Skip to Content

Romer från Östeuropa på Sergels torg i Stockholm. Foto: Nya Tider
Tiggeriet

Är tiggeriet organiserat?

I sociala och alternativa medier har det ena beviset efter det andra publicerats för att tiggeriet är organiserat. Samtidigt förnekar merparten av de svenska massmedierna att det är så. Men vad är sant och vad är falskt?

Publicerad: 8 maj, 2015, 12:48

  • Svenska

Läs även

Trots att det förnekas av svenska massmedier råder det i själva verket inte den minsta tvekan om att åtminstone en stor del av tiggeriet är organiserat. Frågan är hur vanligt det är och hur nätverken ser ut. Den enda organisationsform som på det hela taget erkänns av svenska massmedier är att en stor familj kan samarbeta kring en resa. Det finns emellertid också större släktnätverk som tar kontroll över ett visst område, och rena maffiaorganisationer som tvingar, lurar eller lockar andra romer till Sverige för att dra in pengar till bossarna. Gränsen mellan dessa är flytande eftersom kriminella romer brukar organisera sig just i form av släktnätverk.

Vissa av dem sysslar med människohandel, prostitution, åldringsrån, metallstölder eller annan kriminalitet, medan somliga kanske har tiggeriet som enda inkomstkälla.

Under arbetet med denna artikelserie har undertecknad läst tiotals artiklar i utländsk press, hela Zigenarutredningen från 1954 och mycket annat material utöver det som anges i källförteckningen. Ändå var det ett citat från användaren ”Dompan75” på diskussionsforumet Flash­back som tycktes ge den bästa kortfattade sammanfattningen av de ”kriminella nätverken”. Undertecknad skickade citatet till etnologiprofessor Karl-Olov Arnstberg för påseende, och han bekräftade att det beskriver verkligheten för romer i Östeuropa:

”Den som har någon som helst kunskap om romer vet att de har en djup, stolt klan-/släktkultur, med mycket, mycket starka band. Inga lösa grupper. Byar, klaner, organiserar sig med de sina, och man bestämmer (och ibland strider) om vilka länder/städer/områden respektive klan ska ha. Att man sedan inom en klan utnyttjar de som står lägst är en helt annan sak. Kommer dock en annan klan och hotar samma lägre stående medlemmar, då sluter man upp.”

Det mesta tyder på att den sortens organisationer dominerar tiggeriet i Sverige. Klanstrukturerna kan förstås vara mer eller mindre kriminella. Vissa av dem sysslar med människohandel, prostitution, åldringsrån, metallstölder eller annan kriminalitet, medan somliga kanske har tiggeriet som enda inkomstkälla. Det är dock tveksamt om de sistnämnda i så fall avhåller sig från mer handfast brottslighet av moraliska skäl eller helt enkelt anser att tiggeri är bekvämare och mindre riskfyllt. De identifierar sig inte som ”fattiga rumäner”, utan ser sig som romer – eller som många av dem föredrar att kalla sig, zigenare – och tillhöriga en viss klan/släkt. Att ”familjer samarbetar kring resor” betyder alltså något helt annat än om det hade gällt en annan folkgrupp.

Adrian Lucaci, platsbefäl på polisen i Skara och själv av rumänskt ursprung, berättade om det organiserade tiggeriet i Skövde Nyheter den 22 maj 2013.

– Även om det finns tiggare som åkt på eget initiativ så finns minst lika många ligor och organiserade grupper som har kört hit folk. De släpper ut fem sex stycken att tigga och samlar sedan in pengarna.

Lucaci berättade också att tiggeriet ofta bara är ett led i den organiserade brottslighet som romska ligor ägnar sig åt:

– Det finns oerhört många grupperingar från vanliga tiggare och de som säljer något enkelt eller spelar musik, till ligor som sysslar med åldringsbrott och inbrott. Rumäner är även världsledande på skimming, sade Lucaci.

När den politiskt korrekta tidningen Metro, den 28 augusti i fjol, tog upp frågan om det organiserade tiggeriet lät det väldigt annorlunda. Tidningens guldspadebelönade avdelning ”Viralgranskaren” avfärdade i hånfulla ordalag Lucacis beskrivning och satte en stor röd stämpel med texten ”FALSKT” över Skövde Nyheters artikel och Lucacis ansikte.

Att Lucaci precis var hemkommen från fyra års arbete i Rumänien åt rikskrim valde Viralgranskarens Clara Guibourg att utelämna. Istället skrev hon att hans uppgifter ”ratas av alla experter Metro pratar med”. Dessa andra experter var två poliser, som till skillnad från Lucaci saknade expertis på området och gjorde svepande yttranden som gick ut på att det är ”svårt att säga” att tiggeriet är organiserat. I övrigt förlitade sig Viralgranskaren helt på regeringens hemlöshetssamordnare Michael Anefur (KD) som slog fast vad tidningen ville höra: ”Det finns inga ligor”. Vidare avgjorde Anefur att det inte finns några tiggande barn alls i Sverige och att ingen tjänar stora pengar på tiggeriet. ”Men även om någon tog alla pengar skulle det inte vara några stora vinster”, enligt Anefur.

En 18-årig kvinna som åtalades hade 53 000 kronor i femhundralappar instoppade i sin BH när hon greps.

I april 2009, då debattklimatet var annorlunda, hade inspektör Peter Enell på citypolisen – en av de poliser som enligt Viralgranskaren nekade till att tiggeriet var organiserat – sagt så här till Metros Daniel Boman:

– Vi har sett dem komma i karavan med tio skåpbilar, stanna vid en parkeringsplats och dela upp stan mellan sig på en karta.

Dagens Nyheter har publicerat en lång artikelserie av Josefine Hökerberg som visar att tiggeriet tvärtom ofta är organiserat. Artikelserien saknar inte snyftreportage eller politiskt korrekt vinkling och har belönats med Stora Journalistpriset, men är trots detta det mest heltäckande som publicerats av ett större svenskt massmedium under de senaste åren. Nya Tider har skickat frågor till Josefine Hökerberg om hur vanligt det är att tiggeriet är organiserat, men i skrivande stund inte fått svar.

När hon intervjuades av vänstertidningen Resumé i maj 2014 sade Hökerberg:

– Familjer från samma byar [gör] sina resor hit ihop och bor gärna tillsammans och hjälper varandra med att köpa mat, växla pengar och skicka pengar till hemlandet. På det sättet är det organiserat. Att förbjuda det tiggeriet är detsamma som att förbjuda de här människorna.

Ett år tidigare hade Hökerberg själv skrivit om tiggaren Petrina, 41, som anmälde två män från sin hemby för människohandel och misshandel sedan hon enligt egen utsago lurats till Sverige och sedan tvingats välja mellan tiggeri och prostitution för att betala tillbaka sin skuld till männen för resan till Sverige.

Utredningen mot männen lades ner av åklagaren, men det finns flera exempel på hur tiggare tvingas att betala pengar till ”bossar” som driver verksamheten. Den 28 september förra året ingrep polisen i ett slagsmål mellan tiggarkvinnor i Gävle, där det under rättegången framgick att det handlade om en fejd om tiggarplatser mellan två olika zigenar­klaner från Bulgarien. En 18-årig kvinna som åtalades hade 53 000 kronor i femhundralappar instoppade i sin BH när hon greps. Både 18-åringen och målsäganden, en 32-årig kvinna, sade att de var rädda för varandras familjer som konkurrerade om tiggeriet i staden.

Tiggarnas egen tidning, Sofia Z, har under de senaste månaderna konkurrerat med de hemlösas tidningar Situation Stockholm och Faktum, vars försäljning har gått allt sämre sedan tiggarna dök upp. Första upplagan på 70 000 exemplar var en seriebok om romer under Förintelsen och var nästan slutsåld i mitten av april. Tidningen kostar 100 kronor varav tiggaren behåller 75 kronor själv. De betalar ingen skatt eller sociala avgifter. När Sofia Z är slut ska romerna istället börja sälja tidningen Folk är folk. Foto: Nya Tider

Tiggarnas egen tidning, Sofia Z, har under de senaste månaderna konkurrerat med de hemlösas tidningar Situation Stockholm och Faktum, vars försäljning har gått allt sämre sedan tiggarna dök upp. Första upplagan på 70 000 exemplar var en seriebok om romer under Förintelsen och var nästan slutsåld i mitten av april. Tidningen kostar 100 kronor varav tiggaren behåller 75 kronor själv. De betalar ingen skatt eller sociala avgifter. När Sofia Z är slut ska romerna istället börja sälja tidningen Folk är folk. Foto: Nya Tider

I Nya Tider v 6/2015 berättade vi om 34-årige Cristinel Caldararu, som för polisen uppgav att han är ”zigenare” och dömdes till fängelse och utvisning i Kalmar tingsrätt efter att han försökt kräva in avgifter från andra zigenare som stannat till i Kalmar för att tigga. Av domen framgick att Caldararu hade inflytande över vilka som tilläts tigga i området och regelbundet krävde in pengar från dem som tiggde där.

Hur många av romerna som tvingas betala till ligorna för att få en plats att tigga på är omöjligt att avgöra, men över hela landet tycks det vara så att tiggarna delar upp orter mellan sig och att det sällan sitter två tiggare på samma attraktiva plats. Många debattörer har pekat på att utan organisering borde resultatet rimligen bli att flera försökte ta de bästa platserna. Men uppgifterna från olika ”experter” har hela tiden gått isär, samtidigt som allt fler foton, filmer och vittnesmål om ”bossar” som inkasserar pengar och skjutsar runt tiggare i dyra bilar har hopat sig på nätet – oftast anonymt.

Den 23 april bekräftade Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-migranter, sent omsider för Radio Romano (romska avdelningen) på Sveriges Radio Sweden P6, ”ryktena” om att många fattiga migranter tvingas betala för att få sitta på en attraktiv tiggarplats och att en del även tvingas till prostitution. Han sade att de oftast utnyttjas av ”sina landsmän”.

– Jag har hoppats att jag inte skulle se den bilden, men tyvärr gör jag det. Hur pass utbrett det är, det vet jag inte ännu. Men det är inte så förvånande. Prostitution är dessvärre ett sätt att försörja sig. Den som har minst möjligheter att hitta försörjningen är oftast den som riskerar att dras in i all möjlig utsatthet. Men det är fullständigt oacceptabelt att väldigt utsatta människor blir utnyttjade på de mest hänsynslösa sätt, sade Valfridsson.

Vad svenska myndigheter gör för att stödja den kriminella verksamheten med skattepengar återkommer vi till i ett senare nummer av Nya Tider.

ORGANISERAD BROTTSLIGHET eller bara familjer som samarbetar i sitt tiggande? Den högra bilden är tagen av Nya Tider och visar en minibuss som plockar upp tiggare från gatan när deras ”arbetspass” är slut. Den övre bilden är från en film som postades på YouTube av medborgarjournalister i gruppen Stoppa Tiggeriet. Filmen visar hela busslaster med tiggare som anländer i Stockholm. Totalt uppgavs karavanen ha haft plats för 162 tiggare. Några tiotal ses stiga av och samlas utanför bussarna, andra tycks forslas vidare till andra orter.

ORGANISERAD BROTTSLIGHET eller bara familjer som samarbetar i sitt tiggande? Den högra bilden är tagen av Nya Tider och visar en minibuss som plockar upp tiggare från gatan när deras ”arbetspass” är slut. Den övre bilden är från en film som postades på YouTube av medborgarjournalister i gruppen Stoppa Tiggeriet. Filmen visar hela busslaster med tiggare som anländer i Stockholm. Totalt uppgavs karavanen ha haft plats för 162 tiggare. Några tiotal ses stiga av och samlas utanför bussarna, andra tycks forslas vidare till andra orter.

zigenarbil 4

Del 2 publiceras imorgon.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Repatrieringshjälp i stället för flyktingyoga

REPORTAGEDen lite annorlunda organisationen ”Alternativa Hjälpföreningen”, AHA!, stödjer syriska krigsflyktingar i närområdet. Nya Tider återger här den intervju som identitären Sebastian Zeilinger gav den tyska tidskriften Zuerst! om sitt arbete för AHA!

Avslöjande dokumentär: HVB-hem innanför väggarna – personalen talar ut

Integrationshandledare talar ut om våldet, hoten och de sexuella relationerna mellan personal och de ensamkommande barnen. Vad sker innanför väggarna på landets HVB-hem? Nya Tider har talat med två kommunala integrationshandledare samt en ensamkommande tonåring som blivit vittnen till hur en kvinnlig anställd inledde och skaffade barn med ett av "barnen" på det kommunala boendet. Trots att personalen tog upp fallet med kommunledningen skedde ingenting. När det kom till våldet vidtogs det inte heller några åtgärder. Integrationshandledaren Samer Kassem blev både hotad med kniv och slagen under sina år som anställd på ett kommunalt HVB-hem. Vi har ringt upp de ansvariga.

Ebbas pappa: Tillsätt haverikommission om utvisningar

REPORTAGEDen terrormördade Ebbas pappa är besviken på Sverige. Inget stöd har han fått, endast ett maskinskrivet brev. Värre är dock att ingen myndighet vill ta ansvar för att stoppa gravskändningarna, trots att han tagit gravskändare på bar gärning. Inte heller media har behandlat honom rättvist. När han intervjuats har de konsekvent valt att plocka bort hans kritik: varför fanns terroristen Akilov kvar i Sverige trots ett utvisningsbeslut? Nu vill han att en haverikommission kring utvisningar tillsätts.

Video: Tony slogs mot IS – nu varnar han Sverige för faran med “återvändare”

VIDEOSvenske Tony Ekman stred mot Islamiska Staten i norra Irak tillsammans med kurdiska Peshmerga. I denna intervju varnar Tony om faran med att släppa in så kallade "IS-resenärer" i Sverige, och säger att våra politiker och vår media är oerhört naiva. Nya Tider har träffat Tony för en intervju.

Sveriges övergångsregering tänker skriva på FN:s migrationsavtal

REPORTAGEDet stormar kring FN:s migrationsavtal Global Compact. Ett tiotal länder har redan förkastat det, men Sveriges regering tänker ställa sig bakom det när det avhandlas vid en internationell konferens den 10-11 december i Marrakech, Marocko. Juridikprofessor Anne Peters påpekar att regeringar gillar gråzonen med sådana ”mjuka lagar”, eftersom de då slipper diskussion och omröstning i parlamentet, men att avtalet ändå kommer att ha inverkan på Sveriges politik.

”En återvandring är nödvändig för Tyskland” – Nya Tider träffar Jan Nolte, parlamentariker för Alternativ för Tyskland

UTRIKESJan Nolte är en av de yngsta parlamentarikerna för Alternativ för Tyskland med sina 29 år. Han är soldat till yrket och har därför ett stort försvarsintresse. Tyskland brottas med många problem i dag, menar politikern, och ett ökat politikerförakt gör att de etablerade partierna blir mindre, medan Alternativ för Tyskland växer. Nya Tider träffade Nolte i det tyska parlamentet – Landsdagen – i Berlin.

SD får makt i kommunerna med stöd av övriga partier

INRIKESNågra veckor efter valet börjar SD:s framgångar nu att resultera i verkligt inflytande och framflyttade positioner. I skånska Hörby, där partiet är avgjort störst, ser ordförandeposterna i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen ut att gå till sverigedemokrater. I andra kommuner har SD i stället utövat inflytande genom att släppa fram och samarbeta med främst moderater, men även med liberaler och kristdemokrater.

Mikaela efter det grova våldtäktsförsöket: “Polis och media vägrade gå ut med signalement”

INTERVJUMikaela Blixt utsattes för ett våldtäktsförsök i det lilla värmländska brukssamhället Deje i Forshaga kommun. När hon chockad ringde polisen vägrade de skicka en patrull eftersom brottet inte var pågående. Hon hänvisades istället till 114 14 där hon hamnade i timslånga telefonköer. Både polis och media har vägrat gå ut med signalement på gärningsmannen. När Dejeborna anordnade en stödmanifestation för Mikaela kom 80 personer till torget – men inte en enda lokalpolitiker. Istället blev manifestationen polisanmäld för brott mot ordningslagen. Nya Tider har träffat Mikaela, som berättar om frustrationen över hur polis, media och politiker agerat – men också om det stöd hon fått av lokalbefolkningen som gemensamt slutit upp bakom henne.

Gå till arkivet

Send this to a friend