Skip to Content

Alla tår har egna namn på grönländska. Foto: iStock/ ValuaVitaly
GRÖNLAND

Alla grönländska tår nu namngivna

PappersupplaganNya Tider v. 33

Nu har alla tår fått egna namn på Grönland. Det rapporterar Språktidningen i sin senaste utgåva.

Publicerad: 17 augusti, 2019, 20:57

  • Svenska

Läs även

Tidigare var det bara stortån som hade eget namn: putugoq. Grönlands språksekretariat, Oqaasileriffik, har slagit fast att de andra tårna ska heta (från stortån räknat): tikeraq, qiterleraq, mikileraq och lilltån får heta eqeqqoraq.

Grönländska är ett eskimåspråk som talas av cirka 57 000 personer. Det blev det officiella språket på Grönland i juni 2009 som en åtgärd för att stärka språket i konkurrensen med danskan. Oqaasileriffik meddelar att man tagit tag i fot-frågan sedan många frågat om vad tårna heter.

På svenska heter det som bekant stortå och lilltå, medan de övriga tårna inte har officiella namn. I en barnramsa kallas de dock långtå, mittå och ringtå.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

There has been an error.

We apologize for any inconvenience, please hit back on your browser or use the search form below.

Gå till arkivet

Send this to a friend