Skip to Content

Nationell gemenskap. Den 10 augusti ordnades en större sommarfest vid Svenskarnas Hus, som ligger i Älgarås vid Mariestad. Besökarna kom från hela landet för att umgås med likasinnade. Foto: Nya Tider
INRIKES

De vill starta folkrörelsen Svenskarnas hus

PappersupplaganNya Tider v. 34

Älgarås är platsen där det första Svenskarnas hus invigdes i mars i år. Sedan dess har både politiska och mer lättsamma arrangemang såsom firandet av Sveriges nationaldag gått av stapeln. Tanken är att inspirera till liknande satsningar på and­ra håll i landet för att vanliga svenskar ska kunna hyra lokaler utan politiskt korrekta pekpinnar. Lördagen den 10 augusti anordnade man en sommarfest med 250 besökare.

Publicerad: 23 augusti, 2019, 15:26

  • Svenska

Läs även

Den 10 augusti anordnades en sommarfest vid Svenskarnas hus i Älgarås, nära Mariestad i Västergötland. Bakom satsningen står föreningen Det Fria Sverige (DFS) som vill erbjuda ett alternativ när allt fler aktörer i det svenska samhället nekas att hyra lokaler av politiska orsaker.

När arbetarrörelsen växte fram låg den i politisk konflikt med det rådande etablissemanget, och hade då problem med att få hyra lokaler för sina sammankomster. Trots att ett århundrade har gått sedan dess, har situationen inte förändrats nämnvärt i landet. De som ifrågasätter det svenska etablissemangets världsåskådning har gång på gång nekats lokaler för föredrag och möten. Därför har DFS strategin att samla in pengar för att köpa upp fastigheter runt omkring i landet där möten kan hållas utan politiskt korrekta pekpinnar.

Sommarfesten bjöd på alltifrån god mat till hopptorn och lekar för barnen. På plats fanns även internationella gäster. Foto: Nya Tider

 

I mars månad klipptes banden till föreningens första Svenskarnas hus, i Älgarås. Det var här som föreningens hittills största arrangemang, sommarfesten, gick av stapeln. Det var allt från glada miner, kubbspelande barn och hopptorn till internationella gäster på plats. Föreningens ordförande Dan Eriksson berättar för Nya Tider att besökarantalet slog rekord, cirka 250 personer.

Styrelseledamot för föreningen Det Fria Sverige: Daniel Frändelöv. Foto: Nya Tider

– Vi har haft internationella gäster på plats, bland annat från Tyskland, Kroatien och Polen. Tyvärr fick en av våra tilltänkta gäster förhinder och en av våra musiker, Kiwi, fick ställa in då han blev sjuk, men vi lyckades ändå slå publik- och försäljningsrekord.
Bland besökarna fanns folk med olika bakgrunder och politiska hjärtefrågor. Allt från familjepolitik till bankväldet diskuterades. En av dem som var på plats som besökare var John som intresserar sig för trygghetsfrågor.

– Det var känslor som fick mig politiskt intresserad. Jag fick i unga år uppleva det gamla Sverige där tilliten var stor. Om man växer upp i ett otryggt område så kommer det att vara normaltillståndet. Har man aldrig upplevt den trygga tiden så kan det vara svårt att se skillnad på samhället som det var förr och hur det är nu.

Styrelseledamöter för föreningen Det Fria Sverige: Dan Eriksson. Foto: Nya Tider

Föreningen vill gärna verka som en attraherande kraft, inte bara för de som redan är intresserade av politik, utan även för personer som inte är insatta, något som enligt Dan Eriksson går bra.

– Det brukar komma utomstående folk varje dag till Svenskarnas hus och prata med oss, och det är många gånger personer som inte tidigare har delat våra tankar och idéer.

Utöver ett eget bibliotek och möteslokal finns även planer om att inrätta ett gym. Föreningen meddelar att framtidsplanerna blir att rusta upp huset, innan man om två år planerar att köpa upp ett nytt hus på en annan ort där föreningen har många aktiva medlemmar.

Daniel ”Conrad” Frändelöv är styrelseledamot i föreningen och säger att man blivit väl mottagna i det lilla samhället:

– Vi har väldigt mycket kontakt med folk i byn, så ortsborna vet via oss om inte annat att de alltid är välkomna.

NyT: Vad jag har förstått så har Svenskarnas hus begränsade öppettider för allmänheten, vad försiggår i huset under de tider då ni inte håller öppet?

– På sistone har det varit mycket renovering. Vi kommer att sitta och bedriva vår verksamhet via Svegot här, sända poddar, det är nästan alltid något som pågår.

Även and­ra organisationer verkar ha inspirerats av Det Fria Sveriges husinitiativ. ”Tillsammansskapet” är en organisation som grundats av det vänsterextrema Expo, som med dess lokala representant i Töreboda kommun, Hossein Mostafa, har utannonserat att man avser bygga ett ”Sammanhållningens hus” som motpol till Svenskarnas hus.

– Jag hoppas väl primärt att vi kan inspirera and­ra nationella organisationer i första hand, jag hörde att de, Tillsammansskapet, skulle bygga ett Sammanhållningens hus här i kommunen, men det verkar inte gå så bra med deras insamling, de står och faller på eget grepp, säger Magnus Söderman, som också sitter i styrelsen för DFS.

Daniel Frändelöv skrattar och håller med:

– Det är jättekul att vara pionjär och inspirera and­ra, men jag tycker att det är konstigt att de inte har kommit på det här innan.
Vi frågar om landets stora svårigheter med ständigt ökande kriminalitet och våldsangrepp mot hederliga medborgare verkligen går att lösa genom att isolera sig ute på landet och bjuda motstånd genom att fika och äta bullar i ett eget hus.

– Vi har blivit hånade tidigare att vi ska fika oss till segern, men jag tycker inte att det ena utesluter det and­ra. DFS är inte den sortens organisation som går ut på gator och torg och delar ut flygblad, det finns det and­ra som gör. Jag känner personligen att alla de timmar jag har lagt på det inte har gett någonting, gruppvåldtäkterna fortsätter ändå. Vi kände att vi måste göra något drastiskt. Här på vår mark är det i alla fall tryggt, förklarar Frändelöv.

NyT: När det gäller trygghetsfrågor för landet, kan ni tänka er att vidareutveckla verksamheten till att vara mer utåt­agerande och exempelvis erbjuda nattvandring i områden där det behövs?

– Vi är som sagt ingen aktivistorganisation, men visst kan vi tänka oss det. Vi skulle även kunna tänka oss att rusta upp en lekplats, hjälpa gamla att gå och handla, men det hänger ju på medlemmarna, om medlemmarna vill att vi ska göra det så gör vi det.

NyT: Om man är intresserad av att resa långväga och besöka Svenskarnas hus, men kanske inte har ekonomiska möjligheter att ta in på vand­rarhem eller hotell, finns det då möjligheter till övernattning i huset?

– Nej, i huset sover inga människor, men det där brukar oftast gå att lösa på annat sätt.

Jesper Johansson

jesper.[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Vielfrass

    Jag var där , och det var en mycket trevlig fest . . . :O) .

  • kirre

    Test

”Skampatrullen” vill slå ett slag för traditionella värderingar – skapar debatt på Twitter

KULTURKRIGPå det sociala nätverket Twitter har en intensiv debatt dragit igång om hur kvinnor bör framställa sig på sociala medier och vilka ideal de därigenom framhåller. Den ena sidan menar att kvinnor som lägger upp exempelvis lättklädda bilder främjar en osund kultur, som bygger på att endast söka bekräftelse genom den egna kroppen, medan motståndarna anser att det är upp till var och en hur de väljer att synas.

Konstnärernas organisation blundar för att terrornätverk vill misshandla gatukonstnär

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) är den organisation som säger sig företräda bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten. Men när det kommer till gatukonstnären Dan Park, så vägrar organisationen att uppmärksamma att han misshandlats blodig, att ett terrornätverk utlyst en tävling om att ”kränka” honom, samt att han dömts till fängelse för sin konst.

Svensken som uppfann avanti-metoden

TEKNIKUppfinnaren Sten Engwall von Scheele från Sigtuna avled den 22 september i år. Han blev känd för att ha uppfunnit avanti-metoden som används till att borra värmebrunnar för bergvärme på ett mer effektivt sätt. Han är även mannen bakom Teeghusen och Ecogrund.

Alexander Bard lämnar MED

INRIKESDen frispråkige liberalkonservative debattören lämnade Medborgerlig Samling efter att under en tid ha upplevt att MED blivit allt ängsligare. Bards kritik går bland annat ut på att hanteringen av Katerina Janouch och utvecklandet av en ekonomisk politik präglats av ängslighet.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Ordkrig inför EU:s budgetbeslut – Kommissionen tonar ned avgiftshöjningarnas betydelse

ANALYSEU:s budget är en snårig historia, som växer snabbare än inflationen i takt med EU:s ökande ambitioner. Utgiftsbudgeten för EU ökar mellan 2019 och 2020 med nästan två gånger mer än inflationen. Samtidigt genomför Kommissionen en aggressiv kampanj kring bilden av medlemsländernas nytta med EU:s inre marknad. Syftet är att motivera högre medlemsavgifter. Sveriges avgift föreslås öka med 48,5 procent mellan 2018 och 2021.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Paneldebatt om alternativmedia

Paneldiskussion om alternativmedia och dess roll i Sverige. Medverkande: Torbjörn Sassersson (Newsvoice), Jonas Nilsson (Palaestra media), Mikael Willgert (Swebbtv), Lennart Matikainen (debattör) och Vávra Suk (Nya Tider).

Gå till arkivet

Send this to a friend