Friska fläktar i 2014 års kyrkomöte

Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkomötet, sammanträdde i november. Ett brett register av ärenden avhandlades. En budget antogs för den rikskyrkliga nivån, nämnder lämnade in årsredovisningar, motioner behandlades. I år var motionerna många, 109 stycken. Några ledde till livliga debatter.

När Kyrkomötet höll sin andra session 16-19 november blev det stundtals engagerade debatter. Den första sessionen hölls i slutet av september, men nu skulle många beslut fattas under tre intensiva dagar. Inte mindre än 109 motioner hade inkommit. Dessa hade under sommaren bearbetats av en betydande stab av medarbetare och experter som författat så kallade reciter, det vill säga utkast till betänkanden om hur de rimmar med svensk lag och om Kyrkomötet haft liknande ärenden på sitt bord tidigare.

Invandringen i fokus

Kyrkomötet har beslutat att skyndsamt ordna former för ekonomiskt bistånd till församlingarnas arbete med illegala invandrare och asylsökande. I ett särskilt uttalande uppmanar man myndigheter att förbättra situationen för de allt fler ”EU-migranter” som kommer till Sverige, inte minst romer.

Kyrkomötet uppmanar Svenska kyrkan på alla nivåer att fortsätta och intensifiera arbetet för att förbättra situationen för fattiga EU-migranter. Insatserna handlar om bostäder, skydd för utsatta kvinnor, akut hälsovård och skolgång för barn.

Många ville debattera på Kyrkomötet. Bland annat ifrågasattes om kyrkan ska blanda sig i politiska frågor som Palestina och hålla på med ”fördömelseringningar” i kyrkklockor.

kyrkomötet

Motions- och debattglädje

I samband med flera olika motioner kom frågan om Kyrkans, i praktiken kyrkoledningens, politiska ställningstaganden upp. Flera talare påpekade just detta: att kyrkoledningen inte kan tala för hela Svenska kyrkan. Kyrkan är mer än makthavarna i toppen. Kyrkan skall ge vägledning i etiska frågor, lämpligen i form av allsidig orienteringshjälp så att medlemmarna själva kan ta ställning. Att i detalj försöka förmå de kyrkotillhöriga att ta ställning i viss riktning är inte kyrkoledningens uppgift.

När Svenska kyrkans ledning med internationelle chefen Erik Lysén i spetsen gick ut med att man välkomnar regeringens erkännande av Palestina som stat resulterade det i en del kritik från de egna leden. En del ser det till och med som hets mot staten Israel när den allas ”apartheidstat”. Redan 2012 ställde sig Svenska kyrkan på det så kallade Kairosdokumentets sida, som är kritik av staten Israel författad av palestinska kristna. Man beslutade då bland annat om att uppmana regeringen att driva på för att Palestina ska upptas som fullvärdig medlem i FN och att Sverige skyndsamt ska lagstifta om ursprungsmärkning av israeliska bosättarprodukter i enlighet med EU:s direktiv.

Ledamoten Johanna Andersson (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK) från Göteborg kritiserade i sitt anförande att Svenska kyrkan, när den presenterar kairos-dokumenet på sin hemsida, hänvisar till vad hon kallar extrem litteratur. Hon citerade också den tyska evangeliska kyrkan som tagit avstånd från delar av  kairosdokumentet. Kyrkomötet valde dock att avslå motionen från två sverigedemokrater om att Svenska kyrkan borde inta en mer neutral hållning i konflikten Israel-Palestina.

”Det är lättare att få en kamel genom ett nålsöga än att få bifall för en motion i Kyrkomötet”, har det sagts. De som vet hur det brukar vara i Riksdag och kommuner blir inte förvånad.

En motion som återkommit vid en lång rad av kyrkomöten är förslaget att man skall kunna välja församling, att församlingstillhörigheten skall vara oberoende av var man bor. Även detta år avslogs denna motion. Den så kallade territorialprincipen anses vara av avgörande betydelse för folkkyrkans identitet. ”Man väljer inte sina bröder och systrar” är ett av argumenten. Det påminner om hur nationalister och patrioter kan argumentera beträffande landsmän.

Flera motioner ville att kyrkan skulle förstärka den kristna undervisningen, bland annat genom kurser av olika slag och genom en rejäl katekes för vuxna. Det finns flera sådana stabila läroböcker utgivna utomlands. Den katolska kyrkan har en internationell katekes som även översatts till svenska. Varför kan inte Svenska kyrkan prestera något liknande? Motionerna om förstärkt kristen undervisning avslogs.

Dialog istället för fördömelseringningar i kyrkklockor

Även de uppmärksammade och omdebatterade klockringningarna i samband med valmötena 2014 var uppe till debatt. Ett par motioner krävde en ordentlig reglering av kyrkans ringningar. Som det är i dag finns sed och tradition, men inga fastlagda normer. En ledamot undrade vad kyrkan egentligen vill; ”Föra oväsen tillsammans med antidemokrater som bekämpar yttrandefriheten? Göra reklam för de partier som har möten när man ringer? Eller har man återfallit till medeltiden, då man försökte skrämma bort trollen med kyrkklockor?” Talaren varnade för ”fördömelseringningar” och föreslog att kyrkan istället skall gå i dialog med människor och söka människan bakom ideologin. Varför väljer människor de partiet som en del inom kyrkan är rädda för? Biskop Brunnne i Stockholm togs som föredömligt exempel. Vid hennes riksdagspredikan 2010 lämnade en del nya riksdagsmän från SD kyrkan. Brunne tog ansvar för situationen och medverkade till att det ordnades en dialog mellan henne och Jimmie Åkesson någon månad senare. Den sändes i TV flera gånger. Resultatet av motionen var att Kyrkomötet beslöt att frågorna om ringningar skulle hanteras lokalt av stiftens biskopar.

Den som vill sätta sig in i detalj i kyrkomötet 2014 kan gå till nätsidan www.svenskakyrkan/kyrkomotet.se Här kan debatterna i samtliga frågor ses i play. Sidan är välstrukturerad och lätt att hitta på.

presidiet

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Julmarknad påtvingas restriktioner och säljförbud av 350 produkter

Julmarknad påtvingas restriktioner och säljförbud av 350 produkter

🟠 Krucifix förbjöds på ”Jesusbarnets marknad”. Frankrikes äldsta och största julmarknad Christkindelsmärik (Jesusbarnets marknad) i kulturstaden Strasbourg lockar runt två miljoner besökare varje säsong. Men i år hotas den inte bara av den pågående svåra energikrisen, utan också av politisk korrekthet. Det gröna styret har upprättat en förbudslista på 350 produkter, inklusive kristna krucifix. Det väckte ramaskri och stadshuset tvingades backa och tillåter nu försäljning om krucifixen kal­las ”JC-kors”. Förbudet för övriga produkter kvarstår dock med en mängd olika nya ursäkter. Inga av dessa visar sig dock hålla vid en närmare granskning.

Läs även:

Nu är det klart – elstödet utbetalas i februari

Nu är det klart – elstödet utbetalas i februari

🟠 INRIKES Förutsatt att inget oväntat sker så kommer det av regeringen utannonserade elstödet för elområde 3 och 4 att betalas ut i februari nästa år. Det kan röra sig om ett stöd på närmare 16 000 kronor för en familj med ett hus i elområde 4 som förbrukar 20 000 kilowattimmar per år. Företag väntar dock fortfarande på besked från regeringen.

Styckmord i Malmö

Styckmord i Malmö

🟠 INRIKES En man i 55-årsåldern kom in till Rättscentrum i Malmö och ville berätta om ett brott. När polisen lyssnade på mannen framkom fruktansvärda uppgifter som gjorde att man skickade en polispatrull till mannens lägenhet. I hans frys hittades därefter mänskliga kvarlevor. Nu misstänks mannen för mord och brott mot griftefriden.

Johan Pehrson kal­la­de SD ”brun sörja” – visste inte att journalist närvarade

Johan Pehrson kal­la­de SD ”brun sörja” – visste inte att journalist närvarade

🟠 Johan Pehrson har, i egenskap av tillförordnad partiledare för Liberalerna, under den senaste tiden rest runt och träffat partimedlemmar och särskilda partifinansiärer inför det extra landsmötet den 26 november. Som väntat blev han på landsmötet vald till ordinarie partiledare. Valet har dock överskuggats av en annan händelse tidigare i november, som visar vilken grov jargong Pehrson använder mot sitt stödparti Sverigedemokraterna internt.

Nyhetsdygnet

Odins väg – nordbons andlighet och väg till personligt uppvaknande

🟠 Bokrecension. Odins väg är skriven som en andlig vägledning för nordbon, förankrat i våra förfäders visdom och kynne, format av vårt karga land och dess prövningar. Boken är dock långt ifrån en beskrivning av gudar släktskap och fejder, utan skissar en väg till personligt inre uppvaknande. Författaren Anders Nilsson har livslång erfarenhet av andligt arbete inom indoeuropeisk tradition och har samlat sina lärdomar och åratal av undervisning i denna bok.

V som i visklek

🟠 Magnus Utviks senaste bok om Vänsterpartiet är en väl sammansatt varning för politisk ondska. I partiets retoriska fluff och omskrivningar gällande kommunismen, syns en tydlig ovilja att lämna en ideologi som mördat miljoner världen över. Frågan är bara vilken skepnad kommunismens ande tagit sig idag, och om samtiden också borde granskas.

Till krigarkungens minne – om hyllandet av Karl XII den 30 november

🟠 Den 30 november i år är det dags att återigen samlas vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm. Karl XII stupade i Fredrikshald i Norge den 30 november 1718 och sedan år 1818 har minnet av denna händelse och Karl XII själv uppmärksammats av nationellt sinnade, då denne krigarkung redan på 1800-talet blev en symbol för motståndet mot yttre hot, i synnerhet Ryssland.

JP Morgans chefsbankir: Finansiell orkan är att vänta

🟠 Multinationella storbanker driver på Agenda 2030. Flera mäktiga bankchefer på några av världens största multinationella banker har den senaste tiden varnat för en nära förestående världsekonomisk kollaps. Tidigare löften om att den skenande inflationen var ”temporär” är nu som bortblåsta. Samtidigt är dessa banker djupt involverade i globalisternas långtgående klimatåtgärder och omställningsplaner, som de genom omfattande finansiering och investeringar i mångbiljonklassen möjliggör. En enda bank satsar nästan 300 miljarder på att diskriminera vita, som en del av en ”hållbar samhälls­utveckling”.

Finlands sista SS-veteran avliden

🟠 UTRIKES Finlandssvenska Hufvudstadsbladet meddelar att den siste finske SS-soldaten avlidit, 99 år gammal. Till skillnad mot de vanliga soldaterna som stred på den egna fronten mot Sovjetryssland har de frivilliga i Waffen-SS inte lyfts fram – av förklarliga orsaker. Deras öppenhet om krigsförbrytelser var mer ärlig än andras och finns i dagböcker som först på senare år publicerats för allmänhetens läsning.

Den verklige mördaren?

🟠 HISTORIA Folkskolläraren, postmästaren och klockaren Petrus Blomberg anklagades för Östervålamordet och utsattes för hårda förhör av den hänsynslöse åklagaren Carl Fredrik Köhler. Han friades dock i rätten, tack vare sin skicklige försvarsadvokat, Eliel Löfgren. Det hade kunnat vara slutet på vändningarna när det gällde mordet i Östervåla, men i januari 1927 skedde något oväntat.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.