Skip to Content

Diana Prazak rusade fram för att tacka för god match, men Frida var inte kontaktbar. Foto: Nya Tider

Debatt: Okunniga debattörer i DN – använder Frida Wallberg som slagträ

Nya Tiders sportreporter svarar på en debattartikel i Dagens Nyheter.

Publicerad: 10 januari, 2014, 13:14

  • Svenska

Läs även

I Dagens Nyheter den 30 december publicerades en debattartikel, ”Låt boxningsarrangörerna betala skadekostnaderna” av filosoferna Torbjörn Tännsjö och Claudio Tamburrini. Se länk här: http://www.dn.se/debatt/lat-boxningsarrangorerna-betala-skadekostnaderna/

Nya Tiders idrottsreporter Oskar Rudsten satt ringside på Frida Wallbergs match mot Diana Prazak och bemöter nu artikeln.

Osmakligt påhopp av okunniga skribenter

Ni menar på fullt allvar, att arrangörerna av galan på Waterfront, skall stå för notan för Fridas sjukhusvistelse och rehab? Till att börja med: Varför ger ni er bara på boxning? Varför inte alla kampsporter? Varför inte alla sporter som är farliga? Börja med ridsport, det är den idrott där det förekommer flest dödsfall. Och tänk på alla ishockeyspelare som blivit förtidspensionerade efter att ha förstört fötter, knän och ryggar? Ska arrangörerna av de hockeymatcher de spelat betala vårdkostnaderna? Klubbarna eller förbundet? Och då har jag inte ens nämnt epidemin av hjärnskakningar inom ishockeyn.

Dagen innan er debattartikel publicerades i DN, drabbades Formel 1-legendaren Michael Schumacher av en hjärnblödning, efter att ha slagit huvudet mot en sten under en skidtur. I skrivande stund ligger han i koma och vårdas på sjukhus. Vem ska betala vårdkostnaderna för honom, tycker ni? Pistklubben som äger skidbacken?

En motorcyklist blåser på i 200 km/h och frontalkrockar med en lastbil när han gör en vansinnig omkörning i en kurva. Han överlever mirakulöst, men får spendera åtskilliga månader på sjukhus. Vem ska betala hans sjukhusräkning? Han har ju orsakat skadorna själv – ingen har tvingat honom att köra som en dåre.

Diana Prazak rusade fram för att tacka för god match, men Frida var inte kontaktbar.

Oskar Rudsten satt ringside under matchen på Waterfront. Han menar att Tännsjös och Tamburrinis artikel är både osmaklig och spekulativ. Foto: Nya Tider

Olyckor / dödsfall inom boxning är förhållandevis ovanligt. Att Frida Wallberg drabbades av en hjärnblödning efter matchen mot Diana Prazak utan att ha blivit varken utboxad eller knockad berodde på flera olyckliga omständigheter som ni saknar kunskap om. Ett litet tips är att läsa Prokommissionens rapport om vad som hände på Waterfront. Jag har läst rapporten och det borde även ni ha gjort – innan ni valde att ge er på Frida Wallberg. Den finns att ladda ned på Svenska boxningsförbundets hemsida. Nämnas bör också att Patrick Bogere blev ”dönitad” i en av förmatcherna på Waterfront. Han behövde inte uppsöka sjukhus.

Er text vittnar inte bara om okunnighet, ni saknar även argument. Och det är uppenbart att ni inte förstår er på sporten boxning.

Frida Wallberg är, mig veterligen, den enda boxare som behövt sjukhusvård efter en boxningsmatch på svensk mark sedan proffsboxningsförbudet hävdes 2007. Jag vågar påstå att kostnaden för Fridas sjukhusvistelse motsvarar en hundradels promille av vad rök- och alkoholrelaterade sjukdomar kostade svenska staten 2013. Är kostnader för vård av svenska boxare ett stort samhällsproblem? Knappast. Det är osmakligt av er att insinuera att Frida Wallberg belastat den svenska sjukvården. Att använda henne som slagträ för er agenda är otroligt lågt. Frida är dessutom en person som inspirerat många människor och varit en fin ambassadör för boxningssporten.

Slutligen: Ni ställer frågan om ”det som Prazak gjorde verkligen var lagligt”? Jag kan informera er om att den frågeställningen var uppe till prövning i Sverige redan 1958. Det året blev Ingemar Johansson polisanmäld för misshandel efter att ha knockat Eddie Machen på Nya Ullevi. Åklagaren kom då fram till att Ingemar var oskyldig eftersom hans motståndare gått upp i ringen av fri vilja, väl medveten om riskerna det innebär. Det gör alla boxare.

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Gå till arkivet

Send this to a friend