Skip to Content

Nobelfesten. Foto: Nya Tider, Jimmie Åkesson. Stillbild: Youtube

Åkesson portas från Nobelfesten – igen

Digital utgåva

SD:s partiledare Jimmie Åkesson får inte någon inbjudan om att delta vid vare sig utdelningen av Nobelpriserna eller vid den efterföljande banketten i Blå hallen den 10 december. Samtidigt är alla ambassadörer som är stationerade i Sverige, även diktaturer, inbjudna till själva prisutdelningen. Till Nya Tider säger Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin att detta görs ”för att de ska få en inblick i vårt demokratiska system”.

Publicerad: 2 december, 2019, 16:26

 • Svenska

Den 30 november kom beskedet från Nobelstiftelsen att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson även detta år är persona non grata, alltså ej önskvärd som gäst vid Nobelfesten den 10 december, både vid själva prisutdelningen och den festliga banketten efteråt. Detta trots att partiet har det starkaste stödet bland Sveriges väljare enligt Demoskops mätning i november.

Alla andra partiledare är dock inbjudna, alltså även Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna som har ett så uselt stöd i mätningarna att de inte skulle vara kvar i riksdagen om det vore val i dag.

Nobelstiftelsen påstår på sin hemsida att Sverigedemokraterna inte respekterar mänskliga rättigheter:

”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om att alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Nya Tider borde publicera intervjun som Johan Andersson Granskning Sverige gjorde med Michael Sohlman för några år sedan.
  Det var första gången svenska folket fick exponerat det ”SVARTA HÅLET” i euforiskt hyckleri!!!

 • Varmlandstok

  Åkesson kommer kanske aldrig att få gå på någon Nobelfest.
  Den dagen, när pk-falangen har förlorat sitt inflytande i Sverige, så har landet tvingats till att ta till så brutala metoder mot inkräktarna, så att det kommer att anses ovärdigt att få dela ut Nobelpris.

  • Snövit

   Nobelstiftelsen skulle kunna ombildas till att likna vad den var precis i början. De har varit genomkorrupta i snart 100 år. När PKiterna följer Sara Danius i graven kan även Svenska akademien restaureras och börja värna språk och kultur igen istället för att undergräva dem.

 • HandsomeHank

  Vill han gå? Om ja varför?

 • ensomintevet

  Dags att Nobelstiftelsen förklarar sig. Inte med snömos utan reda fakta.

 • SefastTronde

  Det är väl tur ”att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra”, annars skulle man ju inte kunna rösta på dem. De partier som i samförstånd raserat vårt land kan man ju inte rösta på, i vart fall inte om man har sitt förstånd i behåll och ögon som ser och öron som hör. En vacker dag kommer det löjets skimmer som Nobelstiftelsen dragit över sig att skina så klart och uppenbart att många kommer att skämmas. Och den dagen tror jag knappast att Jimmie Åkesson kommer att tacka ja om han blir inbjuden av de vänsterliberaler som kidnappat Alfred Nobels testamente.

  • Snövit

   Med tanke på hans liberalisering i invandrings, abort och hbtq frågan skulle han kanske trots allt bli glad att få komma dit. Han har ingen stolthet kvar utan har sålt sin själ till liberalterrorismen. Men kanske blir det Vinge som får komma. Han kommer att markera det ”nya” SD. Nobel kanske helt enkelt väntar på honom.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Gå till arkivet

Send this to a friend