Skip to Content

FACEBOOK förbjöd redan 2019 det man kal­la­de ”hyllningar, stöd och delande av vit nationalism och separatism”. Nu vidtar man ytterligare en åtgärd där just vita ska särbehandlas negativt. Foto: Pixabay
CENSUR

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

PappersupplaganNya Tider v. 01-02

Företaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Publicerad: 7 januari, 2021, 18:17

  • Svenska

Läs även

Den 3 december meddelade Facebook att man ska ställa om sina automatiska system för identifiering av ”hatbudskap” till att fokusera på uttalanden som anses kränka grupper som historiskt sett har varit marginaliserade och förtryckta. Facebook menar att sådana kränkningar ”kan vara de mest skadliga”. Sålunda ska prioritet ges åt uttalanden som kränker svarta, muslimer, judar och hbtq-personer, medan man bortprioriterar uttalanden som kan tänkas kränka exempelvis vita eller män.

Bakgrunden till beslutet sägs vara en intern granskning som gjordes inför presidentvalet, där slutsatsen var att Facebook inte tillräckligt aktivt censurerat rasism och desinformation, vilket ska ha påverkat valet och minskat valdeltagandet. Särskilt kritiserades att uttalanden från president Donald Trump inte hade avlägsnats.

Enligt Laura Murphy, en av dem som skrev rapporten i samband med granskningen, är yttrandefrihet ett problem:

”Prioriteringen av yttrandefrihet framför alla andra värden, som jämlikhet och icke-diskriminering, är djupt oroväckande.”

Facebook har även tidigare censurerat inlägg, bland annat med hjälp av artificiell intelligens, men gallringen ska nu intensifieras. I ett uttalande skriver Sally Aldous, talesperson för Facebook:

”Under året har vi uppdaterat våra riktlinjer för att fånga mer förtäckt hets, som bilder med blackface [vita sminkade svarta], stereotyper om hur judar kontrollerar världen och förintelseförnekelse. Tack vare betydande investeringar i vår teknologi upptäcker vi proaktivt 95 procent av det innehåll vi avlägsnar, och vi fortsätter att förbättra våra sätt att tillämpa våra regler i takt med att hetsen utvecklas med tiden.”

Formellt bryter nedsättande kommentarer om män och vita personer fortfarande mot Facebooks regler, och användare kan anmäla det, men företaget kommer inte längre att identifiera och radera sådant innehåll automatiskt.

Den nya omprioriteringen är inte första gången Facebook särbehandlar vita negativt. I mars 2019 skrev Facebook på sitt nyhetsrum, under rubriken ”Står upp mot hat”, att man skulle införa ett förbud mot ”hyllning, stöd och delningar av vit nationalism och separatism”. Förklaringen var att Facebook fann att dessa begrepp hänger ihop med ”organiserade hatgrupper”. Många av textens formuleringar blev motsägelsefulla, och ett av styckena löd:

”Från och med nu, samtidigt som människor fortfarande kan uttrycka stolthet över sitt etniska arv, kommer vi inte tolerera hyllningar eller stöd för vit nationalism och separatism.”

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

EU:s superlån ska gynna ”de fattigaste” – men är Sverige så rikt som de påstår?

ANALYSEuropeiska rådet (ministerrådet) beslutade den 11 februari att inrätta den nya byråkrati som skall fördela den famösa så kal­la­de återhämtningsfondens huvuddel till medlemsländerna. Utbetalningen, varav 46 procent ges som bidrag och resten som lån, kommer att ske i två steg, med början i år och avslutas senast 2026. Fördelningen utgår från ländernas BNP-utveckling och skuldsättning samt en plan för hur man avser följa EU:s utvecklings­direktiv. Det finns dock många faktorer som EU undviker i bedömningen, vilket missgynnar Sverige.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Efter ny nödlagstiftning i Nederländerna: Utegångsförbudet kvar efter rättsligt kaos

UTRIKESFredagen den 19 februari fattade senaten i Nederländerna beslut om en nödlagstiftning med koppling till coronaläget, en lagstiftning som gör att det hårt kritiserade utegångsförbudet nattetid nu förlängs på obestämd tid. Den nederländska regeringens och senatens blixtaktion kom efter att två rättsliga instanser hade kommit till totalt olika slutsatser rörande utegångsförbudet.

Skola uppmanar elever att avskaffa vithet och bli vita förrädare

UTRIKESEn skola har uppmärksammats för att ha spritt antivit propaganda till eleverna i enlighet med en läroplan som delvis utarbetats av ”antirasistiska” organisationer. Bland annat skickades en undersökning ut med målet att mottagaren skulle gradera sin ”vithet” och att bli ”vita förrädare” för att kunna ”avskaffa vithet”.

Båda grupperna som ockuperade Kapitolium kopplas till FBI

USAUnder rättegångarna i kölvattnet av ockupationen av Kapitolium har det framkommit att båda de organisationer som utpekats som ansvariga för händelserna – Proud Boys och Oath Keepers – har ledare med kopplingar till den nationella säkerhetstjänsten FBI.

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Trump friad av riksrätten

USADonald Trump friades den 13 februari i riksrättsprocessen i senaten, där han stod anklagad för uppvigling efter att hans anhängare ockuperat Kapitolium den 6 januari. Hans försvarsadvokater kunde bevisa att han inte gjort sig skyldig till något som inte demokratiska politiker själva gör. Svenska medier har som vanligt varit kraftigt partiska i sin bevakning av processen.

Gå till arkivet

Send this to a friend