Skip to Content

Näthatsgranskaren, en förening vars verksamhet till större delen drivs av ex-polisen och djurplågaren Tomas Åberg (bilden), får inte de statliga miljonbidrag man sökt för detta år. Foto: Pressbildmenar
INRIKES

Beskedet: ”Näthatsgranskaren” blir utan statliga bidrag

PappersupplaganNya Tider v. 24

Föreningen Näthatsgranskaren, som under de senaste åren fungerat som statligt avlönad angivare mot personer med invandringskritiska åsikter, nekas nu fortsatta miljonbidrag från MUCF. Avslaget motiveras med att ansökan ”håller för låg kvalitet” i jämförelse med and­ra ansökningar. Föreningens ordförande Kenneth Bodin vill inte kommentera hur de nu ska fortsätta sin verksamhet som hittills varit vidlyftigt finansierad av skattebetalarna.

Publicerad: 9 juni, 2020, 10:04

  • Svenska

Läs även

– Jag tror inte jag lämnar någon kommentar till dig, tror jag faktiskt, säger Kenneth Bodin när Nya Tider frågar hur föreningen ska ta sig vidare efter att ha gått miste om 1,3 miljoner i statliga bidrag, enligt beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, den 28 maj.

NyT: Hur kommer det sig?

– Nej, därför att jag inte talar med eran tidning.

NyT: Nähä. Hur kommer det sig?

– Ja, det vill jag inte heller kommentera, säger Kenneth Bodin.

Näthatsgranskaren hade sökt statliga bidrag på 770 000 respektive 610 000 kronor, alltså över 1,3 miljoner, till sin verksamhet. Den ena summan gällde ”insatser som motverkar hot och hat i det offentliga samtalet”, den and­ra ”verksamheter mot rasism och intolerans”. I båda fallen gör MUCF bedömningen att ansökningarna inte håller tillräckligt hög kvalitet i förhållande till övriga ansökningar och är dåligt avgränsade.

MUCF anser bland annat att eftersom Thomas Åberg, föreningens förgrundsfigur, redan påbörjat sina föreläsningar innan han fått de sökta projektpengarna kan de inte se en ”tydlig avgränsning mellan aktiviteter som ingår i er ordinarie verksamhet och aktiviteter som ska genomföras inom ramen för projektet”. Det kan tilläggas att Åberg fakturerat 12 000 kronor av ABF för fyra föreläsningar när han besökt bibliotek för att prata om ”näthat” och relaterade ämnen.

Thomas Åberg vill inte heller säga så mycket till Nya Tider om föreningens fortsatta verksamhet, men svarar åtminstone efter att först ha ironiserat över att det är fint att Nya Tider är ”oroliga för föreningens framtid”.

– Det är något vi diskuterar inom föreningen, men vi är inte så oroliga, hävdar Åberg.

NyT: Ni tror inte att ni blir tvungna att lägga ner verksamheten?

– Nej, absolut inte. Det tror jag inte.

Kritiska frågor från MUCF

Det är dock uppenbarligen ett hårt slag för Näthatsgranskaren att inte längre kunna kvittera ut miljon­bidrag av skattebetalarnas pengar.

– De har inget stöd från stiftelser och fonder längre, så vitt jag vet. De som tidigare har stött deras verksamhet har dragit sig ur, säger frilansjournalisten Kjell Böhlin som granskat Näthatsgranskaren under en längre tid.

Kjell Böhlin. Foto: Privat

Böhlin förklarar att Näthatsgranskaren fått mer kritiska frågor av MUCF den här gången än vid tidigare ansökningar, och inte kunnat motivera vad pengarna faktiskt ska gå till.

– Jag har granskat de texter som Tomas Åberg har skickat in till MUCF och det är en massa frågetecken, ”vad menar han här?”, ”kan ni utveckla det mer?” och så vidare. Det är alltså motfrågor som de har fått, och som Åberg inte kunnat besvara på ett tillfredsställande sätt. Han har kört samma spår som de tidigare åren, han har ”svamlat” som jag ser det, och den här gången gick det inte igenom.

NyT: Tror du att dina granskningar av Näthatsgranskaren har haft någon inverkan på beslutet?

– Ja, det tror jag. Skattemyndigheten gör ju i sin tur en granskning av exakta utgifter och så vidare, och det har blivit jobbigt för MUCF att motivera anslagen när jag sitter och skriver till dem och ifrågasätter.

Märkliga formuleringar

Tomas Åberg och Näthatsgranskaren har under de senaste åren blivit känd för att ha ”dammsugit” sociala medier efter formuleringar där vanligt folk uttryckt sin ilska över den förda invandringspolitiken och anmält hundratals inlägg för ”hets mot folkgrupp”. Kritiker menar att denna verksamhet är ägnad att kväva folkliga protester.

Några exempel:

En 42-årig kvinna skrev ”Neger djävlar försvinn” efter att ha läst om en gruppvåldtäkt där en 13-årig flicka fick underlivet söndertrasat. Hon anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

En 78-årig fattigpensionär kal­la­de muslimer ”skäggubbar” och ”spöken” och krävde att de ska utvisas ur landet, efter att ha läst om hur invand­rare inte utvisas trots att de gjort sig skyldiga till grov brottslighet. Hon anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

En 53-årig man skrev ”arabkräk” efter att två invand­rare pub­licerat en film där de sade: ”Vi araber är här för att ta över ditt fucking land så gå ner på dina fucking knän och sug min k*k din svenska lilla hora.” Han – inte araberna – anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

Av denna orsak ter det sig märkligt att MUCF, trots att de avslår ansökningarna av and­ra skäl, i båda motiveringarna skriver att ”MUCF bedömer att projektet skulle kunna ha positiva effekter för barn och unga när det kommer till att barn har rätt till yttrandefrihet”. Formuleringen tycks också öppna för eventuellt förnyade bidrag senare.

Nya Tider har skrivit till Kenneth Condrup, avdelningschef för avdelningen för statsbidrag, som fattade beslutet och Jenny Borgarp, handläggare, som stod för föredragningen. I brevet redogör vi kortfattat för hur Näthatsgranskaren kväver yttrandefriheten och frågar: ”Hur kan ni tro, anse eller hävda att denna angiveriverksamhet skulle ’ha positiva effekter för barn och unga när det kommer till att barn har rätt till yttrandefrihet’?”

Jenny Borgarp ger oss till sist ett helt intetsägande svar: ”Myndigheten lägger ingen värdering i skrivelsen utan konstaterar utifrån ett barnperspektiv att beslutet kan ha negativa effekter.”

Kjell Böhlin säger att han kommer att fortsätta sina granskningar av Tomas Åberg och Näthatsgranskaren.

– Han gör ju fortfarande polisanmälningar åt Näthatsgranskaren. Han har bevisligen ljugit för rättsväsendet ett flertal gånger. Hur långt är då steget till att ljuga i polisanmälningar om ”hets mot folkgrupp”?

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Undersökning bekräftar: SVT väljer vänsterliberala nyhetskällor

MEDIERSveriges Television väljer oftast vänsterliberala källor när de ska hämta nyheter från USA och Storbritannien. Det bekräftar två undersökningar som gjorts av Kai Weinefelt som driver bloggen Mediegranskaren.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Gå till arkivet

Send this to a friend