Juha Grönlund. Foto: Nya Tider

Ex-frun träffade en ny: ”Min son bor hos en dömd pedofil”

Juha Grönlund bor i Stockholm och har en son på åtta år som heter Alexander. Juha och mamman till sonen separerade år 2008 och nu står Juha maktlös - modern bor tillsammans med en man som år 2010 dömdes för våldtäkt mot sin egen dotter.

Juha vill få ut sin historia, det som bekymrar honom varje dag. Hans åttaårige son bor majoriteten av sin tid med sin mamma, som lever tillsammans med en dömd pedofil i ett hus på landet norr om Stockholm. Myndigheterna litar på mammans omdöme och kan inte göra mycket åt det, trots att den dömde mannen har besöksförbud mot sina egna barn efter att ha dömts för grov våldtäkt av dottern och för misshandel av sina två söner.

Juha träffade sin blivande fru Maria under tidiga nittiotalet. De gifte sig något år efter, och båda var lyckliga och nykära. Det enda olycksmolnet på himlen var att paret hade problem att få barn, något som senare skedde då sonen Alexander föddes för åtta år sedan.

Problemen började egentligen när Juha blev sjuk och tvingades amputera nederdelen av benet.

– Jag tror att Maria kände att förhållandet förändrades, att hon inte gavs lika mycket tid som tidigare, säger Juha och dricker sitt kaffe med laktosfri mjölk vid köksbordet i den lilla lägenheten.

Det skulle visa sig att Maria hade haft en affär med Juhas dåvarande bästa vän, Anders, under våren 2006. Maria verkade ångerfull och Juha valde att inte avsluta förhållandet på grund av otroheten.

– Jag ville förlåta henne, lämna det bakom mig och gå vidare. Det går någon månad och då kommer nästa kalldusch, hon säger att hon är gravid. Då visste jag ju att barnet inte var mitt eftersom jag blev steril efter Alexander. Det var rätt så lätt att veta vem som var pappan till barnet, säger Juha och bekräftar att det var Anders som var fadern till barnet.

– Hon frågade hur hon skulle göra och jag tyckte att det är ju hennes beslut trots allt, sedan får jag ställa mig till hur jag skulle hantera situationen.

Maria valde att behålla barnet men ville inte skiljas från Juha och bad honom att förlåta henne, något som han efter mycket om och men gjorde.

– Hon skulle inte ha någon kontakt med Anders alls, och han skulle inte ens få veta om barnet, berättar Juha.

Under november 2006 träffade Juha på Anders på stan och passade på att säga till den forne vännen att han aldrig ville se honom igen. Han var rädd att Juha skulle berätta för hans fru om otrohetsaffären, något som Juha sa att han inte hade någon anledning att göra.

Tiden går fram till november, och Juha ser Anders ett par gånger till. Anders drar med fingret över halsen för att hota Juha till tystnad. Det är då Juha tröttnar och ringer till Anderss fru för att informera om otroheten. Han lät bli att berätta om graviditeten.

Ytterligare en tid går, och Juha får höra att Anders har blivit häktad för grov våldtäkt mot barn, kvinnofridskränkning och misshandel. Juha blir chockad. Att Anders misshandlat sin fru visste han om sedan tidigare. Frun hade flera gånger flytt hem till Juha och Maria efter att ha blivit slagen.

– Vi såg ju det flera gånger på *****, att hon hade blåmärken och svullnader i ansiktet och allt det där. ju1

Anders dömdes för grov våldtäkt av sin dotter i både tingsrätt och hovrätt. Rätten tyckte att den då 16-åriga flickan var mycket trovärdig och fick stöd av vänner till flickan som vittnade om att hon mått mycket dåligt. Våldtäkterna och tafsandet hade pågått sedan flickan var 9 år gammal. I efterhand kunde dock Juha minnas att dottern hade betett sig, som han då ansåg, märkligt vid flera tillfällen – bland annat ville hon aldrig vara ensam med sin far. Hennes vänner följde alltid med henne om hon var tvungen att träffa sin pappa utan någon annan vuxens sällskap, och hon sprang alltid iväg någonstans efter att hon kommit hem från skolan.

Anders hävdade att han var oskyldig, att anmälningarna var fruns sätt att hämnas otroheten med Juhas fru. Rätten gick dock inte på den linjen.

– Visst att man kan göra några anmälningar för att hämnas, men, nej … Dottern fick sitta i förhör efter förhör, skulle hon utsätta sig för det och ljuga och ljuga? Vem kan hålla reda på så mycket lögner?, säger Juha.

Dottern hade bland annat beskrivit att badrummet som ett övergrepp ägde rum i såg ut på ett visst sätt då hon var nio år gammal, under den period som badrummet renoverades. Dotterns yngre bror vittnade dessutom om att han, då han var mindre, hade gått in i hennes rum och sett pappan ligga ovanpå henne, något som han då tyckte var ”lite konstigt”.

Hovrätten skärpte straffet från 5 års fängelse till 5,5 år.

– Maria försäkrade mig att hon inte skulle ha någon kontakt med Anders och aldrig berätta om barnet. Det går två år ungefär, och jag råkar träffa Anders föräldrar i Täby centrum. De börjar prata med sina bekanta om Anders, att sonen sitter i fängelset och ska snart komma ut och bilda familj.

Någonting sa Juha att det inte stod rätt till, och han gjorde något som han aldrig har gjort tidigare. Han kom hem och läste Marias sms då hon duschade. Hon hade låst sin utkorg, men inkorgen kunde Juha se – och blev chockad:

– Det var sms på sms, det var skickade videosnuttar där han runkar, nakenbilder på honom. Det stod ”älskling, jag väntar på dig” och det ena och det andra. Från Anders.
Det skulle visa sig att Maria hade haft kontakt med Anders och även tagit med sig deras gemensamma barn till fängelset. Anders och Maria flyttade ihop då Anders avtjänat sitt fängelsestraff.

Idag får Juha leva med att hans son Alexander bor hos en dömd pedofil. Han säger att Alexander inte mår bra, att han kommer i kläm och har blivit allt mer tystlåten. Det som oroar Juha mest är att han aldrig kan känna sig trygg, tänk om Anders gör något mot Alexander?

–Kan han misshandla sina egna söner och våldta sin dotter, vad kan han då inte göra med min lilla son?, frågar han sig uppgivet.

Juha har lagt ned närmare 100 000 kronor på advokatkostnader för att inte Anders ska få bo i samma hus som Alexander. Det har gett föga resultat. Sedan en tid tillbaka har Juha ett domstolsbeslut på att Anders inte får vara ensam i huset med Alexander under nattetid då Maria jobbar natt.

Maria och Anders flyttade ut på landet ett par mil från Stockholm. Huset ligger isolerat och Maria ”är inte den bästa” på att informera Juha om vad som händer i hans sons liv.
En gång fick Juha ett telefonsamtal, och då han svarade hörde han ett barn gallskrika i bakgrunden. Han hörde genast att det var Alexander, och när uppringaren hade lagt på kollade han numret. Det var Anders. Juha säger att han blev alldeles kall och ringde genast upp Maria för att höra vad som pågår. Hon var och handlade men skulle ”hem snart”. I efterhand sa hon att Alexander bara hade ramlat och blivit ledsen. Juha vet inte vad han ska tro.

Idag har Juha ingen aning om vad han ska göra. Myndigheterna lyssnar sällan på honom, och gör de det så säger de att det ändå inte finns något de kan göra. Anders har sonat sitt straff och kan inte dömas för något han ”ännu inte har gjort”. Situationen beskriver Juha som ”hopplös”.

Idag har Juha Alexander varannan helg och hälften av loven. Han försöker att inte prata med Alexander om hans styvfar eller om den svårlösta situationen. Han märker dock att Alexander inte mår bra, något som bekymrar honom.

Att Alexander inte mår bra har även en nära vän till Juha märkt som heter Björn.

– Mina systerbarn brukade leka med Alexander. Jag har sett att han har blivit mer tillbakadragen och tyst, han busar inte längre med varken barnen eller med mig som han brukar, säger Björn till Nya Tider.

Nu vill Juha gå till medierna med sin situation. Han säger att han har blivit både hotad och misshandlad av Anders. Misshandeln skulle ha ägt rum utanför Anders och Marias hus då Juha skulle hämta sonen. Anders sparkade mot Juhas protes så att han föll i diket. Alexander stod bredvid och såg på. I slutet av maj gjorde Juha en polisanmälan mot Marias pappa, som enligt anmälan kom till Juhas arbete och misshandlade honom. Vittnen ska ha hört skrik och sett pappan gå iväg från arbetsplatsen.

Juha är inte ute efter sympati, säger han. Istället vill han uppmärksamma systemfelet där dömda pedofiler får vara ensamma och bo med andras barn, men inte med sina egna. Hur många personer har hamnat i samma sits?, undrar han.

Tvärtemot vad Juha säger, hävdar Maria till Nya Tider att hon inte bor tillsammans med Anders och att han sällan träffar barnen. Anders pappa säger i en kommentar till Nya Tider att Anders ”för det mesta” bor hemma hos dem.

Anders, Maria och Alexander heter egentligen något annat.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

Läs även:

Fem ungdomar dömda – hängde misstänkt våldtäktsman

Hängde misstänkt barnvåldtäktsman – frias från mord

🟠 BROTT OCH STRAFF Det så kallade ”taxi-mordet” blev en riksnyhet när det framkom att en 26-årig invandrare mördats av en grupp svenskar som hämnd för en 14-årig flicka som anmälde att hon blivit våldtagen av invandraren. Nu kommer en överraskande vändning i hovrätten – samtliga fem som tidigare dömdes för mord eller medhjälp till mord frias.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.