Skip to Content

Kommer Boris Johnson orka hela vägen? Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Brittisk EU-export tappade 40 procent efter Brexit

Digital utgåva

Den första månaden efter Brexits övergångsperiod har den tysk-brittiska handeln brutit samman totalt. Framtidsutsikterna ser heller inte rosiga ut. Endast den kraftiga utbyggnaden av offshore-vindenergi och stora statliga investeringar i sjukhus och trafikinfrastrukturprogram gör ön attraktiv även med tullgräns. Global Britain är den nya doktrinen.

Publicerad: 21 mars, 2021, 10:22

  • Svenska

Läs även

Den tyska Industri och handelskammaren (DIHK) räknar med att tyska exportföretag ensamma måste lämna in runt tio miljoner tulldokument per år för sin brittiska export och det är ett merarbete som kommer att kosta dem 400 miljoner euro årligen. Den tyska motsvarigheten till SCB, Statistische Bundesamt redovisade efter den första månaden sedan slutförandet av Brexit (alltså Storbritanniens utträde ur EU:s tullunion efter övergångsperioden), att den tyska exporten till Storbritannien tappade 29 procent under årets första månad, i reda pengar 4,3 miljarder Euro.

Importen från Storbritannien till Tyskland minskade samtidigt med över hälften och reducerades med 56,2 procent till 1,6 miljarder euro. Den brittiska exporten till hela EU-området förlorade i januari hela 40,7 procent, en katastrof för landet. Den statistiska myndigheten i Storbritannien redovisade alla slags varor med undantag för handeln med vissa ädelmetaller. Även den brittiska importen från EU sjönk kraftigt med 28,8 procent.

Statistikmyndigheten förklarade att även coronapandemin hade belastat handeln och inte bara Brexit och tullregleringarna. Alla jämförelser skedde mot samma månader föregående år. Global Britain-strategin som innebär att flytta fokus från Europa till andra regioner och bygga en ekonomisk och militär världsordning på liberal värdegrund kostar på, mer om vad Global Britain innebär nedan.

Storbritannien lämnade EU den första januari 2020, men en övergångsperiod följde. Handels- och samarbetsavtalet som förhandlades stod däremot inte klart förrän i mitten av december, lagom till jul och trädde därefter i kraft genast den första januari i år. Avtalet medförde att tullavgifter och andra skatter inte tas ut på varor med ursprung i EU så som skulle varit fallet vid en så kallad ”hård brexit” utan avtal, men det medför åtskilliga förändringar för handeln, främst att varje frakt och vara som går över gränsen måste vara förtullad och dokumenterad.

Inte minst ursprungsbekräftelse är nog så viktigt. Minsta postpaket mellan ön och kontinenten fordrar handelsfakturor i tre exemplar på precis samma sätt som frakter till Ryssland, USA, Kina eller Australien. Företag måste skaffa sig ett Rex-nummer för ursprungsförsäkringar om de sänder värden över 6 000 Euro till Storbritannien. Svenska Tullverket förklarar att man till och med måste gå in och läsa i själva avtalstexten mellan EU och Storbritannien så att man får klarhet beträffande villkoren för hur ursprunget skall styrkas.

Vissa varor och produkter kräver ytterligare specialdokument eller tillstånd. Livsmedel och kemikalier är två stora varuområden där Storbritannien tydligast avser göra avsteg från EU-regler, därför försvåras handeln ytterligare på sikt. Brittiska varor blir i huvudsak jämställda med kinesiska eftersom Storbritannien inte gick med på att behålla EU-standarder och gemensamma regler inom miljö, arbetsrätt, förbjudna produkter eller vad gäller ekonomiska bidrag. EU stod för några år sedan för 44 procent av brittisk handel, medan BRICS-länderna endast uppgick till 8 procent. Sannolikt består proportionerna, men handeln sker med ökat byråkratiskt besvär och till ökande kostnader.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Covid-vaccinen skärskådas vid stor hälsokonferens i USA – Läkaren Christiane Northrup: Injektionerna är inte vaccin

COVID-19Vid en tongivande konferens i USA i mitten av april framträdde flera kända namn och kritiker mot coronarestriktioner och de inskränkningar i vår frihet dessa lett till. Där togs även hälsoaspekten upp och då inte minst de kontroversiella covid-vaccinen. Talen innehöll inte sällan mycket viktig information som undertryckts av etablissemanget. Bland annat att vaccinen inte skyddar mot smitta. Nya Tider återger här den kända kvinnoläkaren Christiane Northrups tal. Vi kan genom det avslöja det dolda skälet till varför globalisterna så fanatiskt stoppat väl fungerande behandlingsmetoder mot Covid-19.

Över 2 000 illegala migranter anländer till Lampedusa inom några timmar

UTRIKESÖver 2 000 illegala migranter har anlänt till den italienska Medelhavsön Lampedusa på bara några timmar. På måndagsmorgonen registrerade myndigheterna 20 båtar som landat på ön, som tillhör regionen Sicilien, det senaste dygnet, rapporterar italienska medier. Mottagningscentret är redan helt överfullt. Några hundra migranter kommer nu att föras till Sicilien.

I Ungern finns det mer vaccin än människor som vill ha dem

UTRIKESI slutet av april meddelade Ungerns premiärminister Viktor Orban att det nu finns fler vaccin tillgängliga landet än vad som efterfrågas. Ungern är det enda landet i Europa i den situationen.

”Inbördeskriget hotar i Frankrike och det vet ni”: Fransk militär avfyrar ännu en salva mot Macron med nytt öppet brev

UTRIKESEn grupp aktiva franska militärer har publicerat ett nytt öppet brev till landets president Emmanuel Macron och varnat honom för ett ”inbördeskrig” i landet efter alla ”eftergifter” han gjort till islamismen.

Utomhusfester bryter ut över hela Spanien när undantagstillståndet upphör

UTRIKESTusentals människor gick ut på gatorna på lördagskvällen efter att coronarestriktioner som till exempel utegångsförbud upphört rapporterar den spanska dagstidningen El Pais.

Ryssland räds inte Covid-19

UTRIKESEn storartad militärparad hölls nyligen i Moskva och flera andra städer.

Franska generaler varnar för inbördeskrig – Politiker hotar att straffa dem

FRANKRIKEI ett öppet brev till den franska regeringen varnar 20 pensionerade generaler, och över tusen officerare och soldater, för att landet är på väg mot inbördeskrig, och antyder att ett militärt ingripande kan bli aktuellt om politikerna inte tar tag i problemen. Nu hotar politikerna att straffa militärerna.

Tysk myndighetsrapport underblåser oro för långsiktiga vaccinskador

UTRIKESTrombos, hjärnblödning, hjärtinfarkt, ansiktsförlamning med mera: Paul Ehrlich-institutet (PEI) i Tyskland är en federal myndighet med ansvar för vaccinforskning och godkännanden, underställda det tyska hälsoministeriet. Institutet har nu rapporterat nästan 5 000 misstänkta allvarliga biverkningar och 524 dödsfall efter Covid-19-vaccinationer. De okända långsiktiga konsekvenserna kan dock vara mycket farligare än vi tror.

Gå till arkivet

Send this to a friend