Skip to Content

FACEBOOK förbjöd redan 2019 det man kal­la­de ”hyllningar, stöd och delande av vit nationalism och separatism”. Nu vidtar man ytterligare en åtgärd där just vita ska särbehandlas negativt. Foto: Pixabay
CENSUR

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

PappersupplaganNya Tider v. 01-02

Företaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Publicerad: 7 januari, 2021, 18:17

  • Svenska

Läs även

Den 3 december meddelade Facebook att man ska ställa om sina automatiska system för identifiering av ”hatbudskap” till att fokusera på uttalanden som anses kränka grupper som historiskt sett har varit marginaliserade och förtryckta. Facebook menar att sådana kränkningar ”kan vara de mest skadliga”. Sålunda ska prioritet ges åt uttalanden som kränker svarta, muslimer, judar och hbtq-personer, medan man bortprioriterar uttalanden som kan tänkas kränka exempelvis vita eller män.

Bakgrunden till beslutet sägs vara en intern granskning som gjordes inför presidentvalet, där slutsatsen var att Facebook inte tillräckligt aktivt censurerat rasism och desinformation, vilket ska ha påverkat valet och minskat valdeltagandet. Särskilt kritiserades att uttalanden från president Donald Trump inte hade avlägsnats.

Enligt Laura Murphy, en av dem som skrev rapporten i samband med granskningen, är yttrandefrihet ett problem:

”Prioriteringen av yttrandefrihet framför alla andra värden, som jämlikhet och icke-diskriminering, är djupt oroväckande.”

Facebook har även tidigare censurerat inlägg, bland annat med hjälp av artificiell intelligens, men gallringen ska nu intensifieras. I ett uttalande skriver Sally Aldous, talesperson för Facebook:

”Under året har vi uppdaterat våra riktlinjer för att fånga mer förtäckt hets, som bilder med blackface [vita sminkade svarta], stereotyper om hur judar kontrollerar världen och förintelseförnekelse. Tack vare betydande investeringar i vår teknologi upptäcker vi proaktivt 95 procent av det innehåll vi avlägsnar, och vi fortsätter att förbättra våra sätt att tillämpa våra regler i takt med att hetsen utvecklas med tiden.”

Formellt bryter nedsättande kommentarer om män och vita personer fortfarande mot Facebooks regler, och användare kan anmäla det, men företaget kommer inte längre att identifiera och radera sådant innehåll automatiskt.

Den nya omprioriteringen är inte första gången Facebook särbehandlar vita negativt. I mars 2019 skrev Facebook på sitt nyhetsrum, under rubriken ”Står upp mot hat”, att man skulle införa ett förbud mot ”hyllning, stöd och delningar av vit nationalism och separatism”. Förklaringen var att Facebook fann att dessa begrepp hänger ihop med ”organiserade hatgrupper”. Många av textens formuleringar blev motsägelsefulla, och ett av styckena löd:

”Från och med nu, samtidigt som människor fortfarande kan uttrycka stolthet över sitt etniska arv, kommer vi inte tolerera hyllningar eller stöd för vit nationalism och separatism.”

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Trumps avstängning från sociala medier kritiseras av världsledare – hyllas av svenska politiker

USAEfter att USA:s folkvalde president Donald Trump blivit permanent avstängd från världens ledande sociala medier har en debatt blossat upp om huruvida den kontroversiella åtgärden är rimlig eller inte. I Sverige hyllas nedstängningen av politiker från både Socialdemokraterna och Moderaterna, men i utlandet möter beslutet kritik – även från Trumps motståndare. Flera världspolitiker, som Angela Merkel och Rysslands oppositionsledare Aleksej Navalnyj, menar att nedstängningen inkräktar på yttrandefriheten.

Parler är tillbaka på nätet tack vare det ryska techbolaget DDos-Guard

UTRIKESParler, ett socialt nätverk och app populär bland Trumps anhängare, har delvis återvänt online med hjälp av ett ryskägt teknikföretag. VD John Matze säger det sociala nätverket kommer att ”lösa alla utmaningar framför oss.” Parler stängdes ned genom vad som verkar som en koordinerad aktion från Google, Apple och Amazon när apparna togs bort och Amazon stängde ned de servrar som tjänsten drevs från.

Ahmed Maiteeq: Är han Libyens framtida ledare?

UTRIKESEfter en period av misslyckade förhandlingar i Tunisien under överinseende av FN och UNSMIL under Stephanie Williams, vilket ledde till oenighet bland deltagarna och förvärrade förbindelserna mellan den nationella koalitionsregeringen (GNA) och Khalifa Haftars libyska nationella armé (LNA), finns det nu ett förnyat hopp i Libyen om ett gradvist återupprättande av en konstruktiv dialog genom ekonomiska arrangemang.

Många republikaner stödjer stormningen av Kapitolium

USATrumpanhängare ockuperade USA:s parlament Kapitolium i Washington DC den 6 januari, medan andra ropade att dessa var Antifa och provokatörer. Nu använder hela det politiska etablissemanget, massmedia och IT-jättarna det hela som en förevändning för att dra åt tumskruvarna mot Trumps anhängare, och presidenten själv ska ställas inför riksrätt därför att han påstås ha uppviglat till händelsen genom att försöka bevisa att omfattande valfusk förekommit.

Dan Eliasson lämnar MSB efter ”nödvändig” resa till gayklubb på Kanarieöarna

INRIKESAllt fler avslöjanden dyker nu upp i härvan kring Dan Eliassons julresa till Kanarieöarna. Eliasson, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), var huvudansvarig för det sms som skickades ut inför julen, där svenskar uppmanades att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, bland annat att endast genomföra ”nödvändiga resor”. Samtidigt försvarar han sin solsemesterresa till Kanarieöarna med att den var just ”nödvändig”. Nu hopar sig fler skandaler kring Eliassons semesterhärva.

Ny partiledare vald för CDU

UTRIKESPå en digital partistämma valdes Armin Laschet till ny ledare i CDU. Den förhandstippade Laschet vann alltså och förmodas fortsätta på samma mjuka linje som partiet haft under Merkel-eran. Centermannen Laschet har goda möjligheter att bli näste Förbundskanslerkandidat.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Gå till arkivet

Send this to a friend