Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Vad rör sig i en asylaktivists huvud?

PappersupplaganNya Tider v. 08

Publicerad: 23 februari, 2018, 12:52

  • Svenska

Läs även

I veckans nummer har vi två längre artiklar, där vi försöker belysa varför vissa, företrädesvis kvinnor, väljer att passionerat engagera sig för att så många arabiska, afghanska och afrikanska män som möjligt ska få bosätta sig i Europa. Hur tänker de egentligen?

En titt på Facebook ger en inblick i resonemangen, där dessa kvinnor sinsemellan diskuterar om ”sina pojkar”. Det blir tydligt att många av kvinnorna har ett egenintresse i att de ”ensamkommande” ska få följa med till sängkammaren, där kvinnorna frikostigt vill ”ge dem närhet”. Åter­igen försvaras det med att pojkarna haft det svårt och saknat ”närhet”.

I tider av Metoo och uppmärksammande av sexuella inviter till någon i beroendeställning blir det extra prekärt, men det verkar dessa feminismens förkämpar inte bry sig om.

Den kartläggning som Nya Tiders Tobias Svensson gör angående afghanska ”ensamkommande” och kvinnorna som vill ha dem är mycket belysande och något som varje tidning med självaktning borde lyfta fram, eftersom de ”ensamkommande” är det fenomen som överskuggat mycket av annan inrikesdebatt de senaste två åren.

Fenomenet verkar mycket utbrett och förekommer inte minst på de HVB-hem, där de så kallade ensamkommande får bo med dygnet runt-bemanning. Där har faktiskt myndigheterna satt ned foten och utreder sådana relationer, eftersom det utgör ett brott mot yrkesetiken. Det mest uppmärksammade fallet torde vara Johanna Möller och hennes älskare Mohammad Rajabi, en ”flyktingpojke”, som Expressen med flera valde att kalla honom, som på hennes uppdrag mördade hennes far och försökte mörda hennes mor.

Intervjun med den tyska asylaktivisten Rebecca Sommer i veckans nummer ger en ännu djupare insyn i hur asylaktivister tänker. I den polska tidningen Do Rzeczy hade Sommer berättat att hon var så glad när de muslimska männen började komma i mängder till Tyskland i slutet av 2015: ”Jag applåderade det, jag älskade Angela Merkel!” förklarar hon.

I en exklusiv intervju med Nya Tider säger hon att hon fortfarande är en humanist och gärna hjälper människor från olika världs­delar komma till Tyskland, men hon drar numera streck vid män från muslimska länder. ”Vi ville lära känna dem, och det gjorde vi”, säger hon. Nu vill hon varna speciellt svenska asylaktivister att inte vara så naiva.

Hon har efter detta blivit häcklad av invandringskritiker på nätet, ibland grovt. Folk har skrivit att de önskat henne att bli ”berikad” i något mångkulturellt område fullt av utländska män som hon stått och välkomnat till Europa. Hon ställer den berättigade frågan hur asylaktivister ska kunna hoppa av, om de utsätts för sådant hat?

Behöver vi kanske ett ”asylexit”, en verksamhet som hjälper sådana som Rebecca Sommer att återanpassa sig till verkligheten? Vi kan inte förvänta oss att hon byter sida helt och hållet, över en natt. Hon intar just nu en mellanposition, där hon tycks resonera i termer av att det är bra om en före detta asylaktivist pekar på de problem som finns, ”annars lämnar man över frågan till rasisterna”.

Det imponerar så klart inte på media och dess ägare, hon berättar bland annat i intervjun att media verkar helt ointresserade av den organisation mot islamiseringen som hon startat, medan de stod på kö för att hylla henne för hennes ”mod” som asyl­aktivist. Hon har nog inte ens börjat fundera på varför. Få behåller dock en sådan mellanposition i längden.

De flesta har säkert bevittnat hur människor i ens egen närhet gjort en sådan ”resa”, från funderingar och försiktigt ifrågasättande, till förvåning och till sist ilska över att ha blivit lurad och förd bakom ljuset.

Sommers syn på kvinnors och mäns roller i samhället är också intressant. Hon har fortfarande inställningen att det är bra om pappor också är hemma med barnen, men nu vill hon också att männen tar sitt ansvar och skyddar kvinnorna.

Hon påpekar mycket riktigt att ytterst få tyska män faktiskt ingrep när hundratals kvinnor blev sexattackerade under nyårsnatten i Köln 2015/2016. Hon undrar varför. Svaret står så klart att finna i den första kategorin asylaktivistiska kvinnor som jag tar upp i denna text.

De som skriker ”rasist” så fort någon vill tillrättavisa ”deras pojkar” när de beter sig illa. Nordeuropeiska män har till stor del blivit feminiserade genom dessa påhopp.

Vi får hoppas att det är som Rebecca Sommer säger, att många kvinnor som tidigare välkomnat migranterna med öppna armar nu också ångrar sig och hoppar av. Det kan dock vara för mycket begärt i dagsläget att de ska förstå att det vore på sin plats att be om ursäkt för vad de gjort också.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Världen är verkligen upp och ner

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVi som följer nyheter hinner knappt med längre. Det är så mycket och så otroligt märkliga saker som händer varje dag numera. Det som tidigare skulle utgjort en huvudnyhet i tidningen förbigås knappt med en axelryckning numera, när allt mer bisarra saker inträffar runt omkring oss.

Så kan vi ta tillbaka Svenska kyrkan

OPINION: Axel W KarlssonAlternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september, bland annat under slagordet ”Ta tillbaka kyrkan!” Det kan behöva en förklaring. Vad är kyrkans stora problem idag, och hur kan kyrkan förändras till det bättre i framtiden? I veckans opinionsartikel förklarar partiets toppkandidat, prästen Axel W Karlsson, hur kyrkan måste förändras – från de politiska sär­intressenas kyrka, till en folkkyrka på kristen och patriotisk grund. ”Det land som ett folk har fått, dess språk och kultur är Guds gåvor till folket som skall vårda det framför allt annat”, skriver Karlsson.

Överdrivna klimatlarm hämmar samhället

KRÖNIKADebattörerna Johanna Mattsson och Juliana Salamone vill lyfta fram klimatet i svensk politik och debatt. Har de levt i en garderob de senaste åren?

Är talibanerna slutet för Afghanistan?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend