Jan Björklund (L). Foto: Roger Sahlström
Jan Björklund (L). Foto: Roger Sahlström

Almedalenrapport: Björklund talar som om han var i opposition

Nya Tiders Perra Winberg analyserar och ironiserar partiledarnas tal i Almedalen 2016. Först ut var Liberalernas Jan Björklund, som talade som om han vore i opposition, trots att han liksom andra partier i Decemberöverenskommelsen vägrat rösta emot regeringen.

Skenet bedrar. Major Björklund, som är född och uppvuxen i just Skene strax söder om Borås, talar som om han var i opposition. Men han är ju inte det. För två år sedan satt han och alliansen nöjda för att Stefan Löfven et consortes regerade med alliansens budget. Och nu gnyr han mest på regeringen, trots att han inte är med och gör något alls för att fälla den.

Nåja. Solen skiner på Gotland, Visby och Almedalen. Stämningen är vänlig, men lite avvaktande. En ansenlig samling kortbyxor och sommarklänningar med människokroppar i har samlats i stolarna och på ängen framför scenen. Detta är Liberalernas dag, Jan Björklunds dag. Med sin charmiga Ernest Borgnineglugg mellan framtänderna, som på tandläkarspråk kallas diastema, och sin västgötska dialekt á la Skogstôrparn inleder Jan Björklund med att berätta hur han formulerat om det tal han haft klart i några veckor. Brexit spökar förstås. Europasamarbetet är viktigare än någonsin, säger han med emfas.

Efter några innerliga försök att frälsa de i publiken som till äventyrs skulle kunna tänka sig att vilja lämna EU så avslutar Björklund varje talsjok med några dramaturgiskt vältajmade repliker som drar ner ett par tre liberala applåder. Slutligen ger han Jonas Sjöstedt en känga som sitter som en smäck i den gamle kommunistens rektum: ”Vänstern håller emot, frihandel har aldrig varit deras melodi. Tänk att den pollett som trillade ner hos gutarna på 1100-talet, den har fortfarande inte trillat ner hos Jonas Sjöstedt. Det vore faktiskt mer passade om Jonas Sjöstedt förlade sitt tal här på Gotland, inte till Almedalsveckan – utan till Medeltidsveckan.”

Landsfadersämnet Gustav Fridolin lovade att fixa skolan på hundra dagar. Nu har det gått 640 dagar och skolan är så jäkla långt i från fixad att Fridolin får anmärkningsboken proppfull med frånvaroanmälningar. Men Björklund hade omkring 2 800 dagar på sig när han var utbildningsminister, inte heller han fixade skolan, trots att han sade sig sitta inne med alla lösningar. De där utbildningsministrarna som avlöser varandra, de kan sätta hur många tidsgränser de vill, för om de inte adresserar problemen på rätt sätt och fokuserar på hur mängden analfabeter som följer med massinvandringen sänker skolresultaten, så kan de hålla på och lova tills solen slocknar.

Perra Winberg rapporterar från Almedalen. Foto: Roger Sahlström
Perra Winberg rapporterar från Almedalen. Foto: Roger Sahlström

Björklund säger själv i sitt tal att omkring hälften av alla nyanlända som kommit till Sverige med migrantvågen sedan förra hösten är lågutbildade. En del har inte gått i något som ens liknar en grundskola. En utmaning! Det Björklund kallar utmaning är inget annat än att göra elever som kommer till Sverige i en ålder som motsvarar den eleverna har i sjunde eller åttonde klass, och på några år lyfta dem till en nivå som svenska barn har jobbat på sedan förskolan för att uppnå. Med rätt adress och problemformulering – sluta säg ”utmaningar”, Jan, när det är nästintill omöjliga problem som du menar – så skulle kanske skolan kunna fixas på om inte 100, så i alla fall 200 dagar.

För några år sedan drog Jan Björklund gärna storyn, skrönan, berättelsen om Hibo, ett somaliskt flyktingbarn. I år är historien ur verkligheten den om Elin, 20 år: ”Hon lever sedan födseln med en CP-skada. Hon berättar för Expressen hur viktigt det är för henne med en personlig assistent. Hon behöver hjälp med att äta och klä på sig, och att förflytta sig, mycket av det som vi andra tar för givet. Vid tjugo års ålder kan hon nu tack vare sina assistenter träffa sin pojkvän utan att mamma måste vara med. Det är frihet. Den rödgröna regeringen har givit order till Försäkringskassan att spara på LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Elin får tydligen för mycket hjälp. Om det nu går så bra för Sverige, varför spar regeringen in på samhällets allra mest utsatta? Stefan Löfven, du borde skämmas!”

Politiker och myndigheter vill sällan eller aldrig tala om ”enskilda fall”, men Hibo och Elin är förstås särskilt ömmande fall och kan ge några lättköpta poänger när lite välriktad skit ska kastas mot regeringen. Det märkliga i denna retoriska krumbukt är dock att Jan och alla andra politiker ju faktiskt vet varför regeringen spar på samhällets allra mest utsatta. Det har nämligen anlänt nya utsatta från andra länder vars uppehälle i Sverige ska betalas, och det där med att inte ställa grupper mot varandra, det gör beslutsfattarna utan att blinka varje dag. Det är nämligen bara den häpna allmogen som undrar varför deras surt förvärvade och hårt skattade penningar snedfördelas som i sin frågeställning inte får ställa grupper mot varandra.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Hur ser det ut i andra länder med amerikansk trupp?

Hur ser det ut i andra länder med amerikansk trupp?

🟠 INRIKES Sveriges långtgående försvarssamarbetsavtal, DCA, med Förenta staterna är något utöver Natomedlemskapet. Många Natoländer har inget sådant. I flera länder, där amerikansk trupp varit stationerad och verkat under längre tid, finns en stark opposition bland lokalbefolkningen, inte minst på grund av den brottslighet som de amerikanska soldaterna gör sig skyldiga till.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

För den som vågar är allt möjligt

🟠 RECENSION Visst har vi haft några försiktiga upprorsmän från viktiga positioner inom gammelmedia, journalister som bit för bit har vågat ifrågasätta de påbjudna narrativen. De får ofta lämna sina jobb och skriver nu i stället egna bloggar och böcker. En del kommer i skarpa debatter med sina gamla politiskt korrekta kollegor. Men knappast någon som har arbetat på till exempel SVT och SR har kommit så totalt på tvären med sina gamla kollegor som Joakim Lamotte. I hans bok Där stormen är får vi följa hans resa från gammelmedia till fri, sanningssökande journalist.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.