BRASKANDE RUBRIKER, men ett ovanligt illa underbyggt försök till drevjournalistik. Efter att ha granskat anklagelserna valde åklagaren att inte ens inleda någon förundersökning. Nya Tiders granskning visar dessutom att tidningens reportrar själva gjort sig skyldiga till citatförfalskning. Inom SD diskuterar man att göra en polisanmälan för förtal, berättar partiets pressansvarige Martin Kinnunen. Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, vill dock

Drevet som kom av sig – Aftonbladet anklagade SD för bidragsfusk

Den 28 januari exploderade Aftonbladets scoop i braskande rubriker. ”Aftonbladet avslöjar: SD lurade till sig miljonbidrag’’ var huvudartikeln, och man gav läsarna föreställningen att SD-ledarna snart skulle åtalas för bidragsfusk. I slutändan behövdes inte ens någon förundersökning för att visa att tidningen saknade fog för sina anklagelser. Nya Tider har granskat Aftonbladets senaste journalistiska bottennapp.

Som med all drevjournalistik följdes den första artikeln raskt av fler, bland annat ”Här är dokumenten som avslöjar SD”, ”Jimmie Åkesson – en bidragsfuskare” och ”Avhopparen: SD lurade till sig 1,4 miljoner”.

Avhopparen ifråga är Daniel Assai, tidigare högt uppsatt inom SD, numera kristdemokrat. Denne berättade om ett ”hemligt möte”  den 13 oktober 2010 mellan Jimmie Åkesson, Assai själv och dåvarande ekonomichefen Per Björklund. Där hade man beslutat sig för att fuska till sig pengar för att fylla på partikassan, hävdade Assai. Vad drevet gick ut på var att SD hade lurat till sig partibidrag för ett kvinno­förbund som inte fanns.

 Citatförfalskning

Som vid alla mediadrev inhämtade Aftonbladet citat från diverse personer som fördömde SD:s ”fuskande”. Socialdemokraternas kvinnoförbunds ordförande Carina Ohlsson uttalade sig exempelvis tvärsäkert om vad som skett endast med ledning av att hon ”läste Aftonbladet tidigt i morse och blev mycket upprörd” – enligt Aftonbladet i alla fall.

– Man måste betala tillbaka pengarna, sade Ohlsson tvärsäkert. Enligt Aftonbladet.

Även självaste ordföranden för partibidragsnämnden, Torkel Gregow, yttrade sig och tycktes slå fast att SD verkligen hade lurat till sig pengar. ”Han beviljade bidraget: ’Vi har blivit vilseledda’’’, skrek Aftonbladets rubrik.

Problemet är bara att Aftonbladet ljög. När Nya Tider ringer upp Gregow för att fråga om citatet tycks han knappt tro sina öron.

– Något sådant har jag absolut inte sagt! Står det verkligen i Aftonbladet i en rubrik? frågar Gregow.

NyT: Det står så här: Han beviljade bidraget, kolon, citat, ’Vi har blivit vilseledda’, slut citat.

– (Torrt skratt) Det är ju oförskämt, jag har aldrig sagt något sådant!

NyT: Jag tyckte också att det var märkligt eftersom du sade något helt annat enligt Dagens Industri. I deras artikel är det väldigt tydligt att du inte tänkte yttra dig i sakfrågan med ledning av andrahandsuppgifter.

– Ja, vad jag kan ha sagt är att om de lämnat osanna uppgifter i sin ansökan så har vi blivit vilseledda.

NyT: Men i Aftonbladets rubrik framstår det tvärtom som om du tvärsäkert säger att ni blivit vilseledda av SD. Känns det som seriös journalistik, tycker du?

– Nej, verkligen inte. Men alla vet väl att kvällstidningarna inte håller sig till sanningen.

Gregow förklarar att man från nämndens sida har tagit fram handlingarna och tittat på dem med anledning av skriverierna, för att se att allt gick rätt till. Några fel i SD:s ansökan har man inte hittat, meddelar han.

 “Ändrade med Tippex”

Aftonbladet gjorde en stor sak av att SD hade strukit i sin ansökan med Tippex och sökt bidrag för ”Sverigedemokraternas kvinnoförbund” istället för ”SD-kvinnors nätverk” som det stod från början. Detta för att pengarna annars hade ”hamnat utanför partiledningens kontroll”.

Enligt SD-kvinnors förbunds­sekreterare Paula Bieler, som bemötte Aftonbladets drev på kvinnoförbundets hemsida, är förklaringen att man haft ett kvinnonätverk inom partiet sedan tidigare, och valde att formalisera verksamheten till ett kvinnoförbund när man kommit in i riksdagen. Man sökte alltså bidrag för ett nätverk som just höll på att omvandlas till en organisation med formell styrelse.

Bieler gick tidigt ut och bemötte Aftonbladets anklagelser på SD-kvinnors hemsida. När Nya Tider når henne har vi redan kunnat bekräfta att hon haft rätt och Aftonbladet fel på varje påvisbar punkt –  men en sak återstår att reda ut. Reglerna säger att en kvinnoorganisation för att få bidrag måste ha en ”demokratisk uppbyggnad”. I vårt samtal med Torkel Gregow berättade han att det normalt sett krävs en egen styrelse, egna stadgar och liknande för att leva upp till de kraven.

Någon sådan uppbyggnad hade inte SD-kvinnors nätverk. Kan det då verkligen stämma som Bieler hävdat, att ansökan gjorts för nätverket, inte för det precis bildade förbundet?

– Man behöver inte ha en sådan organisationsuppbyggnad, utan det räcker med en sammanslutning inom ett parti precis som andra intresseföreningar. Vänsterpartiet har ju bara ett utskott till exempel. Vårt nätverk var öppet för alla att delta i, och vi har inte fått några anmärkningar på att det inte varit formaliserat med egna stadgar och så vidare, svarar Bieler.

 Dubbla måttstockar

För att slutgiltigt utröna huruvida det åtminstone finns ett litet korn av sanning i Aftonbladets anklagelser, kontrollerar vi Bielers uppgifter med Vänsterpartiet. Det visar sig att de stämmer – med råge. Vänsterpartiets kvinnopolitiska utskott, som erhåller 1,4 miljoner i bidrag, har inte ens en egen hemsida, och en sökning på partiets hemsida ger noll träffar.

När vi ringer upp Vänsterpartiet får vi först höra att det inte längre finns något kvinnopolitiskt utskott inom partiet, det finns ”talespersoner och ett nätverk”. Vid samtal med en av dessa talespersoner, Ida Gabrielsson, menar hon att nätverket utgör en breddning av det tidigare utskottet.

– Det är tre personer som är utskottet eller styrgruppen, och sedan finns det ett nätverk som är spritt över hela landet, säger Gabrielsson till Nya Tider. Hon bekräftar att Vänsterpartiets kvinnoorganisation inte har några egna stadgar eller styrelse, precis som det tidigare SD-kvinnors nätverk.

Även Miljöpartiet visar sig sakna kvinnoförbund, men får 1,5 miljoner i bidrag för sin ”jämställdhetspolitiska kommitté”. Denna har en egen hemsida, som senast uppdaterades i maj 2012. Deras Facebooksida är dock mer aktiv. Den näst senaste uppdateringen lyder: ”Vår sammankallande, Helena Hellström Gefwert, kallar SD:s agerande ’extremt provocerande och upprörande’.”, med en länk till Aftonbladet.

 Ingen förundersökning

Som Nya Tider rapporterade förra veckan skulle chefsåklagare Anders Jakobsson gå igenom Aftonbladets artiklar och andra dokument för att se om det fanns utrymme för att inleda en förundersökning om bedrägeri. Det fanns det inte.

– När man tittar på handlingarna som går till partibidragsnämnden så finns ingenting som tyder på att det begåtts något fel. SD har skickat in de handlingar som de anmodats att komma in med och spelat med öppna kort, säger Anders Jakobsson till SvD.

Nya Tider har kontaktat Aftonbladet-journalisterna Erik Wiman, Josefin Sköld, Anette Holmqvist, Lena Mellin och Eva Franchell, som alla deltagit i drevet, men de vägrar att svara på frågor om sin pressetik.

Statligt stöd till partiernas kvinnoorganisationer, kronor

Sveriges Socialdemokratiska kvinnoförbund                                    3 197 330

Moderatkvinnorna                                                                                          3 100 630

Miljöpartiet de Grönas Jämställdhetskommitté                                1 514 750

Liberala kvinnor                                                                                               1 495 410

Centerkvinnorna                                                                                              1 476 070

Sverigedemokraternas kvinnoförbund                                                 1 418 050

Vänsterpartiets kvinnopolitiska utskott                                                1 398 710

Kristdemokratiska kvinnoförbundet                                                       1 398 710

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vem blir ny chef för Wagnergruppen?

Vem blir ny chef för Wagnergruppen?

🟠 UTRIKES Rysslands president Vladimir Putin uppges ha träffat Andrej Trosjev, en av grundarna av Wagnergruppen, förra torsdagen. Den dekorerade krigsveteranen, som är känd under sitt alias ”Sedoi” (Gråhår), sägs ha blivit ombedd att leda frivilliginsatserna i Ukraina

Läs även:

Nu kan du avlyssnas av polisen utan att vara misstänkt för brott

Nu kan du avlyssnas av polisen utan att vara misstänkt för brott

🟠 INRIKES Tack vare en ny lag som gick igenom riksdagen ges polisen kraftigt ökade befogenheter för att avlyssna och övervaka kriminella. Men lagen ger dem även möjlighet att genomföra samma övervakning av anhöriga, arbetsplatser eller grupper – vilket kan inkludera politiska dissidenter. Nu meddelar regeringen att man även vill öka mängden kameror – som ska kunna använda samma sorts ansiktsigenkänning som i diktaturen Kina.

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

🟠 INRIKES De 24 timmarna mellan onsdag och torsdag var den hittills dödligaste tidsperioden sett till gängvåld i september månad, som i sin tur är den dödligaste månaden i Sveriges historia. Ett nytt kapitel i det mångkulturella Sverige tar vid, med barn som avrättas, bombdåd mot oskyldiga och politiker som står handfallna.

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

🟠 INTERVJU: Dan Park om domen, konsten och symbolerna. Den Malmöbaserade gatukonstnären Dan Park, 55, dömdes i Malmö tingsrätt till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Park säger till Nya Tider att han kommer att överklaga domen. Det är även troligt att åklagaren, som hade yrkat på nio månaders fängelse, kommer att begära prövning i högre instans. Samtidigt stäms Dan Park för ytterligare fall av hets mot folkgrupp i Göteborgs tingsrätt. I bägge målen handlar det om att symboler kopplade till nazism gestaltas, exempelvis svastikan, men enligt Park har åklagare medvetet valt att misstolka vad han vill visa med sin konst.

Moské helt förstörd i brand

Moské helt förstörd i brand

🟠 INRIKES Den stora moskén i Årby i Eskilstuna som omgärdats av kontroverser har totalförstörts i en brand som polisen misstänker är anlagd. Enligt räddningstjänst låter man huvudbyggnaden brinna ner och fokuserar på att försöka rädda en tillbyggnad istället.

Nyhetsdygnet

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Stridsskrift mot modernism och trista hus

🟠 Denna bok är en opinionsbildande skrift, rikt illustrerad, med korta texter och bilder på varje uppslag. Den är skriven av Jerker Söderlind. Han har utbildat sig till arkitekt och journalist, och driver ett företag som sysslar med stadsutveckling. Den här boken innehåller så många glada attacker mot nutida svenskt stadsbyggande att man riktigt ser framför sig hur de som är nedgrävda i modernismens skyttegravar fullständigt måste explodera av raseri. Att boken är skriven så visar hur långt detta arkitekturkrig har gått.

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.