Direkt från Almedalen: Kampen i låtsasopposition fortsätter

Perra Winberg analyserar Moderaternas Anna Kinberg Batras partiledartal i Almedalen.

Ett ord jag använt några gånger under mina otroligt fantastiska analyser av partiledartalen här i Almedalen är ”sköjare” eller ”sköjarn”. Anna Kinberg Batra är ju gift med en.

Jag har alltid gillat David Batra och hans bekymmersfria inställning och uppnosiga tajming när han levererar betraktelser i olika ståuppkomikerfora.

Dock grunnar jag stundom på hur han står ut vid frukostbordet därhemma i Nacka när han testar sitt material på fru Anna över tallriken med fil och flingor.

För någon muntergök är Anna Kinberg Batra verkligen inte. Hon låter som en yngre upplaga av Gudrun Schyman. Det värsta är att båda två har en enerverande gnällighet i röstens timbre – den specifika karaktären och tonen.

Men Anna försöker åtminstone låta positiv och inleder med en förklaring till att det är glest i bänkraderna i Almedalen.

”Varmt välkomna hit! EM-finalen är ju inte förrän i morgon, så i kväll har några av oss samlats här i parken. Några framför TV:n. Andra kanske grillar just nu, vi brukar ju försöka göra det på sommaren.”

Och så ännu mera sommarmys.

”Grillkvällar är härliga. Det borde festivalkvällar också vara. Själv hade jag jättekul med vänner på Bråvallafestivalen förra året. Sent på kvällen kunde vi hitta ett antal medelålders bekanta på Robbie Williams-konserten. På mig hade jag tjocktröja, jeans och träskor.”

Jag försöker föreställa mig Anna Kinberg Batra i den där bonnamunderingen. Går så där. Stockholmare är förstås smartare än lantisar även om de själva ser ut som lantisar. Nåväl:
”Men mitt under Zara Larssons konsert på årets Bråvallafestival hände det som inte får hända. Igen. Att det som skulle bli en kul festkväll övergick i våldtäktsanmälan, sjukhusvistelse och framför allt ett trauma, som med största sannolikhet, ger en tjej i 20-årsåldern mörka minnen för resten av livet. Och tyvärr hände det inte bara henne, i år eller på just Bråvallafestivalen. Rapporter om kränkningar och övergrepp har kommit från Kalmar, Kungsträdgården, Karlstad och nu senast Borlänge.”

Snart kommer det, tänker jag. Att Anna Kinberg Batra vågar berätta vilka det är som begår kränkningar och övergrepp.

”Därför behöver Sverige minst 2000 fler poliser, men de måste också kunna finnas på rätt plats, prioritera och få möjlighet att göra sitt jobb. Den lagstiftning som finns mot både våldtäkt och sexuellt ofredande måste användas. Och Sverige behöver en sexualbrottslagstiftning som bättre än i dag utgår från att nej betyder nej.”

Men icke. Blaj blaj om 2000 extra poliser under slajmige klåparen Dan Eliasson lär inte stoppa sexuellt hämmade unga män från Afghanistan att ta för sig av det sensuella smörgåsbord som består av vårt lands dyrbaraste skatter, flickorna och kvinnorna.

Men döm om min förvåning, när ett eko från förr plötsligt ljöd över nejden. Anna Kinberg Batra är beredd att ta till hårdare tag!

”Därför vill jag ge ett nytt besked i kväll: vi moderater vill att Sverige inför en ny brottsrubricering: grovt sexuellt ofredande, där minst nio månaders fängelse är straffet för den som döms. Det kan handla om situationer där flera gärningsmän angriper en person eller där en gärningsman på annat sätt agerat särskilt hänsynslöst. Den som döms för det grövre brottet men inte är svensk medborgare riskerar då också utvisning. Möjligheten att utvisa den som döms för allvarligare brott finns redan i dag, men används sällan vid straffvärden under ett år. Den gränsen vill vi moderater sänka till sex månader.”

Förr var Moderaterna konservativa, men numera ser de sig själva som nån sorts spjutspets. Kruxet är bara att spjutspetsen inte är det minsta spetsig. Den är som en rund sten. Eller en bit bark. Porös materia av det minst hållbara slaget. Partiet spelar usel teater, det är fars, det är en tragikomisk charad, när Kinberg Batra, Tobé or not Tobé och allt vad de heter låtsas vara i opposition enkom av den värdelösa anledningen att de vägrar ta Åkessons utsträckta hand, fälla den destruktiva pellejönsregeringen och vända skeppet Tre Kronor tillbaka till den soliga svenska kusten innan den seglar över kanten vid horisonten där havet tar slut och allt är förlorat.

När Fredrik Reinfeldt tog över efter trähatten Bo Lundgren tyckte jag att det såg lovande ut. Moderaterna gick definitivt att rösta på. Men när SD via väljarnas försorg – ingen kupp eller konspiration, jag lovar – kom in i riksdagen 2010 straffade moderatledaren de av sina sympatisörer som hade haft mage att välja ett annat parti. Han straffade dem genom att få till stånd en migrationspolitisk uppgörelse med vänsterextrema Miljöpartiet (!). Det var så urbota korkat gjort att jag pronto döpte karl’n till Judas Reinfeldt och lovade att M inte skulle få min röst igen om Reinfeldt ledde partiet och valrörelsen till september 2014.

I migrationsfrågan låter Anna Kinberg en smula annorlunda nu än för något år sedan:

”Den som påstår att flyktingkrisen är över är naiv. Den löser sig inte genom ett snart årsgammalt beslut om omfördelning, som bara en handfull medlemsländer tar på allvar. Den behöver mötas med ledarskap, praktisk handling och att vi lever upp till det vi lovat varandra. Det har vi hittills inte gjort. Innan vi har en hållbar europeisk lösning på plats behöver Sverige en flyktingpaus, där den som inte sökt asyl i det första säkra EU-land man kom till åker dit och gör det. Och får man inte stanna i Sverige, så får man alltså inte stanna i Sverige.”

Ja, om jag nu får vara en smula lyteskomisk, och det får jag, så sticker Anna Kinberg Batra inte ut någon våghalsig politisk haka precis. Hon har också svängt 180 grader, eller vänt på en femöring som folk sa förr, i sin iver att inte tappa alltför många fler väljare till Sverigedemokraterna. Det är lite trist att se och uppleva, för egentligen hade det räckt att anamma lite av Moderaternas gamla hederliga bohmanism, istället för att som nu använda salig Göstas morakniv till att tälja flisor från SD:s guldkalv.

Anna Kinberg Batra säger:
”Man måste anstränga sig för att lära sig svenska och det ska vara en central del vid prövning av uppehållstillstånd. För att kunna få permanent uppehållstillstånd ska det krävas att man deltar aktivt efter bästa förmåga i etableringsinsatser, och där måste svenskundervisning ingå.”

Uttalandet är, förutom att det är en jäkla självklarhet, även en idé som lanserades av hedersknyffeln Lars Leijonborg redan för 14 år sedan. Dåvarande Folkpartiet ansåg 2002 att invandrare skulle ha godkända kunskaper i svenska språket för att bli svenska medborgare. Men det ansågs FÖRSTÅS vara främlingsfientligt och att det skulle dela upp invandrarna i ett a-lag och ett b-lag.

Så det är inget banbrytande som Kinberg Batra kommer med. Gammal liberal skåpmat helt enkelt. Men antagligen ett förslag som större delen av svenska folket ställer upp på. Om Kinberg Batra bara skulle få hälften så mycket skit som Leijonborg fick för sitt uttalande så beror det således inte på att allmogen är motståndare till att invandrare lär sig kommunicera med ursprungsbefolkningen och varandra i sitt nya tilltänkta hemland, utan på den vanliga usla ängsligheten hos opinionsbildare och metapolitiker i svensk pisspress.

”Ansvar för ekonomin och jobben är grunden – även i EU. Vi kan inte klara jobben utan att länder sköter sina ekonomier. När en stor, rik och handelsvänlig medlem lämnar EU får det inte leda till mer av byråkrati och överstatlighet. Nu måste Sverige driva på för att EU ska göra rätt saker.”

Rent fysionomiskt skulle Anna Kinberg förstås lätt klara att frottera sig med de stora ledarna i världen om hon skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister efter valet 2018. Hennes stoiska hållning och seriösa look har definitivt lite av landsmoder över sig. Men hon är mjuk i bland också.

I en intervju i med Svenska Dagbladets Carolina Neurath sa Anna Kinberg Batra:
”Jag är inte stiff dygnet runt.”

Nä, vi får väl hoppas att David är det ibland också, så att de får ha nåt kul därhemma om Anna nu inte skrattar sig harmynt åt när han testar sitt komikermaterial vid frukostbordet.

Stå upp som stå upp…

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

🟠 – Läs: har börjat lära sig språket efter nio år på bidrag i Sverige ”Från analfabet till läskunnig på fyra månader – Akbar knäckte läskoden i rekordfart”, berättade SVT i en solskenshistoria om ett ”unikt” afghanskt språkgeni i början av maj. Nya Tider kan nu avslöja att SVT lurat sina läsare. Akbar har i själva verket varit bosatt i Sverige sedan åtminstone 2015 utan att vare sig arbeta eller lära sig språket.

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

🟠 KULTUR Den 24 april blev ett vänsterradikalt möte i en teaterlokal i Gubbängen attackerat av maskerade män. Grundaren av terrorsekten AFA, Mathias Wåg, var inbjuden talare och blev angripen av inkräktarna. Riksdagens samtliga partiledare och etablerad media gick snabbt ut och fördömde attacken. Bland annat beskrevs den som ett hot mot demokratin. Men hur demokratisk är teatern i Gubbängen där mötet hölls egentligen, och vad är det ensemblen använder sin plattform till?

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Att förvalta ett kulturarv

🟠 HISTORIA Folkdräkter är en del av vårt svenska kulturarv. De ser inte exakt likadana ut då de har en lokal prägel. Varje bygd och härad har en egen, specifik dräkt, vilket är orsaken till att folkdräkt även kommit att benämnas som bygdedräkt eller häradsdräkt. Folkdräkten var mycket populär bland allmogen medan andra förvaltade detta kulturarv med hjälp av den folkliga modedräkten.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.