Skip to Content

AFGHANSKA TALIBANER syns här i en 70 minuters propagandavideo gjord av talibanernas eget mediabolag Al-Emara Studio. Den har väckt uppmärksamhet och blivit en snackis i militära kretsar, då talibanerna i videon ses utrustade med flera moderna amerikanska vapensystem och mörkeroptik som normalt förknippas med amerikanska armé- och marinkårssoldater. Talibanen på denna stillbild ses hålla den modulära automatkarbinen FN SCAR (eng. Special operation Combat Assualt Rifle) som tillverkas av Fabrique Nationale de Herstal i Belgien. Vapnet på bilden är den grovkalibriga ”tunga” 7,62 mm versionen SCAR-H med 20 patroners magasin. Den används av USA:s specialstyrkor och då främst dess jägarförband som Army Rangers. Den ser ut att vara utrustad med lasersikte AN-PEQ-2, vars laserstråle bara syns med mörkeroptik. En Surefire vapenlampa är också monterad, vilket sammantaget pekar på att vapnet tillhört en medlem ur USA:s specialstyrkor. Stillbild: Al-Emara Studio

Allt fler amerikanska vapen i talibanernas händer

PappersupplaganNya Tider v. 31

I talibanernas propagandavideor börjar det bli allt vanligare att se amerikanska vapen och utrustning. Inte sällan avancerade sådana. De har erövrats i strid eller ännu oftare sålts av demoraliserade afghanska soldater och korrupta officerare och regeringstjänstemän på högre nivå. Denna verklighet, som USA inte gärna talar högt om, börjar nu märkas på slagfälten. Afghanska soldater tränade och utbildade av USA lider förluster mot en inte bara välmotiverad men nu också mer välbeväpnad fiende. Allt oftare bättre beväpnad än regeringssoldaterna.

Publicerad: 6 augusti, 2017, 05:43

  • Svenska

Läs även

Vapen som USA och Nato givit till de afghanska säkerhetsstyrkorna under de snart 16 år som gått sedan USA invaderade Afghanistan i oktober 2001 har sakta men säkert hamnat hos talibanerna genom korruption och förluster på slagfälten. Över så lång tid har det ackumulerat till en veritabel arsenal, något som börjar göra sig gällande på olika sätt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike skärper villkoren för viseringar för nordafrikaner

UTRIKESDet är ett beslut som anses som ”nödvändigt på grund av att dessa länder inte accepterar att ta tillbaka medborgare som vi inte vill ha i landet”, förklarade regeringens talesman Gabriel Attal för franska medier under dagen.

Muslim planerade terrorattack i Danmark – nu döms han till tio års fängelse av Frederiksbergs domstol

UTRIKESI dag har en 24-årig man dömts till 10 års fängelse i Danmark. Han har befunnits skyldig till att ha planerat en eller flera terroristattacker någonstans i Danmark eller utomlands.

Tyskland inför en ny politisk framtid och Berlin som Bullerbyn

UTRIKESValförlusten för den gamla unionen, det vill säga CDU och CSU, kom inte som en total överraskning. Det var känt att när Markus Söder (CSU) redan för drygt ett år sedan klargjorde att hans plats är i Bayern och inte i Berlin blev sökandet efter en potentiell kanslerskandidat omgivet av en mängd spekulationer. De tidiga undersökningarna visade nämligen att Markus Söder skulle vinna stort. Intressant nog visade väljare i östra Tyskland, alltså gamla DDR, en stor tilltro till den bayerske regeringschefen. Det vill säga om han skulle vilja ställa upp.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Gå till arkivet

Send this to a friend