Skip to Content

ASHLEY Babbitt sköts ihjäl av vakter i Kapitolium. Det populära Twitterkontot ”Syrian Girl” kommenterar det så här: Vilken ironi det är att Ashley Babbitt, som sköts ihjäl på Capitol Hill, var en veteran från flygvapnet! I 14 år hade hon slagits för ”demokratin” i andra delar av världen på statens order, bara för att bli nedskjuten av samma stat när hon bad om demokrati i sitt eget land. Foto: Privat
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Den djupa statens hämnd

PappersupplaganNya Tider v. 3

Publicerad: 20 januari, 2021, 16:45

  • Svenska

Läs även

Den 6 januari samlades hundra­tusentals amerikaner utanför Kapitolium, USA:s parlament. De protesterade mot omfattande valfusk som Den djupa staten iscensatt för att avsätta den demokratiskt valde presidenten, som lovat att avsluta alla USA:s krigsföretag runt om i världen. Demokratirörelsen stormade till slut Kapitolium för att byta ut de korrupta regimföreträdarna och återupprätta folkstyret.

Så skulle en Wikipediatext kunna se ut, om det hade handlat om något annat land. Liknande texter finns nämligen om till exempel Euro-Majdan i Ukraina, där en folkvald president som åtnjutit stort stöd, speciellt i de östra delarna av landet, jagades på flykt av demonstranter som hejades på och i vissa fall betalades av USA. Precis som i Washington stormade besvikna väljare parlamentet och hotade politiker. Liknande statskupper har genomförts i flera länder i så kal­la­de färgrevolutioner, hyllade av västs media.

När nu liknande scener med missnöjda väljare som känner sig lurade av systemet utspelar sig i Washington, applåderar inte systemmedierna längre, utan talar om ”inhemsk terrorism” och ”hotet mot demokratin”. Donald Trumps motståndare har använt ockupationen av Kapitolium som svepskäl för att slå till mot både honom och hans anhängare.

Tidningar som USA Today bad sina läsare att identifiera personer som tagit sig in i Kapitolium för att de skulle kunna ställas inför rätta. Många ställde sig genast undrande till varför tidningen inte agerade på samma sätt efter de utbredda bränderna och plundringarna vid BLM-demonstrationer.

Som Dan Malmqvist reder ut i detta nummer verkade många av demonstranterna tro att de som försökte slå sönder Kapitoliums fönster var provokatörer. Man ropade ”Antifa” åt dem och flera stoppades och jagades bort av de som ville demonstrera fredligt.

Att det skulle vara Antifa som provocerat fram stormningen är inte långsökt. Det har skett tidigare vid Black Lives Matter-demonstrationer, där man varit de första att ta till våld, eller dirigerat de svarta demonstranterna, som egentligen verkade mest intresserade av att plundra affärer, mot mer politiska mål, som myndighetsbyggnader och polishus. Hur det än må vara med den teorin är det i alla fall tydligt att många av dem som kom in i Kapitolium var riktiga Trump-anhängare.

Det visar sig att en förvånande stor del av de republikanska väljarna stöder stormningen eller åtminstone förstår demonstranternas ilska. Det innebär ett verkligt trendbrott, eftersom republikaner annars alltid gjort sig kända för att vara toleranta, följa lagen och respektera sina motståndare. Att de har fått nog skulle kunna innebära att de faktiskt kommer att ha en chans att få överhanden i det allt mer polariserade Amerika, där vänstern närmast haft patent på att använda alla fula knep och smutsiga metoder.

Det är ett genomgående fenomen som i högsta grad även förekommer i Sverige; alla metoder är tillåtna när man ska bekämpa ”rasister”, tysta ”nättroll” och röster som ”sprider hat”. Därför anser etablissemanget att de gör rätt när de stänger ute Sverigedemokraterna från allt inflytande, ändrar reglerna för hur talman utses, nekar att hyra ut lokaler, förbjuder demonstrationer och så vidare. Man gör ju det ”för en god sak”, vilket anses ursäkta övertrampen. På liknande sätt förhåller det sig i USA.

När man läser de politiskt korrektas egna publikationer slås man av hur utbrett och accepterat detta fundamentalt odemokratiska tänkesätt är. I tankesmedjan Project Syndicate, den ökände finansglobalisten George Soros propagandamaskin, tävlar skribenterna om att överträffa varandra i sitt hat mot Trump och hans anhängare. Tankegångarna sprids sedan vidare till andra medier i världen som ingår i nätverket, även i Sverige.

Så här skriver Project Syndicate i inledningen till ett av sina nyhetsbrev nyligen, med titeln ”Trumps misslyckade statskupp”:

Den vettlösa, konspirationshetsande hysterin hos Trump-lojalisterna och det faktum att 74 miljoner amerikaner röstade på honom 2020 väcker allvarliga frågor om tillståndet i det amerikanska samhället, och om Trumpismen verkligen är en förbrukad politisk kraft.

Olika skribenter tar sedan vid och berättar om Trumps ”förakt för konstitutionen och USA:s lagar”, ”våldsamma mobbar som underblåses av vita eliter” och att Trump inte bara borde avsättas som president, utan ”förbjudas att bedriva politik på livstid”. De som följer det offentliga spelet i Sverige har säkert sett motsvarande avskyvärda uttalanden, både mot Trump, Åkesson och andra hatobjekt, där man förordar diverse drastiska åtgärder inklusive att önska livet ur dem. I ett vanligt samtal hade det ansetts fullkomligt oacceptabelt, programvärdar och redaktörer hade omedelbart reagerat, men när det gäller de man utpekat som ”vita eliter” berövas de allt människovärde och all mänsklig anständighet.

Demoniseringen har gått så långt att alla medel är tillåtna för att bekämpa ”ondskan”. Man kan inte förstå hur Trump kunde få stöd av tiotals miljoner väljare. Faktum är att Trump chockade etablissemanget genom att få stort stöd även hos olika minoriteter, även hos svarta, genom att lova att äntligen sätta stopp för USA:s krig, få jobben tillbaka till staterna och stoppa den skeva jobbkonkurrensen från illegala invandrare.

Företrädare för Den djupa staten tror fortfarande, eller låtsas tro, att det är en liten ond vit rasistelit som Trump blivit språkrör för och som lurat 74 miljoner amerikaner. Men så är det inte. Dessa människor vill ha en förändring på riktigt, de vill inte ha den värld som globalisterna skapat. Trump har lyckats mobilisera många väljare som ansett det lönlöst att rösta, han har gett dem nytt hopp.

Vad kommer nu att hända?

I USA börjar det nu gå så långt att repressalierna och fulspelet blir uppenbart även för de politiskt ointresserade, de som inte primärt är måltavlan. Den djupa staten vill utkräva hämnd och statuera exempel. Axel Fors redogör i veckans nummer för hur IT-företagen tystar hundratusentals konton på sociala medier och även lägger munkavle på självaste Förenta staternas president, vilket inte ens andra stater har förmågan att göra.

Många bland Demokraterna talar nu öppet om att de som avslöjats som Trump-anhängare borde portas från offentliga uppdrag inom politik och statsapparaten för att dessa tankegångar ska rotas ut. USA:s försvarsmakt genomför redan löpande utrensningar mot ”rasister”. Det går nog inte att genom en lag stoppa personer med vissa åsikter från att få toppjobb inom statsförvaltning och liknande, men vi vet hur det fungerar. Det sammanställs redan listor. Så fort någon föreslås till en post som generaldirektör, domare eller stabschef, kommer aktivister på nätet att hänga ut personen och utöva påtryckningar, som de politiskt korrekt myndigheterna snabbt kommer att böja sig för.

USA och därmed i praktiken hela västvärlden har blivit starkt polariserad. Jag liksom många andra har skrivit det förut; när man får en situation där miljoner väljare känner sig lurade, bedragna och åsidosatta, blir läget allvarligt. Om de dessutom tystas, så att de inte kan uttrycka sin frustration och ilska med ord, blir det explosivt. Om du inte kan informera andra om vad du anser är fel, och inte känner förtroende för att det går att ändra något genom val och du portas från jobb där du hade kunnat påverka, hur många andra möjligheter att slå vakt om dina intressen har du?

Det är en ödets ironi att den kvinna som sköts ihjäl av väktare inne i Kapitolium, Ashli Babbitt, 35, hade tjänstgjort i det amerikanska flygvapnet under många år och ”spridit demokrati” åt USA runt om i världen. Bland annat hade hon tjänstgjort i Irak. När hon nu alltså krävde demokrati i sitt eget land, fick hon ett skott i halsen.

Den djupa klyftan i det västerländska samhället blir allt mer uppenbar, och det varken börjar eller slutar med Trump.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Systemmedias talande tystnad

LEDAREFör ett par veckor sedan rapporterade vi om de avslöjanden kring extremvänstern i Göteborg som gjorts av webb-tv-kanalen Exakt24. Nu har kanalens studio i Göteborg blivit attackerad av vänsterextremister som försöker skrämma dem till tystnad.

Dyra tungviktare med kort räckvidd

KRÖNIKASmåbilar är lätta, men inte med eldrift. Vi Bilägare testade nyligen fem små elbilar. De vägde i genomsnitt 1 569 kilo, deras batterier vägde genomsnittligt 280 kilo och räckte för 23,6 mils körning. Föga imponerande.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Danmarks initiativ förändrar spelplanen

LEDAREDanmark har tagit ett historiskt steg då man den 3 juni bestämde sig för att flytta hela asylprocessen till Afrika. Inte ens de som får asyl beviljad kommer att tillåtas invandra till Danmark, utan fristad kommer att erbjudas dem i det afrikanska landet. Det innebär noll asylinvandrare till Danmark så snart det nya systemet är på plats – det första av två nödvändiga steg för att göra Danmark danskt igen.

Frankrike i ett tillstånd av la colère – vrede

OPINION: SOPHIE KIELBOWSKAEfter en tid av upprördhet övergick fransmännens känslor i vrede. I Sverige säger vi ”nu går skam på torra land”, i Frankrike agerar man med värdighet och vrede. I slutet av april och början av maj inträffade en rad händelser som fått fransmännen att visa, att nu går skam på torra land. Och mest en colère är polisen och militären. Det skriver Sophie Kielbowska som följt händelserna genom franska medier och ger här en lägesrapport.

Gå till arkivet

Send this to a friend