Skip to Content

Från Ystad till Haparanda. De olika standaren representerar kyrkan i hela riket. Kyrkmötet hade sitt möte i det modernistiska Uppsala Konsert & Kongress i stället för det traditionella universitetets aula som håller på att renoveras.
Inrikes

Friska fläktar i 2014 års kyrkomöte

Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkomötet, sammanträdde i november. Ett brett register av ärenden avhandlades. En budget antogs för den rikskyrkliga nivån, nämnder lämnade in årsredovisningar, motioner behandlades. I år var motionerna många, 109 stycken. Några ledde till livliga debatter.

Publicerad: 4 december, 2014, 07:07

  • Svenska

Läs även

När Kyrkomötet höll sin andra session 16-19 november blev det stundtals engagerade debatter. Den första sessionen hölls i slutet av september, men nu skulle många beslut fattas under tre intensiva dagar. Inte mindre än 109 motioner hade inkommit. Dessa hade under sommaren bearbetats av en betydande stab av medarbetare och experter som författat så kallade reciter, det vill säga utkast till betänkanden om hur de rimmar med svensk lag och om Kyrkomötet haft liknande ärenden på sitt bord tidigare.

Invandringen i fokus

Kyrkomötet har beslutat att skyndsamt ordna former för ekonomiskt bistånd till församlingarnas arbete med illegala invandrare och asylsökande. I ett särskilt uttalande uppmanar man myndigheter att förbättra situationen för de allt fler ”EU-migranter” som kommer till Sverige, inte minst romer.

Kyrkomötet uppmanar Svenska kyrkan på alla nivåer att fortsätta och intensifiera arbetet för att förbättra situationen för fattiga EU-migranter. Insatserna handlar om bostäder, skydd för utsatta kvinnor, akut hälsovård och skolgång för barn.

Många ville debattera på Kyrkomötet. Bland annat ifrågasattes om kyrkan ska blanda sig i politiska frågor som Palestina och hålla på med ”fördömelseringningar” i kyrkklockor.

kyrkomötet

Motions- och debattglädje

I samband med flera olika motioner kom frågan om Kyrkans, i praktiken kyrkoledningens, politiska ställningstaganden upp. Flera talare påpekade just detta: att kyrkoledningen inte kan tala för hela Svenska kyrkan. Kyrkan är mer än makthavarna i toppen. Kyrkan skall ge vägledning i etiska frågor, lämpligen i form av allsidig orienteringshjälp så att medlemmarna själva kan ta ställning. Att i detalj försöka förmå de kyrkotillhöriga att ta ställning i viss riktning är inte kyrkoledningens uppgift.

När Svenska kyrkans ledning med internationelle chefen Erik Lysén i spetsen gick ut med att man välkomnar regeringens erkännande av Palestina som stat resulterade det i en del kritik från de egna leden. En del ser det till och med som hets mot staten Israel när den allas ”apartheidstat”. Redan 2012 ställde sig Svenska kyrkan på det så kallade Kairosdokumentets sida, som är kritik av staten Israel författad av palestinska kristna. Man beslutade då bland annat om att uppmana regeringen att driva på för att Palestina ska upptas som fullvärdig medlem i FN och att Sverige skyndsamt ska lagstifta om ursprungsmärkning av israeliska bosättarprodukter i enlighet med EU:s direktiv.

Ledamoten Johanna Andersson (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK) från Göteborg kritiserade i sitt anförande att Svenska kyrkan, när den presenterar kairos-dokumenet på sin hemsida, hänvisar till vad hon kallar extrem litteratur. Hon citerade också den tyska evangeliska kyrkan som tagit avstånd från delar av  kairosdokumentet. Kyrkomötet valde dock att avslå motionen från två sverigedemokrater om att Svenska kyrkan borde inta en mer neutral hållning i konflikten Israel-Palestina.

”Det är lättare att få en kamel genom ett nålsöga än att få bifall för en motion i Kyrkomötet”, har det sagts. De som vet hur det brukar vara i Riksdag och kommuner blir inte förvånad.

En motion som återkommit vid en lång rad av kyrkomöten är förslaget att man skall kunna välja församling, att församlingstillhörigheten skall vara oberoende av var man bor. Även detta år avslogs denna motion. Den så kallade territorialprincipen anses vara av avgörande betydelse för folkkyrkans identitet. ”Man väljer inte sina bröder och systrar” är ett av argumenten. Det påminner om hur nationalister och patrioter kan argumentera beträffande landsmän.

Flera motioner ville att kyrkan skulle förstärka den kristna undervisningen, bland annat genom kurser av olika slag och genom en rejäl katekes för vuxna. Det finns flera sådana stabila läroböcker utgivna utomlands. Den katolska kyrkan har en internationell katekes som även översatts till svenska. Varför kan inte Svenska kyrkan prestera något liknande? Motionerna om förstärkt kristen undervisning avslogs.

Dialog istället för fördömelseringningar i kyrkklockor

Även de uppmärksammade och omdebatterade klockringningarna i samband med valmötena 2014 var uppe till debatt. Ett par motioner krävde en ordentlig reglering av kyrkans ringningar. Som det är i dag finns sed och tradition, men inga fastlagda normer. En ledamot undrade vad kyrkan egentligen vill; ”Föra oväsen tillsammans med antidemokrater som bekämpar yttrandefriheten? Göra reklam för de partier som har möten när man ringer? Eller har man återfallit till medeltiden, då man försökte skrämma bort trollen med kyrkklockor?” Talaren varnade för ”fördömelseringningar” och föreslog att kyrkan istället skall gå i dialog med människor och söka människan bakom ideologin. Varför väljer människor de partiet som en del inom kyrkan är rädda för? Biskop Brunnne i Stockholm togs som föredömligt exempel. Vid hennes riksdagspredikan 2010 lämnade en del nya riksdagsmän från SD kyrkan. Brunne tog ansvar för situationen och medverkade till att det ordnades en dialog mellan henne och Jimmie Åkesson någon månad senare. Den sändes i TV flera gånger. Resultatet av motionen var att Kyrkomötet beslöt att frågorna om ringningar skulle hanteras lokalt av stiftens biskopar.

Den som vill sätta sig in i detalj i kyrkomötet 2014 kan gå till nätsidan www.svenskakyrkan/kyrkomotet.se Här kan debatterna i samtliga frågor ses i play. Sidan är välstrukturerad och lätt att hitta på.

presidiet

fakta: Svenska Kyrkan

Svenska kyrkan skall enligt lag vara rikstäckande och ledamöterna kommer bokstavligen från Ystad till Haparanda. Mötet ger ett svenskt multikulturellt intryck: i mötet man får höra norrländska och dalmål, stockholmska och skånska för att nu bara nämna några av de dialekter som surrar i mötet. Det är inte ovanligt att ledamöter uppträder i sina olika folkdräkter vid mötets öppnande och andra högtidliga tillfällen.

Kyrkomötet är uppdelat i två sessioner, den första varar ett par dagar i september och inleds med ett högtidligt öppnade i Uppsala Domkyrka med kungen och drottningen samt delar av den kungliga familjen närvarande. Vid denna inledande session sker sammanträden i nomineringsgrupper (det vill säga ”partierna” i Kyrkomötet), betänkanden över motionerna författas inför debatt och beslut i plenum.

Kyrkomötets andra session i november är en intensiv beslutssession under tre dagar i plenum då ärenden beslutas i rask takt från klockan 9 på morgonen och ibland till sen kväll. Sista dagen avslutar man med en gudstjänst i Domkyrkan.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

INRIKESLäkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Alla mobiltelefoner kopplas ihop för global kontaktspårning – Flera säkerhets- och integritetsexperter slår nu larm

UTRIKESDe multinationella teknikgiganterna Apple och Google samarbetar nu för att skapa ett massivt övervakningssystem som ska underlätta för världens regeringar med kontaktspårning av sina medborgare. Det ger den tekniska förutsättningen för att alla människor i hela världen ska kunna övervakas och spåras i realtid. Detta görs i folkhälsans namn denna gång, precis som det tidigare gjordes i namn av kriget mot terrorn. Många välkomnar det nu som då av rädsla för en lika skrämmande som oftast osynlig och i mycket okänd fiende.

Gå till arkivet

Send this to a friend