Skip to Content

Afrikanska migranter. Foto: Stillbild ZDF

Den svenska massinvandringen

Digital utgåva

Invandring till Sverige ända fram till början av andra världskriget var obetydlig liten, jämfört med antalet invånare. Invandrarnas antal utgjorde endast cirka 0,7 procent av befolkningen och då handlade det mestadels om invandrare från våra nordiska grannländer.

Publicerad: 19 oktober, 2018, 11:31

 • Svenska

Läs även

Under och efter andra världskriget behövde Sverige arbetskraft och välkomnade alla i arbetsför ålder att bemanna de lediga platserna, främst i skogs och metallindustrin. Visumkravet avskaffades för de flesta västeuropeiska länder, till exempel Tyskland, Italien, Spanien med flera, för att underlätta rekryteringen av arbetskraft. Men arbetare hämtades inte bara från väst, utan senare även från östra delen av Europa, först från Ungern 1956 efter den mycket våldsamma och blodiga Sovjetiska invasionen av landet då tiotusentals ungrare var tvungna att fly från sina hem. Många av dem hamnade i Sverige efter att representanter från svenska invandrarverket valde ut de mest välutbildade, arbetsföra ungrare från uppsamlingslägren i väst, vilka efter sin ankomst till Sverige kunde sättas i arbete nästan omedelbart.

Samma sak upprepade sig några år senare då Sovjetiska styrkor invaderade även Tjeckoslovakien efter ett utbrett folkligt missnöje med den kommunistiska förtryckarregimen, som även av vår dåvarande statsminister Olof Palme benämndes med de träffande orden: ”diktaturens kreatur”.

Tusentals tjecker och slovaker flydde, och många av dem kom till Sverige. Det hörde till ovanligheten ifall någon eller några av dessa flyktingar två månader efter sin ankomst inte hade något arbete.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Josef Csiba

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Alicia Lind

  “För en invandrare från till exempel Somalia eller Afghanistan som aldrig
  i sitt liv har sett eller ens hört talas om en väckarklocka som ringer
  varje dag klockan sex på morgonen tar det i genomsnitt åtta år att
  skaffa sig ett arbete i Sverige idag.”

  Man kan ju undra vilket slags arbete dessa “begåvningar” är kapabla att utföra. Det korrekta lär vara att flertalet av dessa aldrig kommer att utföra ett riktigt arbete.

 • john ponzer

  Jodâ, det finns en massa arbeten de kan utföra, t.ex. ett första steg är att trycka pâ “Snooze”-knappen sâ att man kan ligga o dra sig lite, steg tvâ är att lära sig skruva lite pâ den lilla knappen bak pâ klockan som ställer fram tiden, klart det tar lite tid först att lära sig ât vilket hâll man ska skruva men det lär man sig efter ett par veckors misstag. Allt det här ingâr i den obligatoriska SFI-undervisningen, fast det är klart, oftast bommar man lite eftersom man har försovit sig…..

Brott och straff: Fråga juristen del 1

FRÅGA JURISTEN DEL 1Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer första delen, där Rolf svarar på era frågor.

Samma lag – olika påföljder

KRÖNIKA

Domen mot Arnault håller inte rättsligt

OPINION: ALF RONNBY

Vill bryta mot reglerna för att neka Nya Tider presstöd

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEn ordstrid har blossat upp om presstödet till Nya Tider. På ena sidan står gammelvänstern som vill följa reglerna, inte minst för att man är rädd om det egna presstödet, på andra sidan liberal nyvänster som anser att ändamålet helgar medlen.

Det går inte att ha olika bevisvärdering beroende på brottstyp!

OPINION

Trygghet består inte av belysning och väktare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUppsala vill också ta upp kampen för trygghet och ska nu anställa fler väktare och ta bort utrymmen där det är dålig insyn. Men trygghet har fler dimensioner än bara den direkta faran för brott. Trygghet hör till stor del samman med trivsel, och de åtgärder som kommunen överväger är allt annat än trivsamma.

Med kluven tunga

Ett uttryck som av de nordamerikanska urinnevånarna indianerna användes som anklagelse emot den vite mannen, hans brutna löften och notoriska lögner, skulle mycket väl kunna användas för att beteckna den politiska och mediala PK-elitens språk i dagens Sverige. Hur länge skall vanligt folk i Sverige köpa den officiella nyhetsförmedlingens bortförklaringar av uppenbara risker och problem?

Vegotrenden av idag: Klimathyckleri som stämplar vita män men ger muslimer fribrev till halalkött

KRÖNIKAJulen är över och undertecknad kan inte undgå att se att den urbane, hippe matskribenten Jonas Kramby på den vänsterliberala tidningen Metro försöker spå vad som skall bli nästa års mattrend. Eftersom Metro som sagt är en vänsterliberal tidning som gärna flirtar med den trendkänsliga storstadsmänniskan förutspår denne Kramby naturligtvis att den så kallade vegotrenden kommer att förstärkas, det vill säga att köttkonsumtionen skall minska och att det blir alltmer av konstgjort kött vi kommer att stoppa i oss.

Gå till arkivet