Skip to Content

Finare eller fulare? Sagerska husen 1968 (till vänster), ett par år innan de revs till förmån för PK-huset (till höger). Foto: Lennart af Petersens / Holger Ellgaard
REPORTAGE

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

PappersupplaganNya Tider v. 28-29

Modernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Publicerad: 8 juli, 2020, 13:55

 • Svenska

Läs även

I närmare tre tusen år lät sig Europas arkitekter inspireras av den klassiska arkitekturstil som hade utvecklats i det antika Grekland och senare förfinats av romare. Hundratals generationer av arkitekter förde kunskaperna vidare ända fram till 1900-talet. Men med första världskriget började de europeiska imperierna falla och idéerna om en ny människa i en ny typ av samhälle att födas. Den nya människan skulle frigöra sig från arv och tradition och de nya värdena skulle signalera effektivitet och neutralitet snarare än skönhet och historiska sammanhang. Den modernistiska arkitekturen fick sitt genombrott.

Prisad. Arkitekturupprorets Jerker Söderlind menar att det hyllade huset i tidningen Arkitekten för tankarna till en transformatorstation i östra Sibirien under kommunisttiden. Stillbild: Exakt24

 

I början var modernismen mer modest och sökte finna harmoni och någon form av skönhet i sin historielösa och avskalade enkelhet. Men över tid kom den modernistiska arkitekturen att bli allt mer brutal och efter andra världskriget skedde nästa arkitektoniska genombrott när brutalismen dundrade in i våra städer som en reaktion på vad en del arkitekter upplevde vara en ”osund nostalgi” inför den klassiska estetiken. Nu skulle funktionen dominera och det blev ett egenvärde att exponera byggnadsmaterial, struktur och betong. Inget skulle täckas eller förfinas.

En stor del av Sveriges och Europas stadskärnor revs när brutalismen blev en dominant kraft under de vänsterradikala 1960- och 1970-talen. De europeiska städerna skulle byggas ut med förorter i stil med det svenska miljonprogrammet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Erik Almqvist

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Ja, man kan fråga sig varför arkitekter skall bestämma hur byggnationen skall se ut i stan? När någon vill förändra sitt hus/byggnad så är det normala att höra vad närmaste granne har att invända mot bygget? Samma regler bör gälla även om ett nytt hus skall byggas/förändras inom staden? Planeras större bostadsområden skall alltid de boende i området få göra sin röst hörd innan något beslut tas i frågan? De senaste 60 åren har det varit en total lekstuga för “kreativa” arkitekter som inget hellre vill än att imponera på sina kollegor? Om det är tillräckligt fult, så är chansen stor att kollegorna utser det till årets arkitektpris? Vi har samma fenomen inom konsten och om det är fullkomligt irrationellt vågar ingen med självaktning säga något annat än att det är genialt och en föregångare inom konstarten? Ack! Hur många gånger har en konstkritiker beundrat ett “konstverk” av en schimpans och lagt ut texten vad “konstnären” vill säga med sin “konst”? Det är samma bluff inom arkitektskrået där inbördes beundran väger tyngre, än vad den breda massan som skall stå ut med eländet tycker? Låt folket bestämma hur byggnaderna skall se ut – inte arkitekterna.

  • birgerr

   då skulle det ju bli många arbetslösa inom byggnadsnämderna

 • Micke

  Det finns massor a modernistisk skräp som måste rivas framöver. Jag vill inte se ett spår av det i våra städer och landskap annat än ett fåtal som vi ska spara som avskräckande exempel.

 • birgerr

  det är en hel drös med folk som skall avgöra vad som skall byggas och hur dom klassiska byggnader som byggdes långt innan på den tidenågon visste att det fanns nazister på den tiden

 • plexgear

  Västerås och Växjö är väl två av de värsta exemplen på hur gamla fina stadskärnor på 60-talet nästan helt raderas ut för att ersättas av köplador och kontor i brutalistisk “arkitektur”, fula lådor i betong för Domus/EPA etc. Det slutade med att nästan ingen till slut bodde i dessa stadskärnor som var helt döda efter kl. 18.00. Efter att det började gå dåligt för cityhandeln så växte köpladorna i utkanten av städerna. Man byggde enorma köpcentra för bilburna konsumenter från bostadsområdena utanför stadskärnan man tidigare utrymt på folk. (Det berättas att tyska turister som besökte glasriket på 70- 80-talet trodde att Växjö bombades hårt under andra världskriget till skillnad från Kalmar.) Nu ska IST bygga kontor och lägenheter i centrala Växjö i pampig sekelskiftesstil ca 1900 efter förebild från Strandvägen i Stockholm. Läs mer om detta på arkitektupproret och vilket ramaskri det blivit i den svenska arkitektkåren om detta projekt!

 • Snövit

  La Sagrada Familia är ändå ett exempel på en pervers skapelse i en fantasifull men snudd på sinnessjuk neogotik. För många arkitekter för den nog mer tankarna till den psyksjuka Sarah Winchester Mystery House (Trade Mark). Med rätta.

  Det stämmer att “i början var modernismen mer modest och sökte finna harmoni och någon form av skönhet i sin historielösa och avskalade enkelhet.”Men det handlade också om moderniserade produktionsmetoder som fick ner kostnaderna för att uppföra bostäder, vilket var och fortfarande är viktigt.

  Vidare drevs inte alla arkitketer av kommunistisk, antinationalistisk Frankfurt- och neobauhaus-fanatism. Den tekniska utvecklingen gjorde att man kunde göra starka men lätta och plastiska former. Arkitekter ville utnyttja de möjligheterna, t ex maximera kontorsyta på minimal markyta och göra inomhusklimatet mer lättreglerat. Men självklart har kostnadskalkylerna helt tagit över, och många arkitekter, särskilt i Sverige har nästan inget sinne för estetik utan kan mest hållfastighetslära och lär sig kostnadskalkyl, ofta hårt hållna av byggherrar mfl.

  Vidare riskerar den ny-vackra arkitekturen att bli falsk. Jag menar det inte som Feminististkt initiativ och andra fantasimissfosteridéer, för allt som är pre-1968 är nazistiskt för de där låtsasfeministerna. Men ta Paris som exempel, som ofta beröms för sina vackra fasader, som just är fasader, kulisser med anskrämliga byggen innanför de sparade och spacklade fasaderna. De är visserligen snyggare än “ärlig brutal betongmodernism” men det är inget trevligt sätt att bygga nya städer på. Staden blir som en exakt gestaltning av det falska samhälle vi lever i , i vilket vi inte längre kan lita på någonting alls som regeringen säger. De ljuger t om om arbetslösheten! Den “minskande” brottsligheten, de “trygga mångkulturella städerna”! Landets starka ekonomi som har råd att betala andra länders skulder och rädda coronastängda länder som förgriper sig på sin befolkning.

  På så sätt är förstås en “vacker fasad” något som speglar vår tid. Och vill man pressa upp marknadspriserna medan man gentrifierar områdena med dessa nyromantiska idéer, så kan bankerna naturligtvis tjäna ännu mer pengar på rika fastighetsägares statusjakt.

  Jag hoppas klassicisterna inte bara tittar med ögat när de ska bygga de nya finare städerna, utan mer kan erbjuda oss ett bättre förhållningsätt till livet. Det kräver en minskad konsumtionshets och en mindre grad av kommunistisk förstörelseiver och depraverad livsstil.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

USA:s utrikesminister: Vi ska arbeta för regimskifte i Kina

USANär USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen talade på Richard Nixon Presidential Library, höll han ett av Trump-administrationens mest kontroversiella tal hittills. I talet, som hade ämnet ”Kommunist-Kina och den fria världens framtid”, förklarar Pompeo att man nu kommer att arbeta med hårdare metoder för regimskifte i ”Kommunist-Kina”, som han kal­la­de ”en tyranni”. ”Vi har gjort det tidigare”, sade han och förklarade att det är USA som ska leda uppgiften tillsammans med sina allierade.

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Ny minnesplats på Fårö för baltiska flyktingar

INRIKESDen 22 juli invigdes en ny minnesplats på Fårö utanför Gotland för att hedra de baltiska flyktingar som kom till Fårö under andra världskrigets slut, eller snarare alla de som aldrig kom fram utan drunknade i Östersjön under de strapatsrika resorna.

Taxidådet i Borlänge en hämnd för anmälan om sextrakasserier

INRIKESEn somalisk taxichaufför sitter häktad efter en vansinneskörning i Borlänge, där han medvetet körde på fem personer. Brottsrubriceringen är ett försök till mord samt fyra fall av grov misshandel. Somaliern är sedan tidigare dömd för våld mot tjänsteman på ett socialkontor, då han inte fick igenom sin vilja angående bidrag.

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

INRIKESDen 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

Gå till arkivet

Send this to a friend