Skip to Content

UTRIKES

Belägringen av Dayr az-Zawr bruten

PappersupplaganNya Tider v. 37

Syriska armén har under flera månader förgäves försökt nå fram och undsätta försvararna av staden Dayr az-Zawr. Huvudstyrkan som avancerat österut utefter motorvägen M20 från den antika staden Palmyra har hindrats av hårt motstånd och frekventa motanfall från terrorkalifatet IS. Men elitförbandet Tigerstyrkan lyckades ta sig igenom väglös öken och med ryskt understöd bryta igenom IS inringning. Deras ankomst möttes av jubel från hårt ansatta försvarare och stadsbor som levt i över tre år med konstanta angrepp från IS. Även om hävandet av belägringen ännu inte är säkrad militärt så är den av stort symboliskt värde för det syriska folket, som kan börja se ett slut på det över sex år långa och blodiga kriget.

Publicerad: 13 september, 2017, 03:10

  • Svenska

Läs även

Tisdagen den 5 september blev en historisk dag då syriska arméns Tigerstyrka bröt Islamiska statens (IS) belägring av staden Dayr az-Zawr (eng: Deir Ez-Zor) i den oljerika provinsen med samma namn. Det var denna elitstyrka som genomförde en nattlig luftlandsättningsoperation den 12 augusti, vilken helt överraskade IS och fick deras försvar i gränsområdet mellan provinserna Homs och Raqqa att krackelera. Vi skrev ingående om Tigerstyrkan och den historiska operationen i NyT v.34/2017, där vi korrekt påpekade att ”Vägen står nu öppen för att häva belägringen av staden Dayr az-Zawr, där de syriska försvararna – kristna som muslimer – hållit ut i över tre år”. Det blev också de i Syrien hjälteförklarade soldaterna ur Tigerstyrkan som från området där luftlandsättningen skett öppnade upp en ny framryckningsväg mot Dayr az-Zawr och nu lyckades nå fram.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Gravid mamma mördad på sin semester

UTRIKESDen unga mamman var gravid med sitt andra barn när hon och hennes make överfölls av knivbeväpnade män i sin hyrda bungalow vid stranden på en semesterort i Sydafrika. Mannen överlevde med livshotande skador medan den unga kvinnan avled tillsammans med fostret på grund av de många knivhuggen mot hennes mage.

Eugenik i Nigeria

UTRIKESEugenik är något som i västerländer är politiskt inkorrekt och ses som avskyvärt och otänkbart. Något oväntat är Nigeria den nation som går längst med eugenik för den egna befolkningen sett internationellt. Statliga initiativ för ökad medvetenhet och till och med lagar som skall stoppa giftermål mellan partners som anses genetiskt inkompatibla är metoder som används i eugenikens tjänst.

Salvini vill genomföra folkomröstning för att stoppa öppnande av hamnar

Inför 80 000-100 000 anhängare krävde senator Matteo Salvini, partiledare för nationalistiska Lega, att en folkomröstning ska hållas i Italien för att stoppa den nya regeringens planer på att öppna landets hamnar för organisationer som transporterar migranter. Nya Tider var på plats under dagen.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Manifestation i Ålborg: Stoppa folkutbytet!

UTRIKESIdentitära aktivister på Nordjylland rivstartade i lördags morse med en manifestation mot befolkningsutbytet mitt på det berömda landmärket Limfjordsbron.

Gambiansk invandrare våldtog 11-årig flicka

UTRIKESDen 31-åriga gambiske invandraren Haji Kaloga våldtog en 11-årig flicka efter att ha brutit sig in i hennes hem. Nu har han dömts till 13 års fängelse för den brutala våldtäkten.

Gå till arkivet

Send this to a friend