Skip to Content

Diana Prazak rusade fram för att tacka för god match, men Frida var inte kontaktbar. Foto: Nya Tider

Debatt: Okunniga debattörer i DN – använder Frida Wallberg som slagträ

Nya Tiders sportreporter svarar på en debattartikel i Dagens Nyheter.

Publicerad: 10 januari, 2014, 13:14

  • Svenska

Läs även

I Dagens Nyheter den 30 december publicerades en debattartikel, ”Låt boxningsarrangörerna betala skadekostnaderna” av filosoferna Torbjörn Tännsjö och Claudio Tamburrini. Se länk här: http://www.dn.se/debatt/lat-boxningsarrangorerna-betala-skadekostnaderna/

Nya Tiders idrottsreporter Oskar Rudsten satt ringside på Frida Wallbergs match mot Diana Prazak och bemöter nu artikeln.

Osmakligt påhopp av okunniga skribenter

Ni menar på fullt allvar, att arrangörerna av galan på Waterfront, skall stå för notan för Fridas sjukhusvistelse och rehab? Till att börja med: Varför ger ni er bara på boxning? Varför inte alla kampsporter? Varför inte alla sporter som är farliga? Börja med ridsport, det är den idrott där det förekommer flest dödsfall. Och tänk på alla ishockeyspelare som blivit förtidspensionerade efter att ha förstört fötter, knän och ryggar? Ska arrangörerna av de hockeymatcher de spelat betala vårdkostnaderna? Klubbarna eller förbundet? Och då har jag inte ens nämnt epidemin av hjärnskakningar inom ishockeyn.

Dagen innan er debattartikel publicerades i DN, drabbades Formel 1-legendaren Michael Schumacher av en hjärnblödning, efter att ha slagit huvudet mot en sten under en skidtur. I skrivande stund ligger han i koma och vårdas på sjukhus. Vem ska betala vårdkostnaderna för honom, tycker ni? Pistklubben som äger skidbacken?

En motorcyklist blåser på i 200 km/h och frontalkrockar med en lastbil när han gör en vansinnig omkörning i en kurva. Han överlever mirakulöst, men får spendera åtskilliga månader på sjukhus. Vem ska betala hans sjukhusräkning? Han har ju orsakat skadorna själv – ingen har tvingat honom att köra som en dåre.

Diana Prazak rusade fram för att tacka för god match, men Frida var inte kontaktbar.

Oskar Rudsten satt ringside under matchen på Waterfront. Han menar att Tännsjös och Tamburrinis artikel är både osmaklig och spekulativ. Foto: Nya Tider

Olyckor / dödsfall inom boxning är förhållandevis ovanligt. Att Frida Wallberg drabbades av en hjärnblödning efter matchen mot Diana Prazak utan att ha blivit varken utboxad eller knockad berodde på flera olyckliga omständigheter som ni saknar kunskap om. Ett litet tips är att läsa Prokommissionens rapport om vad som hände på Waterfront. Jag har läst rapporten och det borde även ni ha gjort – innan ni valde att ge er på Frida Wallberg. Den finns att ladda ned på Svenska boxningsförbundets hemsida. Nämnas bör också att Patrick Bogere blev ”dönitad” i en av förmatcherna på Waterfront. Han behövde inte uppsöka sjukhus.

Er text vittnar inte bara om okunnighet, ni saknar även argument. Och det är uppenbart att ni inte förstår er på sporten boxning.

Frida Wallberg är, mig veterligen, den enda boxare som behövt sjukhusvård efter en boxningsmatch på svensk mark sedan proffsboxningsförbudet hävdes 2007. Jag vågar påstå att kostnaden för Fridas sjukhusvistelse motsvarar en hundradels promille av vad rök- och alkoholrelaterade sjukdomar kostade svenska staten 2013. Är kostnader för vård av svenska boxare ett stort samhällsproblem? Knappast. Det är osmakligt av er att insinuera att Frida Wallberg belastat den svenska sjukvården. Att använda henne som slagträ för er agenda är otroligt lågt. Frida är dessutom en person som inspirerat många människor och varit en fin ambassadör för boxningssporten.

Slutligen: Ni ställer frågan om ”det som Prazak gjorde verkligen var lagligt”? Jag kan informera er om att den frågeställningen var uppe till prövning i Sverige redan 1958. Det året blev Ingemar Johansson polisanmäld för misshandel efter att ha knockat Eddie Machen på Nya Ullevi. Åklagaren kom då fram till att Ingemar var oskyldig eftersom hans motståndare gått upp i ringen av fri vilja, väl medveten om riskerna det innebär. Det gör alla boxare.

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ett besök i den gamla snapphane-gården Sporrakulla

HISTORIAHär får vi följa med Alf Ronnby på en härlig utflyktstur en dag i maj. Färden går till Kullaskogen, som ligger i nordöstra Skåne. Djupt inne i Kullaskogen ligger en gammal snapphanegård som har klarat sig undan svenskarnas härjningar.

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Schweiz håller fast vid strängare gränsvärden för mobilstrålning

UTRIKESDen 22 april beslutade det schweiziska parlamentet att inte lyssna på telekomindustrin och i stället behålla de strängare gränsvärdena man haft sedan år 2000 för mikrovågsstrålning från mobilmaster, basstationer och wifi. Gränsvärdena ligger cirka hundra gånger lägre än i Sverige.

Rånaren Mohamed flydde i panik, bröt benet och fick stryk av offret, Vittne: ”Han skrek som en stucken gris”

INRIKESNya Tider kan nu avslöja att samtliga inblandade i det uppmärksammade Ronnebyfallet är araber. Ett beväpnat arabgäng trängde in i bostaden hos en arabisk småbarnsfamilj. De brottade ned frun, tejpade henne, och riktade en pistol mot tinningen på ett spädbarn. Men familjefadern synade bluffen och bad dem att skjuta honom. Den stressade Mohamed tog upp pistolen, riktade den mot mannen, gjorde mantelrörelse – och tryckte av. Då visade det sig att pistolen bara var en attrapp. Fadern svarade med att vräka en TV på Mohamed varpå han och hans två kumpaner flydde i panik. Men den stressade rånaren ramlade i trappan och bröt benet. Ett vittne berättar att han ”skrek som en gris” när familjefadern kom utspringande med ett stolsben i handen för att ge honom stryk.

Aschberg skickar bluffaktura till Nya Tider

INRIKESNya Tider har fått en faktura från den ideella föreningen Medieetikens förvaltningsorgan (MEFO) på 13 000 kronor. Som motivering skrev MEFO att man valt att kland­ra Nya Tider för en publicering. Inte förrän Nya Tider hotat med polisanmälan för bedrägeri valde föreningen att dra tillbaka fakturan.

Glorifierar kriminellt leverne – blev själv förnedringsrånad

INRIKESEn mängd bilder där rapartisten ”Einár” fotograferades i förnedrande situationer spreds i början av maj på olika sociala nätverk på internet. Polisen har inlett en utredning om misstänkt människorov och grovt rån, men är i övrigt förtegen om fallet. Många kommentarer på nätet fokuserar på vad de ser som det ironiska i att en ung svensk man som glorifierar kriminellt leverne själv verkar ha blivit offer för riktiga kriminella.

Miljöpartiet sviker sina väljare i ännu en hjärtefråga

INRIKESDen 29 april röstade riksdagen ned en motion om att ge amnesti för de huvudsakligen afghanska män som ofta kal­las ”ensamkommande”. Motionen fick endast stöd av Vänsterpartiet, och alltså inte av Miljöpartiet, trots att den skrivits av tre miljöpartister. Till Nya Tider säger Jonas Eriksson (MP), en av undertecknarna, att inte heller han räknade med att få bifall från sitt parti, utan att motionen endast ska ses som ett debattinlägg.

S-politiker åtalas för våldsamt motstånd – brottades med biträdande regionpolischefen

INRIKESSocialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak greps av polis efter att han, enligt Åklagarkammaren i Örebro, satt sig till våldsamt motvärn då en polisman försökte ge honom en trafikbot.

Gå till arkivet

Send this to a friend