de muslimska männen började komma i mängder till Tyskland i slutet av 2015: ”Jag applåderade det, jag älskade Angela Merkel!” förklarar hon.

I en exklusiv intervju med Nya Tider säger hon att hon fortfarande är en humanist och gärna hjälper människor från olika världs­delar komma till Tyskland, men hon drar numera streck vid män från muslimska länder. ”Vi ville lära känna dem, och det gjorde vi”, säger hon. Nu vill hon varna speciellt svenska asylaktivister att inte vara så naiva.

Hon har efter detta blivit häcklad av invandringskritiker på nätet, ibland grovt. Folk har skrivit att de önskat henne att bli ”berikad” i något mångkulturellt område fullt av utländska män som hon stått och välkomnat till Europa. Hon ställer den berättigade frågan hur asylaktivister ska kunna hoppa av, om de utsätts för sådant hat?

Behöver vi kanske ett ”asylexit”, en verksamhet som hjälper sådana som Rebecca Sommer att återanpassa sig till verkligheten? Vi kan inte förvänta oss att hon byter sida helt och hållet, över en natt. Hon intar just nu en mellanposition, där hon tycks resonera i termer av att det är bra om en före detta asylaktivist pekar på de problem som finns, ”annars lämnar man över frågan till rasisterna”.

Det imponerar så klart inte på media och dess ägare, hon berättar bland annat i intervjun att media verkar helt ointresserade av den organisation mot islamiseringen som hon startat, medan de stod på kö för att hylla henne för hennes ”mod” som asyl­aktivist. Hon har nog inte ens börjat fundera på varför. Få behåller dock en sådan mellanposition i längden.

De flesta har säkert bevittnat hur människor i ens egen närhet gjort en sådan ”resa”, från funderingar och försiktigt ifrågasättande, till förvåning och till sist ilska över att ha blivit lurad och förd bakom ljuset.

Sommers syn på kvinnors och mäns roller i samhället är också intressant. Hon har fortfarande inställningen att det är bra om pappor också är hemma med barnen, men nu vill hon också att männen tar sitt ansvar och skyddar kvinnorna.

Hon påpekar mycket riktigt att ytterst få tyska män faktiskt ingrep när hundratals kvinnor blev sexattackerade under nyårsnatten i Köln 2015/2016. Hon undrar varför. Svaret står så klart att finna i den första kategorin asylaktivistiska kvinnor som jag tar upp i denna text.

De som skriker ”rasist” så fort någon vill tillrättavisa ”deras pojkar” när de beter sig illa. Nordeuropeiska män har till stor del blivit feminiserade genom dessa påhopp.

Vi får hoppas att det är som Rebecca Sommer säger, att många kvinnor som tidigare välkomnat migranterna med öppna armar nu också ångrar sig och hoppar av. Det kan dock vara för mycket begärt i dagsläget att de ska förstå att det vore på sin plats att be om ursäkt för vad de gjort också.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

En regel för dig, en annan för mig

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETTänk dig om anställda på ett av världens största företag fick gå kurser där de uppmanades att vara ”mindre svarta”. Detta eftersom svarthet förknippas med arrogans och okunskap. Du kanske anar hur reaktionerna skulle bli, men vita ska tydligen finna sig i att bli trampade på och diskriminerade.

Överdrivna klimathot skapar energibrist

OPINION: TEGE TORNVALLSverige har inom ramen för Agenda 2030 förbundit sig att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från år 2030 (se NyT v48/2020). Veckans debattör Tege Tornvall i nätverket Klimatsans har svårt att föreställa sig hur samhället skulle kunna fungera med enbart elbilar, inte minst i vårt kalla klimat. När laddföretagen nu höjer sina laddpriser blir det i princip lika dyrt per mil att åka elbil som vanlig bil. Många nordliga kommuners elbilar gav helt upp nyligen när temperaturen kröp ner mot 20 minusgrader. Vi får elbrist om alternativa energikällor får problem, som översnöade solpaneler och vindmöllor med is på vingarna.

Filmstjärna kritiserade politisk förföljelse – sparkades från film

LEDARE

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Gå till arkivet

Send this to a friend