Skip to Content

Äldreboendet evakuerades inte. Det ansåg man inte ha resurser till. Man nöjde sig med att stänga fönster och ventiler. Foto: Nya Tider
Västmanland

”Ensamkommande flyktingbarn” stördes av rök, fick taxi därifrån

Norbergs kommun lät åldringar sitta kvar i sina rum. Samtidigt åkte bussar och taxi och evakuerade de asylsökande ynglingarna.

Publicerad: 12 augusti, 2014, 14:10

  • Svenska

Läs även

Lilla björkås, boende för "ensamkommande flyktingbarn", evakuerades tidigt. Tydligen tål inte ungdomarna rök, i alla fall sämre än det äldreboende som finns i närheten och där man bara valde att stänga fönstren. Runt om Björkås hittade vi mängder med askkoppar. Kan det vara så att barnens rökande har gjort dem mer känsliga för brandrök? Foto: Nya Tider

Lilla björkås, boende för ”ensamkommande flyktingbarn”, evakuerades tidigt. Tydligen tål inte ungdomarna rök, i alla fall sämre än det äldreboende som finns i närheten och där man bara valde att stänga fönstren. Runt om Björkås hittade vi mängder med askkoppar. Kan det vara så att barnens rökande har gjort dem mer känsliga för brandrök? Foto: Nya Tider

När branden i Västmanland var som störst sträckte den sig strax över sjön Knyten i norr. Samhället Norberg ligger ytterligare en mil norrut. Någon fara att elden skulle sprida sig ända dit upp har det aldrig varit. Det skulle krävas att branden växte sig dubbelt så stor. Däremot har röken varit kännbar i samhället, något som unga, friska lungor kan hantera men som däremot kan bli väldigt påfrestande för äldre.

Ändå valde Norbergs kommun att låta åldringarna sitta kvar i sina rum. Samtidigt åkte bussar och taxi och evakuerade de asylsökande ynglingarna.

Kommunens prioritering har uppfattats som en spottloska i ansiktet på svenska åldringar. En symbol för hur svenskarna blir de bortprioriterade medan resurser alltid finns för andra. Uppgiften om kommunens prioritering spred sig först som ett rykte på internet.

Kommunen vägrar kommentera saken, men Nya Tider har pratat med en person som arbetar i kommunhuset. Denne berättar att det talats om att flytta de asylsökande på grund röken, och att det rör sig om Lilla Björkås, som är ett hem för så kallade ensamkommande flyktingbarn.

När Nya Tider besöker Björkås öppnar en man som arbetar där. Han är inte intresserad av att prata med oss och säger att man inte har några kommentarer. Däremot bekräftar han att asylsökarna flyttades den 4 augusti, men nu är tillbaka. Personer som bor i närheten av boendet berättar att de sett asylsökare köras iväg med bussar och taxi.

NyT:

Varför behövde de asylsökarna skyddas från röken? Det är ju ingen annan i Norberg som blivit evakuerad.

– Det vet jag inte. Föreståndaren fick det beskedet. Du får ta det med någon annan.

På gångavstånd från Björkåsens hem för asylsökande ligger Björkängens äldreboende. Vi pratar med två tjejer som arbetar på hemmet och frågar om det någonsin varit aktuellt att flytta de gamla som skydd mot röken.

Svaret blir att man fått uppmaning att arbeta på som vanligt. Till slut blev röken så besvärande för de gamlas lungor att man tvingades stänga alla fönster och ventiler.

NyT:

Men det var ju över 25 grader den dagen, blev det inte väldigt varmt och kvavt?

– Jo, de boende led väldigt mycket när det var som värst.

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringen ger miljoner till kritiserad pizzametod för gängkriminella

INRIKESDen 14 april offentliggjorde den socialdemokratiske justitieministern Morgan Johansson att regeringen i vårändringsbudgeten ger hela 6 miljoner för att sprida den ofta kritiserade ”Sluta skjut-metoden” för att minska dödsskjutningarna bland gängkriminella, en metod där polisen träffar våldsbenägna brottslingar för samtal i grupp där de också äter pizza tillsammans. Projektet har prövats i Malmö, men nu vill regeringen sprida pizzametoden till fler kommuner i Sverige.

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Somalisk S-politiker ville se otrogna brinna i helvetet med hänvisning till Koranen – lämnar nu partiet

INRIKESMustafe Ahmed Yuusuf, en 27-årig somalier, har fram tills nyligen varit en aktiv politiker för Socialdemokraterna i den halländska kommunen Hylte. Den 14 april skrev nättidningen Samhällsnytt att den unge somaliern hamnat i blåsväder sedan han spridit islamistisk propaganda på sociala medier, allt med hänvisning till Koranen. Nya Tider kan nu dessutom avslöja att Mustafe Ahmed Yuusuf nu har lämnat både sina förtroendeuppdrag, moderpartiet samt SSU.

94 procent av Danmarks gängkriminella har utländsk bakgrund

UTRIKESEn dagstidnings genomgång har visat att nästan samtliga som har dömts enligt en särskild ”gängparagraf” i Danmark har haft utländsk bakgrund. Gängkriminaliteten begränsar sig inte till Köpenhamn, utan återfinns även i mindre så kal­la­de ”utsatta områden” som domineras av utomeuropeiska invandrare. Avslöjandet har lett till nya krav från invandringskritiska partier på att stoppa invandringen från länder utanför Europa.

Läkare dömer ut lockdown som omänskligt folkhälsofiasko

COVID-19Fyra svenska läkare skriver att nedstängning av samhället på grund av corona är ovetenskapligt och ”världshistoriens största folkhälsofiasko”. Artikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten den 3 april, är närmast unik – kritik av detta slag släpps sällan fram i systemmedia och på Youtube och Facebook raderades det snabbt. Författarna kritiserar även regeringen för att skänka 150 miljarder kronor till EU:s coronafond, en ”hisnande summa” till länder som ”genom lockdown medvetet förstört sina ekonomier”.

Miljöpartiet: Vita kvinnor ska flytta på sig

INRIKESMiljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att svenska kvinnor måste lämna sina positioner för att utlandsfödda kvinnor i stället ska inta dessa. Nya Tider får dock inga svar från hennes pressekreterare på hur Miljöpartiet och dess språkrör tänker sig att detta ska gå till eller varför man anser det rättvist att kvinnor som uppnått en position med makt nu ska lämna den.

Federley ställer upp i kyrkovalet – och hoppar av efter en dag, Byborna har fått nog av den självömkande centerpartisten och vill kasta ut honom.

INRIKESDen homosexuelle Fredrick Federley (C) valde att lämna politiken efter att det avslöjades att han var ihop med en dömd pedofil. Federley har hela tiden slagit ifrån sig att han skulle ha gjort något fel, något som fått tålamodet att tryta för Federleys grannar som vill kasta ut honom från byn. Trots att Federley sagt att han lämnar politiken, meddelade han den 7 april att han ställer upp i kyrkovalet. Proteststormen fick honom att hoppa av redan följande dag.

Gå till arkivet

Send this to a friend