Skip to Content

ESSAR RAFFINADERI i Vadinar, nordöstra Indien. Det kostade över två miljarder dollar och tog tio år att bygga innan det stod klart 2006. Oljeraffinaderiet klarar efter en utbyggnad 2012 att omvandla 405 000 fat råolja per dag till bland annat bensin och diesel. Anläggningen har över 1 600 anställda. Raffinaderiet producerar även högre kvalitéer för export till Nordvästeuropa, Australien och Nya Zeeland. Infällt är Essar Oil logotyp. Foto & Bild: Essar Oil
UTRIKES

BRICS-möte i Indien: Stor rysk investering i medieskugga

Rysslands största oljebolag Rosneft köper upp ett av Indiens största oljebolag. Det är det största utländska förvärvet någonsin i Indien, tillika Rysslands största utgående affär, och genomfördes trots västs allt mer omfattande sanktioner mot Ryssland. Energiuppgörelsen är av mycket stor geopolitisk betydelse och kommer efter ett närmande mellan Ryssland och Indien samt en kupp i Brasilien tidigare i år. Alla dessa händelser har en gemensam nämnare: BRICS utmaning av västerländsk hegemoni.

Publicerad: 12 november, 2016, 14:54

  • Svenska

Läs även

Den 15-16 oktober hölls i Indien det åttonde årliga toppmötet med statscheferna för BRICS-länderna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Av de fem länderna återfinns fyra bland världens tio största ekonomier. Kina är världens största ekonomi sedan 2014, Indien är tredje störst, Ryssland och Brasilien kommer på sjätte respektive sjunde plats. Tillsammans representerar BRICS-länderna ungefär 40 procent av världens befolkning och drygt en femtedel av världens bruttonationalprodukt.

BRICS-mötet var som vanligt underrapporterat i västmedia och den viktigaste händelsen har inte rapporterats alls utanför finans- och branschmedier. Enligt en del initierade bedömare är det Moskvas mest betydande drag sedan återförenandet med Krim, som följde på en folkomröstning där 96,77 procent av Krimborna ville ansluta halvön till Ryska Federationen.

Inte ens rysk press har rapporterat det inträffade på det sätt som kunde förväntas. Endast indisk media har haft en omfattande rapportering. Nya Tider återger här som första svenska tidning denna energi- och geopolitiskt betydande utrikesnyhet.

Rekordstor affär

Lördagen den 15 oktober tog den statskontrollerade ryska oljejätten Rosneft och dess partner över Indiens näst största privata oljebolag Essar Oil i en helt kontant affär värd motsvarande närmare 117 miljarder kronor. Rosneft, som är Rysslands största oljebolag, köpte 49 procent av aktierna i Essar Oil med sina cirka 1 600 bensinstationer, en hamnanläggning och ett raffinaderi med kapacitet för 20 miljoner ton råolja per år.

epa04524839 President of state-controlled Russian oil company Rosneft Igor Sechin (L) shakes hands with the Essar Group founder Shashi Ruia (R) during a signing ceremony in the presence of Russian President Vladimir Putin (C) and the Indian Prime Minister at Hyderabad House in New Delhi, India, 11 December 2014. Putin is on a one-day official visit to India. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

ROSNEFTs ORDFÖRANDE IGOR SECHIN (t.v.) skakar hand med Essar-gruppens grundare Shashi Ruia (t.h.) under en ceremoni i närvaro av Rysslands president Vladimir Putin i New Delhi den 11 december 2014. Rosneft meddelade då att man planerade att förvärva 49 procent av aktierna i Essar Oil under 2016. Det är inte ovanligt att affärsuppgörelser i miljardklassen tar flera år att förhandla och sedan förverkliga. Foto: RIA Novosti

Holländska Trafigura-gruppen, en av världens största råvaruhandelsföretag, och ryska investeringsfonden United Capital Partners köpte hälften var av 49 procent. Resterande två procent innehas av minoritetsaktieägare även efter att Essar Oil avnoteras från börsen.

Upplägget är ett sätt att kringgå de sanktioner som USA införde mot Rosneft efter att Krim valde att bli en del av Ryssland. Affären innebär att ryska staten efter köpet i praktiken, men ej formellt, kommer att kontrollera Essar Oils indiska anläggningar och därmed få tillgång till en av världens största energimarknader.
Affären tillkännagavs i samband med att Indiens premiärminister Narendra Modi träffade Rysslands president Vladimir Putin under årets BRICS-möte i Goa. Nya Tiders indiska källor meddelar att Washington under lång tid pressat New Delhi för att stoppa affären, dock förgäves.

Uppgörelsen är det största utländska förvärvet någonsin i Indien och Rysslands största utgående affär. Den är planerad att slutföras under första kvartalet 2017.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Äntligen tar svensk media upp BRIKS och vad det står för! Våra msm har medvetet undanhållit information om vad dessa länder står för, då det skulle fördärva allt som, “byggts upp sedan 40 talet” som Reinfeldt uttryckte sig då Trump blev vald som USA,s president.
    BRIKS-länderna står för framåtskridande i alla u-länder med inriktning på infrastruktur och nu är det ett gyllene tillfälle för USA att ansluta sig till de omk.45 länder som idag är inblandade i några av de alla projekt som dragits igång av framför allt Kina.
    Kampen om vem som skulle bli USA;s president var istället oligarkernas kamp om fortsatt maktställning i världen och för en “värld utan gränser” som oligarkerna pläderat för. Nu förlorade oligarkerna den striden trots en massiv uppbackning från medierna där 100 tals milj. dollar satsats på Hillary Clinton som en fortsatt marionett för kapitalet och då i synnerhet Wall Street och storbankerna.
    Sedan betyder Trumps seger en seger för världens befolkning, som kan förvänta sig höjd levnadsstandard när USA ansluter sig till BRIKS.

Sextrakasserar flicka i fyraårsåldern: “Vid Koranen, jag ska knulla dig”

En videofilm från Frankrike där två invandrare trakasserar ett barn i fyraårsåldern med grova sexuella anspelningar sprids sedan några dagar tillbaka i sociala medier.

Finsk krog i Berlin utsätts för vänsterextremistisk hetskampanj

BerlinDen finska ölkrogen Bryggeri Helsinki i Tysklands huvudstad Berlin utsätts sedan början av året för en hat- och hetskampanj från vänsterextremistiska nätverk. Anledningen är att ägaren till krogen är ordförande för en hjälp- och vänförening för finska veteraner som stred som frivilliga under den tyska arméns befäl under andra världskriget. Vänsterextremisterna anklagar den finska hjälporganisationen för nazism, trots att det inte finns något bevis för detta. Framför allt kvinnliga anställda på krogen fruktar nu för sin säkerhet.

Italien går sin egen väg – skriver på stort samarbetsavtal med Kina

Rom Den 23 mars undertecknades ett historiskt avtal mellan Kina och Italien när Kinas president Xi Jinping var på statsbesök. Det är Kinas projekt ”den nya sidenvägen” som nu har fått ett första startskott. Det kinesiska storprojektet har mött kritik från EU-etablissemanget eftersom man nu börjat behandla Kina som man behandlat Ryssland under flera år, som endast ett säkerhetshot. Men precis som i förhållandet till Ryssland väljer nu Italien att gå sin egen väg och vågar alltså gå på tvärs mot bland annat Frankrike och övriga EU-potentater.

Flicka våldtagen och halshuggen av sina bröder

En 12-årig flicka har hittats mördad i Indien. Flickan skall ha gruppvåldtagits av sina bröder och sin farbror innan hon kvävdes och sedan halshöggs och kroppen dumpades.

Macron sätter in soldater mot Gula västarna

FRANKRIKEFrån och med den 23 mars patrullerar soldater i franska städer för att möta den våg av protester som skakat landet sedan november 2018. Beslutet har väckt kritik, och många befarar vad som kan komma att ske om soldater med maskingevär möter arga folkmassor, med tanke på att många redan skadats av polisens gummikulor.

Författningsskyddet accepterar att AfD vann i domstol

Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD), som i det tyska Författningsskyddets rapport från slutet av 2018 kallades ”prövningsfall”, klagade hos förvaltningsdomstolen i Köln mot denna beteckning. Domstolen gav partiet rätt, och nyligen meddelade Författningsskyddet att man accepterar domen, som därmed blir prejudicerande.

USA prioriterar om pengar från Nato-projekt i Norge till Mexikomuren

Diverse USA-finansierade militärprojekt i Europa kan komma att strykas, däribland den Norska flygplatsen Rygge mellan Sarpsborg och Moss. 100-tals projekt i Natoländer till ett sammanlagt värde av 12,9 miljarder dollar kan komma att slopas för att frigöra pengar till gränsmuren mot Mexiko.

Många länder straffas för att inte införa EU-direktiv

ANALYSDen inre marknaden är EU:s grundläggande princip. Det är den som är EU, i någon mening. Nya Tiders granskning visar dock att få länder lever upp till EU:s alla direktiv. Inte ens Tyskland och Frankrike, de kanske främsta förespråkarna för ännu mer överstatlighet, slipper åtgärder från Kommissionen och hot om miljardböter. Totalt har Kommissionen bara i år beslutat om åtgärder mot medlemsländerna i 345 fall.

Gå till arkivet