Skip to Content

”Professorspartiet”. Partiledaren Berndt Lucke är ekonomiprofessor från Hamburg och större delen av partiledningen består också av akademiker. Foto: Blu-News/Flickr

Alternativ för Tyskland: EU-kritiker i medvind

Under våren 2013, fyra månader före det tyska förbundsdagsvalet, framträdde ett nytt EU- och euro-kritiskt parti i Tyskland: Alternativ för Tyskland. De etablerade partierna chockades men försökte att tiga ihjäl det. Valresultatet blev sensationellt: med 4,8 procent missade man med en hårsmån att komma in i parlamentet.

Publicerad: 13 december, 2013, 09:09

  • Svenska

Läs även

Alternativ för Tyskland (Alternative für Deutschland, AfD) går nu vidare mot EU-valet, där man hoppas på ett genombrott. Likaså avser man att delta i de olika delstatsvalen. Varje år brukar ett par av Tysklands sexton delstater ha val till sina parlament.

Partiledaren Berndt Lucke är ekonomiprofessor från Hamburg och inte den ende ur detta skrå i partiets ledning. Partiets upprop i samband med bildandet våren 2013 undertecknades av en lång rad kända akademiker. Kritikerna talar om ”professorspartiet”, som också har en övervikt av manliga väljare och väljare av de yngre årgångarna.

Enligt AfD:s analys av situationen står Tyskland nu i den svåraste krisen i sin historia. Landet framträder som en försvarare av euron som gemensam valuta för EU, men har enligt partiet därmed försatt sig i en hopplös situation.

En av de lokala ledarna för AfD, en gymnasierektor i Köln-trakten, berättar för Nya Tider att man egentligen bara ser en utväg: att på ett eller annat sätt avskaffa euron. Om så inte sker kommer man att låsa fast hela Europa i stagnation. Optimisterna i ekonomkåren räknar med ett scenario där miljardstimulanserna så småningom drar igång tillväxten i Europa.

Som AfD ser det skapar euron inte sammanhållning i Europa utan hotar den istället, liksom den även hotar såväl välståndet som freden i Europa. ”Avskaffa euron för att rädda Europa”, var en av parollerna i valet, en ordlek med förbundskansler Merkels slagord: ”Om euron misslyckas så misslyckas Europa!”.

Upprättad rättsstatlighet inom EU
AfD har som första punkt på sitt program att ”återupprätta rättsstatligheten inom EU”. Man syftar på att avtal som ingåtts inom EU avsiktligt har brutits av några av de största medlemmarna – samtidigt som man krävt att andra, ekonomiskt svagare, skall följa dem. Ett flagrant exempel är att Tyskland och Frankrike gjort avsteg från EU:s stabilitetskriterier genom att för egen del tillåta sig större budgetunderskott än de själva beslutat om skall gälla inom EU.

AfD kritiserar vidare att statliga organ kört över den klausul inom EU-rätten som innebär förbud för Europeiska centralbanken att köpa upp problemländers stats­obligationer. Sådana värdepapper kallas ofta ”skräpobligationer” med tanke på hur oattraktiva de är på värdepappersmarknaden och på staternas svaga förmåga att lösa in dem. När man ändå beslutat att lösa ut enskilda länder som försatt sig i ekonomisk kris med denna metod har man övergivit vad som från början var en grundsten i EU-bygget. Regeln skapades för att man ville sätta en spärr mot inflation. Inflationssäkring har varit ett viktigt mål särskilt för tysk politik sedan superinflationen på 1920-talet i kölvattnet av första världskriget.

22
Demokratiförnyelse
AfD kritiserar också demokratiunderskottet i EU. Kritiken går ut på att väljarna som myndiga medborgare i praktiken inte har något som helst inflytande på viktiga avgöranden inom EU. I realiteten är Tysklands två största partier, Kristdemokraternas CDU/CSU och Socialdemokraterna SPD överens om allt väsentligt i europapolitiken. Eftersom de båda partierna tillsammans har absolut majoritet i förbundsdagen har väljarna i praktiken inget alternativ. Det finns i Tyskland ingen opposition när det gäller Europafrågor. Så förklarar AfD varför man har bildat partiet: för att möjliggöra verklig opposition inom tysk EU-politik, verkliga alternativ för Tyskland. Och eftersom Tyskland är en mycket tung del av EU öppnar man därmed också möjligheten att i samverkan med EU-kritiska krafter i andra länder styra in unionen på en annan väg.

Alternativ för Tyskland fordrar ett stärkande av demokratin och de medborgerliga rättigheterna genom att öppna möjligheten att anordna beslutande folkinitiativ och folkomröstningar i Tyskland. Folkomröstningar förbjöds i den tyska konstitutionen 1949, vilket man motiverade med att totalitära krafter skulle kunna sätta rättsstaten ur spel och i ett krisläge avskaffa viktiga demokratiska rättigheter direkt, utan parlamentets hörande. Som en ersättning finns ett petitionsutskott i Förbundsdagen dit medborgarna kan vända sig. Om 50 000 namn samlas in är utskottet skyldigt att ta upp förslaget och behandla det som man gör med propositioner.

Ett nationernas Europa– inte elitens och byråkraternas
AfD är inte negativt till allt som har med EU att göra. Partiet bejakar en gemensam inre marknad i Europa, och en sådan drar förstås med sig en hel del nödvändiga avregleringar och nyregleringar för att fungera. Man bejakar ett Europa bestående av suveräna stater som lever i vänskap och goda relationer till varandra. Man avvisar en centraliserad europeisk stat med egen budget.

Man avvisar också en transfererings-union, det vill säga att starkare länder skall subventionera de ekonomiskt svagare. Endast de nationella parlamenten skall ha rätten att besluta om respektive lands budget, något som inte gäller i dag. All lagstiftningskompetens skall tillbaka till de nationella parlamenten. Partiet vill ha också ha en reformering av EU för att bygga bort den överdrivna byråkratin i Bryssel och främja transparens och medborgarnärhet.

Upplösning av euro-zonen
Euro-zonen i dess nuvarande form måste upplösas, anser AfD. Tyskland behöver inte euron. Andra länder blir skadade av euron. Europa skall inte misslyckas på grund av euron.
Man kräver antingen återinförandet av nationella valutor eller inrättandet av mindre och stabilare valutaunioner. Om partiet bestämmer sig för att driva den sistnämnda linjen kommer man att yrka på att två typer av euro införs, en nordlig och en sydlig, eftersom man ser stora skillnader mellan hur ekonomierna fungerar i Nordeuropa respektive Sydeuropa.

På denna punkt får man räkna med mycket hårt motstånd från euro-anhängarna. Flera av Tysklands ledande ekonomer har dock varit inne på samma tanke. Ett känt exempel är professorn Hans-Olaf Henkel, ett tungt namn inom den tyska arbetsgivarorganisationen för industrin.

Återinförandet av den en gång så starka och välskötta tyska D-marken får inte vara ett tabubelagt tema, menar AfD. De europeiska fördrag som ligger till grund för EU skall ändras så att varje stat som vill skall ha en tydligt reglerad möjlighet att utträda ur EU. Varje folk måste få besluta om sin egen valuta i demokratisk ordning.

Det finns all anledning att anta att Angela Merkel vill försöka lösa EU- och euro-krisen genom att ge mer makt till Bryssel. Hur mycket EU tål tyskarna – och andra folk i Europa? Valresultatet i EU-valet i maj nästa år blir en indikator på vart vindarna blåser.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

13-åring halshuggen av sin muslimske pappa

UTRIKESEn 13-årig iransk flicka halshöggs med en skära när hon sov. Gärningsmannen var hennes egen pappa som mördade flickan för att bevara sin familjs ”heder”. Mordet skedde efter att han upptäckt att 13-åringen blivit kär i en 35-årig man och rymt med denne. Iran har dödsstraff men på grund av islamsk lagstiftning kan pappan komma att gå fri och ostraffad.

Trump hotar stänga ner Twitter

UTRIKESEfter att den sociala mediekanalen Twitter markerade två inlägg, så kallade ”tweets” från den amerikanska presidenten Donald Trump igår har presidenten reagerat kraftigt och hotar med nedstängning av Twitter. Han menar att de sociala medierna tystar konservativa röster vilket leder till en ensidig politisk debatt.

Trumps administration diskuterar USA:s första kärnvapenprov på årtionden

UTRIKESTrumpadministrationen har överlagt om att genomföra det första amerikanska kärnvapentestet sedan 1992 i ett drag som skulle få långtgående konsekvenser för förbindelserna med andra kärnvapenmakter och upphäva ett decennier långt moratorium för sådana provsprängningar uppger högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Skandal runt processen mot Salvini

UTRIKESDen anti-migrationspolitik som genomfördes av Matteo Salvini var laglig, men den italienska rättvisan valde trots det att väcka åtal, enligt en WhatsApp-konversation mellan domare, avslöjar den italienska pressen.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Merkel och Macron vill ge bidrag till coronadrabbade ekonomier

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, representanter för EU:s största länder (sedan England lämnat) framträdde var för sig den 18 maj med föreslaget att EU skall bevilja ett paket på 500 miljarder euro i bidrag till coronadrabbade sektorer och regioner i EU. Motståndare till planerna är framför allt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Nederländerna, Sverige och Danmark, som föreslår lån istället för bidrag.

Ryssland, Frankrike och Tyskland, en vecka i maj 2020

UTRIKESDe svenska medierna förmedlar selektiv information för djupt troende medborgare som ser omvärlden genom decenniers medial och pedagogisk fostran. Tragiskt nog kommer mycket av väsentlig och betydande information aldrig till allmänhetens kännedom.

Gå till arkivet

Send this to a friend