Skip to Content

Näthatsgranskaren, en förening vars verksamhet till större delen drivs av ex-polisen och djurplågaren Tomas Åberg (bilden), får inte de statliga miljonbidrag man sökt för detta år. Foto: Pressbildmenar
INRIKES

Beskedet: ”Näthatsgranskaren” blir utan statliga bidrag

PappersupplaganNya Tider v. 24

Föreningen Näthatsgranskaren, som under de senaste åren fungerat som statligt avlönad angivare mot personer med invandringskritiska åsikter, nekas nu fortsatta miljonbidrag från MUCF. Avslaget motiveras med att ansökan ”håller för låg kvalitet” i jämförelse med and­ra ansökningar. Föreningens ordförande Kenneth Bodin vill inte kommentera hur de nu ska fortsätta sin verksamhet som hittills varit vidlyftigt finansierad av skattebetalarna.

Publicerad: 9 juni, 2020, 10:04

  • Svenska

Läs även

– Jag tror inte jag lämnar någon kommentar till dig, tror jag faktiskt, säger Kenneth Bodin när Nya Tider frågar hur föreningen ska ta sig vidare efter att ha gått miste om 1,3 miljoner i statliga bidrag, enligt beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, den 28 maj.

NyT: Hur kommer det sig?

– Nej, därför att jag inte talar med eran tidning.

NyT: Nähä. Hur kommer det sig?

– Ja, det vill jag inte heller kommentera, säger Kenneth Bodin.

Näthatsgranskaren hade sökt statliga bidrag på 770 000 respektive 610 000 kronor, alltså över 1,3 miljoner, till sin verksamhet. Den ena summan gällde ”insatser som motverkar hot och hat i det offentliga samtalet”, den and­ra ”verksamheter mot rasism och intolerans”. I båda fallen gör MUCF bedömningen att ansökningarna inte håller tillräckligt hög kvalitet i förhållande till övriga ansökningar och är dåligt avgränsade.

MUCF anser bland annat att eftersom Thomas Åberg, föreningens förgrundsfigur, redan påbörjat sina föreläsningar innan han fått de sökta projektpengarna kan de inte se en ”tydlig avgränsning mellan aktiviteter som ingår i er ordinarie verksamhet och aktiviteter som ska genomföras inom ramen för projektet”. Det kan tilläggas att Åberg fakturerat 12 000 kronor av ABF för fyra föreläsningar när han besökt bibliotek för att prata om ”näthat” och relaterade ämnen.

Thomas Åberg vill inte heller säga så mycket till Nya Tider om föreningens fortsatta verksamhet, men svarar åtminstone efter att först ha ironiserat över att det är fint att Nya Tider är ”oroliga för föreningens framtid”.

– Det är något vi diskuterar inom föreningen, men vi är inte så oroliga, hävdar Åberg.

NyT: Ni tror inte att ni blir tvungna att lägga ner verksamheten?

– Nej, absolut inte. Det tror jag inte.

Kritiska frågor från MUCF

Det är dock uppenbarligen ett hårt slag för Näthatsgranskaren att inte längre kunna kvittera ut miljon­bidrag av skattebetalarnas pengar.

– De har inget stöd från stiftelser och fonder längre, så vitt jag vet. De som tidigare har stött deras verksamhet har dragit sig ur, säger frilansjournalisten Kjell Böhlin som granskat Näthatsgranskaren under en längre tid.

Kjell Böhlin. Foto: Privat

Böhlin förklarar att Näthatsgranskaren fått mer kritiska frågor av MUCF den här gången än vid tidigare ansökningar, och inte kunnat motivera vad pengarna faktiskt ska gå till.

– Jag har granskat de texter som Tomas Åberg har skickat in till MUCF och det är en massa frågetecken, ”vad menar han här?”, ”kan ni utveckla det mer?” och så vidare. Det är alltså motfrågor som de har fått, och som Åberg inte kunnat besvara på ett tillfredsställande sätt. Han har kört samma spår som de tidigare åren, han har ”svamlat” som jag ser det, och den här gången gick det inte igenom.

NyT: Tror du att dina granskningar av Näthatsgranskaren har haft någon inverkan på beslutet?

– Ja, det tror jag. Skattemyndigheten gör ju i sin tur en granskning av exakta utgifter och så vidare, och det har blivit jobbigt för MUCF att motivera anslagen när jag sitter och skriver till dem och ifrågasätter.

Märkliga formuleringar

Tomas Åberg och Näthatsgranskaren har under de senaste åren blivit känd för att ha ”dammsugit” sociala medier efter formuleringar där vanligt folk uttryckt sin ilska över den förda invandringspolitiken och anmält hundratals inlägg för ”hets mot folkgrupp”. Kritiker menar att denna verksamhet är ägnad att kväva folkliga protester.

Några exempel:

En 42-årig kvinna skrev ”Neger djävlar försvinn” efter att ha läst om en gruppvåldtäkt där en 13-årig flicka fick underlivet söndertrasat. Hon anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

En 78-årig fattigpensionär kal­la­de muslimer ”skäggubbar” och ”spöken” och krävde att de ska utvisas ur landet, efter att ha läst om hur invand­rare inte utvisas trots att de gjort sig skyldiga till grov brottslighet. Hon anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

En 53-årig man skrev ”arabkräk” efter att två invand­rare pub­licerat en film där de sade: ”Vi araber är här för att ta över ditt fucking land så gå ner på dina fucking knän och sug min k*k din svenska lilla hora.” Han – inte araberna – anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

Av denna orsak ter det sig märkligt att MUCF, trots att de avslår ansökningarna av and­ra skäl, i båda motiveringarna skriver att ”MUCF bedömer att projektet skulle kunna ha positiva effekter för barn och unga när det kommer till att barn har rätt till yttrandefrihet”. Formuleringen tycks också öppna för eventuellt förnyade bidrag senare.

Nya Tider har skrivit till Kenneth Condrup, avdelningschef för avdelningen för statsbidrag, som fattade beslutet och Jenny Borgarp, handläggare, som stod för föredragningen. I brevet redogör vi kortfattat för hur Näthatsgranskaren kväver yttrandefriheten och frågar: ”Hur kan ni tro, anse eller hävda att denna angiveriverksamhet skulle ’ha positiva effekter för barn och unga när det kommer till att barn har rätt till yttrandefrihet’?”

Jenny Borgarp ger oss till sist ett helt intetsägande svar: ”Myndigheten lägger ingen värdering i skrivelsen utan konstaterar utifrån ett barnperspektiv att beslutet kan ha negativa effekter.”

Kjell Böhlin säger att han kommer att fortsätta sina granskningar av Tomas Åberg och Näthatsgranskaren.

– Han gör ju fortfarande polisanmälningar åt Näthatsgranskaren. Han har bevisligen ljugit för rättsväsendet ett flertal gånger. Hur långt är då steget till att ljuga i polisanmälningar om ”hets mot folkgrupp”?

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Federley ställer upp i kyrkovalet – och hoppar av efter en dag, Byborna har fått nog av den självömkande centerpartisten och vill kasta ut honom.

INRIKESDen homosexuelle Fredrick Federley (C) valde att lämna politiken efter att det avslöjades att han var ihop med en dömd pedofil. Federley har hela tiden slagit ifrån sig att han skulle ha gjort något fel, något som fått tålamodet att tryta för Federleys grannar som vill kasta ut honom från byn. Trots att Federley sagt att han lämnar politiken, meddelade han den 7 april att han ställer upp i kyrkovalet. Proteststormen fick honom att hoppa av redan följande dag.

SVT hyllar Hallengren – trots att Åkesson har högre förtroende

INRIKESI början av april presenterades två olika förtroendemätningar för svenska politiker, den ena avseende partiledare och den andra avseende regeringens ministrar. SVT:s hantering av de två undersökningarna väcker frågor om det finns en politisk agenda där fakta fulvinklas för att framställa folkets förtroende för regeringen som högre än det i själva verket är.

Ales stenar – ett solur från bronsåldern

KULTURArkeoastronomen Bob G Lind har i över 25 år noga observerat och dokumenterat solens upp- och nedgångar vid Ales stenar. Det är enligt honom uppenbart att dagens historiker har helt fel när de hävdar att detta är en skeppssättning från järnåldern. I stället menar han att de strategiskt utplacerade stenarna är en solkalender från bronsåldern – vilket sätter de forna nordbornas astronomiska kunskaper för 2 700 år sedan i nivå med den tidens egyptier och mayaindianer.

Vänsterjournalisten som planerade väpnad revolution släppt på fri fot

INRIKESVänsterextremisten och journalisten Jonas Linde, 34, blev frigiven från anstalten Hall den 24 mars. När han greps av polisen i juli 2018 hade Linde långtgående planer på en vänsterextrem revolution och hade börjat samla på sig vapen och smått spektakulär utrustning som förklädnader för det ändamålet, men hovrätten sänkte ändå hans straff till fyra år, som nu är avtjänade. Under sin tid bakom galler ska han ha betett sig ”udda och obehagligt”, enligt fängelsepersonalen.

Musikern Klas Qvist får upprättelse

INRIKESDen blinde musikern Klas Qvist tvingades bort från det skivbolag han drev med några kompanjoner efter att ha skrivit debattinlägg på en invandringskritisk nätsida, något som uppmärksammades av en lokaltidning. Kompanjonerna fortsatte dock att använda Klas musik, och efter flera turer får han nu ett skadestånd på 40 000 kronor. Till Nya Tider säger han att pengarna kanske inte betyder så mycket, men att han är glad att den kompanjon som varit mest drivande i drevet åtminstone är 40 000 kronor fattigare.

Före detta bankchef om EU:s återhämtningsfond: ”Ett desperat försök att rädda ett ohållbart tillväxtsystem”

INTERVJUJohan Sandwall är före detta chef inom Swedbank samt den medlemsägda banken JAK. Allt eftersom har han dock kommit att kritisera dagens ekonomiska system där bankerna kan skapa pengar ”ur luften” och har engagerat sig inom omställningsrörelsen, en strömning som menar att det inte går att ha evig tillväxt.

Elin från Höör bekräftad död – 25-årig man anhållen misstänkt för mord

INRIKESTidigt på kvällen den 31 mars kom det tragiska beskedet att Elin, 18 år gammal, hade påträffats mördad. Samtidigt kom nyheten att en 25-årig man anhållits på sannolika skäl, misstänkt för mord. Elin och 25-årigen skall enligt uppgifter ha haft någon form av bekantskap.

Lisas mamma brändes levande i barndomshemmet: ”Trygghet har kommit att bli en klassfråga i dagens Sverige”

REPORTAGEEn äldre kvinna i Nässjö ringer polisen efter att ungdomar upprepade gånger trakasserat henne genom att kasta sten mot hennes bostadshus. Omkring tio minuter senare stod hennes hus i lågor, och hennes kropp hittades strax innanför ytterdörren. Den äldre damen hade dött av rök- och brännskador. Nättidningen Exakt24 fick en intervju med mordoffrets dotter Lisa, som är ledsen över hur samhället har utvecklats sedan hon själv var barn.

Gå till arkivet

Send this to a friend