Almedalsveckan som gått

Perra Winberg summerar sina intryck från årets Politikervecka i Almedalen, dess virrvarr av tält, bås och bord där alla försöker profilera just sin idé eller åsikt.

Den 3-10 juli i år var min första ”Almedalsvecka” någonsin. När jag var på Göteborgs-Posten i början av 1990-talet skrev jag om tv och konserter. På nöjesredaktionen. Mina dagar i vackra Visby kändes lite som att jag var på Nya Tiders ”Jippo- och mingelredaktion”. Med undantag för själva politikertalen samt några riktigt intressanta seminarier var det mest en massa människor som planlöst vandrade mellan butiker, krogar och intresseorganisationernas tält.

Partiledartalen innehöll mest visioner och mjuka angrepp på hårda ämnen. Almedalsveckan känns mer som den här texten, en summering. I politikernas fall av riksdagsåret som gått. Tonen är mer lättsam än anklagande och eftersom det inte kommer någon talare och begär replik så är mycket oemotsagt. Dessutom antagligen också lögn, båg och kosmetiskt maskerade pamfletter.

Visby och Gotland är ett vädermässigt säkrare kort än till exempel Borås, så det är alltid blötast på ölhaken i gränderna och restaurangerna i hamnen. Det var dock inte många toppolitiker som frotterade sig med väljarskaran och journalisterna om kvällarna. Däremot fanns det en del stabspersonal, sekreterare och namnkunniga debattörer från partierna.

Här fanns förstås också de mediala gycklarna och siarna som aldrig lyckas underhålla men alltid lyckas spå fel. The Master of cermony himself, Anders Lindberg, var förstås på plats (drygt en månad för tidigt, Medeltidsveckan är den 7-14 augusti) och skickade in sin metapolitiska misch-masch till Aftonbladets ledarredaktion. Karl’n är sjukligt besatt av att försöka sänka skeppet SD, men verkar bara ordna fler och fler sympatisörer till partiet. Aftonbladets ledning och marknadsavdelning går förstås en ideologiskt svettig balansgång mellan att låta Anders Lindberg rendera sponsorklick på nätet och att vara ”kontraproduktiv” valarbetare åt Sverigedemokraterna. Lindberg är så besatt och förhäxad av sitt hat mot Åkesson et consortes att om IS sprängde Aftonbladets redaktion i luften, så skulle han krypa runt på golvet i sitt totalförstörda kontorsrum och maniskt leta efter datortangenterna S och D, så att han skulle kunna skriva vilka som egentligen bär skulden till all förödelse.

Jonas Sjöstedt var den bäste talaren, rent retoriskt och dramaturgiskt. Han vet exakt när han ska öka, stegra, backa, darra på rösten, låta engagerad, innerlig eller glad. Taskigt läge i och för sig att vara inbokad till klockan 19.00 sista dagen, en söndag. Det var 600 personer framför scenen och lyssnade. I stort sett hela Vänsterpartiet, skulle jag tro.

Jag hann för övrigt med att köpa födelsedagspresenter till hustrun, sitta i Swebbtv:s Eftersnackpanel, ligga i himmelssäng med nationalekonom, skaka hand med Researchgruppen, se TV4:s Ulf Kristoffersson i badbyxor välja bort en solstol för att den kostade 60 spänn att hyra, säga till Sverker Olofsson att kasta Jan Björklund i den röda soptunnan samt käka närproducerad glass med SD-topp – inte topping.

Vi ses väl den 2 juli nästa år? Kanske är det nya partiledare och språkrör. Eller vikarier. Annie, Ebba och Jimmie är ju alla i barn-nummer-två-läge.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

🟠 KRÖNIKA Sedan Tidöregeringen kom till makten hörs ibland klagan om att alla politiker är likadana och att det inte spelar någon roll vilken politisk färg de har. Det blir ingen skillnad med Kristersson som statsminister – han är samma skrot och korn som Andersson. Men det stämmer inte. Det finns stora skillnader mellan Tidöregeringen och tidigare röda, rödgröna och till och med blåa. Det märks inte minst på fallet Kitutu.

Navalnys hjältegloria har ramlat av

Navalnys hjältegloria har ramlat av

🟠 KRÖNIKA Aleksej Navalny, i Väst utmålad som den store konkurrenten till Rysslands president Vladimir Putin, är död. Han avled i ryskt fängelse, något man hävdar beror på blodpropp i hjärnan. Sverige var snabbast med att kritisera Ryssland för dödsfallet, då statsministern redan en dryg timme efter att nyheten började spridas i Ryssland skrev på X att ”Putin personligen bär ansvaret”. Men vem var Navalny och var det fördelaktigt för Putin att han skulle dö just nu? Debattörerna Margareta Lundström och Christer Nilsson ger sin syn på saken.

Läs även:

Socialsekreterare talar ut om kravlösheten

Socialsekreterare talar ut om kravlösheten

🟠 Ville följa lagen och ställde krav för att bevilja bidrag – då fick hon utskällning av chefen Maria Rennerstam arbetade i flera år på ett stort antal kommunala socialkontor, som handläggare för försörjningsstöd. Det hon fick se var ett välfärdssystem som utnyttjas maximalt: ibland snillrikt i form av förfalskade läkarintyg och felaktig information till myndigheterna, andra gånger i form av förtäckta hot och utpressning. ”Om jag hade 60 klienter så var det tio som var svenskar”, berättar hon för Nya Tider. När Maria valde att ställa krav på bidragstagarna om att aktivera sig, i enlighet med lagens bestämmelser, fick hon en tillsägelse av sin chef och blev till slut också tvingad att lämna jobbet. Nu skildrar hon sin väg in i, och ut ur, svensk socialtjänst i form av sin bok En socialsekreterares bekännelser.

Bevare oss för opportunister

Bevare oss för opportunister

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Samhällsdebatten har förändrats radikalt. Det som var otänkbart att vädra offentligt för några år sedan, till exempel folkutbyte, är nu en fråga som debatteras i dagstidningarna. Det har gjort att även SD vågat tuffa till retoriken. För att hålla tempot uppe är det dock av vikt att inte lyfta fram opportunister och kappvändare som sviker när det gäller.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mystiska gravplatsen

🟠 HISTORIA Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.