Skip to Content

ESSAR RAFFINADERI i Vadinar, nordöstra Indien. Det kostade över två miljarder dollar och tog tio år att bygga innan det stod klart 2006. Oljeraffinaderiet klarar efter en utbyggnad 2012 att omvandla 405 000 fat råolja per dag till bland annat bensin och diesel. Anläggningen har över 1 600 anställda. Raffinaderiet producerar även högre kvalitéer för export till Nordvästeuropa, Australien och Nya Zeeland. Infällt är Essar Oil logotyp. Foto & Bild: Essar Oil
UTRIKES

BRICS-möte i Indien: Stor rysk investering i medieskugga

Rysslands största oljebolag Rosneft köper upp ett av Indiens största oljebolag. Det är det största utländska förvärvet någonsin i Indien, tillika Rysslands största utgående affär, och genomfördes trots västs allt mer omfattande sanktioner mot Ryssland. Energiuppgörelsen är av mycket stor geopolitisk betydelse och kommer efter ett närmande mellan Ryssland och Indien samt en kupp i Brasilien tidigare i år. Alla dessa händelser har en gemensam nämnare: BRICS utmaning av västerländsk hegemoni.

Publicerad: 12 november, 2016, 14:54

  • Svenska

Läs även

Den 15-16 oktober hölls i Indien det åttonde årliga toppmötet med statscheferna för BRICS-länderna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Av de fem länderna återfinns fyra bland världens tio största ekonomier. Kina är världens största ekonomi sedan 2014, Indien är tredje störst, Ryssland och Brasilien kommer på sjätte respektive sjunde plats. Tillsammans representerar BRICS-länderna ungefär 40 procent av världens befolkning och drygt en femtedel av världens bruttonationalprodukt.

BRICS-mötet var som vanligt underrapporterat i västmedia och den viktigaste händelsen har inte rapporterats alls utanför finans- och branschmedier. Enligt en del initierade bedömare är det Moskvas mest betydande drag sedan återförenandet med Krim, som följde på en folkomröstning där 96,77 procent av Krimborna ville ansluta halvön till Ryska Federationen.

Inte ens rysk press har rapporterat det inträffade på det sätt som kunde förväntas. Endast indisk media har haft en omfattande rapportering. Nya Tider återger här som första svenska tidning denna energi- och geopolitiskt betydande utrikesnyhet.

Rekordstor affär

Lördagen den 15 oktober tog den statskontrollerade ryska oljejätten Rosneft och dess partner över Indiens näst största privata oljebolag Essar Oil i en helt kontant affär värd motsvarande närmare 117 miljarder kronor. Rosneft, som är Rysslands största oljebolag, köpte 49 procent av aktierna i Essar Oil med sina cirka 1 600 bensinstationer, en hamnanläggning och ett raffinaderi med kapacitet för 20 miljoner ton råolja per år.

epa04524839 President of state-controlled Russian oil company Rosneft Igor Sechin (L) shakes hands with the Essar Group founder Shashi Ruia (R) during a signing ceremony in the presence of Russian President Vladimir Putin (C) and the Indian Prime Minister at Hyderabad House in New Delhi, India, 11 December 2014. Putin is on a one-day official visit to India. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

ROSNEFTs ORDFÖRANDE IGOR SECHIN (t.v.) skakar hand med Essar-gruppens grundare Shashi Ruia (t.h.) under en ceremoni i närvaro av Rysslands president Vladimir Putin i New Delhi den 11 december 2014. Rosneft meddelade då att man planerade att förvärva 49 procent av aktierna i Essar Oil under 2016. Det är inte ovanligt att affärsuppgörelser i miljardklassen tar flera år att förhandla och sedan förverkliga. Foto: RIA Novosti

Holländska Trafigura-gruppen, en av världens största råvaruhandelsföretag, och ryska investeringsfonden United Capital Partners köpte hälften var av 49 procent. Resterande två procent innehas av minoritetsaktieägare även efter att Essar Oil avnoteras från börsen.

Upplägget är ett sätt att kringgå de sanktioner som USA införde mot Rosneft efter att Krim valde att bli en del av Ryssland. Affären innebär att ryska staten efter köpet i praktiken, men ej formellt, kommer att kontrollera Essar Oils indiska anläggningar och därmed få tillgång till en av världens största energimarknader.
Affären tillkännagavs i samband med att Indiens premiärminister Narendra Modi träffade Rysslands president Vladimir Putin under årets BRICS-möte i Goa. Nya Tiders indiska källor meddelar att Washington under lång tid pressat New Delhi för att stoppa affären, dock förgäves.

Uppgörelsen är det största utländska förvärvet någonsin i Indien och Rysslands största utgående affär. Den är planerad att slutföras under första kvartalet 2017.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

UTRIKESCovid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Rysslands utrikesminister varnar för tvångsvaccinationer inom EU

UTRIKESDen ryske utrikesministern Sergei Lavrov sade vid en presskonferens den 2 mars att han är oroad för konsekvenserna av ett eventuellt vaccinpass inom EU, något EU-kommissionens ordförande ämnar lägga fram ett förslag till inom kort. Lavrov menade att ett gemensamt vaccinpass kommer att rubba fundamentala principer om mänskliga rättigheter och demokratiska grundvärden, däribland frivilligheten att vaccinera sig eller inte, något som EU:s regeringschefer hittills bedyrat skall vara en grundprincip i de kommande massvaccineringarna av medborgarna.

Coca-Cola till anställda: ”Försök vara mindre vita”

UTRIKESAnställda på Coca-Cola i USA förväntas delta i kurser där de uppmanas att vara mindre vita. Att vara vit förknippas av de kursansvariga med en lång rad negativa egenskaper, som arrogans och okunnighet.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Bank of America gav kunders privata bankdata till FBI

UTRIKESDen 5:e februari gick den politiske kommentatorn Tucker Carlson ut på Fox News med att Bank of America delat ej brottsmisstänkta bankkunders transaktioner och finansinformation med FBI. Det skall ha skett i anslutning till kravallerna vid Capitolium i Washington. Nu väljer många Trumpanhängare att bojkotta banken, och flera lagkunniga menar att banken kan ha brutit mot USA:s konstitution.

Yngling kramade sina vänner i en stadspark – utlöste jakt med polisbil

UTRIKESFör knappt en vecka sedan hade en stor mängd ungdomar samlats i en stadspark i Tysklands näst största stad Hamburg för att festa i det vårlika vädret. När polisen kom till platsen såg de en kille i 17-årsåldern som kramade om sina vänner, något som ledde till att ordningsmaktens representanter ville kontrollera hans identitet. När han istället flydde från platsen uppstod en våldsam biljakt genom stadsparken. Efteråt har polisens agerande kritiserats hårt i sociala medier.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Gå till arkivet

Send this to a friend