Skip to Content

Ryssland

Flera barn och skulderna försvinner

Publicerad: 11 februari, 2015, 08:07

  • Svenska

Läs även

FAMILJEBONUS I den ryska delrepubliken Mordvinien med drygt 800 000 invånare lönar det sig för barnfamiljer att ha minst fyra barn. Då försvinner automatisk familjens lån, rapporterar Rossiskaya Gazeta. Redan när familjen får sitt tredje barn reduceras lånen med 30 procent.

Födelsetalen i Mordvinien är de lägsta i hela Volgaregionen, även om de har ökat med 20 procent den senaste tioårsperioden. Födelsetal är ett mått på hur många barn som föds per tusen invånare och år. 2013 var den siffran 12,11 i Ryssland som helhet, vilket ses som alarmerande lågt. I Sverige är det dock ännu värre, 10,33 barn föds här per år och tusen invånare. Det kan jämföras med det afrikanska landet Niger, vars födelsetal närmar sig 50, och Japan som i dag har drygt 8.

Redan år 2003 försökte Mordvinien via ekonomiska lättnader för barnfamiljer att öka barnafödandet. Då minskades familjens lån med 10 procent om man hade minst ett barn. Föddes ett tredje barn reducerades lånen med 20 procent, för att försvinna helt om familjen fick ett femte barn.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

There has been an error.

We apologize for any inconvenience, please hit back on your browser or use the search form below.

Gå till arkivet

Send this to a friend