Skip to Content

Nobelfesten. Foto: Nya Tider, Jimmie Åkesson. Stillbild: Youtube

Åkesson portas från Nobelfesten – igen

Digital utgåva

SD:s partiledare Jimmie Åkesson får inte någon inbjudan om att delta vid vare sig utdelningen av Nobelpriserna eller vid den efterföljande banketten i Blå hallen den 10 december. Samtidigt är alla ambassadörer som är stationerade i Sverige, även diktaturer, inbjudna till själva prisutdelningen. Till Nya Tider säger Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin att detta görs ”för att de ska få en inblick i vårt demokratiska system”.

Publicerad: 2 december, 2019, 16:26

 • Svenska

Den 30 november kom beskedet från Nobelstiftelsen att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson även detta år är persona non grata, alltså ej önskvärd som gäst vid Nobelfesten den 10 december, både vid själva prisutdelningen och den festliga banketten efteråt. Detta trots att partiet har det starkaste stödet bland Sveriges väljare enligt Demoskops mätning i november.

Alla andra partiledare är dock inbjudna, alltså även Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna som har ett så uselt stöd i mätningarna att de inte skulle vara kvar i riksdagen om det vore val i dag.

Nobelstiftelsen påstår på sin hemsida att Sverigedemokraterna inte respekterar mänskliga rättigheter:

”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om att alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Nya Tider borde publicera intervjun som Johan Andersson Granskning Sverige gjorde med Michael Sohlman för några år sedan.
  Det var första gången svenska folket fick exponerat det ”SVARTA HÅLET” i euforiskt hyckleri!!!

 • Varmlandstok

  Åkesson kommer kanske aldrig att få gå på någon Nobelfest.
  Den dagen, när pk-falangen har förlorat sitt inflytande i Sverige, så har landet tvingats till att ta till så brutala metoder mot inkräktarna, så att det kommer att anses ovärdigt att få dela ut Nobelpris.

  • Snövit

   Nobelstiftelsen skulle kunna ombildas till att likna vad den var precis i början. De har varit genomkorrupta i snart 100 år. När PKiterna följer Sara Danius i graven kan även Svenska akademien restaureras och börja värna språk och kultur igen istället för att undergräva dem.

 • HandsomeHank

  Vill han gå? Om ja varför?

 • ensomintevet

  Dags att Nobelstiftelsen förklarar sig. Inte med snömos utan reda fakta.

 • SefastTronde

  Det är väl tur “att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra”, annars skulle man ju inte kunna rösta på dem. De partier som i samförstånd raserat vårt land kan man ju inte rösta på, i vart fall inte om man har sitt förstånd i behåll och ögon som ser och öron som hör. En vacker dag kommer det löjets skimmer som Nobelstiftelsen dragit över sig att skina så klart och uppenbart att många kommer att skämmas. Och den dagen tror jag knappast att Jimmie Åkesson kommer att tacka ja om han blir inbjuden av de vänsterliberaler som kidnappat Alfred Nobels testamente.

  • Snövit

   Med tanke på hans liberalisering i invandrings, abort och hbtq frågan skulle han kanske trots allt bli glad att få komma dit. Han har ingen stolthet kvar utan har sålt sin själ till liberalterrorismen. Men kanske blir det Vinge som får komma. Han kommer att markera det “nya” SD. Nobel kanske helt enkelt väntar på honom.

ABBA-Björn bakom politisk påverkanskampanj riktad mot Sveriges gymnasieungdomar

INRIKESDen gamla ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus riktar in sig mot gymnasieelever genom en politisk påverkanskampanj i kampen mot fejknyheter och alternativa fakta. Hans förlag ger ut en politisk stridsskrift som kan beställas av lärare inför jul. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som gjort sig känd som ivrig motståndare till alternativa perspektiv, är författare till boken.

Stora skillnader i skolresultat beroende på bakgrund

UTBILDNINGFinland placerar sig återigen i absoluta toppen vad gäller skolresultat, på andra plats bland de europeiska länderna, när PISA-mätningen för 2018 presenterades den 3 december. Bäst skolresultat i Europa uppvisar eleverna i Estland. Sverige klättrar något och är nu på femte plats i Europa.

Det Fria Sverige 2 år

INRIKESDet var fest i Älgarås när Det Fria Sverige (DFS) firade två år den 30 november, som inte är vilken dag som helst. Det är Karl XII:s dödsdag som har varit en märkesdag för svenska nationalister i långt mer än hundra år. En vårdkase tändes ceremoniellt på fältet utanför Svenskarnas Hus.

Tvingas betala extra för att hon är för miljömedveten

INRIKESMiljö- och klimatfrågan är ett av de hetaste ämnena i dagens debatt. Lokaltidningen Mitt i Stockholm rapporterar om en invånare i Järfälla som tvingas betala mer därför att hon alstrar för lite sopor.

Nobelpriset belyser manliga vetenskapliga prestationer

INRIKESSom varje år (förutom litteraturpriset då) så har Nobelpriserna utdelats. Vinnarna i kategorierna fysik, kemi och medicin är, som så många år tidigare, uteslutande manliga. Sammantaget har pristagarna inom naturvetenskap sedan 1901 varit över 95 procent manliga.

Intervju med den kände Youtube-profilen: ”Arga blatten”: Svenska män är kuvade och fredsskadade

REPORTAGEDen invandringskritiska profilen som ironiskt kal­lar sig Arga blatten, även känd som Angry Foreigner, blev för en tid sedan borttagen från sin viktigaste plattform Youtube, men fick i slutändan tillbaka sin kanal. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill fick en intervju med profilen om hans syn på Sverige och opinionsbildning.

Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider

Journalistförbundet agerar polis – försvarar nedstängning av medborgarjournalister

Journalistförbundet har svarat på Nya Tiders uppföljningsfrågor efter den uppmärksammade intervjun på Bokmässan. Förbundets vice ordförande Tomas Backlund menar bland annat att det krävs en ansvarig person för att medier ska kunna upprätthålla en vidsträckt yttrandefrihet.

”Skampatrullen” vill slå ett slag för traditionella värderingar – skapar debatt på Twitter

KULTURKRIGPå det sociala nätverket Twitter har en intensiv debatt dragit igång om hur kvinnor bör framställa sig på sociala medier och vilka ideal de därigenom framhåller. Den ena sidan menar att kvinnor som lägger upp exempelvis lättklädda bilder främjar en osund kultur, som bygger på att endast söka bekräftelse genom den egna kroppen, medan motståndarna anser att det är upp till var och en hur de väljer att synas.

Gå till arkivet

Send this to a friend