Skip to Content

Afrikanska migranter. Foto: Stillbild ZDF

Den svenska massinvandringen

Digital utgåva

Invandring till Sverige ända fram till början av andra världskriget var obetydlig liten, jämfört med antalet invånare. Invandrarnas antal utgjorde endast cirka 0,7 procent av befolkningen och då handlade det mestadels om invandrare från våra nordiska grannländer.

Publicerad: 19 oktober, 2018, 11:31

 • Svenska

Läs även

Under och efter andra världskriget behövde Sverige arbetskraft och välkomnade alla i arbetsför ålder att bemanna de lediga platserna, främst i skogs och metallindustrin. Visumkravet avskaffades för de flesta västeuropeiska länder, till exempel Tyskland, Italien, Spanien med flera, för att underlätta rekryteringen av arbetskraft. Men arbetare hämtades inte bara från väst, utan senare även från östra delen av Europa, först från Ungern 1956 efter den mycket våldsamma och blodiga Sovjetiska invasionen av landet då tiotusentals ungrare var tvungna att fly från sina hem. Många av dem hamnade i Sverige efter att representanter från svenska invandrarverket valde ut de mest välutbildade, arbetsföra ungrare från uppsamlingslägren i väst, vilka efter sin ankomst till Sverige kunde sättas i arbete nästan omedelbart.

Samma sak upprepade sig några år senare då Sovjetiska styrkor invaderade även Tjeckoslovakien efter ett utbrett folkligt missnöje med den kommunistiska förtryckarregimen, som även av vår dåvarande statsminister Olof Palme benämndes med de träffande orden: ”diktaturens kreatur”.

Tusentals tjecker och slovaker flydde, och många av dem kom till Sverige. Det hörde till ovanligheten ifall någon eller några av dessa flyktingar två månader efter sin ankomst inte hade något arbete.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Josef Csiba

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Alicia Lind

  “För en invandrare från till exempel Somalia eller Afghanistan som aldrig
  i sitt liv har sett eller ens hört talas om en väckarklocka som ringer
  varje dag klockan sex på morgonen tar det i genomsnitt åtta år att
  skaffa sig ett arbete i Sverige idag.”

  Man kan ju undra vilket slags arbete dessa “begåvningar” är kapabla att utföra. Det korrekta lär vara att flertalet av dessa aldrig kommer att utföra ett riktigt arbete.

 • john ponzer

  Jodâ, det finns en massa arbeten de kan utföra, t.ex. ett första steg är att trycka pâ “Snooze”-knappen sâ att man kan ligga o dra sig lite, steg tvâ är att lära sig skruva lite pâ den lilla knappen bak pâ klockan som ställer fram tiden, klart det tar lite tid först att lära sig ât vilket hâll man ska skruva men det lär man sig efter ett par veckors misstag. Allt det här ingâr i den obligatoriska SFI-undervisningen, fast det är klart, oftast bommar man lite eftersom man har försovit sig…..

Mobbing av en miljon väljares parti

KRÖNIKADet är ett evinnerligt tjat om SD:s fascistiska rötter och rasism. Nu senast har Stefan Löfven använt detta åtskilliga gånger för att hänga ut och isolera Sverigedemokraterna. SD har ett nazistiskt förflutet. Jovisst, det växte fram i en väldig röra av systemkritiska och nationalistiska grupper och organisationer. SD hade grundarna Anders Klarström, Leif Ericsson och Sven Davidsson med flera som kom från högerextremistiska partier och grupperingar: Framstegspartiet, Sverigepartiet, Nysvenska rörelsen och Bevara Sverige Svenskt. Det senare hade SD som en paroll under 90-talet. Men vilken betydelse har detta idag? Ingen av grundarna finns kvar i ledningen och ens i partiet. Med Jimmie Åkesson och Co i ledningen, med början 2005, spelar denna bakgrund inte någon roll i partiet.

Singapores variant av välfärdsstat

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGVälfärdsstaten krackelerar, och det har inte bara att göra med massinvandring och decenniers misskötsel av de statliga finanserna. I en global konkurrens kan välfärdsstaten ha svårt att stå sig, menar veckans debattör Karl-Olov Arnstberg, och lanserar i stället den meritokratiska modell som med framgång praktiseras i Singapore, ett system som gjort det lilla öriket utan naturresurser till Asiens mest välmående stat.

Världskejsarinnan Merkel

KRÖNIKA

Mångkultur och demokrati går inte ihop

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDemokrati är ett honnörsord, kanske främst i Sverige, men även på andra håll i världen. Vi måste dock vara vaksamma när de politiskt korrekta försöker omtolka ordet till något helt annat än vad det egentligen innebär.

Nya tider vid sexkontakter

OPINIONDen 26 oktober skrevs historia. Då kom den första domen enligt den nya lagstiftningen om uttryckligt krav på samtycke vid sexuellt umgänge. I den lagen finns också ett nytt brott kallat oaktsam våldtäkt. En man dömdes i tingsrätten för det brottet till ett års fängelse samt att betala 55 000 kronor i skadestånd till en kvinna. Åklagaren hade i första hand yrkat att mannen skulle dömas för uppsåtligt brott.

Nu förbjuder Sverige satir!

LEDAREDomen från Göteborgs tingsrätt har kommit: Kristoffer ”Hugin” Sjöströms satirbilder fälls för ”hets mot folkgrupp”. Det är fullständig skandal, Sverige har blivit en banan­republik.

Lite mer om islam, Sveriges näst största religion

KRÖNIKAAntalet muslimer i Sverige ökar oavbrutet, enligt vissa beräkningar skall trettio procent av befolkningen vara muslimer år 2050. Enligt ”Wikipedia” utgjordes endast cirka fem procent av Sveriges befolkning av muslimer år 2014, vilket innebär en ökning med hundra procent bara på fyra år, då antalet muslimer idag uppskattas till tio procent av Sveriges befolkning. Företrädare för islam, de så kallade lärda och imamer, gör oupphörliga ansträngningar, inte minst med idog hjälp av etablerade medier inklusive SVT och Sveriges Radio, att övertyga oss om islams fredliga natur och kvinnornas jämställdhet inom den islamska religionen.

Var Tyskland boven i dramat?

KRÖNIKADet är 100 år sedan första världskriget slutade och det delvis bortglömda kriget diskuteras igen. Tidigare har de närmast obegripligt grymma händelserna under andra världskriget överskuggat det lika fasansfulla, som hände under första världskriget. Det går knappt att göra begripligt att 37 miljoner människor dog eller sårades. Stora delar av Centraleuropa låg i ruiner. Matbristen var stor och människor svalt ihjäl. Tre kejsare hade störtats. Osmanska imperiet hade fallit ihop som ett korthus och en rad nya stater bildades: Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen och Ukraina. Miljoner människor blev flyktingar på grund av land- och befolkningsutväxlingar. Och skulden för kriget lades av segrarmakterna på Tyskland, som också drabbades av ett omfattande tyskhat i England, Frankrike, USA med flera.

Gå till arkivet