Jonas Sjöstedt lockade endast 600 besökare.

Direkt från Almedalen: Sjöstedt frälser de redan frälsta

Inte många kom för att lyssna på Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt den sista dagen av politikerveckan i Almedalen.

James Hollingworth sitter på scenen och levererar sin egen proggklassiker ”Älgarna demonstrerar”. Det är ju lite kult, för den spelades en del i radion under min barndoms 70-tal. Jonas Sjöstedt hörde den säkert också då.

Sedan dyker en otajt orkester med en gastande trudbadurtjej med ekorrvibrato upp och river av gamla alster av Cornelis, Peps och Miriam Makeba. Allt från samlingsplattan Progg & Worldmusic vol 45716.

Gammal musik. Men några nya idéer då?
Jonas Sjöstedt, äntrar scenen. Han är stadig i rösten, vet när han ska darra lite på den samt är ganska innerlig och personlig i sitt sätt att tala.

”I fredags besökte jag en reklambyrå här i Visby. Det är inte ofta jag besöker reklambyråer, men den här är speciell. De har infört sex timmars arbetsdag – med full lön. En av anledningarna för företaget är att det är ett bra sätt att locka kompetens till Visby.”

Wow! Sex timmars arbetsdag med full lön. Jag tror jag smäller av.
Det står ett gäng tjejer på några och tjugo lutade mot en trädstam och lyssnar på Sjöstedt. Men de fattar ingenting. De får ju ut fullt bidrag för noll timmars arbetsdag. Men de applåderar lite i alla fall för att alla andra gör det.

”Varför funkar det så bra? För att det gör livet bättre. Man blir skärptare på jobbet och mindre trött när man kommer hem. Alla vi som är föräldrar vet hur värdefullt det är att få den där extra tiden mellan hämtning, middagslagning och nattning. Tid för att hinna träffa varandra ordentligt. Tid för att lyssna och tala. Både föräldrar och barn blir piggare och gladare. För andra innebär en kortare arbetsdag att träffa vänner, satsa på en hobby eller äntligen komma igång med träningen. Det blir ett mänskligare arbetsliv. Jag har varit på både avancerade it-bolag och bilverkstäder med sex timmars arbetsdag. Runt om i landet visar vi att det går även i välfärden. Jag har besökt sextimmarsförsök i äldreomsorgen både i Umeå och Göteborg. Gemensamt är att det är Vänsterpartiet som drivit igenom det.”

Jag känner inte Jonas Sjöstedt. Förstås. Men jag kan inte hjälpa att jag får känslan av att det är en trevlig karl. Det ser åtminstone inte ut som om han är besatt av onda andar eller att han vill ritualslakta alla till höger om Stefan Löfven.

Vi är nästan lika gamla och jag tror nog att vi skulle kunna sitta och prata 70-talsmusik och tv-serier till långt in på småtimmarna. Men att omvända en person som gick med i Kommunistisk ungdom samtidigt som tågen med oliktänkande gick mot Sibirien och Gulag i kommunistiska Sovjetunionen, är förstås inte busenkelt.

Men när bokstaven K försvann från partinamnet 1989 så omvändes alla Vänsterpartiets medlemmar och slutade vara kommunister som genom ett trollslag.
Det är politisk magi på hög nivå.

”Tidigare i veckan presenterade vi en ny och mer utvecklad modell för förmögenhetsskatt. Den kommer Vänsterpartiet att driva i de kommande budgetförhandlingarna. Vi har en färdig modell och om bara regeringen går med på det så får vi igenom det i riksdagen. Nu måste regeringen komma loss och släppa sitt motstånd mot att låta de rikaste vara med och betala. Det duger inte med något ”lagt kort ligger”. Det är dags att skapa ett rättvist skattesystem. Det är dags att satsa på pensionärerna, på barnfamiljerna, på de unga som behöver ett jobb och någonstans att bo. Mina vänner, det behövs en politik som på allvar tar tag i ojämlikheten.”

Lite gammal hederlig vänsterretorik á la Lars Werner, minsann. Jag vet inte hur bekväma de unga vänsterpartisterna är med att partiledaren talar om konstruktiva idéer. De är ju vana vid att måla banderoller med ”Mot”, ”Krossa”, ”Anti”, ”Stoppa” och ”Hata” på.
Jonas Sjöstedt valdes som partiledare för Vänsterpartiet i januari 2012 och med facit i hand var det för väl att det inte var antidemokraten, åsiktspolisen och rabiata svenskhaterskan Rossana Dinamarca som blev det. Hon kandiderade nämligen också. Huga! Det hade blivit mycket av mot-krossa-anti-stoppa-hata från scenen i Almedalen i så fall.

”Bra ekonomi är viktigt – men ofta glömmer man att det främst är ett medel för att skapa bra liv. Vi skapar ett samhälle som är bra för alla. Ett där man har tid att leva och tid vara tillsammans.  Moderaterna och de andra i högern säger att det inte går. Det sa de när vi i arbetarrörelsen införde åtta timmars arbetsdag också. Precis som sina företrädare är Anna Kinberg Batra mot varje stor välfärdsreform som gör Sverige mer rättvist. Precis som då säger de att det inte är möjligt. Men Vänsterpartiet visar att det går den här gången också. Steg för steg genomför vi vår politik. Steg för steg gör Vänsterpartiet Sverige till ett bättre land att leva i.”

Vänsterpartiet har drygt 18 000 medlemmar. Jag har faktiskt inte en susning om hur många av deras medlemmar – och sympatisörer – som är riktiga arbetare eller hur många som säljer en obegriplig tavla då och då och cashar in bidragspengar från soc eller någon kulturfond. Sjöstedt själv är åtminstone gammal metallarbetare.

Men det känns som om det var riktigt längesedan som svensk vänster (alltså den bortanför Socialdemokraterna) hade ett fundament som bestod av sotiga verkstadsknegare med skiftnyckel i ena handen och en unikabox i den andra med endast ostmackor till lunch på grund av usel lön.
Det som var den smärtsammaste påminnelsen om hur jäkla skevt det blivit drabbade mig sommaren 2001. Det var under de så kallade Göteborgskravallerna. Min hemstad. Paradgatan Avenyn, med alla krogar, butiker, banker och kaféer totalförstördes. Ett stort gäng svartklädda, maskerade fega as till huliganer gick bananas med gatstenar och allsköns tillhyggen och förvandlade gatan till en veritabel krigszon.

En massa unga arga vänstermänniskor, som var barn till akademiker, kastade sedan sten på livrädda poliser, som var barn till arbetare. Akademikerbarn anföll och ville lemlästa och skada arbetarbarn. Det var så skruvat att jag blev mörkrädd.

Praktexemplet var förstås den maniskt provocerande stenkastaren Hannes Westberg vars pappa var professor emeritus i medicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Det borde varit fadern som fått operera ut kulan som gick in i magen och satte sig i ryggen på den lille obstinate dåren där på Vasaplatsen.

Apropå sjukhus. Jonas Sjöstedt har en plan för Sveriges äldre också. Håll i hatten nu, tanter och farbröder.

”Senast jag var på en vårdcentral satt det en gul postit-lapp vid luckan som påminnelse till personalen. Där stod det: ”Glöm inte att besöket är gratis för dem över 85 år”. Från och med nästa år ska varenda vårdcentral i hela landet ha det på samma sätt. Då blir man stolt som vänsterpartist. Och längre fram, när jag går på Apoteket, då vill jag att det ska sitta en lapp där också: Glöm inte, gratis medicin för den som är över 80.”

För det första är det inte alls gratis. Någon annan har betalt mer i skatt för att det där ska kunna bli verklighet. Förmögenhetsskatt, till exempel. Så är det på alla ställen i samhället där det påstås att något är gratis. Dessutom: Vad schysst att en gammal dam som är 85 bast och kanske har tre veckor kvar att leva får gå gratis till vårdcentralen. Hoppas att hon hinner med åtminstone ett besök utan att betala innan hon ställer in proteserna.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Almedalsveckan som gått

Almedalsveckan som gått

🟠 Perra Winberg summerar sina intryck från årets Politikervecka i Almedalen, dess virrvarr av tält, bås och bord där alla försöker profilera just sin idé eller åsikt.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

USA – frihetens högborg…?

USA – frihetens högborg…?

🟠 ”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Stefan Löfven får sparken

Stefan Löfven får sparken

🟠 Efter en misstroendeomröstning på begäran av Sverigedemokraterna med röstsiffrorna 181 för och 109 emot förklarade riksdagen att man inte längre har förtroende för Löfven. Det är första gången i svensk historia som en regering fälls i en misstroendeomröstning. Statsminister Löfven har nu en vecka på sig att antingen utlysa nyval eller avgå, annars entledigas han av talmannen.

Jan Helin flyttar till Husby

Jan Helin flyttar till Husby

🟠 SVT:s mediedirektör Jan Helin, tidigare känd som chefredaktör på Aftonbladet, byter det idylliska villalivet i Bromma mot den invandrartäta förorten Husby, där han nyligen bosatt sig med familjen. Medieprofilen säger att han insett att det är hyckleri att ”gilla olika” bara på avstånd och att han hoppas att hans barn kommer att trivas i sin nya skola, där svenskar utgör en liten minoritet.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Dante Alighieri och hans författarskap

🟠 Genom historien har människan haft en tro på evigt liv i någon form. Livet kan beskrivas som en vandring på en stig som ibland går genom svårtillgängliga skogar och ibland över blomstrande ängar. 1300-talsförfattaren Dante beskriver denna livets stig när den går över dödens gräns. Hur människan har levt sitt liv på jorden lägger grunden för hur livet efter detta blir. Vi får komma ihåg att Dante var präglad av dåtidens tro och förkunnelse.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.