Skip to Content

BRASKANDE RUBRIKER, men ett ovanligt illa underbyggt försök till drevjournalistik. Efter att ha granskat anklagelserna valde åklagaren att inte ens inleda någon förundersökning. Nya Tiders granskning visar dessutom att tidningens reportrar själva gjort sig skyldiga till citatförfalskning. Inom SD diskuterar man att göra en polisanmälan för förtal, berättar partiets pressansvarige Martin Kinnunen. Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, vill dock

Drevet som kom av sig – Aftonbladet anklagade SD för bidragsfusk

Den 28 januari exploderade Aftonbladets scoop i braskande rubriker. ”Aftonbladet avslöjar: SD lurade till sig miljonbidrag’’ var huvudartikeln, och man gav läsarna föreställningen att SD-ledarna snart skulle åtalas för bidragsfusk. I slutändan behövdes inte ens någon förundersökning för att visa att tidningen saknade fog för sina anklagelser. Nya Tider har granskat Aftonbladets senaste journalistiska bottennapp.

Publicerad: 18 februari, 2014, 08:37

  • Svenska

Läs även

Som med all drevjournalistik följdes den första artikeln raskt av fler, bland annat ”Här är dokumenten som avslöjar SD”, ”Jimmie Åkesson – en bidragsfuskare” och ”Avhopparen: SD lurade till sig 1,4 miljoner”.

Avhopparen ifråga är Daniel Assai, tidigare högt uppsatt inom SD, numera kristdemokrat. Denne berättade om ett ”hemligt möte”  den 13 oktober 2010 mellan Jimmie Åkesson, Assai själv och dåvarande ekonomichefen Per Björklund. Där hade man beslutat sig för att fuska till sig pengar för att fylla på partikassan, hävdade Assai. Vad drevet gick ut på var att SD hade lurat till sig partibidrag för ett kvinno­förbund som inte fanns.

 Citatförfalskning

Som vid alla mediadrev inhämtade Aftonbladet citat från diverse personer som fördömde SD:s ”fuskande”. Socialdemokraternas kvinnoförbunds ordförande Carina Ohlsson uttalade sig exempelvis tvärsäkert om vad som skett endast med ledning av att hon ”läste Aftonbladet tidigt i morse och blev mycket upprörd” – enligt Aftonbladet i alla fall.

– Man måste betala tillbaka pengarna, sade Ohlsson tvärsäkert. Enligt Aftonbladet.

Även självaste ordföranden för partibidragsnämnden, Torkel Gregow, yttrade sig och tycktes slå fast att SD verkligen hade lurat till sig pengar. ”Han beviljade bidraget: ’Vi har blivit vilseledda’’’, skrek Aftonbladets rubrik.

Problemet är bara att Aftonbladet ljög. När Nya Tider ringer upp Gregow för att fråga om citatet tycks han knappt tro sina öron.

– Något sådant har jag absolut inte sagt! Står det verkligen i Aftonbladet i en rubrik? frågar Gregow.

NyT: Det står så här: Han beviljade bidraget, kolon, citat, ’Vi har blivit vilseledda’, slut citat.

– (Torrt skratt) Det är ju oförskämt, jag har aldrig sagt något sådant!

NyT: Jag tyckte också att det var märkligt eftersom du sade något helt annat enligt Dagens Industri. I deras artikel är det väldigt tydligt att du inte tänkte yttra dig i sakfrågan med ledning av andrahandsuppgifter.

– Ja, vad jag kan ha sagt är att om de lämnat osanna uppgifter i sin ansökan så har vi blivit vilseledda.

NyT: Men i Aftonbladets rubrik framstår det tvärtom som om du tvärsäkert säger att ni blivit vilseledda av SD. Känns det som seriös journalistik, tycker du?

– Nej, verkligen inte. Men alla vet väl att kvällstidningarna inte håller sig till sanningen.

Gregow förklarar att man från nämndens sida har tagit fram handlingarna och tittat på dem med anledning av skriverierna, för att se att allt gick rätt till. Några fel i SD:s ansökan har man inte hittat, meddelar han.

 ”Ändrade med Tippex”

Aftonbladet gjorde en stor sak av att SD hade strukit i sin ansökan med Tippex och sökt bidrag för ”Sverigedemokraternas kvinnoförbund” istället för ”SD-kvinnors nätverk” som det stod från början. Detta för att pengarna annars hade ”hamnat utanför partiledningens kontroll”.

Enligt SD-kvinnors förbunds­sekreterare Paula Bieler, som bemötte Aftonbladets drev på kvinnoförbundets hemsida, är förklaringen att man haft ett kvinnonätverk inom partiet sedan tidigare, och valde att formalisera verksamheten till ett kvinnoförbund när man kommit in i riksdagen. Man sökte alltså bidrag för ett nätverk som just höll på att omvandlas till en organisation med formell styrelse.

Bieler gick tidigt ut och bemötte Aftonbladets anklagelser på SD-kvinnors hemsida. När Nya Tider når henne har vi redan kunnat bekräfta att hon haft rätt och Aftonbladet fel på varje påvisbar punkt –  men en sak återstår att reda ut. Reglerna säger att en kvinnoorganisation för att få bidrag måste ha en ”demokratisk uppbyggnad”. I vårt samtal med Torkel Gregow berättade han att det normalt sett krävs en egen styrelse, egna stadgar och liknande för att leva upp till de kraven.

Någon sådan uppbyggnad hade inte SD-kvinnors nätverk. Kan det då verkligen stämma som Bieler hävdat, att ansökan gjorts för nätverket, inte för det precis bildade förbundet?

– Man behöver inte ha en sådan organisationsuppbyggnad, utan det räcker med en sammanslutning inom ett parti precis som andra intresseföreningar. Vänsterpartiet har ju bara ett utskott till exempel. Vårt nätverk var öppet för alla att delta i, och vi har inte fått några anmärkningar på att det inte varit formaliserat med egna stadgar och så vidare, svarar Bieler.

 Dubbla måttstockar

För att slutgiltigt utröna huruvida det åtminstone finns ett litet korn av sanning i Aftonbladets anklagelser, kontrollerar vi Bielers uppgifter med Vänsterpartiet. Det visar sig att de stämmer – med råge. Vänsterpartiets kvinnopolitiska utskott, som erhåller 1,4 miljoner i bidrag, har inte ens en egen hemsida, och en sökning på partiets hemsida ger noll träffar.

När vi ringer upp Vänsterpartiet får vi först höra att det inte längre finns något kvinnopolitiskt utskott inom partiet, det finns ”talespersoner och ett nätverk”. Vid samtal med en av dessa talespersoner, Ida Gabrielsson, menar hon att nätverket utgör en breddning av det tidigare utskottet.

– Det är tre personer som är utskottet eller styrgruppen, och sedan finns det ett nätverk som är spritt över hela landet, säger Gabrielsson till Nya Tider. Hon bekräftar att Vänsterpartiets kvinnoorganisation inte har några egna stadgar eller styrelse, precis som det tidigare SD-kvinnors nätverk.

Även Miljöpartiet visar sig sakna kvinnoförbund, men får 1,5 miljoner i bidrag för sin ”jämställdhetspolitiska kommitté”. Denna har en egen hemsida, som senast uppdaterades i maj 2012. Deras Facebooksida är dock mer aktiv. Den näst senaste uppdateringen lyder: ”Vår sammankallande, Helena Hellström Gefwert, kallar SD:s agerande ’extremt provocerande och upprörande’.”, med en länk till Aftonbladet.

 Ingen förundersökning

Som Nya Tider rapporterade förra veckan skulle chefsåklagare Anders Jakobsson gå igenom Aftonbladets artiklar och andra dokument för att se om det fanns utrymme för att inleda en förundersökning om bedrägeri. Det fanns det inte.

– När man tittar på handlingarna som går till partibidragsnämnden så finns ingenting som tyder på att det begåtts något fel. SD har skickat in de handlingar som de anmodats att komma in med och spelat med öppna kort, säger Anders Jakobsson till SvD.

Nya Tider har kontaktat Aftonbladet-journalisterna Erik Wiman, Josefin Sköld, Anette Holmqvist, Lena Mellin och Eva Franchell, som alla deltagit i drevet, men de vägrar att svara på frågor om sin pressetik.

Statligt stöd till partiernas kvinnoorganisationer, kronor

Sveriges Socialdemokratiska kvinnoförbund                                    3 197 330

Moderatkvinnorna                                                                                          3 100 630

Miljöpartiet de Grönas Jämställdhetskommitté                                1 514 750

Liberala kvinnor                                                                                               1 495 410

Centerkvinnorna                                                                                              1 476 070

Sverigedemokraternas kvinnoförbund                                                 1 418 050

Vänsterpartiets kvinnopolitiska utskott                                                1 398 710

Kristdemokratiska kvinnoförbundet                                                       1 398 710

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat vid kyrkomötet

INRIKESSom ett resultat av kyrkovalet den 19 september tar sig det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) in vid kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend