Riksdagens votering om förslaget att godkänna utökningen av EU-budgeten, återhämtningsfonden och EU:s möjligheter att ta ut en skatt/avgift på ej återvunnen plast (Betänkande 2020/21:FiU35), innebar att Moderaterna och Kristdemokraterna lät regeringen få igenom förslaget, trots att de argumenterar emot dess innehåll. Foto: Skämdump Riksdagen

Fega politiker lade ner sina röster när Sverige vek ner sig mot EU i budgetfrågan

Onsdagen den 24 mars var en sorgens dag i svensk politik. Då fick en riksdagsminoritet igenom ett förslag som innebär att Sverige skuldsätts för att bidra till andra länders budgetsanering genom EU. Både Moderaterna och Kristdemokraterna avstod från att använda sin möjlighet att stoppa regeringens och samarbetspartiernas förslag att godkänna EU:s långtidsbudget och återhämtningsfond i Riksdagens votering. Bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot förslaget.

Svag svensk förhandlingsinsats

Riksdagens finansutskott krävde inför förhandlingarna om EU:s nya långtidsbudget för 2021-2027 dels att budgeten skulle spegla att Brexit innebär minskade intäkter för EU, liksom att Sveriges rabatt på den BNI-baserade avgiften till EU skulle kvarstå. Samtliga partier har också stått bakom att återhämtningsfonden enbart skulle få innehålla stöd genom förmånliga lån och inga bidrag. Det var den utgångspunkt som regeringen hade med sig i portföljen när man reste ner till Bryssel för att förhandla om budgeten och återhämtningspaketet. Det intressanta är att det var ett i stora drag enigt Finansutskott som stod bakom dessa krav. Förhandlingarna pågick mellan våren 2018 och juni 2020.

Inom EU finns starka politiska krafter för att snabbt överföra mer makt och mer pengar till EU från medlemsstaterna. Man tar alla chanser att öka unionens makt över medlemsstaterna, genom att ge EU-byråkratin allt fler och viktigare uppgifter att hantera. En helt avgörande fråga i detta sammanhang är makten över EU-budgeten och givetvis även storleken på innehållet i EU:s kassakista. Idag har medlemsländerna makten att avgöra hur mycket pengar EU skall få hantera, medan parlamentet har stor makt över hur pengarna skall användas.

Flera medlemsländer, företrädesvis de som är nettobidragstagare och EU-byråkratin själv, har agerat hårt för att inte dra ner på budgeten på grund av Brexit-förlusten, utan att i stället höja avgiften och minska rabatterna för de nettobidragsgivande länderna, däribland Sverige. Bakgrunden till det är givetvis att man är angelägen om att inte få minskade bidrag från EU, vilket skulle ställa högre krav på den egna budgetdisciplinen.

Med detta som utgångspunkt har Sveriges regering i förhandlingarna agerat som man brukar, det vill säga genom att välvilligt kompromissa, även med de allra viktigaste principiella kraven från Sveriges Riksdag. Man har tämligen lättvindigit valt att inte använda det starkaste verktyget, vetot, för att få igenom sina viktigaste krav, trots ett enigt Finansutskott.

När förhandlingarna om paketet avslutats, i juni 2020, redovisades resultatet för Finansutskottet, som plötsligt vänder helt om och godkänner de stora principiella reträtter som regeringen gjort. Det är tvärtemot det tidigare beslutet om riktlinjer som nämnden då var enig om. Regeringspartierna ihop med Centern och Liberalerna röstade för att godkänna resultatet medan Moderaterna och Kistdemokraterna lade ner sina röster och svek sina väljare i flera viktiga principiella frågor. Enbart Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot att godkänna det för Sverige mycket negativa förhandlingsresultatet.

Efter det har EU lagt fram sitt slutliga förslag till budget och återhämtningsfond samt nya sätt att få in mer pengar till EU:s budget, vilket på EU-byråkratiska kallas för ”EU:s egna medel”. Sedan december 2020 har regeringen arbetat med den proposition som nu lagts fram till riksdagen.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Fd ledamot av Riksdagens skatteutskott och Riksbanksfullmäktige

Relaterat

Wokekapitalismen

Wokekapitalismen

🟠 OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG Varför omfamnar storfinansen wokeideologin? Kapitalisterna är av självklara orsaker fientliga till socialism, men de omger sig gärna med transor och etniska minoriteter samtidigt som de basunerar ut att vithet är ondska och att vi alla kommer att dö av varmare klimat. Varför? Debattör Karl-Olov Arnstberg förklarar hur woke och kapitalisterna hamnade i samma säng.

Läs även:

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

🟠 INRIKES Folkhälsomyndigheten varnar för ett nytt utbrott av den mycket smittsamma och smärtsamma sjukdomen apkoppor, numera av politiskt korrekta skäl omdöpt till mpox, har konstaterats i Stockholm. Risken för en större spridning under sommaren är samtidigt stor – på grund av de många dekadenta och homosexuella evenemangen i väst och eftersom sjukdomen närmast uteslutande sprids just bland ”män som har sex med män”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.