Skip to Content

Alternativa Bokmässan avbokad på inrådan av polisen

Göteborgs stad avbryter bokningen av Heden för den Alternativa Bokmässan på polisens inrådan, då säkerhetsarrangemanget skulle påverka ett så stort område. ”Det är skandal, polisen har abdikerat och lämnat över till en antidemokratisk pöbel att bestämma vilken litteratur medborgarna får ta del av”, säger Vávra Suk, chefredaktör för Nya Tider.

Publicerad: 25 september, 2018, 17:19

 • Svenska

Läs även

Nyligen nåddes vi av beskedet att Göteborgs stad avbokar den Alternativa Bokmässan på Heden i Göteborg. Detta efter ett möte mellan kommunen, polisen och arrangörerna för mässan. Polisen menar att säkerhetsarrangemanget skulle påverka ett mycket större område än det som hyrts för mässan.

– Polisen har ansvar att skydda demokratin, yttrandefriheten och mötesfriheten, och man har våldsmonopol i samhället för att lösa denna uppgift. Nu har man abdikerat och låter en antidemokratisk pöbel bestämma om en litteraturmässa kan hållas eller inte, säger Vávra Suk, chefredaktör för Nya Tider.

Han påpekar också att avsikten var att samlas i en paviljong och där hålla föredrag, sälja litteratur och anordna diskussioner om medias framtid. Det hade inte stört någon utomstående, utan det är antidemokratiska krafter som hotat att utgöra en fara för allmänheten.

Igår ifrågasatte Svenska Dagbladets kulturdebattredaktör Elsa Westerstad i en krönika värdet av den gamla Bokmässan ”om allt fler obekväma eller obehagliga röster inte ryms”, och hon varnade för att den alternativa bokmässans säljbudskap ”för dig som gillar att tänka själv och inte är rädd för andra åsikter” skulle börja kännas alltmer sant.

Nu är det ett faktum. Inte bara portas viss litteratur och vissa tidskrifter från den gamla Bokmässan, det görs också helt omöjligt att anordna ett alternativ till mässan.

– Sverige är inte ett demokratiskt land om det inte går att anordna en mässa med litteratur som portas från den politiskt korrekta mässan, säger Vávra Suk.

Information till besökarna:

Arrangörerna beklagar myndigheternas beslut och meddelar att arrangemanget flyttas fram i tiden till dess det går att uppbåda lämplig lokal. De som vill få sin biljett återbetald kan begära detta via [email protected], men arrangörerna vädjar om att antingen avvakta och spara biljetten tills mässan kan hållas, eller skänka pengarna för att underlätta arbetet med en ny Alternativ Bokmässa.

 

Vávra Suk kommenterar på SVT Opinion.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • SefastTronde

  Bokmässan är såsom samhället i övrigt = en parodi och en alltmer förfulad karikatyr av det som menas med demokrati. Yttrandefriheten har ju redan avskaffats. Åsiktsdiktaturen är ett faktum.

  Och, samma fördummade människor går till valurnorna och väljer samma dårar till det politiska ledarskapet, som med liv och pina vidmakthåller vansinnets väg som förvandlar vårt en gång så välmående land till en bananrepublik. Vad måste inträffa för elände som kan skaka om folket och förmå människor att vända om? Man undrar.

 • hallerharry

  Blott Sverige svensk yttrandefrihet har. Nästa steg undantagstillstånd.

  • Snövit

   Det kan komma temporära undantagstillstånd i områden som bedöms vara alltför vita och rasistiska, för att stävja högerextremistiskt våld. Det kommer nog att dröja några år. Men det verkar redan vara på gång med förberedelser för att bekämpa den vita befolkningen i tex Tyskland där opinionsyttringar förekommer. Man får bara “tycka” något så länge man inte yttrar vad man tycker. Som det var i Sovjetunionen.

   • Knutkalas

    hur fan kunde det bli så här?

    • latmask

     Vi har inte sagt ifrån i tid. Tänk på att globalisterna ligger bakom alltsammans så svenskarna ska med tiden försvinna. Se bara vad som hänt med svenskan i Finland under de senaste 50 åren. Snart tar svenskan s a s ner skylten i t ex Helsingfors.

     • ab

      så väl talat! det finns i nationella kretsar en vurm för finland och finnarna.
      det är något jag aldrig förstått.
      det är bara i finland man diskrimineras och utsätts för svinigheter pga av sin svenskhet.
      dessutom har det sedan 50-talet pågått en antisvensk politik syftat att utplåna det svenska arvet i finland.

 • Dacke

  En stor skandal! Åsikt/yttrandefrihet har upphört i landet och numer är det “gatans parlament” som styr vad som får sägas, eller inte sägas. Skulle tro att Bonnier, SVT och förstås Aftonbladet givit “goda” råd till Göteborgs politiker, som naturligtvis “informerat” Polisen om det “känsliga” läget?
  Det här betyder i förlängningen att mötesfriheten kommer bli starkt beskuren för åsikter som går stick i stäv mot de gängse, som gatuparlamentarikerna står för. Vi må bäva inför framtiden!

 • BigMan

  Det handlar om att de odemokratiska ska slippa höra sanningen.
  Varifrån skulle hotet komma, de gamla välkända, vänstern och islam?

 • lelle

  Göteborgs stad och polisen borde skämmas!

 • Konservative kultur

  Med andra ord: det gäller att hålla mässan ändå.

  Kommer polis att vara utposterade och försöka förhindra?
  Eller väntar extremvänstern stridsberedda?

  Bättre att dö med stövlarna på än att alltid kröka rygg…….

 • Snövit

  Får man anta att Bonniers/Antifa/Socialdemokraterna/Feministiskt Initiativ/Forum för levande historia känner sig lättade och glada över att polisen inte kan garantera säkerheten och ordningen när publicister som inte arbetar för Bonnierkoncernen försöker inbjuda till debatt- och informationsverksamhet? En lättnad över att våldets diktat helt harmonierar med “de goda demokratiska krafternas” samhällsordning?

 • lelle

  Jag lägger biljetten på is och avvaktar och hoppas på ett annat tillfälle att få besöka en riktig bokmässa!

 • ab

  finns det fortfarande någon som tvivlar på att sverige är ett totalitärt land?

  • Knutkalas

   NEJ

  • latmask

   Jag gissar på 82% av landets befolkning, som är hjärntvättade och inkapabla att tänka kritiskt.

 • TookTheRedPill

  Jag beklagar detta på alla vis man kan. Det är fruktansvärt att se vad som händer i landet.
  Det är till och med fel att säga att det är en “demokratur”, för sverige är nu så uppenbart en diktuatur. I sverige får man inte ha egna åsikter. De måste godkännas av en sjuk junta som tystar ALLA åsikter som inte följer deras trånga regler för vad man skall säga eller tycka. Hela rättsväsendet har kapitulerat totalt inför denna makten. Det kvarstår bara en junta av sjuka politiker och journalister som inte ens är värda att kallas politiker eller journalister. De är maktfullkomliga galningar.

  Men jag har helt sedan valet gett upp allt hopp om Sverige. Denna befolkningen förtjänar allt de får framöver, de är helt enkelt för svaga och för ointresserade av sin och sina barns framtid. Det är faktiskt helt kört, vanmakten är för övermäktig.

 • Charlie_dont_surf

  Känns som jag är förbannad mest hela tiden nuförtiden. Kan inte säga att det här beslutet var oväntat. Samhället är genomgående fylld med aktivista i höger positioner. Åt helvete med de!

  • approve

   _____

   Från: Disqus [mailto:[email protected]]
   Skickat: den 25 september 2018 21:21
   Till: [email protected]
   Ämne: Re: Comment on Alternativa Bokmässan avbokad på inrådan av polisen

   “Känns som jag är förbannad mest hela tiden nuförtiden. Kan inte säga att det här beslutet var oväntat. Samhället är genomgående fylld med aktivista i höger positioner. Åt helvete med de!”

   Disqus Settings

   A new comment was posted on Nya Tider

   _____

   This comment is awaiting moderator approval.

   _____

   Charlie_dont_surf

   Känns som jag är förbannad mest hela tiden nuförtiden. Kan inte säga att det här beslutet var oväntat. Samhället är genomgående fylld med aktivista i höger positioner. Åt helvete med de!

   3:20 p.m., Tuesday Sept. 25 | Other comments by Charlie_dont_surf

   Moderate this comment by email

   Email address: c*****@gmail.com | IP address: ***.***.***.15

   Reply to this email with “Delete”, “Approve”, or “Spam”, or moderate from the Disqus moderation panel.

   _____

   You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about activity on threads authored by AlternaMedia.

   You can unsubscribe from emails about activity on threads authored by AlternaMedia by replying to this email with “unsubscribe” or reduce the rate with which these emails are sent by adjusting your notification settings .

   Disqus

 • Karpstryparn

  Sverige är en diktatur tyvärr!

 • petra andersson

  Känner mig förolämpad när det går till så här! Det är ju brott mot grundlagen och mötesfriheten!
  Om nu polisen är måna om säkerhetsläget så är lösningen att Göteborgs stad skaffar fram en säker lokal….
  Alla ska ha rätt att känna sig välkomna och trygga och kunna skaffa sig kunskap i böcker…
  Detta är ju indirekt ett bokbål!

 • Björn Larsson

  Det borde vara förbjudet för en kommun att äga någon annan fastighet än bara stadshuset. All offentlig egendom används i tyrannins tjänst.

  • Knutkalas

   man bli så jävla trött på idiotin

 • Swede9999

  Det är Göteborgs politiske kommissarie erik nord som står bakom detta. Det är förhoppningsvis det sista han gör för sin husse hovnarren löfven.

 • Knutkalas

  detta var ju väntat i en diktatur händer såna saker, inga åsikter utom dom som inte är godkända av diktaturen får finnas

 • bertil.jh

  Varför denna tystnad? Har SD någon kommentar om att ett TOTALT åsiktsförbud har införts i landet? Läste på denna tråd i går och trodde att det var någon mer än jag som var i chock över beslutet att inte få framföra en bokmässa, men här är det lugnt och på public service kanalerna pratar man om att Pippi ska flytta ut till Rinkeby och ska spelas av en rom. Beträffande bokmässan så får man reda på genom Eko nyheterna att fler åtal mot NMR kommer att hållas, detta som en idiotförklaring för att inte informera om Alternativ bokmässans stoppande. För övrigt hoppas jag min gåva ska komma till nytta lite längre fram!

 • samuelafugglas

  Vänta bara tills “alliansen” kommer att bedraga Sverigedemokraterna. Alliansen hoppar i säng med socialisterna med en hövding som är förknippad med NAZZARNA och en talman som går bloddrypande kommunisters ärenden!

 • petra andersson

  Barn och ungdomar har fri tillgång till pornografiskt material närsomhelst och även våld och mord mm. på nätet men vuxna Svenskar får inte anordna och besöka en bokmässa!
  Att stoppa och avboka evenemang av Alternativa Media och Afs några dagar innan verkar vara regeln nu….väldigt fult!

 • ingemar

  Urtråkigt, men dock väntat. Hur många gånger har inte Qui Bono blivit portade inför stundande möten i Gbg på senare år. Så här blåögda får organisatörerna inte vara. Avbokningen kunde ju anas på långa vägar.
  Det måste väl vara bättre med en privatägd lokal, för att någorlunda garantera dylika sammankomster.
  Man undrar vidare om det är av nöden att hålla till mitt inne i stadskärnan, varför inte med lite distans? Folk kan ju idag transportera sig, samtidigt som det kanske blir aningen svårare för pöbeln?

 • silkworm

  Tryckta böcker och författare anses tydligen vara farliga i Sverige. Påminner om en diktatur. Skandalöst att denna bokexpo med litteraturförsäljning.Möte mellan författare och litteratur intresserade tvingas att ställa in.Yttrandefriheten och mötesfriheten är inte värt mycket i dagens Sverige. Den raljerande attityden från Göteborgs stad uppvisar stor okunskap.

 • Flitigsomen

  Är det Lars Vilks som är alibit för Göteborgs stad?

 • Margareta Lundström

  Jag hade sett fram mot detta och bokat mig för båda dagarna. Jag kommer inte att kräva några pengar tillbaka.
  Används dem för att anordna en ny mässa är de väl använda.

 • ab

  svartmögel och guldfisk vad orättvist!!!!!!!!!

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Södertälje hårt drabbat av socialbidragsfusk – man med Ferrari ville få socialbidrag

INRIKESSödertälje, en kommun där de etniska svenskarna numera är i minoritet, är även en kommun med stora problem med bidragsberoende. 200 miljoner kronor om året betalar Södertälje ut i försörjningsstöd. Men en stor del av detta kan vara rent bidragsfusk.

SKL spår dyster framtid

INRIKESKommunernas finanser har inte varit så svaga sedan finanskrisen år 2008. Förra året gick 69 kommuner med underskott och tre av fyra kommuner uppvisade röda siffror i socialförvaltningsbudgeten varnar SKL i sin ekonomirapport. Den stora boven i dramat – massinvandringen.

Gå till arkivet