Skip to Content

Nationell gemenskap. Den 10 augusti ordnades en större sommarfest vid Svenskarnas Hus, som ligger i Älgarås vid Mariestad. Besökarna kom från hela landet för att umgås med likasinnade. Foto: Nya Tider
INRIKES

De vill starta folkrörelsen Svenskarnas hus

PappersupplaganNya Tider v. 34

Älgarås är platsen där det första Svenskarnas hus invigdes i mars i år. Sedan dess har både politiska och mer lättsamma arrangemang såsom firandet av Sveriges nationaldag gått av stapeln. Tanken är att inspirera till liknande satsningar på and­ra håll i landet för att vanliga svenskar ska kunna hyra lokaler utan politiskt korrekta pekpinnar. Lördagen den 10 augusti anordnade man en sommarfest med 250 besökare.

Publicerad: 23 augusti, 2019, 15:26

  • Svenska

Läs även

Den 10 augusti anordnades en sommarfest vid Svenskarnas hus i Älgarås, nära Mariestad i Västergötland. Bakom satsningen står föreningen Det Fria Sverige (DFS) som vill erbjuda ett alternativ när allt fler aktörer i det svenska samhället nekas att hyra lokaler av politiska orsaker.

När arbetarrörelsen växte fram låg den i politisk konflikt med det rådande etablissemanget, och hade då problem med att få hyra lokaler för sina sammankomster. Trots att ett århundrade har gått sedan dess, har situationen inte förändrats nämnvärt i landet. De som ifrågasätter det svenska etablissemangets världsåskådning har gång på gång nekats lokaler för föredrag och möten. Därför har DFS strategin att samla in pengar för att köpa upp fastigheter runt omkring i landet där möten kan hållas utan politiskt korrekta pekpinnar.

Sommarfesten bjöd på alltifrån god mat till hopptorn och lekar för barnen. På plats fanns även internationella gäster. Foto: Nya Tider

 

I mars månad klipptes banden till föreningens första Svenskarnas hus, i Älgarås. Det var här som föreningens hittills största arrangemang, sommarfesten, gick av stapeln. Det var allt från glada miner, kubbspelande barn och hopptorn till internationella gäster på plats. Föreningens ordförande Dan Eriksson berättar för Nya Tider att besökarantalet slog rekord, cirka 250 personer.

Styrelseledamot för föreningen Det Fria Sverige: Daniel Frändelöv. Foto: Nya Tider

– Vi har haft internationella gäster på plats, bland annat från Tyskland, Kroatien och Polen. Tyvärr fick en av våra tilltänkta gäster förhinder och en av våra musiker, Kiwi, fick ställa in då han blev sjuk, men vi lyckades ändå slå publik- och försäljningsrekord.
Bland besökarna fanns folk med olika bakgrunder och politiska hjärtefrågor. Allt från familjepolitik till bankväldet diskuterades. En av dem som var på plats som besökare var John som intresserar sig för trygghetsfrågor.

– Det var känslor som fick mig politiskt intresserad. Jag fick i unga år uppleva det gamla Sverige där tilliten var stor. Om man växer upp i ett otryggt område så kommer det att vara normaltillståndet. Har man aldrig upplevt den trygga tiden så kan det vara svårt att se skillnad på samhället som det var förr och hur det är nu.

Styrelseledamöter för föreningen Det Fria Sverige: Dan Eriksson. Foto: Nya Tider

Föreningen vill gärna verka som en attraherande kraft, inte bara för de som redan är intresserade av politik, utan även för personer som inte är insatta, något som enligt Dan Eriksson går bra.

– Det brukar komma utomstående folk varje dag till Svenskarnas hus och prata med oss, och det är många gånger personer som inte tidigare har delat våra tankar och idéer.

Utöver ett eget bibliotek och möteslokal finns även planer om att inrätta ett gym. Föreningen meddelar att framtidsplanerna blir att rusta upp huset, innan man om två år planerar att köpa upp ett nytt hus på en annan ort där föreningen har många aktiva medlemmar.

Daniel ”Conrad” Frändelöv är styrelseledamot i föreningen och säger att man blivit väl mottagna i det lilla samhället:

– Vi har väldigt mycket kontakt med folk i byn, så ortsborna vet via oss om inte annat att de alltid är välkomna.

NyT: Vad jag har förstått så har Svenskarnas hus begränsade öppettider för allmänheten, vad försiggår i huset under de tider då ni inte håller öppet?

– På sistone har det varit mycket renovering. Vi kommer att sitta och bedriva vår verksamhet via Svegot här, sända poddar, det är nästan alltid något som pågår.

Även and­ra organisationer verkar ha inspirerats av Det Fria Sveriges husinitiativ. ”Tillsammansskapet” är en organisation som grundats av det vänsterextrema Expo, som med dess lokala representant i Töreboda kommun, Hossein Mostafa, har utannonserat att man avser bygga ett ”Sammanhållningens hus” som motpol till Svenskarnas hus.

– Jag hoppas väl primärt att vi kan inspirera and­ra nationella organisationer i första hand, jag hörde att de, Tillsammansskapet, skulle bygga ett Sammanhållningens hus här i kommunen, men det verkar inte gå så bra med deras insamling, de står och faller på eget grepp, säger Magnus Söderman, som också sitter i styrelsen för DFS.

Daniel Frändelöv skrattar och håller med:

– Det är jättekul att vara pionjär och inspirera and­ra, men jag tycker att det är konstigt att de inte har kommit på det här innan.
Vi frågar om landets stora svårigheter med ständigt ökande kriminalitet och våldsangrepp mot hederliga medborgare verkligen går att lösa genom att isolera sig ute på landet och bjuda motstånd genom att fika och äta bullar i ett eget hus.

– Vi har blivit hånade tidigare att vi ska fika oss till segern, men jag tycker inte att det ena utesluter det and­ra. DFS är inte den sortens organisation som går ut på gator och torg och delar ut flygblad, det finns det and­ra som gör. Jag känner personligen att alla de timmar jag har lagt på det inte har gett någonting, gruppvåldtäkterna fortsätter ändå. Vi kände att vi måste göra något drastiskt. Här på vår mark är det i alla fall tryggt, förklarar Frändelöv.

NyT: När det gäller trygghetsfrågor för landet, kan ni tänka er att vidareutveckla verksamheten till att vara mer utåt­agerande och exempelvis erbjuda nattvandring i områden där det behövs?

– Vi är som sagt ingen aktivistorganisation, men visst kan vi tänka oss det. Vi skulle även kunna tänka oss att rusta upp en lekplats, hjälpa gamla att gå och handla, men det hänger ju på medlemmarna, om medlemmarna vill att vi ska göra det så gör vi det.

NyT: Om man är intresserad av att resa långväga och besöka Svenskarnas hus, men kanske inte har ekonomiska möjligheter att ta in på vand­rarhem eller hotell, finns det då möjligheter till övernattning i huset?

– Nej, i huset sover inga människor, men det där brukar oftast gå att lösa på annat sätt.

Jesper Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Vielfrass

    Jag var där , och det var en mycket trevlig fest . . . :O) .

  • kirre

    Test

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Gå till arkivet

Send this to a friend