Skip to Content

FACEBOOK förbjöd redan 2019 det man kal­la­de ”hyllningar, stöd och delande av vit nationalism och separatism”. Nu vidtar man ytterligare en åtgärd där just vita ska särbehandlas negativt. Foto: Pixabay
CENSUR

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

PappersupplaganNya Tider v. 01-02

Företaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Publicerad: 7 januari, 2021, 18:17

  • Svenska

Läs även

Den 3 december meddelade Facebook att man ska ställa om sina automatiska system för identifiering av ”hatbudskap” till att fokusera på uttalanden som anses kränka grupper som historiskt sett har varit marginaliserade och förtryckta. Facebook menar att sådana kränkningar ”kan vara de mest skadliga”. Sålunda ska prioritet ges åt uttalanden som kränker svarta, muslimer, judar och hbtq-personer, medan man bortprioriterar uttalanden som kan tänkas kränka exempelvis vita eller män.

Bakgrunden till beslutet sägs vara en intern granskning som gjordes inför presidentvalet, där slutsatsen var att Facebook inte tillräckligt aktivt censurerat rasism och desinformation, vilket ska ha påverkat valet och minskat valdeltagandet. Särskilt kritiserades att uttalanden från president Donald Trump inte hade avlägsnats.

Enligt Laura Murphy, en av dem som skrev rapporten i samband med granskningen, är yttrandefrihet ett problem:

”Prioriteringen av yttrandefrihet framför alla andra värden, som jämlikhet och icke-diskriminering, är djupt oroväckande.”

Facebook har även tidigare censurerat inlägg, bland annat med hjälp av artificiell intelligens, men gallringen ska nu intensifieras. I ett uttalande skriver Sally Aldous, talesperson för Facebook:

”Under året har vi uppdaterat våra riktlinjer för att fånga mer förtäckt hets, som bilder med blackface [vita sminkade svarta], stereotyper om hur judar kontrollerar världen och förintelseförnekelse. Tack vare betydande investeringar i vår teknologi upptäcker vi proaktivt 95 procent av det innehåll vi avlägsnar, och vi fortsätter att förbättra våra sätt att tillämpa våra regler i takt med att hetsen utvecklas med tiden.”

Formellt bryter nedsättande kommentarer om män och vita personer fortfarande mot Facebooks regler, och användare kan anmäla det, men företaget kommer inte längre att identifiera och radera sådant innehåll automatiskt.

Den nya omprioriteringen är inte första gången Facebook särbehandlar vita negativt. I mars 2019 skrev Facebook på sitt nyhetsrum, under rubriken ”Står upp mot hat”, att man skulle införa ett förbud mot ”hyllning, stöd och delningar av vit nationalism och separatism”. Förklaringen var att Facebook fann att dessa begrepp hänger ihop med ”organiserade hatgrupper”. Många av textens formuleringar blev motsägelsefulla, och ett av styckena löd:

”Från och med nu, samtidigt som människor fortfarande kan uttrycka stolthet över sitt etniska arv, kommer vi inte tolerera hyllningar eller stöd för vit nationalism och separatism.”

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Gå till arkivet

Send this to a friend