Skip to Content

Näthatsgranskaren, en förening vars verksamhet till större delen drivs av ex-polisen och djurplågaren Tomas Åberg (bilden), får inte de statliga miljonbidrag man sökt för detta år. Foto: Pressbildmenar
INRIKES

Beskedet: ”Näthatsgranskaren” blir utan statliga bidrag

PappersupplaganNya Tider v. 24

Föreningen Näthatsgranskaren, som under de senaste åren fungerat som statligt avlönad angivare mot personer med invandringskritiska åsikter, nekas nu fortsatta miljonbidrag från MUCF. Avslaget motiveras med att ansökan ”håller för låg kvalitet” i jämförelse med and­ra ansökningar. Föreningens ordförande Kenneth Bodin vill inte kommentera hur de nu ska fortsätta sin verksamhet som hittills varit vidlyftigt finansierad av skattebetalarna.

Publicerad: 9 juni, 2020, 10:04

 • Svenska

Läs även

– Jag tror inte jag lämnar någon kommentar till dig, tror jag faktiskt, säger Kenneth Bodin när Nya Tider frågar hur föreningen ska ta sig vidare efter att ha gått miste om 1,3 miljoner i statliga bidrag, enligt beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, den 28 maj.

NyT: Hur kommer det sig?

– Nej, därför att jag inte talar med eran tidning.

NyT: Nähä. Hur kommer det sig?

– Ja, det vill jag inte heller kommentera, säger Kenneth Bodin.

Näthatsgranskaren hade sökt statliga bidrag på 770 000 respektive 610 000 kronor, alltså över 1,3 miljoner, till sin verksamhet. Den ena summan gällde ”insatser som motverkar hot och hat i det offentliga samtalet”, den and­ra ”verksamheter mot rasism och intolerans”. I båda fallen gör MUCF bedömningen att ansökningarna inte håller tillräckligt hög kvalitet i förhållande till övriga ansökningar och är dåligt avgränsade.

MUCF anser bland annat att eftersom Thomas Åberg, föreningens förgrundsfigur, redan påbörjat sina föreläsningar innan han fått de sökta projektpengarna kan de inte se en ”tydlig avgränsning mellan aktiviteter som ingår i er ordinarie verksamhet och aktiviteter som ska genomföras inom ramen för projektet”. Det kan tilläggas att Åberg fakturerat 12 000 kronor av ABF för fyra föreläsningar när han besökt bibliotek för att prata om ”näthat” och relaterade ämnen.

Thomas Åberg vill inte heller säga så mycket till Nya Tider om föreningens fortsatta verksamhet, men svarar åtminstone efter att först ha ironiserat över att det är fint att Nya Tider är ”oroliga för föreningens framtid”.

– Det är något vi diskuterar inom föreningen, men vi är inte så oroliga, hävdar Åberg.

NyT: Ni tror inte att ni blir tvungna att lägga ner verksamheten?

– Nej, absolut inte. Det tror jag inte.

Kritiska frågor från MUCF

Det är dock uppenbarligen ett hårt slag för Näthatsgranskaren att inte längre kunna kvittera ut miljon­bidrag av skattebetalarnas pengar.

– De har inget stöd från stiftelser och fonder längre, så vitt jag vet. De som tidigare har stött deras verksamhet har dragit sig ur, säger frilansjournalisten Kjell Böhlin som granskat Näthatsgranskaren under en längre tid.

Kjell Böhlin. Foto: Privat

Böhlin förklarar att Näthatsgranskaren fått mer kritiska frågor av MUCF den här gången än vid tidigare ansökningar, och inte kunnat motivera vad pengarna faktiskt ska gå till.

– Jag har granskat de texter som Tomas Åberg har skickat in till MUCF och det är en massa frågetecken, ”vad menar han här?”, ”kan ni utveckla det mer?” och så vidare. Det är alltså motfrågor som de har fått, och som Åberg inte kunnat besvara på ett tillfredsställande sätt. Han har kört samma spår som de tidigare åren, han har ”svamlat” som jag ser det, och den här gången gick det inte igenom.

NyT: Tror du att dina granskningar av Näthatsgranskaren har haft någon inverkan på beslutet?

– Ja, det tror jag. Skattemyndigheten gör ju i sin tur en granskning av exakta utgifter och så vidare, och det har blivit jobbigt för MUCF att motivera anslagen när jag sitter och skriver till dem och ifrågasätter.

Märkliga formuleringar

Tomas Åberg och Näthatsgranskaren har under de senaste åren blivit känd för att ha ”dammsugit” sociala medier efter formuleringar där vanligt folk uttryckt sin ilska över den förda invandringspolitiken och anmält hundratals inlägg för ”hets mot folkgrupp”. Kritiker menar att denna verksamhet är ägnad att kväva folkliga protester.

Några exempel:

En 42-årig kvinna skrev ”Neger djävlar försvinn” efter att ha läst om en gruppvåldtäkt där en 13-årig flicka fick underlivet söndertrasat. Hon anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

En 78-årig fattigpensionär kal­la­de muslimer ”skäggubbar” och ”spöken” och krävde att de ska utvisas ur landet, efter att ha läst om hur invand­rare inte utvisas trots att de gjort sig skyldiga till grov brottslighet. Hon anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

En 53-årig man skrev ”arabkräk” efter att två invand­rare pub­licerat en film där de sade: ”Vi araber är här för att ta över ditt fucking land så gå ner på dina fucking knän och sug min k*k din svenska lilla hora.” Han – inte araberna – anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

Av denna orsak ter det sig märkligt att MUCF, trots att de avslår ansökningarna av and­ra skäl, i båda motiveringarna skriver att ”MUCF bedömer att projektet skulle kunna ha positiva effekter för barn och unga när det kommer till att barn har rätt till yttrandefrihet”. Formuleringen tycks också öppna för eventuellt förnyade bidrag senare.

Nya Tider har skrivit till Kenneth Condrup, avdelningschef för avdelningen för statsbidrag, som fattade beslutet och Jenny Borgarp, handläggare, som stod för föredragningen. I brevet redogör vi kortfattat för hur Näthatsgranskaren kväver yttrandefriheten och frågar: ”Hur kan ni tro, anse eller hävda att denna angiveriverksamhet skulle ’ha positiva effekter för barn och unga när det kommer till att barn har rätt till yttrandefrihet’?”

Jenny Borgarp ger oss till sist ett helt intetsägande svar: ”Myndigheten lägger ingen värdering i skrivelsen utan konstaterar utifrån ett barnperspektiv att beslutet kan ha negativa effekter.”

Kjell Böhlin säger att han kommer att fortsätta sina granskningar av Tomas Åberg och Näthatsgranskaren.

– Han gör ju fortfarande polisanmälningar åt Näthatsgranskaren. Han har bevisligen ljugit för rättsväsendet ett flertal gånger. Hur långt är då steget till att ljuga i polisanmälningar om ”hets mot folkgrupp”?

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • reasonabledoubt

  Kanske dags att återgå till ett ämnesområde han behärskar och där han inte behöver svamla, lägg ner Näthatsgranskaren och starta ”Djurhatsgranskaren”.

 • Kjell Böhlin

  Stieg Larsson foundation och Natur & Kultur som tidigare har stöttat Näthatsgranskaren har inte under ett par års tid sponsrat denna angiverirörelse, jag har även kontrollerat andra fonder, men hittar inga som stödjer Näthatsgranskaren.

  • RL, Vallentuna

   Bra att du undersöker !!

 • Dacke

  Kan tänka mig att näthatsgranskaren kommer att anmäla MUCF för ”hets mot folkgrupp” och kommer att kräva dem på samma miljonbelopp i skadestånd? Annars var det bra att få läsa att Natur & Kultur stöttat en person som Thomas Åberg? Det betyder att det inte blir fler alster från det förlaget. Inom Stieg Larsson Foundation sitter som vanligt en samling numer, mossiga v-sympatisörer som vid det här laget är helt tandlösa d.v.s. ofarliga för sunt tänkande människor?

  • RL, Vallentuna

   Har ni tänkt på vad tyst det plötsligt blev om poliskvinnan som gjorde kommunisthälsningen med knuten hand ??? BLM har ju samma hand.
   Men Vera Oredsson som växte upp i Tredje Riket åtalades för att ev. gjort en hälsning med öppen hand…ojojoj…. rättegång och hela baletten…men den gamla damen klarade sig trots allt från att fällas.

 • birgerr

  skönt om det blir tyst på den där tokstollen hur har han fått hålla på så länge?

 • birgerr

  ja dom är ju finansierade avSOROS han har gott om pengar

 • birgerr

  det finns got om fascistiska figurer, inte minst i PK kretsar

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend