Skip to Content

ESSAR RAFFINADERI i Vadinar, nordöstra Indien. Det kostade över två miljarder dollar och tog tio år att bygga innan det stod klart 2006. Oljeraffinaderiet klarar efter en utbyggnad 2012 att omvandla 405 000 fat råolja per dag till bland annat bensin och diesel. Anläggningen har över 1 600 anställda. Raffinaderiet producerar även högre kvalitéer för export till Nordvästeuropa, Australien och Nya Zeeland. Infällt är Essar Oil logotyp. Foto & Bild: Essar Oil
UTRIKES

BRICS-möte i Indien: Stor rysk investering i medieskugga

Rysslands största oljebolag Rosneft köper upp ett av Indiens största oljebolag. Det är det största utländska förvärvet någonsin i Indien, tillika Rysslands största utgående affär, och genomfördes trots västs allt mer omfattande sanktioner mot Ryssland. Energiuppgörelsen är av mycket stor geopolitisk betydelse och kommer efter ett närmande mellan Ryssland och Indien samt en kupp i Brasilien tidigare i år. Alla dessa händelser har en gemensam nämnare: BRICS utmaning av västerländsk hegemoni.

Publicerad: 12 november, 2016, 14:54

  • Svenska

Läs även

Den 15-16 oktober hölls i Indien det åttonde årliga toppmötet med statscheferna för BRICS-länderna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Av de fem länderna återfinns fyra bland världens tio största ekonomier. Kina är världens största ekonomi sedan 2014, Indien är tredje störst, Ryssland och Brasilien kommer på sjätte respektive sjunde plats. Tillsammans representerar BRICS-länderna ungefär 40 procent av världens befolkning och drygt en femtedel av världens bruttonationalprodukt.

BRICS-mötet var som vanligt underrapporterat i västmedia och den viktigaste händelsen har inte rapporterats alls utanför finans- och branschmedier. Enligt en del initierade bedömare är det Moskvas mest betydande drag sedan återförenandet med Krim, som följde på en folkomröstning där 96,77 procent av Krimborna ville ansluta halvön till Ryska Federationen.

Inte ens rysk press har rapporterat det inträffade på det sätt som kunde förväntas. Endast indisk media har haft en omfattande rapportering. Nya Tider återger här som första svenska tidning denna energi- och geopolitiskt betydande utrikesnyhet.

Rekordstor affär

Lördagen den 15 oktober tog den statskontrollerade ryska oljejätten Rosneft och dess partner över Indiens näst största privata oljebolag Essar Oil i en helt kontant affär värd motsvarande närmare 117 miljarder kronor. Rosneft, som är Rysslands största oljebolag, köpte 49 procent av aktierna i Essar Oil med sina cirka 1 600 bensinstationer, en hamnanläggning och ett raffinaderi med kapacitet för 20 miljoner ton råolja per år.

epa04524839 President of state-controlled Russian oil company Rosneft Igor Sechin (L) shakes hands with the Essar Group founder Shashi Ruia (R) during a signing ceremony in the presence of Russian President Vladimir Putin (C) and the Indian Prime Minister at Hyderabad House in New Delhi, India, 11 December 2014. Putin is on a one-day official visit to India. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

ROSNEFTs ORDFÖRANDE IGOR SECHIN (t.v.) skakar hand med Essar-gruppens grundare Shashi Ruia (t.h.) under en ceremoni i närvaro av Rysslands president Vladimir Putin i New Delhi den 11 december 2014. Rosneft meddelade då att man planerade att förvärva 49 procent av aktierna i Essar Oil under 2016. Det är inte ovanligt att affärsuppgörelser i miljardklassen tar flera år att förhandla och sedan förverkliga. Foto: RIA Novosti

Holländska Trafigura-gruppen, en av världens största råvaruhandelsföretag, och ryska investeringsfonden United Capital Partners köpte hälften var av 49 procent. Resterande två procent innehas av minoritetsaktieägare även efter att Essar Oil avnoteras från börsen.

Upplägget är ett sätt att kringgå de sanktioner som USA införde mot Rosneft efter att Krim valde att bli en del av Ryssland. Affären innebär att ryska staten efter köpet i praktiken, men ej formellt, kommer att kontrollera Essar Oils indiska anläggningar och därmed få tillgång till en av världens största energimarknader.
Affären tillkännagavs i samband med att Indiens premiärminister Narendra Modi träffade Rysslands president Vladimir Putin under årets BRICS-möte i Goa. Nya Tiders indiska källor meddelar att Washington under lång tid pressat New Delhi för att stoppa affären, dock förgäves.

Uppgörelsen är det största utländska förvärvet någonsin i Indien och Rysslands största utgående affär. Den är planerad att slutföras under första kvartalet 2017.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Gå till arkivet

Send this to a friend