ÄLDREBOENDET BLIR ASYLFÖRLÄGGNING. Micaela brukade arbeta som timvikarie på Lerbäckshemmet medan det fortfarande var ett äldreboende. Förra året sparkades de sista gamlingarna ut för att kommunen skulle spara pengar. Nu har fastigheten sålts och det ska bli ett asylboende för upp till 120 asylsökande – precis vad kommunstyrelsens ordförande lovade inte skulle ske. Snart flyttar de första asylanterna in. Foto: Christofer Gustafsson

Åldringarna kördes ut – nu ska asylsökarna in

Trots protester från invånarna i bygden lades äldreboendet i Lerbäck ned av Askersunds kommun. Nu har man sålt fastigheten och det ska göras om till asylförläggning. 120 platser för asylsökande blir det – dubbelt så många som invånarna på orten. Nya Tider har besökt Lerbäck och talat med oroliga och upprörda ortsbor.

Lerbäck är en by på den svenska landsbygden utanför Askersund några mil söder om Örebro – en trygg och idyllisk liten ort med ett sextiotal invånare där det inte händer så mycket.
Micaela, 27, är född och uppvuxen i Lerbäck. Hon brukade arbeta som timvikarie på Lerbäckshemmet när det fortfarande var ett äldreboende. Det var innan kommunpolitikerna förra året bestämde sig för att lägga ned boendet för att spara pengar. Nu ska det bli asylförläggning, och de asylsökande kan bli upp till dubbelt så många som ortsborna. Migrationsverket har godkänt beläggning med upp till 120 personer i fastig­heten, som har 24 rum.

När Nya Tider pratar med Micaela är hon noga med att betona att hon inte känner någon fientlighet gentemot de asylsökande själva. När hon och andra ortsbor kontaktat lokalmedia tycks ingen ha blivit upprörd eller ställt kommunpolitikerna till svars över att Lerbäcksborna plötsligt förvandlas till en liten minoritet på sin egen ort, däremot har vissa artiklar låtit antyda att ortsborna är främlingsfientliga.

– Det är ju inte riktigt klokt, säger Micaela. Jag förstår mycket väl att detta är människor som har det svårt, faktum är att en del av min kritik riktar sig mot hur man behandlar flyktingarna som ska trängas ihop i lilla Lerbäckshemmet. Jag tycker verkligen synd om dem. Och samtidigt, ska man inte ta någon som helst hänsyn till vad vi här på orten tycker? Vi blir ju en minoritet!

ROLF DALHIELM FICK KONTRAKTET på Lerbäckshemmet. Trots att kommunen hade möjlighet att sälja till ortsbor som ville ge gamla en trygg ålderdom i hembygden, valde man att sälja till Rolf Dalhielm, som kommer att tjäna mångmiljonbelopp på asylförläggning. Köpet kantas av märkliga omständigheter som vi återkommer till i nästa nummer. Foto: Christofer Gustafsson
ROLF DALHIELM FICK KONTRAKTET på Lerbäckshemmet. Trots att kommunen hade möjlighet att sälja till ortsbor som ville ge gamla en trygg ålderdom i hembygden, valde man att sälja till Rolf Dalhielm, som kommer att tjäna mångmiljonbelopp på asylförläggning. Köpet kantas av märkliga omständigheter som vi återkommer till i nästa nummer. Foto: Christofer Gustafsson

Det började med att gamlingarna som bodde på Lerbäckshemmet kördes ut. Socialnämnden fattade sitt slutliga beslut om att stänga hemmet den 22 maj förra året, vilket ledde till att en proteströrelse skapades.

– De som bodde på Lerbäckshemmet var ju mestadels människor som var födda och uppvuxna i bygden och hade bott här hela sina liv, berättar Micaela. Ska vi inte ha råd att ge våra gamla en värdig ålderdom?

Fortsättning följer i nästa artikel!

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.