Diana Prazak rusade fram för att tacka för god match, men Frida var inte kontaktbar. Foto: Nya Tider

Debatt: Okunniga debattörer i DN – använder Frida Wallberg som slagträ

Nya Tiders sportreporter svarar på en debattartikel i Dagens Nyheter.

I Dagens Nyheter den 30 december publicerades en debattartikel, ”Låt boxningsarrangörerna betala skadekostnaderna” av filosoferna Torbjörn Tännsjö och Claudio Tamburrini. Se länk här: http://www.dn.se/debatt/lat-boxningsarrangorerna-betala-skadekostnaderna/

Nya Tiders idrottsreporter Oskar Rudsten satt ringside på Frida Wallbergs match mot Diana Prazak och bemöter nu artikeln.

Osmakligt påhopp av okunniga skribenter

Ni menar på fullt allvar, att arrangörerna av galan på Waterfront, skall stå för notan för Fridas sjukhusvistelse och rehab? Till att börja med: Varför ger ni er bara på boxning? Varför inte alla kampsporter? Varför inte alla sporter som är farliga? Börja med ridsport, det är den idrott där det förekommer flest dödsfall. Och tänk på alla ishockeyspelare som blivit förtidspensionerade efter att ha förstört fötter, knän och ryggar? Ska arrangörerna av de hockeymatcher de spelat betala vårdkostnaderna? Klubbarna eller förbundet? Och då har jag inte ens nämnt epidemin av hjärnskakningar inom ishockeyn.

Dagen innan er debattartikel publicerades i DN, drabbades Formel 1-legendaren Michael Schumacher av en hjärnblödning, efter att ha slagit huvudet mot en sten under en skidtur. I skrivande stund ligger han i koma och vårdas på sjukhus. Vem ska betala vårdkostnaderna för honom, tycker ni? Pistklubben som äger skidbacken?

En motorcyklist blåser på i 200 km/h och frontalkrockar med en lastbil när han gör en vansinnig omkörning i en kurva. Han överlever mirakulöst, men får spendera åtskilliga månader på sjukhus. Vem ska betala hans sjukhusräkning? Han har ju orsakat skadorna själv – ingen har tvingat honom att köra som en dåre.

Diana Prazak rusade fram för att tacka för god match, men Frida var inte kontaktbar.
Oskar Rudsten satt ringside under matchen på Waterfront. Han menar att Tännsjös och Tamburrinis artikel är både osmaklig och spekulativ. Foto: Nya Tider

Olyckor / dödsfall inom boxning är förhållandevis ovanligt. Att Frida Wallberg drabbades av en hjärnblödning efter matchen mot Diana Prazak utan att ha blivit varken utboxad eller knockad berodde på flera olyckliga omständigheter som ni saknar kunskap om. Ett litet tips är att läsa Prokommissionens rapport om vad som hände på Waterfront. Jag har läst rapporten och det borde även ni ha gjort – innan ni valde att ge er på Frida Wallberg. Den finns att ladda ned på Svenska boxningsförbundets hemsida. Nämnas bör också att Patrick Bogere blev ”dönitad” i en av förmatcherna på Waterfront. Han behövde inte uppsöka sjukhus.

Er text vittnar inte bara om okunnighet, ni saknar även argument. Och det är uppenbart att ni inte förstår er på sporten boxning.

Frida Wallberg är, mig veterligen, den enda boxare som behövt sjukhusvård efter en boxningsmatch på svensk mark sedan proffsboxningsförbudet hävdes 2007. Jag vågar påstå att kostnaden för Fridas sjukhusvistelse motsvarar en hundradels promille av vad rök- och alkoholrelaterade sjukdomar kostade svenska staten 2013. Är kostnader för vård av svenska boxare ett stort samhällsproblem? Knappast. Det är osmakligt av er att insinuera att Frida Wallberg belastat den svenska sjukvården. Att använda henne som slagträ för er agenda är otroligt lågt. Frida är dessutom en person som inspirerat många människor och varit en fin ambassadör för boxningssporten.

Slutligen: Ni ställer frågan om ”det som Prazak gjorde verkligen var lagligt”? Jag kan informera er om att den frågeställningen var uppe till prövning i Sverige redan 1958. Det året blev Ingemar Johansson polisanmäld för misshandel efter att ha knockat Eddie Machen på Nya Ullevi. Åklagaren kom då fram till att Ingemar var oskyldig eftersom hans motståndare gått upp i ringen av fri vilja, väl medveten om riskerna det innebär. Det gör alla boxare.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

De brottsliga nätverken i Sverige

De brottsliga nätverken i Sverige

🟠 INRIKES Gängbrottligheten har fått mycket medial uppmärksamhet på sista tiden på grund av det eskalerande våldet, med spektakulära sprängningar och skottlossningar som ofta drabbar tredje man. Nya Tider har tidigare sammanfattat dessa konflikter från en rapport av researchföretaget Acta Publica. Nedan följer ytterligare en sammanfattning från samma rapport, denna gång med fokus på de invandrargrupperingar som ligger bakom dessa brott.

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.