Skip to Content

Diana Prazak rusade fram för att tacka för god match, men Frida var inte kontaktbar. Foto: Nya Tider

Debatt: Okunniga debattörer i DN – använder Frida Wallberg som slagträ

Nya Tiders sportreporter svarar på en debattartikel i Dagens Nyheter.

Publicerad: 10 januari, 2014, 13:14

  • Svenska

Läs även

I Dagens Nyheter den 30 december publicerades en debattartikel, ”Låt boxningsarrangörerna betala skadekostnaderna” av filosoferna Torbjörn Tännsjö och Claudio Tamburrini. Se länk här: http://www.dn.se/debatt/lat-boxningsarrangorerna-betala-skadekostnaderna/

Nya Tiders idrottsreporter Oskar Rudsten satt ringside på Frida Wallbergs match mot Diana Prazak och bemöter nu artikeln.

Osmakligt påhopp av okunniga skribenter

Ni menar på fullt allvar, att arrangörerna av galan på Waterfront, skall stå för notan för Fridas sjukhusvistelse och rehab? Till att börja med: Varför ger ni er bara på boxning? Varför inte alla kampsporter? Varför inte alla sporter som är farliga? Börja med ridsport, det är den idrott där det förekommer flest dödsfall. Och tänk på alla ishockeyspelare som blivit förtidspensionerade efter att ha förstört fötter, knän och ryggar? Ska arrangörerna av de hockeymatcher de spelat betala vårdkostnaderna? Klubbarna eller förbundet? Och då har jag inte ens nämnt epidemin av hjärnskakningar inom ishockeyn.

Dagen innan er debattartikel publicerades i DN, drabbades Formel 1-legendaren Michael Schumacher av en hjärnblödning, efter att ha slagit huvudet mot en sten under en skidtur. I skrivande stund ligger han i koma och vårdas på sjukhus. Vem ska betala vårdkostnaderna för honom, tycker ni? Pistklubben som äger skidbacken?

En motorcyklist blåser på i 200 km/h och frontalkrockar med en lastbil när han gör en vansinnig omkörning i en kurva. Han överlever mirakulöst, men får spendera åtskilliga månader på sjukhus. Vem ska betala hans sjukhusräkning? Han har ju orsakat skadorna själv – ingen har tvingat honom att köra som en dåre.

Diana Prazak rusade fram för att tacka för god match, men Frida var inte kontaktbar.

Oskar Rudsten satt ringside under matchen på Waterfront. Han menar att Tännsjös och Tamburrinis artikel är både osmaklig och spekulativ. Foto: Nya Tider

Olyckor / dödsfall inom boxning är förhållandevis ovanligt. Att Frida Wallberg drabbades av en hjärnblödning efter matchen mot Diana Prazak utan att ha blivit varken utboxad eller knockad berodde på flera olyckliga omständigheter som ni saknar kunskap om. Ett litet tips är att läsa Prokommissionens rapport om vad som hände på Waterfront. Jag har läst rapporten och det borde även ni ha gjort – innan ni valde att ge er på Frida Wallberg. Den finns att ladda ned på Svenska boxningsförbundets hemsida. Nämnas bör också att Patrick Bogere blev ”dönitad” i en av förmatcherna på Waterfront. Han behövde inte uppsöka sjukhus.

Er text vittnar inte bara om okunnighet, ni saknar även argument. Och det är uppenbart att ni inte förstår er på sporten boxning.

Frida Wallberg är, mig veterligen, den enda boxare som behövt sjukhusvård efter en boxningsmatch på svensk mark sedan proffsboxningsförbudet hävdes 2007. Jag vågar påstå att kostnaden för Fridas sjukhusvistelse motsvarar en hundradels promille av vad rök- och alkoholrelaterade sjukdomar kostade svenska staten 2013. Är kostnader för vård av svenska boxare ett stort samhällsproblem? Knappast. Det är osmakligt av er att insinuera att Frida Wallberg belastat den svenska sjukvården. Att använda henne som slagträ för er agenda är otroligt lågt. Frida är dessutom en person som inspirerat många människor och varit en fin ambassadör för boxningssporten.

Slutligen: Ni ställer frågan om ”det som Prazak gjorde verkligen var lagligt”? Jag kan informera er om att den frågeställningen var uppe till prövning i Sverige redan 1958. Det året blev Ingemar Johansson polisanmäld för misshandel efter att ha knockat Eddie Machen på Nya Ullevi. Åklagaren kom då fram till att Ingemar var oskyldig eftersom hans motståndare gått upp i ringen av fri vilja, väl medveten om riskerna det innebär. Det gör alla boxare.

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Muslimer i Österrike anmäler ”islamkarta”

ÖSTERRIKEDen muslimska ungdomsorganisationen MJÖ ska lämna in en stämningsansökan mot den ”Karta över politisk islam” som togs fram av universitetet i Wien och Dokumentationscentrum för politisk islam och publicerades den 27 maj. Kartan visar namn och adresser på över 600 moskéer och föreningar i Österrike, samt vilka utländska kopplingar de eventuellt har.

Coop stängt i fyra dagar efter massiv cyberattack

INRIKESFredagen den 2 juli stängdes större delen av Sveriges Coop-butiker ner genom en cyberattack riktad mot en underleverantör av betallösningar i USA, en form av kriminalitet som blir allt vanligare och mer storskalig. Förespråkare av kontanter och robusta betalningssystem pekar på att detta är precis vad man varnat för och att det kanske är dags att samhället börjar lyssna.

Pentagons UFO-rapport: 144 incidenter – bara ett kunde förklaras som naturligt fenomen

UTRIKESDen efterlängtade rapporten från Pentagon gällande UFO:n gav inga klara svar, men konstaterade att ett mycket stort antal rapporter gällande det man numera kallar för UAP (Unidentified Aerial Phenomena) rör fysiska objekt som kränker amerikanskt luftrum, stör och observerar militära övningar och rör sig på vis som inte kan förklaras. Dessutom menar författarna bakom rapporten att det varken är Kina eller Ryssland bakom intrången då ingen av dessa kan ha genomfört de stora teknologiska språng som krävs för detta.

Karantänsanläggning på Heathrow internationella flygplats chockar

STORBRITANNIENResenärer tvingas idag inte bara att genomgå PCR-test, utan i vissa länder också till lång och mycket dyr karantän. Allt fler vittnar nu om dålig behandling och usla förhållanden under karantäntiden, som de måste genomgå trots att de är fullt friska. Många länder som Storbritannien ger heller inga undantag eller ens lättnader för vaccinerade. Spelreglerna ändras också med kort varsel, så de som ändå vågar resa riskerar att hamna i omöjliga situationer som slutar med höga kostnader eller att de blir strandsatta. Lockdowns och stängda gränser motiveras sedan en tid främst av det påstådda hotet från olika ”mer smittsamma” varianter. Pfizers tidigare forskningschef menar att det är ren lögn i syfte att lura befolkningarna, och han förklarar hur det egentligen ligger till.

Utländska casinon utan svensk licens

Gå till arkivet

Send this to a friend