Skip to Content

Näthatsgranskaren, en förening vars verksamhet till större delen drivs av ex-polisen och djurplågaren Tomas Åberg (bilden), får inte de statliga miljonbidrag man sökt för detta år. Foto: Pressbildmenar
INRIKES

Beskedet: ”Näthatsgranskaren” blir utan statliga bidrag

PappersupplaganNya Tider v. 24

Föreningen Näthatsgranskaren, som under de senaste åren fungerat som statligt avlönad angivare mot personer med invandringskritiska åsikter, nekas nu fortsatta miljonbidrag från MUCF. Avslaget motiveras med att ansökan ”håller för låg kvalitet” i jämförelse med and­ra ansökningar. Föreningens ordförande Kenneth Bodin vill inte kommentera hur de nu ska fortsätta sin verksamhet som hittills varit vidlyftigt finansierad av skattebetalarna.

Publicerad: 9 juni, 2020, 10:04

  • Svenska

Läs även

– Jag tror inte jag lämnar någon kommentar till dig, tror jag faktiskt, säger Kenneth Bodin när Nya Tider frågar hur föreningen ska ta sig vidare efter att ha gått miste om 1,3 miljoner i statliga bidrag, enligt beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, den 28 maj.

NyT: Hur kommer det sig?

– Nej, därför att jag inte talar med eran tidning.

NyT: Nähä. Hur kommer det sig?

– Ja, det vill jag inte heller kommentera, säger Kenneth Bodin.

Näthatsgranskaren hade sökt statliga bidrag på 770 000 respektive 610 000 kronor, alltså över 1,3 miljoner, till sin verksamhet. Den ena summan gällde ”insatser som motverkar hot och hat i det offentliga samtalet”, den and­ra ”verksamheter mot rasism och intolerans”. I båda fallen gör MUCF bedömningen att ansökningarna inte håller tillräckligt hög kvalitet i förhållande till övriga ansökningar och är dåligt avgränsade.

MUCF anser bland annat att eftersom Thomas Åberg, föreningens förgrundsfigur, redan påbörjat sina föreläsningar innan han fått de sökta projektpengarna kan de inte se en ”tydlig avgränsning mellan aktiviteter som ingår i er ordinarie verksamhet och aktiviteter som ska genomföras inom ramen för projektet”. Det kan tilläggas att Åberg fakturerat 12 000 kronor av ABF för fyra föreläsningar när han besökt bibliotek för att prata om ”näthat” och relaterade ämnen.

Thomas Åberg vill inte heller säga så mycket till Nya Tider om föreningens fortsatta verksamhet, men svarar åtminstone efter att först ha ironiserat över att det är fint att Nya Tider är ”oroliga för föreningens framtid”.

– Det är något vi diskuterar inom föreningen, men vi är inte så oroliga, hävdar Åberg.

NyT: Ni tror inte att ni blir tvungna att lägga ner verksamheten?

– Nej, absolut inte. Det tror jag inte.

Kritiska frågor från MUCF

Det är dock uppenbarligen ett hårt slag för Näthatsgranskaren att inte längre kunna kvittera ut miljon­bidrag av skattebetalarnas pengar.

– De har inget stöd från stiftelser och fonder längre, så vitt jag vet. De som tidigare har stött deras verksamhet har dragit sig ur, säger frilansjournalisten Kjell Böhlin som granskat Näthatsgranskaren under en längre tid.

Kjell Böhlin. Foto: Privat

Böhlin förklarar att Näthatsgranskaren fått mer kritiska frågor av MUCF den här gången än vid tidigare ansökningar, och inte kunnat motivera vad pengarna faktiskt ska gå till.

– Jag har granskat de texter som Tomas Åberg har skickat in till MUCF och det är en massa frågetecken, ”vad menar han här?”, ”kan ni utveckla det mer?” och så vidare. Det är alltså motfrågor som de har fått, och som Åberg inte kunnat besvara på ett tillfredsställande sätt. Han har kört samma spår som de tidigare åren, han har ”svamlat” som jag ser det, och den här gången gick det inte igenom.

NyT: Tror du att dina granskningar av Näthatsgranskaren har haft någon inverkan på beslutet?

– Ja, det tror jag. Skattemyndigheten gör ju i sin tur en granskning av exakta utgifter och så vidare, och det har blivit jobbigt för MUCF att motivera anslagen när jag sitter och skriver till dem och ifrågasätter.

Märkliga formuleringar

Tomas Åberg och Näthatsgranskaren har under de senaste åren blivit känd för att ha ”dammsugit” sociala medier efter formuleringar där vanligt folk uttryckt sin ilska över den förda invandringspolitiken och anmält hundratals inlägg för ”hets mot folkgrupp”. Kritiker menar att denna verksamhet är ägnad att kväva folkliga protester.

Några exempel:

En 42-årig kvinna skrev ”Neger djävlar försvinn” efter att ha läst om en gruppvåldtäkt där en 13-årig flicka fick underlivet söndertrasat. Hon anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

En 78-årig fattigpensionär kal­la­de muslimer ”skäggubbar” och ”spöken” och krävde att de ska utvisas ur landet, efter att ha läst om hur invand­rare inte utvisas trots att de gjort sig skyldiga till grov brottslighet. Hon anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

En 53-årig man skrev ”arabkräk” efter att två invand­rare pub­licerat en film där de sade: ”Vi araber är här för att ta över ditt fucking land så gå ner på dina fucking knän och sug min k*k din svenska lilla hora.” Han – inte araberna – anmäldes av Näthatsgranskaren och dömdes för ”hets mot folkgrupp”.

Av denna orsak ter det sig märkligt att MUCF, trots att de avslår ansökningarna av and­ra skäl, i båda motiveringarna skriver att ”MUCF bedömer att projektet skulle kunna ha positiva effekter för barn och unga när det kommer till att barn har rätt till yttrandefrihet”. Formuleringen tycks också öppna för eventuellt förnyade bidrag senare.

Nya Tider har skrivit till Kenneth Condrup, avdelningschef för avdelningen för statsbidrag, som fattade beslutet och Jenny Borgarp, handläggare, som stod för föredragningen. I brevet redogör vi kortfattat för hur Näthatsgranskaren kväver yttrandefriheten och frågar: ”Hur kan ni tro, anse eller hävda att denna angiveriverksamhet skulle ’ha positiva effekter för barn och unga när det kommer till att barn har rätt till yttrandefrihet’?”

Jenny Borgarp ger oss till sist ett helt intetsägande svar: ”Myndigheten lägger ingen värdering i skrivelsen utan konstaterar utifrån ett barnperspektiv att beslutet kan ha negativa effekter.”

Kjell Böhlin säger att han kommer att fortsätta sina granskningar av Tomas Åberg och Näthatsgranskaren.

– Han gör ju fortfarande polisanmälningar åt Näthatsgranskaren. Han har bevisligen ljugit för rättsväsendet ett flertal gånger. Hur långt är då steget till att ljuga i polisanmälningar om ”hets mot folkgrupp”?

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Hanif Bali tillbakavisar anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter med flicka

INRIKESHanif Bali, känd och kontroversiell politiker inom Moderaterna, står anklagad internt inom partiet för påstådda sexuella kontakter med en ung flicka, kontakter som ska ha börjat när flickan var 15 år gammal. I ett längre inlägg på Facebook klargör han att det rör sig om grundlösa anklagelser och kallar det hela för en komplott skapad av hans politiska motståndare.

Svensk man grep afghan som våldtagit barn på öppen gata

INRIKESDen svenske hjälten Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil med sina unga söner när han såg något som inte stod rätt till – det ledde till att han stoppade och grep en afghansk asylsökande pedofil.

Nya bevis för att Estonia sänktes

Den 10 september 2021 träffade den finske ingenjören Harri Ruotsalainen den estniska Estonia-gruppen vid Riigikogu, Estland parlament. Hösten 1994 arbetade Ruotsalainen vid den finska räddningstjänsten i Helsingfors och deltog i Estonias räddningsinsats. Han berättade om de omständigheter som av den svenska regeringen hade hemligstämplats för 25 år, senare 100 år.

Gå till arkivet

Send this to a friend