Försvarshögskolan, FHS, skall undersöka utländsk påverkan i Sverige. Foto: FHS

Ensidig fokusering på Ryssland när Försvarshögskolan bedriver forskning om informationspåverkan

Under dryga två år skall Försvarshögskolan inom ramen för två forskarprojekt bedriva studier om diverse informationspåverkanskampanjer gentemot Sverige. Totalt rör det sig om nio miljoner kronor. Huvuddelen, 6,2 miljoner kronor, skall gå till att studera det som inom etablissemangsmedia kallas ”rysk propaganda”.

Bara en liten del av finansieringen kommer gå till att bedriva forskning kring islamistisk, terrorinriktad verksamhet som riktas mot Sverige. Men en av de ansvariga professorerna säger till Nya Tider att den grupp som främst skall studera Ryssland mycket väl också kan rikta in sig på andra, minst lika intressanta länder som bedriver informationspåverkan, exempelvis Saudiarabien.

Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som nu har gett främst Försvarshögskolan, men även Lunds jämte Malmö universitet, i uppdrag att under dryga två år bedriva forskning kring huruvida främmande makt bedriver informationskampanjer riktade mot Sverige. Syftet skall vara att studera olika narrativ och belysa hur olika målgrupper påverkas av de problembeskrivningar som främmande makt kan ha intresse av att sprida i Sverige, särskilt då det handlar just om Sverigebilden.

Ensidig Rysslandsfokusering

Inte oväntat har MSB gett Försvarshögskolan den största penningmängden, dryga sex av totalt nio miljoner kronor för att bedriva studier kring vad de mediala och politiska etablissemangen benämner som ”rysk propaganda mot Sverige”. Detta är inte oväntat eftersom MSB ofta har spekulerat vilt kring vad Ryssland kan tänkas vilja Sverige för ont. Russofobin från MSB:s sida yttrade sig också i somras på så vis att man vägrade ta emot hjälp från Ryssland vid de gigantiska skogsbränderna.

Nu handlar det istället om att forskarna på Försvarshögskolan under ledning av professor Charlotte Wagnsson skall försöka hitta bevis som styrker MSB:s samt övrigt etablissemangets idé om att Ryssland bedriver illasinnad propaganda mot Sverige, samt analysera om det finns samhällsgrupper som är extra mottagliga för denna påstådda propaganda.

Symbolisk satsning på forskning om islamistisk informationspåverkan

Närmast symboliskt beviljar MSB dryga två miljoner kronor som kommer att disponeras av Malmös och Lunds universitet under ledning av bland andra professor Magnus Ramstorp. Ramstorp är känd terrorforskare med inriktning mot främst islamistisk terrorism. De dryga två miljonerna skall gå till att studera den islamistiska informationspåverkan gentemot Sverige, dock utan att peka ut något särskilt land som avsändare.

Professor medger att Ryssland får stort fokus

Charlotte Wagnsson är som nämnts ovan forskningsledare för det projekt som skall bedriva den enskilt största forskarinsatsen, den som pekar ut Ryssland som ensidig avsändare av så kallad propaganda. Hon konstaterar att det är MSB:s vilja.

– Ja, så som vi har fått uppdraget så är Ryssland vårt huvudfall inom ramen för det här projektet. Och det är MSB som har gett oss uppdraget, men ytterst är ju regeringen ansvarig.

NyT: Tycker du som forskningsansvarig att det är för mycket fokusering på Ryssland? Det finns väl andra främmande makter som har minst lika stora intressen, om inte större, att påverka den svenska befolkningen i diverse riktningar?

– Får vi bara tid skall vi absolut titta på det också men nio miljoner kronor, varav 6,2 skall gå till det som betecknar Ryssland som huvudfall, är egentligen inte särskilt mycket pengar om man tänker på arbetstimmar. Det blir närmast ett slags värderingsmarkering från MSB om vad de tycker är viktigast.

Saudiarabien – bevislig propagandaspridare

Ett land som bevisligen under många år har bedrivit propaganda på gräsrotsnivå i Sverige är Saudiarabien. Detta gör de genom att enskilda betalda aktivister missionerar och sprider salafistiska flygblad på gator och torg. Den saudiska propagandaspridningen gentemot bland annat Sverige sker vidare genom föreläsningar på svenska i olika lokaler runtom i muslimskt dominerade förorter, men även genom att dessa så kallade ”lektioner” läggs upp på olika hemsidor. Gemensamt för dessa föreläsningar är att det är den wahhabitiska, salafistiska tolkningen av islam, alltså Saudiarabiens statsreligion, som saluförs för en bredare publik. Sist men inte minst finansierar Saudiarabien moskébyggen och stiftelser som driver muslimska friskolor.

Wagnsson öppnar för att ta saudisk propaganda under lupp

Professor Charlotte Wagnsson öppnar i samtalet med Nya Tider för att de forskare som nu har fått det ensidiga Rysslandsfokuset även kan sätta exempelvis Saudiarabien under lupp.

– Det är absolut intressant, men vi får se hur mycket tid det blir till det. Men jag är högst medveten om att saudierna finansierar propaganda över hela världen och även mot Sverige.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

🟠 Klockan 02.00 i natt attackerade maskerade personer familjevillan i Göteborg där Exakt24:s reporter Christian Peterson bor. En rökfackla kastades in i det rum där Christians lillasyster sov. Även Exakt24:s studio attackerades. Detta bara dagar efter att Exakt24 avslöjat LO-anställde ”antirasisten” Henrik Johansson som en av de värsta näthatarna i Sverige.

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

🟠 Den 13 oktober försätts Malmö i något som kan liknas vid lockdown. Men det beror inte på att alltför många covid-19-fall registrerats. Istället är det en politisk konferens som ska äga rum med flera inrikes och utrikes makthavare på gästlistan. Stadens centrala delar stängs ned av säkerhetsskäl.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.