Skip to Content

Bygg muren! Ett av Donald Trumps mest uppmärksammade förslag är att bygga en mur mot Mexiko för att stoppa den illegala invandringen, som uppmuntrats under tidigare presidenter – speciellt under Barack Obama – genom amnestier, arbetstillstånd och medborgarskap till barn födda på amerikansk mark. Bakom Trumps mediala utspel som snabbt får spridning finns en utarbetad politik med flera dimensioner. Foto: donaldjtrump.com

Donald Trump tar åter ledningen över Clinton

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har en reell möjlighet att bli USA:s näste president och noterar åter framgångar i opinionen. Många medier, inte minst de svenska, har fokuserat på olika spektakulära uttalanden från kandidaten, men mindre uppmärksamhet har ägnats Trumps specifika politiska förslag. Nya Tider försöker här ge en kortfattad bild av Donald Trumps position på områdena invandring, utrikespolitik och ekonomi.

Publicerad: 18 september, 2016, 14:44

 • Svenska

Läs även

Efter att under en tid ha legat efter sin främste rival, Demokraternas Hillary Clinton, tar nu Republikanernas Donald Trump åter täten inför presidentvalet i november. I den senaste mätningen bland de väljare som väntas gå till vallokalerna, genomförd av CNN den 1-4 september, får Trump stöd av 45 procent och Clinton av 43. Ett skäl till omseglingen kan vara att glansen från Demokraternas konvent börjar avta, samt att Donald Trump har genomfört en mängd möten och ett besök i Mexiko, medan Hillary Clinton inte har givit en presskonferens på flera månader. Samtidigt börjar allt fler ifrågasätta Clintons hälsa, efter ett par exempel av märkligt beteenden och ständiga hostattacker.

Kamp mot illegal invandring

Det var den 1 september i år som Donald Trump besökte Mexiko efter en inbjudan från landets president Enrique Peña Nieto. Resan väckte en del uppmärksamhet, eftersom Trump gjort sig känd som motståndare till illegal invandring och för att föreslå att en mur byggs vid USA:s södra gräns – som dessutom ska betalas av Mexiko. Dagen före avresan höll Trump ett tal om invandring i Phoenix i Arizona, där han drog upp riktlinjerna för sin invandringspolitik och bland annat sade:

– Vårt budskap till världen är följande: Du kan inte få uppehållstillstånd eller bli en medborgare i USA genom att ta dig in illegalt i vårt land. Det går inte. Redan detta klargörande kommer att stoppa den illegala invandringskrisen. Du kan inte bara smyga dig in, gömma dig och vänta på att bli legaliserad. De dagarna är förbi.
De viktigaste punkterna för att stävja illegal invandring som angavs i talet var:

• Bygg muren
• Sluta släppa illegala invandrare fria efter att ha fångat in dem och i stället återföra dem till ursprungslandet
• Nolltolerans för illegala invandrare som begått brott och deportering av dessa
• Tredubbla antalet tjänstemän ansvariga för deportering vid Invandrings- och tullmyndigheten
• Riva upp president Obamas beslut som tillfälligt gav illegala invandrare skydd från deportering och lät dem få arbetstillstånd
• Sluta utfärda visum till medborgare från länder där tillräcklig kontroll inte kan genomföras, vilket utgör en risk för den nationella säkerheten
• Säkerställ att andra länder tar tillbaka deporterade invandrare från USA
• Färdigställ det biometriska systemet för kontroll av inresande och utresande

I sin policyplattform förklarar Trump sin inställning till invandring och inleder där med att förklara att invandringsreformer måste vara till gagn för den arbetande befolkningen, inte för rika donatorer. Trump menar att hans invandringspolitik följer tre grundläggande principer: 1) en nation utan gränser är inte en nation. En mur måste byggas utmed den södra gränsen. 2) En nation utan lagar är inte en nation. Lagarna som beslutats om måste upprätthållas. 3) En nation som inte tjänar sina medborgare är inte en nation. Varje invandringsreform ska vara inriktad på att förbättra arbetsförhållanden, löner och trygghet för alla amerikaner. Trumps ideologiska analys är att den amerikanska medelklassen aktivt missgynnas av den rådande invandringspolitiken samt handelsavtalen, vilka Trump menar behöver förhandlas om.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Anton Stigermark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Perq Elest

  Konstigt att Clinton prompt skulle konkurrera ut Bernie Sanders. Han är ju det friskare alternativet hos Demokraterna vilka förr slogs FÖR slaveriet vilket sägs för sällan.

 • Tricky Dick

  En nation utan gränser är ingen nation.

  En nation utan lagar är inge nation.

  En nation som inte tjänar sina medborgare är ingen nation.

  Man skulle kunna tro det var Sverige man talade om!

  Är det inte konstigt hur exakt samma fenomen uppstår i så många nationer över hela vår jord, sådan synkronisering av en viss agenda!

 • Dacke

  Det står mer och mer klart att Trump vinner valet i november och utses till USA,s nye president. Amerikanska folket har tröttnat på Obamas globaliseringspolitk och en värld utan gränser. Vinner Trump valet är det slut med oligarkernas försök att förslava världen och även med syftet att FN blir överförmyndare, som målsättningen varit sedan FN bildades 1945.

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Gå till arkivet

Send this to a friend