Skip to Content

Jimmie Åkesson och Navid Modiri spelade golf. Skärmavbild: SR

Åkesson tar avstånd från Alternativ för Sverige

I ett samtal med Navid Modiri får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan vad han tycker om Alternativ för Sverige. Åkesson svarar att partiet är bildat av personer som ville föra Sverigedemokraternas ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än han själv, och att Alternativ för Sverige drar till sig ”knäppgökar”. Själv menar han att han gärna går i en Prideparad.

Publicerad: 16 oktober, 2019, 18:06

 • Svenska

”Vad tycker du om Alternativ för Sverige?”, frågar Modiri.

– Det är på gott och ont. Det är ju personer som har bildat det partiet som vi har slängt ut ur vårt parti, och det är själva skälet till att det har bildats. Där fanns det ju ett driv och en önskan om att föra vårt partis ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än vad jag vill, till exempel. Och det är själva skälet till att vi bröt med hela ungdomsförbundet och sen gav det då upphov till det här partiet.

– Det vi har märkt, också apropå den förra frågan, är ju att nu är det de som drar till sig de här knäppgökarna. Så det har ju fått den effekten att vi slipper många knäppgökar, helt enkelt.

Åkesson kan tänka sig att gå i Pride i Sölvesborg: ”Ett bra initiativ”

Åkesson ombeds inte exemplifiera vad han menar, och samtalet fortsätter med en ny fråga som handlar om Åkessons inställning till Pride med anledning av den debatt som varit efter att Sölvesborgs kommun beslutat att inte hissa Prideflaggan längre.

När Modiri frågar Åkesson om Pride svarar Åkesson att han kan tänka sig att gå i Pride i Sölvesborg.

– Nu ska vi få en Pridefestival i Sölvesborg också och det kommer ju att vara fantastiskt för det lokala näringslivet, och allting sånt, säger Åkesson.

Modiri: Kommer du att gå Pridetåg?

– Det vet jag inte. Jag vet inte vilka som arrangerar det.

Modiri: Om du blir inbjuden?

– Jag får ta ställning till det då. Det beror helt och hållet på. Om syftet är att håna sverigedemokrater så vet jag inte om det…

Modiri: Jag tänker att det är att stå upp för HBTQ-personers rättigheter?

– Absolut! Handlar det om det så kan jag göra det. Jag har alltid sagt att jag går gärna i en Prideparad… Jag funderar på om man skulle åka till Moskva eller Belgrad eller nåt sånt och gå i en Prideparad… där betyder det någonting på riktigt.

Modiri: Det tror jag att det gör i Sölvesborg också.

– Jag tror väl kanske att det är lite olika saker. Men jag välkomnar det, det är ett bra initiativ.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Oppgjørets Time

  Åkeson har blitt PK. Stem på AfS….

  • Snövit

   Det hjälper inte. AfS beter sig likadant mot andra. De är alla bara konkurrenter om samma sak, att få njuta av frukterna som faller från maktens träd, vars stam står i ett helt annat land.

 • Lunkentuss

  Bäste Åkesson.
  Du kan peka finger åt AFS och andra nationella rörelser bäst du vill, men tro inte att det köper dig fri lejd hos alla rabiata SD-hatare.
  Du och SD är och förblir något de avser att bekämpa med de flesta till buds stående medel hur mycket PK du än är.
  Du kommer aldrig in i värmen förrän den dag du offentligt gör avbön inför psykopaterna i sjuklövern och lämnar eller rentav lägger ner SD.
  För att bli accepterad av dem måste du sälla dig totalt till de andra fåren och bräka ditt bifall med flocken.

  • Snövit

   Åkesson behandlar sina konkurrenter som hans konkurrenter har behandlat honom i snart 15 år. Alla sparkar nedåt. Tyvärr gör SVT det också. De som skulle borde granska poltiken och sparka uppåt.

   • Lunkentuss

    Att SVT så gör är mer eller mindre naturlag men Åkesson borde veta bättre kan man tycka.

 • Harald

  Lämnade SD för ett gäng år sedan. Har blivit än mer liberalt sedan dess. AFS är framtiden, dränera träsket!

 • Boris Grizchenko

  Åkesson har knäböjt för sjuklövern. Han har svikit själva kärnan i SD rörelsen. Det blir förmodligen afs nästa val. Det är där staken finns.

 • ingela_l_vgren

  Åkesson, jag kan just undra hur många “knäppgökar” det finns kvar inom SD? Jag kan räkna upp rätt många.

  • Snövit

   De flesta bland gräsrötterna som ännu inte hittat något bättre.

 • Annika80

  Jag är så glad att jag lämnade SD för Afs. SD har blivit alldeles för mesiga och det känns som om de är mer inne på att bli populära än att göra Sverige till ett tryggt land igen. Och om jag är en knäppgök för att jag väljer att engagera mig i och rösta på ett parti som vill värna om Sverige och svenskarnas trygghet och se till så att våra barn och barnbarn kan växa upp i det landet som våra föräldrar och förföräldrar växte upp med de vackra traditioner som vi tog del av som barn, ja då tar jag knäppgöks utnämningen som en komplimang Jimmie Åkesson.

  • Snövit

   AfS har blivit alldeles för mesiga sedan de började. Nu måste de tävla med andra småpartier om en plats vid köttgrytorna, och det racet kan endast den som är mest liberal och socialdemokratilik vinna. På det bli ett litet lydparti åt sossarna. SD är ett stort lydparti åt socialdemokratislk politik. AfS kan inte göra någonting för oss.

   • Pani70

    Mesiga? Hur då? AfS har en bra politik och en rättfram framtoning som SD inte har. På vilket sätt anser du att AfS inte kan “göra någonting för oss”?

 • Travelman6

  Åkesson är avundsjuk på Kasselstrand på grund av Gustavs överlägsna problemlösning på Sveriges problem. Exempelvis en betydande återvandringspolitik vilket skulle göra Sverige bättre igen.

  • Snövit

   Åkesson har haft samma problemlösning., för länge sedan. Men med den sortens lösning släpps man inte in i riksdagen. Har man rätt politik kan man få hjälp, till och med med valfusk som Mp, V, L och C har fått. Bara man lyder socialdemokraterna.

 • burnedout

  SD är ett parti som mâlar sina visioner med vattenfärg.

 • samuelafugglas

  Ytterst obetänksamt av Åkesson. Varför skall man tvinga folk till underkastelse under socialister?

  • Snövit

   För att få vara med i gänget.

 • Andreas

  Åkesson i ett nötskal Afs är knäppjökar men åkesson dansar gärna runt i pedofiltåg!! vem fan röstar på Siondemokraterna!

  • Snövit

   20%. Tyvärr. Vi låter oss luras. Generation efter generation.

  • InqWiper

   Han sade inte att AFS är knäppgökar utan att knäppgökarna nu dras till AFS istället för SD, vilket säkert stämmer till viss del. Där emot så kommer korrupta oppurtunister fortfarande lockas mer till SD än AFS för att där finns pengar att hämta. Samtidigt har SD vuxit så fort att det är svårt att säkra kvalitén på nytt folk. Andra partier har visserligen problem med korruption också och till och med islamistisk infiltration.

 • Johan

  Gillar att han påstår att knäppgökar går med i AfS medan han själv kan tänka sig gå i clownparaden fylld av knäppgökar.

 • tornuggleman

  Jag skulle ALDRIG deltaga i en Pride – anordnad aktivitet.
  Har heller inte besökt QX-festivalen i Hbg någon gång.
  Jag är så övertygad om att gammaldags familjeideal fortfarande gäller hos oss.
  Tack o lov.
  Sedan om någon vill Prida eller visa upp sin avvikande sexualitet är det upp till dem. Jag bryr mig inte vad folk gör i sovrummet.

  Och så är det fult att göka eller vara naken…
  Tack o lov för stabila stora fötter och kan stå upp för MIN rätt.

  • Snövit

   Om man gör vad man vill i sitt sovrum visar man ju inte upp det. Jo förresten, nu strömmar en del det också över nätet och tar betalt. Prostituerade är vad de är.

 • carl

  Dags att byta ut partiledare med sådana tankar!

 • InqWiper

  Jag tycker hans kommentar var förvånandsvärt mild gällande AFS jämfört med hur han uttalat sig tidigare. Det var nästan neutralt. Att nya partier som AFS drar till sig knäppgökar är ju fakta och är inte AFS fel mer än det var SDs fel när det drabbade dom. Att flera i AFS är personer som blivit utkastade ur SD är också bara fakta. Jag tyckte det verkade som att han inte var speciellt intresserad av att ha AFS som motståndare utan ville gå vidare.

  • Oscar L.

   “Att flera i AFS är personer som blivit utkastade ur SD är också bara fakta.” Jimmie lyfter detaljer som låter bra och utelämnar historien. Han hoppar över att nämna sådant som att SD uteslöt hela ungdomsförbundet efter att de misslyckats med att få fram de kandidater som de ville till SDUs ordförandepost. Det är som att vända på den brända steken och visa den fina sidan till. SD har urusel interndemokrati.

 • HandsomeHank

  Pride förespråkar sexuellt umgänge med barn Fattar inte JÅ det?

 • latmask

  Ok, bättre knäppgök än brunråtta. Känns bättre så.

 • robban1

  SD har helt missat varför folk röstar på dom. folk röstar SD för de andra etablerade partierna är värdelösa inte för att SD är bra. att då försöka bli mer mainstream är fel väg då själva poängen att rösta på SD försvinner. kanske det blir lite bättre nu när svartfoten karlsson försvinner men kommer nog funka som en spinndoctor i bakgrunden

Socialdemokratisk riksdagsledamot attackerar AfS: ”Nyfascistiskt, rasistiskt parti med skumma kopplingar till Ryssland”

INRIKESDen socialdemokratiske riksdagsledamoten Olle Thorell öser politiskt korrekta skymford mot Alternativ för Sverige i ett inlägg på sociala medier. Han uppmanar också människor att inte bry sig om det allt mer invandringskritiska debattklimatet i Sverige. ”Om man bygger hela sin analys på hur debattklimatet är så får man fel uppfattning”, skriver socialdemokraten.

”Näthatsgranskaren” erbjuder Joakim Lamotte en förlikning

INRIKESEn kvinna dömdes nyligen för förtal efter att ha delat ett facebookinlägg av Joakim Lamotte som handlade om Tomas Åberg, även känd som ”Näthatsgranskaren”. Domen är överklagad till Hovrätten, men i väntan på en dom i fallet så har Åberg erbjudit Joakim Lamotte en förlikning, i utbyte mot att inte förtalsanmäla ytterligare tusentals av Lamottes följare som också har delat inlägget. Lamotte har nu via sin facebooksida avvisat erbjudandet.

Nya schweiziska tvåvåningstågen DOSTO hos Mälartåg och Upptåget

INRIKESEn julklapp till de hårt prövade jobbpendlarna i Mälartrafiksområdet kom i mitten av december. Tvåvåningstågen DOSTO, som utvecklats av Schweiziska Stadler, provkördes under hela 2019 innan Mälartåg och operatören SJ vågade sätta dem i reguljär trafik. De accelerationsstarka tågen erbjuder en mycket angenäm resa.

Har du koll på de nya lagarna? Här är de viktigaste ändringarna

INRIKESVid årsskiftet började ett antal nya lagar att gälla. En ny brottsrubricering införs, värnskatten avskaffas och flera myndigheter får ökade möjligheter att bedriva kameraövervakning. Nya Tider går igenom de viktigaste lagändringarna.

BRÅ – Våldtäkterna ökar

INRIKESBRÅ har släppt sin preliminära statistik för 2019 och läsningen är olyckligtvis som förväntat negativ. De grova brotten så som våldtäkter och personrån ökar. Den enda ljusningen är att samtidigt minskar mängden anmälda mindre grova brott såsom fickstölder och trafikbrott.

”Fördriv inte ert eget folk!” – Västeråsfamilj talar ut om gängvåldet som drabbade barnen

FOLKHEMMET SOM FÖRSVANNHampus följde med lillasystern Bella till affären för att köpa en chokladkaka när de råkade ut för gänget. De blev trakasserade och fick höra att Bella skulle våldtas och de båda dödas. Nu talar familjen ut om gängen, våldet och den ökande otryggheten. Mamman menar att samhället är för undfallande och riktar udden mot politikerna: ”Fördriv inte ert eget folk!”

Oskarshamn ger särskilt stöd till körkort för nyanlända

INRIKESGenom projektet ”Nu kör vi” ska tolv kvinnor från Mellanöstern få stöd att ta körkort genom bland annat teorilektioner på arabiska. För detta projekt tilldelas Oskarshamns kommun 378 000 kronor från Länsstyrelsen. Sverigedemokraternas ordförande Michael Erlandsson berättar för Nya Tider att partiet vill rikta kritik mot att kommunledningen sysslar med särbehandling utifrån etnicitet.

Antalet dödsskjutningar nästan lika många som rekordåret 2018

INRIKESAntalet dödsskjutningar i Sverige blev 41 stycken under 2019. Det är en minskning med fyra stycken jämfört med rekordåret 2018 då 45 personer sköts ihjäl. Det totala antalet skottlossningar ökar, från 306 stycken år 2018 till 320 stycken.

Gå till arkivet

Send this to a friend