Skip to Content

Kommer Boris Johnson orka hela vägen? Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Brittisk EU-export tappade 40 procent efter Brexit

Digital utgåva

Den första månaden efter Brexits övergångsperiod har den tysk-brittiska handeln brutit samman totalt. Framtidsutsikterna ser heller inte rosiga ut. Endast den kraftiga utbyggnaden av offshore-vindenergi och stora statliga investeringar i sjukhus och trafikinfrastrukturprogram gör ön attraktiv även med tullgräns. Global Britain är den nya doktrinen.

Publicerad: 21 mars, 2021, 10:22

  • Svenska

Läs även

Den tyska Industri och handelskammaren (DIHK) räknar med att tyska exportföretag ensamma måste lämna in runt tio miljoner tulldokument per år för sin brittiska export och det är ett merarbete som kommer att kosta dem 400 miljoner euro årligen. Den tyska motsvarigheten till SCB, Statistische Bundesamt redovisade efter den första månaden sedan slutförandet av Brexit (alltså Storbritanniens utträde ur EU:s tullunion efter övergångsperioden), att den tyska exporten till Storbritannien tappade 29 procent under årets första månad, i reda pengar 4,3 miljarder Euro.

Importen från Storbritannien till Tyskland minskade samtidigt med över hälften och reducerades med 56,2 procent till 1,6 miljarder euro. Den brittiska exporten till hela EU-området förlorade i januari hela 40,7 procent, en katastrof för landet. Den statistiska myndigheten i Storbritannien redovisade alla slags varor med undantag för handeln med vissa ädelmetaller. Även den brittiska importen från EU sjönk kraftigt med 28,8 procent.

Statistikmyndigheten förklarade att även coronapandemin hade belastat handeln och inte bara Brexit och tullregleringarna. Alla jämförelser skedde mot samma månader föregående år. Global Britain-strategin som innebär att flytta fokus från Europa till andra regioner och bygga en ekonomisk och militär världsordning på liberal värdegrund kostar på, mer om vad Global Britain innebär nedan.

Storbritannien lämnade EU den första januari 2020, men en övergångsperiod följde. Handels- och samarbetsavtalet som förhandlades stod däremot inte klart förrän i mitten av december, lagom till jul och trädde därefter i kraft genast den första januari i år. Avtalet medförde att tullavgifter och andra skatter inte tas ut på varor med ursprung i EU så som skulle varit fallet vid en så kallad ”hård brexit” utan avtal, men det medför åtskilliga förändringar för handeln, främst att varje frakt och vara som går över gränsen måste vara förtullad och dokumenterad.

Inte minst ursprungsbekräftelse är nog så viktigt. Minsta postpaket mellan ön och kontinenten fordrar handelsfakturor i tre exemplar på precis samma sätt som frakter till Ryssland, USA, Kina eller Australien. Företag måste skaffa sig ett Rex-nummer för ursprungsförsäkringar om de sänder värden över 6 000 Euro till Storbritannien. Svenska Tullverket förklarar att man till och med måste gå in och läsa i själva avtalstexten mellan EU och Storbritannien så att man får klarhet beträffande villkoren för hur ursprunget skall styrkas.

Vissa varor och produkter kräver ytterligare specialdokument eller tillstånd. Livsmedel och kemikalier är två stora varuområden där Storbritannien tydligast avser göra avsteg från EU-regler, därför försvåras handeln ytterligare på sikt. Brittiska varor blir i huvudsak jämställda med kinesiska eftersom Storbritannien inte gick med på att behålla EU-standarder och gemensamma regler inom miljö, arbetsrätt, förbjudna produkter eller vad gäller ekonomiska bidrag. EU stod för några år sedan för 44 procent av brittisk handel, medan BRICS-länderna endast uppgick till 8 procent. Sannolikt består proportionerna, men handeln sker med ökat byråkratiskt besvär och till ökande kostnader.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Gå till arkivet

Send this to a friend