Läkemedelsbolag planerar för återkommande tilläggsvaccinationer

Läkemedelsjättarna Pfizer och BioNTech har ansökt om fullständigt FDA-godkännande för sitt covid-vaccin. Bolagen blir de första som gör det i USA, med motiveringen att det kan behövas regelbundna vacciner för att avvärja “problematiska” virusmutationer.

De två företagen lämnade in sin ansökan till USA:s läkemedelsmyndighet FDA i fredags, ​​och begärde fullständigt tillstånd för användning av vaccinet hos personer i åldern 16 år och äldre.

FDA utfärdade ett nödgodkännande av Pfizer/BioNTechs vaccin i december. Ett fullständigt godkännande skulle istället innebära att vaccinet kan administreras även efter att myndigheter säger att covid-19-krisen är över.

Företagen begär också att FDA snabbutreder processen, och hoppas på ett beslut inom sex månader snarare än normala tio.

Pfizer och BioNTech kan snart få sällskap av AstraZeneca, som nu överväger om man ska kringgå nödgodkännandeprocessen och söka fullständigt tillstånd istället, enligt en nyhet i fredags i Wall Street Journal.

Ansökningarna om fullständigt tillstånd kommer samtidigt som läkemedelsbolagen flaggat för att vaccineringen kan bli återkommande. I ett samtal i torsdags sade Modernas VD Stephane Bancel att “nya mutationer” kan göra “tilläggsvaccinationer” (booster shots) en nödvändighet.

“Under de kommande sex månaderna, när södra halvklotet får hösten och vinter, kan vi komma att se fler problematiska varianter framträda”, sade han och tillade: “Vi tror att tilläggsvaccinationer kommer att behövas, eftersom vi inte tror att viruset kommer att försvinna.”

Pfizers VD Albert Bourla har sagt ungefär samma sak, och föreslog förra månaden att tilläggsdoser “troligen” kommer att behövas inom ett år efter mottagarens första spruta och eventuellt varje år därefter. Tidigare i veckan förutspådde VD:n också att företagets vaccin kommer att ha “stabil efterfrågan” under överskådlig framtid, jämfört med årliga influensavaccinationer.

Både Pfizer och Moderna har skördat stora ekonomiska vinster av sina vacciner. Tidigare denna vecka redovisade Moderna att första kvartalet 2021 blev deras mest lönsamma kvartal någonsin sedan bolaget grundades 2010. Intäkterna från coronavaccinet är 1,7 miljarder dollar. Pfizer meddelade i tisdags att deras vaccin genererat 3,5 miljarder dollar för första kvartalet och därmed är bolagets mest lönsamma produkt.

Eftersom företagen tjänar storvinster på pandemin, har ledande politiska aktörer föreslagit att bolagen ska avstå sina patent på covid-vacciner globalt. Det föreslogs först av Världshandelsorganisationen som fick stöd av Joe Bidens regering i Washington den här veckan. Den internationella federationen för läkemedelsproducenter, ett organ som representerar världens största läkemedelsföretag, protesterade snabbt genom ett uttalande som uppmanade amerikanska tjänstemän att förkasta konceptet. Läkemedelslobbyn vill inte dela med sig av sina immateriella rättigheter (patent), utan insisterade på att det är “fel svar” på ett “komplext problem”.

Källa: RT

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Regeringens ekonomiska vårproposition – med sikte på reformer

Regeringens ekonomiska vårproposition – med sikte på reformer

🟠 EKONOMI SCB har presenterat en fortsatt nedgång i inflationen för mars och Riksbanken öppnar för räntesänkningar under första halvåret 2024. Kraven på sänkt styrränta från de ekonomiska opinionsbildarna har blivit allt mer pådrivande. Samtidigt fortsätter BNP att sjunka och arbetslösheten att vara ett orosmoln, även om de flesta verkar titta bort från den problematiken just nu. I denna kontext lade finansministern den 15 april fram regeringens ekonomiska vårproposition. En budget som riktas in på fortsatt inflationsbekämpning och att öka incitamenten för arbete, men också en strategi för tillväxt och åtgärder mot den kriminella expansionen.

Minnen av merovingerna

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Läs även:

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, ljög européerna rätt upp i ansiktet. Stillbild: YouTube/ EU

EU-kommissionen ljög om vaccinet – inte alls ”effektivt och säkert”

🟠 VACCIN ”Ett säkert och effektivt vaccin är vår bästa chans att vinna över coronaviruset och återgå till vårt normala liv”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 11 november 2020. Trots alla löften att vaccinerna är ”säkra och effektiva” visar EU:s avtal med Pfizer att von der Leyen ljög. I avtalet står tydligt: ”vaccinets långsiktiga effekter och effektivitet är idag inte kända”. EU-kommissionen försökte hemlighålla avtalet, men det har läckt till allmänheten.

kan döda. Sydkoreas regering beslutar om ökad ersättning till människor vars anhöriga avlidit av covidvaccin. Det är dock svårt att få sådan ersättning i de flesta länder, mycket på grund av att beviskraven ställs mycket högt. Ändå har flera hundra personer konstaterats ha avlidit i Sverige på grund av covidvaccin, något systemmedia talar tyst om. Foto: FKCCI

Sydkorea höjer kompensation till vaccindödas anhöriga

🟠 Men internationellt går det fortfarande trögt. Sydkoreas regering har beslutat om att tredubbla kompensationen som betalas ut till familjer där någon avlidit av covidvaccinet. En viss kompensation betalas även om kopplingen inte kan bevisas. Internationellt sett går det dock fortfarande trögt, med låga kompensationer och höga beviskrav.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.