Skip to Content

Kvinnan med facklan misstänks för anstiftan till våldsamt upplopp. Stillbilder Samhällsnytt

60-årig muslimsk kvinna anhållen efter kravallerna i Malmö

Den 60-åriga kvinna som sågs hetsa en folkmassa efter koranbränningen den 28 augusti i Malmö har anhållits, misstänkt för anstiftan till våldsamt upplopp. Under våldsamheterna startades ett stort antal bränder och polis utsattes för stenkastning.

Publicerad: 8 september, 2020, 15:23

  • Svenska

Läs även

I ett videoklipp ses den 60-åriga kvinnan, iförd hijab, hetsa den muslimska mobb som samlats. På arabiska skriker hon bland annat:
– Grisar! Efter att de spelade med koranen, skyddade de [polisen] dem! Efter de var klara med koranen tog de bort dem! Dessa hundar! De konspirerar med dem! Om ni inte vill ha islam, varför tog ni hit oss, era hundar?

Som svar på utropen skanderade sedan den samlade folkmassan “Allahu akbar” och “Det finns ingen Gud utom Allah” upprepade gånger. Den 7 september anhölls hon, misstänkt för anstiftan till våldsamt upplopp. Kvinnan själv ska ha uppgett att hon inte ville starta ett upplopp eller uppmanat någon att attackera polisen.

Enligt åklagare Tomas Olvmyr kommer ytterligare förhör att hållas med kvinnan. Hennes försvarsadvokat Anders Olsson säger till Kvällsposten:
– Jag kan säga att min klient förnekar brott. Men mycket mer kan jag inte säga om förundersökningen just nu. Hon är för närvarande fortsatt anhållen.

Under upploppen startades bränder på ett tjugotal platser i Malmö, samtidigt som polis utsattes för stenkastning och några av dem skadades. Totalt är 14 personer misstänkta för våldsamt upplopp.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Det är sådan här scener som väntar svenskarna när muslimerna blir i majoritet (se Malmö)? Vår poliskår kommer att ta itu med “bråkstakarna” som gör, eller säger något “opassande” om Islam. Det gäller även att säga något om “vem som försörjer parasiterna” i Malmö? Muslimerna har även hotat med att bränna vår – Lagbok! Det vore ju en skymf mot hela svenska folket, som får varje svensk att “springa man ur huse” och vad kan då hända? Nåväl, vi får hoppas att muslimerna sansar sig och skonar lagboken?

  • Bjørn-erik Michalsen

    Skal dem oppføre seg sånn er det bare å utvise dem på livstid. Starta återvandringen

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Gå till arkivet

Send this to a friend