Jan Björklund (L). Foto: Roger Sahlström
Jan Björklund (L). Foto: Roger Sahlström

Almedalenrapport: Björklund talar som om han var i opposition

Nya Tiders Perra Winberg analyserar och ironiserar partiledarnas tal i Almedalen 2016. Först ut var Liberalernas Jan Björklund, som talade som om han vore i opposition, trots att han liksom andra partier i Decemberöverenskommelsen vägrat rösta emot regeringen.

Skenet bedrar. Major Björklund, som är född och uppvuxen i just Skene strax söder om Borås, talar som om han var i opposition. Men han är ju inte det. För två år sedan satt han och alliansen nöjda för att Stefan Löfven et consortes regerade med alliansens budget. Och nu gnyr han mest på regeringen, trots att han inte är med och gör något alls för att fälla den.

Nåja. Solen skiner på Gotland, Visby och Almedalen. Stämningen är vänlig, men lite avvaktande. En ansenlig samling kortbyxor och sommarklänningar med människokroppar i har samlats i stolarna och på ängen framför scenen. Detta är Liberalernas dag, Jan Björklunds dag. Med sin charmiga Ernest Borgnineglugg mellan framtänderna, som på tandläkarspråk kallas diastema, och sin västgötska dialekt á la Skogstôrparn inleder Jan Björklund med att berätta hur han formulerat om det tal han haft klart i några veckor. Brexit spökar förstås. Europasamarbetet är viktigare än någonsin, säger han med emfas.

Efter några innerliga försök att frälsa de i publiken som till äventyrs skulle kunna tänka sig att vilja lämna EU så avslutar Björklund varje talsjok med några dramaturgiskt vältajmade repliker som drar ner ett par tre liberala applåder. Slutligen ger han Jonas Sjöstedt en känga som sitter som en smäck i den gamle kommunistens rektum: ”Vänstern håller emot, frihandel har aldrig varit deras melodi. Tänk att den pollett som trillade ner hos gutarna på 1100-talet, den har fortfarande inte trillat ner hos Jonas Sjöstedt. Det vore faktiskt mer passade om Jonas Sjöstedt förlade sitt tal här på Gotland, inte till Almedalsveckan – utan till Medeltidsveckan.”

Landsfadersämnet Gustav Fridolin lovade att fixa skolan på hundra dagar. Nu har det gått 640 dagar och skolan är så jäkla långt i från fixad att Fridolin får anmärkningsboken proppfull med frånvaroanmälningar. Men Björklund hade omkring 2 800 dagar på sig när han var utbildningsminister, inte heller han fixade skolan, trots att han sade sig sitta inne med alla lösningar. De där utbildningsministrarna som avlöser varandra, de kan sätta hur många tidsgränser de vill, för om de inte adresserar problemen på rätt sätt och fokuserar på hur mängden analfabeter som följer med massinvandringen sänker skolresultaten, så kan de hålla på och lova tills solen slocknar.

Perra Winberg rapporterar från Almedalen. Foto: Roger Sahlström
Perra Winberg rapporterar från Almedalen. Foto: Roger Sahlström

Björklund säger själv i sitt tal att omkring hälften av alla nyanlända som kommit till Sverige med migrantvågen sedan förra hösten är lågutbildade. En del har inte gått i något som ens liknar en grundskola. En utmaning! Det Björklund kallar utmaning är inget annat än att göra elever som kommer till Sverige i en ålder som motsvarar den eleverna har i sjunde eller åttonde klass, och på några år lyfta dem till en nivå som svenska barn har jobbat på sedan förskolan för att uppnå. Med rätt adress och problemformulering – sluta säg ”utmaningar”, Jan, när det är nästintill omöjliga problem som du menar – så skulle kanske skolan kunna fixas på om inte 100, så i alla fall 200 dagar.

För några år sedan drog Jan Björklund gärna storyn, skrönan, berättelsen om Hibo, ett somaliskt flyktingbarn. I år är historien ur verkligheten den om Elin, 20 år: ”Hon lever sedan födseln med en CP-skada. Hon berättar för Expressen hur viktigt det är för henne med en personlig assistent. Hon behöver hjälp med att äta och klä på sig, och att förflytta sig, mycket av det som vi andra tar för givet. Vid tjugo års ålder kan hon nu tack vare sina assistenter träffa sin pojkvän utan att mamma måste vara med. Det är frihet. Den rödgröna regeringen har givit order till Försäkringskassan att spara på LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Elin får tydligen för mycket hjälp. Om det nu går så bra för Sverige, varför spar regeringen in på samhällets allra mest utsatta? Stefan Löfven, du borde skämmas!”

Politiker och myndigheter vill sällan eller aldrig tala om ”enskilda fall”, men Hibo och Elin är förstås särskilt ömmande fall och kan ge några lättköpta poänger när lite välriktad skit ska kastas mot regeringen. Det märkliga i denna retoriska krumbukt är dock att Jan och alla andra politiker ju faktiskt vet varför regeringen spar på samhällets allra mest utsatta. Det har nämligen anlänt nya utsatta från andra länder vars uppehälle i Sverige ska betalas, och det där med att inte ställa grupper mot varandra, det gör beslutsfattarna utan att blinka varje dag. Det är nämligen bara den häpna allmogen som undrar varför deras surt förvärvade och hårt skattade penningar snedfördelas som i sin frågeställning inte får ställa grupper mot varandra.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Statens kostnader för ränteavdrag exploderar

Statens kostnader för ränteavdrag exploderar

🟠 I takt med att räntorna höjs är det inte bara svenska hushåll som får ökade kostnader, utan även svenska staten. I Finland rådde en liknande situation, men där beslutade man för tio år sedan att gradvis minska avdraget för varje år. I år nådde avdraget noll procent och staten slipper därmed alla kostnader för ränteavdrag. För svenska staten väntar dock en smäll på 57 miljarder kronor som måste finansieras med större statsskuld, nedskärningar eller höjd skatt.

Vänsterextrem brevbärare eldade upp SD:s valmaterial

Vänsterextrem brevbärare eldade upp SD:s valmaterial

🟠 Sebastian Salazar från Johanneshov i Stockholm har utnyttjat sin timanställning vid PostNord för att stjäla Sverigedemokraternas valbrev som skulle delas ut till väljare inför valet förra året. Valfusket avslöjades av reportern Christian Peterson på Insikt24, som även infiltrerade en sluten vänsterextrem diskussionsgrupp på nätet för att kartlägga antidemokraterna. Vänsterextremisternas foton på brinnande SD-material som stulits av brevbäraren har nu lett till en utredning på PostNord.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.