Skip to Content

Bygg muren! Ett av Donald Trumps mest uppmärksammade förslag är att bygga en mur mot Mexiko för att stoppa den illegala invandringen, som uppmuntrats under tidigare presidenter – speciellt under Barack Obama – genom amnestier, arbetstillstånd och medborgarskap till barn födda på amerikansk mark. Bakom Trumps mediala utspel som snabbt får spridning finns en utarbetad politik med flera dimensioner. Foto: donaldjtrump.com

Donald Trump tar åter ledningen över Clinton

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har en reell möjlighet att bli USA:s näste president och noterar åter framgångar i opinionen. Många medier, inte minst de svenska, har fokuserat på olika spektakulära uttalanden från kandidaten, men mindre uppmärksamhet har ägnats Trumps specifika politiska förslag. Nya Tider försöker här ge en kortfattad bild av Donald Trumps position på områdena invandring, utrikespolitik och ekonomi.

Publicerad: 18 september, 2016, 14:44

  • Svenska

Läs även

Efter att under en tid ha legat efter sin främste rival, Demokraternas Hillary Clinton, tar nu Republikanernas Donald Trump åter täten inför presidentvalet i november. I den senaste mätningen bland de väljare som väntas gå till vallokalerna, genomförd av CNN den 1-4 september, får Trump stöd av 45 procent och Clinton av 43. Ett skäl till omseglingen kan vara att glansen från Demokraternas konvent börjar avta, samt att Donald Trump har genomfört en mängd möten och ett besök i Mexiko, medan Hillary Clinton inte har givit en presskonferens på flera månader. Samtidigt börjar allt fler ifrågasätta Clintons hälsa, efter ett par exempel av märkligt beteenden och ständiga hostattacker.

Kamp mot illegal invandring

Det var den 1 september i år som Donald Trump besökte Mexiko efter en inbjudan från landets president Enrique Peña Nieto. Resan väckte en del uppmärksamhet, eftersom Trump gjort sig känd som motståndare till illegal invandring och för att föreslå att en mur byggs vid USA:s södra gräns – som dessutom ska betalas av Mexiko. Dagen före avresan höll Trump ett tal om invandring i Phoenix i Arizona, där han drog upp riktlinjerna för sin invandringspolitik och bland annat sade:

– Vårt budskap till världen är följande: Du kan inte få uppehållstillstånd eller bli en medborgare i USA genom att ta dig in illegalt i vårt land. Det går inte. Redan detta klargörande kommer att stoppa den illegala invandringskrisen. Du kan inte bara smyga dig in, gömma dig och vänta på att bli legaliserad. De dagarna är förbi.
De viktigaste punkterna för att stävja illegal invandring som angavs i talet var:

• Bygg muren
• Sluta släppa illegala invandrare fria efter att ha fångat in dem och i stället återföra dem till ursprungslandet
• Nolltolerans för illegala invandrare som begått brott och deportering av dessa
• Tredubbla antalet tjänstemän ansvariga för deportering vid Invandrings- och tullmyndigheten
• Riva upp president Obamas beslut som tillfälligt gav illegala invandrare skydd från deportering och lät dem få arbetstillstånd
• Sluta utfärda visum till medborgare från länder där tillräcklig kontroll inte kan genomföras, vilket utgör en risk för den nationella säkerheten
• Säkerställ att andra länder tar tillbaka deporterade invandrare från USA
• Färdigställ det biometriska systemet för kontroll av inresande och utresande

I sin policyplattform förklarar Trump sin inställning till invandring och inleder där med att förklara att invandringsreformer måste vara till gagn för den arbetande befolkningen, inte för rika donatorer. Trump menar att hans invandringspolitik följer tre grundläggande principer: 1) en nation utan gränser är inte en nation. En mur måste byggas utmed den södra gränsen. 2) En nation utan lagar är inte en nation. Lagarna som beslutats om måste upprätthållas. 3) En nation som inte tjänar sina medborgare är inte en nation. Varje invandringsreform ska vara inriktad på att förbättra arbetsförhållanden, löner och trygghet för alla amerikaner. Trumps ideologiska analys är att den amerikanska medelklassen aktivt missgynnas av den rådande invandringspolitiken samt handelsavtalen, vilka Trump menar behöver förhandlas om.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Anton Stigermark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Krig mellan Ryssland och Ukraina hotar

UTRIKESUkraina flyttar stora mängder soldater och utrustning mot de ryskstödda Folkrepublikerna i öst och mot Krimhalvön, där Rysslands viktiga Svartahavsflotta har sin hemmahamn. Detta efter att Kiev påhejade av Washington officiellt meddelat att de ska ta tillbaka Krim. Där står nu ukrainskt pansar på synbart avstånd från ryska försvarare. Moskva har i ovanligt skarpa ordalag gjort klart att man kommer att skydda sina medborgare. Kiev ligger på Nato om medlemskap och vill också se en Nato-närvaro i Svarta havet. Båda är en röd linje för Moskva, som själva svarat med att flytta betydande förstärkningar till gränsen. Samtidigt flyger USA in hundratals ton med militär utrustning och vapen till Ukraina.

Självkörande bilar är ”rasistiska” hävdar lagkommission

UTRIKESEnligt den brittiska lagkommissionen som just nu utreder lagförslag för att införa självkörande bilar i Storbritannien är bilarna ”rasistiska” eftersom de har mycket svårare att känna igen mörkhyade människor i dålig belysning än ljushyade. Man skyller på tillverkarnas ”underliggande rasism” vid konstruktionen av teknologin som inte tar hänsyn till biologiska skillnader mellan folkslag.

Alternative für Deutschland (AfD) presenterar sitt partiprogram inför valet till Förbundsdagen

UTRIKESI Dresden, Tysklands historiska kulturstad, Florens vid Elbe, samlades helgen den 10-11 mars 570 delegater från hela landet för att förbereda ett partiprogram inför det kommande valet till Förbundsdagen. AfD:s olika fraktioner presenterade sina förslag och under mötets andra dag, söndagen den 11 april, kom man överens om punkter som alla accepterade.

Beväpnade multikoptrar – framtidens vapen: USA:s flygvapen har stora planer för ”flygbilen” Hexa– Brittisk general: Beväpnade robotar och drönare kommer utgöra en fjärdedel av militären på 2030-talet

UTRIKESUSA:s flygvapen kommer snart att börja testa ”flygbilen” Hexa för att utröna hur den kan användas militärt. Det sägs finnas stora planer för denna nya typ av flygfarkost, både uttalade och mer hemliga. Nya Tider tittar här närmare på dess svagheter och styrkor samt vad den kan komma att innebära för en ny amerikansk militärdoktrin. Vi tittar också på det större perspektivet, hur den passar in i dolda agendor och i en skrämmande framtid där beväpnade och möjligen autonoma drönare kommer vara våra nya soldater och kanske också poliser.

Danska statsministerns klara besked: ”Uppenbart att syrierna skall hem”

UTRIKESVid en debatt i danska Folketinget sade den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksen att det är uppenbart och logiskt att syrier som kommer från områden i landet som nu kan anses som säkra nog att vistas i självklart skall återvända hem. Enligt tidningen Jyllands-Posten handlar det om hundratals syrier som inom de kommande månaderna skall återvandra hem till framför allt Damaskus och omgivande områden. Statsminister Frederiksen idkade också viss självkritik och menade att den danska flyktingpolitiken redan från början borde ha varit klar och entydig.

Natomöte i Bryssel och beslut rörande Afghanistan

UTRIKESUnder veckan ägde flera viktiga möten rum med avgörande beslut. Dessa beslut kan få olika konsekvenser även för länder utanför Natopakten.

Asylsökande i Danmark kan skickas 700 mil bort – till Rwanda i Afrika

DANMARKDen danska regeringen har under flera år sökt ett land som är villigt att ta emot invandrare som söker asyl i Danmark, under tiden som asylprocessen handläggs. Nu meddelar Jyllands-Posten att det afrikanska landet Rwanda är redo att ta emot Danmarks asyl­sökande. Personer som invandrar illegalt till Danmark och söker asyl skulle i så fall transporteras 700 mil bort och placeras på danskt asylcenter i det centralafrikanska landet. Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye säger att de förhandlar med flera länder, men vill inte bekräfta om Rwanda är ett av dessa.

Danska regeringens uppmaning till bidragssnyltande invandrare: ”Åk hem!”

UTRIKESInvandrare i Danmark som haft uppehållstillstånd i fem år eller mer, och som därtill under ett och ett halvt år under de senaste tre åren levt på någon form av bidrag kommer framöver att kallas till regelbundna ”resa-hem-samtal” skriver den danska regeringen på sin hemsida. Målet är att genom ekonomiskt stöd förmå invandrarna att frivilligt återvända till sina hemländer.

Gå till arkivet

Send this to a friend