BRICS-möte i Indien: Stor rysk investering i medieskugga

Rysslands största oljebolag Rosneft köper upp ett av Indiens största oljebolag. Det är det största utländska förvärvet någonsin i Indien, tillika Rysslands största utgående affär, och genomfördes trots västs allt mer omfattande sanktioner mot Ryssland. Energiuppgörelsen är av mycket stor geopolitisk betydelse och kommer efter ett närmande mellan Ryssland och Indien samt en kupp i Brasilien tidigare i år. Alla dessa händelser har en gemensam nämnare: BRICS utmaning av västerländsk hegemoni.

Den 15-16 oktober hölls i Indien det åttonde årliga toppmötet med statscheferna för BRICS-länderna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Av de fem länderna återfinns fyra bland världens tio största ekonomier. Kina är världens största ekonomi sedan 2014, Indien är tredje störst, Ryssland och Brasilien kommer på sjätte respektive sjunde plats. Tillsammans representerar BRICS-länderna ungefär 40 procent av världens befolkning och drygt en femtedel av världens bruttonationalprodukt.

BRICS-mötet var som vanligt underrapporterat i västmedia och den viktigaste händelsen har inte rapporterats alls utanför finans- och branschmedier. Enligt en del initierade bedömare är det Moskvas mest betydande drag sedan återförenandet med Krim, som följde på en folkomröstning där 96,77 procent av Krimborna ville ansluta halvön till Ryska Federationen.

Inte ens rysk press har rapporterat det inträffade på det sätt som kunde förväntas. Endast indisk media har haft en omfattande rapportering. Nya Tider återger här som första svenska tidning denna energi- och geopolitiskt betydande utrikesnyhet.

Rekordstor affär

Lördagen den 15 oktober tog den statskontrollerade ryska oljejätten Rosneft och dess partner över Indiens näst största privata oljebolag Essar Oil i en helt kontant affär värd motsvarande närmare 117 miljarder kronor. Rosneft, som är Rysslands största oljebolag, köpte 49 procent av aktierna i Essar Oil med sina cirka 1 600 bensinstationer, en hamnanläggning och ett raffinaderi med kapacitet för 20 miljoner ton råolja per år.

epa04524839 President of state-controlled Russian oil company Rosneft Igor Sechin (L) shakes hands with the Essar Group founder Shashi Ruia (R) during a signing ceremony in the presence of Russian President Vladimir Putin (C) and the Indian Prime Minister at Hyderabad House in New Delhi, India, 11 December 2014. Putin is on a one-day official visit to India. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
ROSNEFTs ORDFÖRANDE IGOR SECHIN (t.v.) skakar hand med Essar-gruppens grundare Shashi Ruia (t.h.) under en ceremoni i närvaro av Rysslands president Vladimir Putin i New Delhi den 11 december 2014. Rosneft meddelade då att man planerade att förvärva 49 procent av aktierna i Essar Oil under 2016. Det är inte ovanligt att affärsuppgörelser i miljardklassen tar flera år att förhandla och sedan förverkliga. Foto: RIA Novosti

Holländska Trafigura-gruppen, en av världens största råvaruhandelsföretag, och ryska investeringsfonden United Capital Partners köpte hälften var av 49 procent. Resterande två procent innehas av minoritetsaktieägare även efter att Essar Oil avnoteras från börsen.

Upplägget är ett sätt att kringgå de sanktioner som USA införde mot Rosneft efter att Krim valde att bli en del av Ryssland. Affären innebär att ryska staten efter köpet i praktiken, men ej formellt, kommer att kontrollera Essar Oils indiska anläggningar och därmed få tillgång till en av världens största energimarknader.
Affären tillkännagavs i samband med att Indiens premiärminister Narendra Modi träffade Rysslands president Vladimir Putin under årets BRICS-möte i Goa. Nya Tiders indiska källor meddelar att Washington under lång tid pressat New Delhi för att stoppa affären, dock förgäves.

Uppgörelsen är det största utländska förvärvet någonsin i Indien och Rysslands största utgående affär. Den är planerad att slutföras under första kvartalet 2017.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

BRICS: utvidgning, stärkta ekonomiska band och nytt betalsystem

BRICS: utvidgning, stärkta ekonomiska band och nytt betalsystem

🟠 EKONOMI Som Nya Tider kunde rapportera om i nummer 33/2023, beslutade BRICS-länderna vid sitt årliga toppmöte, i Sydafrika i höstas, att erbjuda sex länder att ansluta sig till samarbetet. Argentina, som var ett av dem, backade dock ur och Saudiarabien har ännu inte bekräftat sin anslutning. De övriga fyra nya länderna anslöt sig dock den 1 januari i år. Arbetet med att bygga sammanslutningen starkare pågår också, bland annat med flera viktiga projekt på det ekonomiska området. Ett sådant är att överge dollarn i den bilaterala handeln.

Argentina kovänder gällande BRICS

Argentina kovänder gällande BRICS

🟠 UTRIKES Under den nye argentinske presidenten Javier Milei tar den argentinska ekonomin en ny riktning i och med återupplivandet av projektet att gå med i OECD. Den nya argentinska regeringen avsäger sig nu möjligheten att gå med i BRICS-gruppen, och siktar på närmare band med USA.

Läs även:

Franska frontsoldater i Ukraina

Franska frontsoldater i Ukraina

🟠 UTRIKES Under måndagskvällen den 22 april och följande natt sändes i franska BFM TV ett ovanligt reportage från den ukrainska fronten, där flera franska soldater deltar i riskfyllda operationer. Vilka är de? Och varför riskerar de sina unga liv?

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mystiska gravplatsen

🟠 HISTORIA Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.