STOR ROBOTARSENAL och likaledes stor och avancerad drönar­flotta tillhörande huthierna visades nyligen upp i Jemens huvudstad Sanaa. Där syntes bland annat avancerade kryssningsrobotar (t.v.). Den 31 oktober avfyrades en ballistisk medeldistansrobot (mitten) mot Israels viktiga hamnstad Eilat. Roboten flög längre än 1 500 kilometer över Saudiarabien (kartan t.h.), till stora delar i rymden, på sin väg mot den för Tel Aviv strategiskt belägna hamnen. Den jemenitiska roboten bekämpades av Israels luftförsvarssystem Arrow redan i rymden, innan den hann gå in i atmosfären och då nå en hastighet på Mach 15 eller mer, vilket omöjliggör nedskjutning. Stillbilder: Bisimchimedia
STOR ROBOTARSENAL och likaledes stor och avancerad drönar­flotta tillhörande huthierna visades nyligen upp i Jemens huvudstad Sanaa. Där syntes bland annat avancerade kryssningsrobotar (t.v.). Den 31 oktober avfyrades en ballistisk medeldistansrobot (mitten) mot Israels viktiga hamnstad Eilat. Roboten flög längre än 1 500 kilometer över Saudiarabien (kartan t.h.), till stora delar i rymden, på sin väg mot den för Tel Aviv strategiskt belägna hamnen. Den jemenitiska roboten bekämpades av Israels luftförsvarssystem Arrow redan i rymden, innan den hann gå in i atmosfären och då nå en hastighet på Mach 15 eller mer, vilket omöjliggör nedskjutning. Stillbilder: Bisimchimedia

Robot- och drönarteknologi förändrar Mellanösterns maktbalans

Vi har gått in i en ny militär era, där även fattiga aktörer har tillgång till en sofistikerad och kraftfull vapenkapacitet som inte ens stormakterna hade för bara 25 år sedan. Det har inte bara förändrat de moderna slagfälten, utan är på väg att drastiskt förändra maktbalansen och därmed geo­politiken i både Mellanöstern och världen. Ett exempel på detta är något som systemmedia noga undvikit att rapportera: att den första rymdstriden nyligen utkämpades mellan Israel och huthierna i Jemen, ett av världens fattigaste länder.

Drönare och robotar (missiler) blir allt mer betydelsefulla på de moderna slagfälten. Vi har sett hur drönare fick stort genomslag i det andra libyska inbördeskriget (2014–2020), andra Nagorno-Karabach-kriget (2020) och Ukrainakriget (2022–).

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

JEMENITISK HELIKOPTER med kommandosoldater från huthierna under inflygning mot handelsfartyget Galaxy Leader, som utifrån svallvågorna verkar gå för full maskin för att undkomma hotet. Den ryskbyggda Mi-17 helikoptern (exportversionen av Mi-8) har Jemens och Palestinas flaggor målade baktill, då operationen utfördes för att hjälpa den palestinska motståndsrörelsen i Gaza. En kamera har monterats långt bak på stjärtbommen för att få dramatiskt bildmaterial till denna propagandavideo. Stillbild: Houthi Media Center

Jemenitiska huthier kapar Israelkopplat fartyg

🟠 Försäkringspremier för fartyg rusar i höjden. Nu införs mycket höga krigsriskpremier på sjöfartsförsäkringar efter att de jemenitiska huthirebellerna kapat ett Israelkopplat fartyg i Röda havet och tagit 25 besättningsmän som gisslan. Skenande försäkringskostnader för fartyg som anlägger Israel och passerar genom regionen innebär inte bara ökade kostnader för frakt runt Arabiska halvön, utan i förlängningen för all frakt och därmed alla varor världen över.

Läs även:

Boeing: Ännu en visselblåsare dör plötsligt

Boeing: Ännu en visselblåsare dör plötsligt

🟠 UTRIKES Två månader efter dödsfallet av den tidigare Boeing-anställde John Barnett, som 2019 avslöjade att flygplanstillverkaren använde defekta delar i den ”framstressade" monteringen av sin 787 Dreamliner, har en annan visselblåsare dött av en ”plötslig sjukdom”. Joshua Dean, som fram till april 2023 arbetade för Spirit AeroSystems, en leverantör till Boeing, hade under 2022 uttryckt oro över hur tillverkningen av vissa 737 MAX-flygplan hade gått till. Flygplanstillverkarens ledning ska ha försökt ”minimera defekterna” och pressat de anställda att göra detsamma. Precis som John Barnett hade Joshua Dean också lämnat in en stämningsansökan mot Spirit AeroSystems.

Fransk veteranjournalist gör nedslag i sin unika och spännande karriär

Fransk veteranjournalist gör nedslag i sin unika och spännande karriär

🟠 Som ung datorjournalist fick han uppleva dataålderns begynnelse som helt omformade vår värld Den välrutinerade franske journalisten Pierre Jovanovic berättar om sin tid som datorjournalist när IBM var marknadsledande, datorer var stora som garderober och ikoner som Bill Gates och Steve Jobs var okända för allmänheten. Jovanovic har träffat och intervjuat Bill Gates många gånger, liksom mängder av andra kändisar som han tar upp i intervjun. Den franske veteranjournalisten berättar om varför svenska banker är lönsamma när deras europeiska konkurrenter inte är det och om Sveriges unika roll gällande negativ ränta och vad det har lett till. Avslutningsvis berättar han om den ekonomiska situationen i Libanon och inte minst Turkiet, där han även kommer med en del unika avslöjanden.

Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag

Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag

🟠 UTRIKES Den 27 maj samlas WHO för sin årliga parlamentariska session, och på agendan finns det pandemifördrag som planerats sedan 2020. Förhandlingarna har emellertid stött på patrull under våren och det börjar bli allt mer osäkert om något avtal kan antas – och i så fall med vilket innehåll. Nu samlas förhandlingsorganet en sista gång för att försöka få till stånd ett gemensamt förslag. Nya Tider reder ut de möjliga utfallen.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.