Skip to Content

LEDARE

Åldersbestämning – ska alla kritiker få erkännande nu?

Publicerad: 9 juni, 2017, 13:30

  • Svenska

Läs även

Det vore på sin plats med en offentlig ursäkt från alla de som slängt ur sig beskyllningar om ”rasism” och ”främlingsfientlighet”. Nu har riksdagen beslutat om att tidigarelägga åldersbedömning för så kallade ”asylsökande barn” på grund av det uppenbara fusket, vilket vi berättar om i veckans nummer.

Man erkänner att Migrationsverket gått på den ålder som den asylsökande uppgett, även om det varit uppenbart att personen kan ha varit uppemot 40 år. En åldersbedömning har gjorts först i slutet av utredningen, då asylbeslut skulle fattas, men då hade vederbörande redan levt med alla fördelar i många månader på skattebetalarnas bekostnad.
Nya Tider har varit en av dem som larmat om fusket, bland annat genom att ge röst åt visselblåsare som jobbat med ”ensamkommande” och som kände att de blivit lurade och utnyttjade av ”barnen”.

Mångkulturaktivister har trots dessa vittnesmål kallat alla som kritiserat politiken för allsköns tillmälen och anklagat dem för ”mytbildning” och att sprida en falsk bild av situationen med de ”ensamkommande”.
Nu när även regeringen går ut och erkänner fusket genom att lagstifta mot det – om än mycket milt – borde inte de som uppmärksammat missförhållandena få en offentlig ursäkt och ett erkännande?

Sverige är skrämmande likt Orwells absurda samhälle i boken 1984, där de styrande kan ändra åsikt hundraåttio grader utan att blinka, och hävda att så har de alltid tyckt. Så gjorde man med gränskontrollerna nyligen, en åtgärd som bara ”rasister” kunde föreslå tidigare. På samma sätt kommer man att hävda att de som varnade för bluffen med de ”ensamkommande barnen” fortfarande är lika mycket ”rasister”, trots att man samtidigt erkänner att de faktiskt hade rätt.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Motsatta läger

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMotsättningar i samhället har i olika tider gått efter olika skilje­linjer, och det är sällan som båda sidor varit överens om vilka dessa skiljelinjer varit. Idag är uppdelningen mellan vänster och höger meningslös, menar debattören professor Karl-Olov Arnstberg, och tittar i stället på andra förklaringsmodeller. Vad är det som splittrar vårt samhälle, skär genom politiken och till och med sargar våra familjeband?

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMan kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend