BRASKANDE RUBRIKER, men ett ovanligt illa underbyggt försök till drevjournalistik. Efter att ha granskat anklagelserna valde åklagaren att inte ens inleda någon förundersökning. Nya Tiders granskning visar dessutom att tidningens reportrar själva gjort sig skyldiga till citatförfalskning. Inom SD diskuterar man att göra en polisanmälan för förtal, berättar partiets pressansvarige Martin Kinnunen. Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, vill dock

Drevet som kom av sig – Aftonbladet anklagade SD för bidragsfusk

Den 28 januari exploderade Aftonbladets scoop i braskande rubriker. ”Aftonbladet avslöjar: SD lurade till sig miljonbidrag’’ var huvudartikeln, och man gav läsarna föreställningen att SD-ledarna snart skulle åtalas för bidragsfusk. I slutändan behövdes inte ens någon förundersökning för att visa att tidningen saknade fog för sina anklagelser. Nya Tider har granskat Aftonbladets senaste journalistiska bottennapp.

Som med all drevjournalistik följdes den första artikeln raskt av fler, bland annat ”Här är dokumenten som avslöjar SD”, ”Jimmie Åkesson – en bidragsfuskare” och ”Avhopparen: SD lurade till sig 1,4 miljoner”.

Avhopparen ifråga är Daniel Assai, tidigare högt uppsatt inom SD, numera kristdemokrat. Denne berättade om ett ”hemligt möte”  den 13 oktober 2010 mellan Jimmie Åkesson, Assai själv och dåvarande ekonomichefen Per Björklund. Där hade man beslutat sig för att fuska till sig pengar för att fylla på partikassan, hävdade Assai. Vad drevet gick ut på var att SD hade lurat till sig partibidrag för ett kvinno­förbund som inte fanns.

 Citatförfalskning

Som vid alla mediadrev inhämtade Aftonbladet citat från diverse personer som fördömde SD:s ”fuskande”. Socialdemokraternas kvinnoförbunds ordförande Carina Ohlsson uttalade sig exempelvis tvärsäkert om vad som skett endast med ledning av att hon ”läste Aftonbladet tidigt i morse och blev mycket upprörd” – enligt Aftonbladet i alla fall.

– Man måste betala tillbaka pengarna, sade Ohlsson tvärsäkert. Enligt Aftonbladet.

Även självaste ordföranden för partibidragsnämnden, Torkel Gregow, yttrade sig och tycktes slå fast att SD verkligen hade lurat till sig pengar. ”Han beviljade bidraget: ’Vi har blivit vilseledda’’’, skrek Aftonbladets rubrik.

Problemet är bara att Aftonbladet ljög. När Nya Tider ringer upp Gregow för att fråga om citatet tycks han knappt tro sina öron.

– Något sådant har jag absolut inte sagt! Står det verkligen i Aftonbladet i en rubrik? frågar Gregow.

NyT: Det står så här: Han beviljade bidraget, kolon, citat, ’Vi har blivit vilseledda’, slut citat.

– (Torrt skratt) Det är ju oförskämt, jag har aldrig sagt något sådant!

NyT: Jag tyckte också att det var märkligt eftersom du sade något helt annat enligt Dagens Industri. I deras artikel är det väldigt tydligt att du inte tänkte yttra dig i sakfrågan med ledning av andrahandsuppgifter.

– Ja, vad jag kan ha sagt är att om de lämnat osanna uppgifter i sin ansökan så har vi blivit vilseledda.

NyT: Men i Aftonbladets rubrik framstår det tvärtom som om du tvärsäkert säger att ni blivit vilseledda av SD. Känns det som seriös journalistik, tycker du?

– Nej, verkligen inte. Men alla vet väl att kvällstidningarna inte håller sig till sanningen.

Gregow förklarar att man från nämndens sida har tagit fram handlingarna och tittat på dem med anledning av skriverierna, för att se att allt gick rätt till. Några fel i SD:s ansökan har man inte hittat, meddelar han.

 “Ändrade med Tippex”

Aftonbladet gjorde en stor sak av att SD hade strukit i sin ansökan med Tippex och sökt bidrag för ”Sverigedemokraternas kvinnoförbund” istället för ”SD-kvinnors nätverk” som det stod från början. Detta för att pengarna annars hade ”hamnat utanför partiledningens kontroll”.

Enligt SD-kvinnors förbunds­sekreterare Paula Bieler, som bemötte Aftonbladets drev på kvinnoförbundets hemsida, är förklaringen att man haft ett kvinnonätverk inom partiet sedan tidigare, och valde att formalisera verksamheten till ett kvinnoförbund när man kommit in i riksdagen. Man sökte alltså bidrag för ett nätverk som just höll på att omvandlas till en organisation med formell styrelse.

Bieler gick tidigt ut och bemötte Aftonbladets anklagelser på SD-kvinnors hemsida. När Nya Tider når henne har vi redan kunnat bekräfta att hon haft rätt och Aftonbladet fel på varje påvisbar punkt –  men en sak återstår att reda ut. Reglerna säger att en kvinnoorganisation för att få bidrag måste ha en ”demokratisk uppbyggnad”. I vårt samtal med Torkel Gregow berättade han att det normalt sett krävs en egen styrelse, egna stadgar och liknande för att leva upp till de kraven.

Någon sådan uppbyggnad hade inte SD-kvinnors nätverk. Kan det då verkligen stämma som Bieler hävdat, att ansökan gjorts för nätverket, inte för det precis bildade förbundet?

– Man behöver inte ha en sådan organisationsuppbyggnad, utan det räcker med en sammanslutning inom ett parti precis som andra intresseföreningar. Vänsterpartiet har ju bara ett utskott till exempel. Vårt nätverk var öppet för alla att delta i, och vi har inte fått några anmärkningar på att det inte varit formaliserat med egna stadgar och så vidare, svarar Bieler.

 Dubbla måttstockar

För att slutgiltigt utröna huruvida det åtminstone finns ett litet korn av sanning i Aftonbladets anklagelser, kontrollerar vi Bielers uppgifter med Vänsterpartiet. Det visar sig att de stämmer – med råge. Vänsterpartiets kvinnopolitiska utskott, som erhåller 1,4 miljoner i bidrag, har inte ens en egen hemsida, och en sökning på partiets hemsida ger noll träffar.

När vi ringer upp Vänsterpartiet får vi först höra att det inte längre finns något kvinnopolitiskt utskott inom partiet, det finns ”talespersoner och ett nätverk”. Vid samtal med en av dessa talespersoner, Ida Gabrielsson, menar hon att nätverket utgör en breddning av det tidigare utskottet.

– Det är tre personer som är utskottet eller styrgruppen, och sedan finns det ett nätverk som är spritt över hela landet, säger Gabrielsson till Nya Tider. Hon bekräftar att Vänsterpartiets kvinnoorganisation inte har några egna stadgar eller styrelse, precis som det tidigare SD-kvinnors nätverk.

Även Miljöpartiet visar sig sakna kvinnoförbund, men får 1,5 miljoner i bidrag för sin ”jämställdhetspolitiska kommitté”. Denna har en egen hemsida, som senast uppdaterades i maj 2012. Deras Facebooksida är dock mer aktiv. Den näst senaste uppdateringen lyder: ”Vår sammankallande, Helena Hellström Gefwert, kallar SD:s agerande ’extremt provocerande och upprörande’.”, med en länk till Aftonbladet.

 Ingen förundersökning

Som Nya Tider rapporterade förra veckan skulle chefsåklagare Anders Jakobsson gå igenom Aftonbladets artiklar och andra dokument för att se om det fanns utrymme för att inleda en förundersökning om bedrägeri. Det fanns det inte.

– När man tittar på handlingarna som går till partibidragsnämnden så finns ingenting som tyder på att det begåtts något fel. SD har skickat in de handlingar som de anmodats att komma in med och spelat med öppna kort, säger Anders Jakobsson till SvD.

Nya Tider har kontaktat Aftonbladet-journalisterna Erik Wiman, Josefin Sköld, Anette Holmqvist, Lena Mellin och Eva Franchell, som alla deltagit i drevet, men de vägrar att svara på frågor om sin pressetik.

Statligt stöd till partiernas kvinnoorganisationer, kronor

Sveriges Socialdemokratiska kvinnoförbund                                    3 197 330

Moderatkvinnorna                                                                                          3 100 630

Miljöpartiet de Grönas Jämställdhetskommitté                                1 514 750

Liberala kvinnor                                                                                               1 495 410

Centerkvinnorna                                                                                              1 476 070

Sverigedemokraternas kvinnoförbund                                                 1 418 050

Vänsterpartiets kvinnopolitiska utskott                                                1 398 710

Kristdemokratiska kvinnoförbundet                                                       1 398 710

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Fyra dagar som skakade Frankrike

Fyra dagar som skakade Frankrike

🟠 UTRIKES På fyra dagar, från måndag till torsdag, har det kaos som utlöstes av Rassemblement Nationals (RN) seger i valet till Europaparlamentet förändrat den politiska situationen i Frankrike i grunden. Högern vädrade först morgonluft, men har nu drabbats av interna slitningar. Samtidigt verkar vänstern anstränga sig för att komma över sina meningsskiljaktigheter och bilda en bräcklig allians.

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Vaccinskandal: Svensk 13-åring dog efter covidvaccin

Vaccinskandal: Svensk 13-åring dog efter covidvaccin

🟠 INRIKES En 13-årig svensk pojkes sista plågsamma andetag efter att han fått covidvaccin blev starten på en kamp för rättvisa för hans pappa. En kamp som nu fått åklagarmyndigheten att starta en förundersökning gällande något som bara är toppen på ett isberg – en vaccinskandal där över 80 000 svenska barn utsatts.

Veckodagens betydelse för återfall i brott

Veckodagens betydelse för återfall i brott

🟠 BROTT OCH STRAFF Att den svenska ”kriminalvården” i stor uträckning misslyckas med att ”vårda” brottslingar till att bli laglydiga medborgare är väl känt av Nya Tiders läsare. Det är mycket vanligt att personer som dömts för ett brott begår nya brott efter avtjänat straff. Av alla med en så kallad ingångshändelse 2017 återföll 25 procent i brottslighet inom ett år, och efter tre år hade 41 procent återfallit i brott. Siffrorna inkluderar naturligtvis bara den lilla del brott som klaras upp, mörkertalet är okänt. Med ingångshändelse menas att personen till exempel frigivits från anstalt eller skrivits ut från sluten ungdomsvård. Många som återfaller efter frigivning från anstalt gör det redan inom några månader efter att ha lämnat anstalten.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Boeings Starliner har äntligen skjutit upp en NASA-besättning i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Efter sju svåra års försening, och efter två misslyckade försök förra månaden, har det problemtyngda Boeing äntligen skickat två astronauter till rymden på ett uppdrag för NASA i sin rymdfarkost Starliner. Men företaget har fortfarande en lång väg att gå. Samtidigt går Elon Musks SpaceX från klarhet till klarhet och har nyligen gjort ett lyckat försök med sin Starship.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.