Skip to Content

Utdelning utanför mässan. Nya Tiders redaktörer, skribenter och ett par prenumeranter delade ut tidningen utanför Svenska mässans lokaler i Göteborg. Foto: Nya Tider
REPORTAGE

Göteborgs stad stoppade Alternativa Bokmässan

PappersupplaganNya Tider v. 39

När den gamla Bokmässan i höstas meddelade att man portar Nya Tider, tog tankar form på en alternativ bokmässa för alla som inte kände sig välkomna bland de politiskt korrekta. Men med bara några dagar kvar meddelade Göte­borgs stad att man stoppar mässan. Vávra Suk, chefredaktör på Nya Tider, menar att det är skandal och visar att Sverige inte är en fungerande demokrati. Tack vare yttrandefrihetsvänner i Folket i Bild kunde dock Suk ändå hålla ett tal inne på Bokmässan.

Publicerad: 2 oktober, 2018, 21:12

 • Svenska

Läs även

Med bara tre dagar kvar till den Alternativa Bokmässan meddelade Göteborgs stad att man på inrådan av polisen stoppar evenemanget.

– Det är skandal, jag har varit valobservatör i Zimbabwe och där var det inga problem för oppositionen att ställa upp ett tält på en grusplan mitt i Harare. Men i Sverige går det inte, sade Vávra Suk till SVT Väst.

Författaren Katerina Janouch anser att situationen i Sverige är bekymmersam:

– Det är en sorglig dag för yttrandefriheten. Det finns inget som är extremt eller konstigt med de publikationer som är på alternativmässan. Att man inte varit välkomna på den stora bokmässan är pinsamt. Men att det inte ens går att ordna så att man kan träffas på en annan plats – det är riktigt illa. Man ska också komma ihåg att vi är många som har bokat resor och boende. Det är respektlöst mot oss. Det kommer också skribenter från andra länder.

Alternativa Bokmässan hade samlat en stor bredd av utställare. Här fanns kända författare som Katerina Janouch, Stefan Torssell och Karl-Olov Arnstberg, populära nyhetsmedier som Samhällsnytt och Nya Tider, samt betydelsefulla opinionsbildare som TV4-profilen Lennart Matikainen och komikern Aron Flam. På mässan skulle även en konstutställning genomföras med konstnärerna Lars Vilks, Dan Park, Markus Andersson och Åke Blomdahl.

Arrangörerna för mässan var ett antal privatpersoner med Jan Sjunnesson, Nina Drakfors, Per Björklund och personen bakom hemsidan Sverigebilden.net i främsta ledet.

Göteborg stoppar mässan bakvägen

I ett pressmeddelande hänvisar Göteborgs stad till polisen:

”Vi väljer att dra tillbaka bokningen efter samråd med polisen”, säger Carola Helltén, tillförordnad enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen i meddelandet.

De jurister Nya Tider varit i kontakt med menar att förfarandet är anmärkningsvärt. Polisen har att bevilja eller avslå arrangörernas ansökan utifrån sin säkerhetsbedömning. Inte gå till markuthyraren för att själva slippa neka tillstånd. Nya Tider ämnar gå vidare med ärendet.

Enligt Göteborgs stad hade polisen meddelat att säkerhetsarrangemanget på Heden skulle påverka en större yta än arrangörerna hyrt, vilket hade påverkat intilliggande fotbollsplaner:
”För att täcka in hela säkerhetsområdet skulle vi i så fall vara tvungna att ställa in sedan länge inbokade träningar och matcher. Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer och evenemang”, menar Helltén.

Vänsterextremister hade hotat att sabotera den alternativa mässan. På Facebook hade bland andra Göteborgs Antifascistiska front skrivit att man såg det som en ”öppen provokation” och uppmanade så många som möjligt att ansluta till en ”högljudd, färgrann fest”. Man avsåg ändå att samlas på Heden för att ”fira segerdagen” med anledning av att polisen förra året stoppade Motståndsrörelsens demonstration genom staden.

I ett debattinlägg på SVT Opinion kallar Vávra Suk det hela för ”en skandal” och ställer frågan: ”Ska litteratur behöva gömmas undan varje gång antidemokratiska krafter hotar att störa spelet på en fotbollsplan?”

På Polisen, Region Väst, säger man att man inte fått in någon ansökan om tillstånd för att fira ”segerdag” eller demonstrera mot Alternativa Bokmässan på Heden.

– Ingen grupp har fått tillstånd för något sådant, men den eller de som vill störa ett arrangemang gör det ju ändå och struntar i allt vad tillstånd heter. Därför informerade vi kommunen om att vi behöver vidta säkerhetsåtgärder med bland annat omfattande avspärrningar.

Att man skulle ha avrått kommunen från att ställa in bokmässan är inte korrekt, enligt presstjänsten, men man hade meddelat att säkerhetsarbetet skulle bli omfattande:

– Vi kan garantera säkerheten, men det kräver åtgärder, och till syvende och sist är det ju polisens uppgift att garantera mötesfriheten och demokratin.
Genom ”samråd” med kommunen slapp man nu alltså att göra detta.

Misstänkt jäv

Två av ledamöterna i styrelsen för Svenska Mässan, där Bokmässan hålls, är också tongivande politiker i Göteborgs stad. En av de tio ledamöterna i Svenska Mässan Stiftelse heter Helene Odenljung. Hon är samtidigt Kommunalråd i Göteborgs kommunstyrelse och förste vice partiordförande i Liberalerna.

En annan ledamot heter Jonas Ransgård, som samtidigt är vice ordförande i Göteborgs kommunstyrelse för Moderaterna.

När Nya Tider söker politikerna om hur de ser på en eventuell jävsituation, där de å ena sidan har ett intresse i att Bokmässan blir av med konkurrens, och å andra sidan har en tongivande roll i kommunen som till slut bestämmer sig för att stoppa denna konkurrens, har dessa via sina sekreterare gjort sig onåbara.

En person som kritiserat Bokmässans beslut att porta Nya Tider är Elsa Westerstad, debattredaktör för Svenska Dagbladets kulturdel. I en krönika ifrågasatte hon värdet av den gamla Bokmässan ”om allt fler obekväma eller obehagliga röster inte ryms”, och hon varnade för att den alternativa bokmässans säljbudskap ”för dig som gillar att tänka själv och inte är rädd för andra åsikter” skulle börja kännas alltmer sant.

Bland annat pekade hon på att ett antal viktiga röster i samhällsdebatten inte känner sig välkomna på Bokmässan, utan föredrar alternativet. Till dessa räknar hon bland annat ståuppkomikern Aron Flam och konstnären Lars Vilks.

När Nya Tider når henne efter beskedet om att även Alternativa Bokmässan stoppas, är hon kritisk:

– Om det inte blir någon klarhet i varför kommunen valt att agera som de gör är det illa, och ett tecken på att yttrandefriheten i Sverige nog behöver viss rehabilitering, säger hon.

Vávra Suk talade ändå

Arrangörerna hade under en längre tid försökt att hyra en mäss­lokal i Göteborg för Alternativa Bokmässan. En av de utställningslokaler som i ett första skede sagt ja är Elite Park Avenue Hotel, men efter någon vecka fick de kalla fötter och backade ur. De menade att bland annat säkerhetspådraget med Lars Vilks skulle bli för besvärligt.

Det kan tilläggas att Lars Vilks, kanske lite i trots mot beslutet, tillsammans med sina livvakter besökte minglet i Katerina Janouchs svit på hotellet under lördagskvällen den 29 september. Vilks har levt med dygnet runt-bevakning i åtta år på grund av dödshot från islamister som vill hämnas de ”rondellhundar” han ritade år 2007.

Kunde tala ändå. Nya Tiders chefredaktör höll tal i tidskriften Folket i Bilds monter lördagen den 29 september. Där talade han bland annat om värdet av yttrandefrihet. Mittemot hade Expressen och DN sina montrar. Efter talet fick Suk flera frågor från publiken som hade hunnit samlas. Foto: Nya Tider

 

Efter att alla mässhallar i Göteborg sagt sig ovilliga att inhysa en alternativ bokmässa, ansökte arrangörerna om att få ställa en paviljong på Heden i centrala Göteborg. Det är en plats där Leopard förlag och den vänsterextrema tidskriften ETC höll till förra året. De ställde där upp ett cirkustält och kallade det för ”alternativ bokmässa” som en protest mot att Nya Tider fick ställa ut på Bokmässan. Platsen ligger på gångavstånd från Bokmässan och bara två gator från Avenyn.

Man fick preliminärt positivt besked då platsen var ledig, men avbokade alltså i sista stund. Nya Tider bestämde sig då för att stå utanför Bokmässan och dela ut tidningar till besökarna. Chefredaktören Vávra Suk, vice chefredaktör Sanna Hill och ett antal skribenter och anhängare deltog i aktionen och erbjöd besökarna den tidning som de politiskt korrekta inne på mässan hade bannlyst.

Trots alla förbud blev man ändå inte av med Nya Tider på Bokmässan. Tack vare yttrandefrihetsvänner i Folket i Bild kunde Vávra Suk framföra sitt budskap från mässgolvet. Folket i Bilds monter stod mitt emot den scen som Bonniertidningarna Dagens Nyheter och Expressen hade hyrt, och det hördes mer än väl när Suk berättade om lögnerna och de falska nyheterna i Bonnierpressen.

Bokmässa i miniformat

På lördagskvällen anordnades ett mindre möte eftersom en del utställare trots allt redan tagit sig till Göteborg. Vänsterextremister hade dock fått reda på var mötet fanns och polisen fick spärra av större delen av kvarteret för att hålla dem på avstånd.

Kontroversiell konstnär. Lars Vilks lever med dygnet-runt-bevakning men valde att hålla tal under ett mindre event under lördagskvällen tillsammans med bland andra Katerina Janouch. Foto: Nya Tider

 

Under mötet berättade bland andra Katerina Janouch att förbud, likt det som Alternativa Bokmässan drabbats av, kan komma att slå tillbaka mot politikerna själva och att det inte går att stoppa en folklig rörelse när den väl kommit igång. Lars Vilks ställde ut fyra tavlor och sålde på kort tid alla fyra.

Man diskuterade olika alternativ till Alternativa Bokmässan, och lovar att återkomma med fler evenemang inom kort.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Legolas

  Det är ju ganska uppenbart att Göteborg har en yttrandefrihet a la Sovjetunionen. Det är ju ett kommunistfäste. Med andra ord: Noll yttrandefrihet.

 • Legolas

  Sverige är ju Sverige, och det är ju alltid sjukt! Hur det har blivit ett så här sjukt land kan jag inte förstå, och det vet nog inte ens Barbara Lerner Specter. En sak vet jag, att det är George Soros drömland. Här kan man förstöra pensioner för generationer, och samtidigt bli hyllad. Här kan man förstöra ett lands valuta och samtidigt bli hyllad. Sverige är nog världens sjukaste land. Men vilka dessa skurkar samarbetar med är svårt att se. Förmodligen är Sverige så sjukt att dessa skurkar går rakt in i godisbutiken och bara tar, för vi har blivit så naivt sjuka i samhällskroppen.

 • latmask

  Jag tackar Nya Tider för er kamp för yttrandefriheten och tryckfriheten. Håller tummarna för att det snart ska bli en alternativ bokmässa någonstans i Sverige.

 • xmaverickx
 • Nagajken

  Etablissemanget i Sverige är duktiga på att kritisera bristande yttrandefrihet i andra länder, men ser inte att Sverige har en av världens sämsta yttrandefrihetsmiljö.

 • Knutkalas

  jag fattar inte hur dom kunde stoppa det bara några timmar innan detta borde dom vetat veckor i förväg, det var väl för att skada det fria ordet så mycket som möjligt och med det NYA TIDER som är det stora hatobjektet NT av MSM går det inte kräva skadestånd?

 • Anders Bo

  Stäng Sverigstan!

 • Konservative kultur

  Fint att Nya tider ändå visade sig synligt på Bokmässan!

  Man kunde även ha trotsat förbudet att ha sin mässa på Heden!
  Sorgligt om någon enskild politiker eller några enskilda politiker i Göteborgs stad lyckats bluffa, det ser ju ut som polisen ändå kunde ha någorlunda garanterat säkerheten.

  Uppfattar att Nya tider här vek sig för lätt, man måste inse att konfrontation numera är enda möjligheten.

  Som tur var lyckades ju nu ändå Nya tider delta på något sätt!

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

INRIKESI slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Kanada: ”Interneringsläger” planeras ”från kust till kust” – Parlamentsledamot tystas då han söker klarhet

KANADAI Kanada skapar en anbudsförfrågan från regeringen om interneringsanläggningar med bevakning dygnet runt oro. ”Hur många anläggningar ska byggas? Vem ska spärras in där?” frågar parlamentarikern Randy Hillier i Ontarios parlament, men får inget svar. Samtidigt framkommer att Kanada beställer 36 000 tårgasgranater avsedda för upploppskontroll. Just nu cirkulerar också ett brev på internet från en anonym avsändare som uppger sig vara kanadensisk politiker, som sätter händelserna i ett skrämmande sammanhang. Nya Tider analyserar det anonyma brevet som fått stor spridning på nätet.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gäng belägger boende med utegångsförbud

BROTTI augusti uppmanade kriminella grupperingar boende i Tensta att inte vistas ute, och hotade dem med våld om de inte åtlydde utegångsförbudet. Händelsen i Tensta inträffade samtidigt som kriminella upprättade vägspärrar i Hammarkullen utanför Göteborg.

Ludvig, 14, brutalt misshandlad av f.d. SVT-chefens flyktingbarn

BROTT & KRIMINALFALL14-årige Ludvig blev i våras påhoppad och misshandlad av en syrisk invandrare som går på samma skola. Han berättade den 13 oktober om händelsen i SVT:s ”Veckans brott”. I programmet nämndes dock varken att gärningsmannen är invandrare eller att han är fosterbarn till före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Läs studenternas brev om mångkulturella Tjärna ängar

BORLÄNGEDen 28 september skrev utländska gäststudenter ett kritiskt brev till ledningen för Högskolan i Dalarna, Borlänge, om hur de vantrivs med att behöva bo på studentboendet som ligger i det ökända området Tjärna Ängar. Läs här brevet i sin helhet.

Miljöpartister vill stoppa lokala slöjförbud

INRIKESTvå miljöpartistiska riksdagsledamöter, den klaninröstade somaliskan Leila Ali-Elmi samt Camilla Hansén, har nyligen lämnat in en motion där det föreslås att riksdagen skall ge uppdrag till regeringen att skapa en skyddsmekanism för religionsfrihet som kan hindra kommuner att införa lokala slöjförbud. De två miljöpartisterna menar att begreppet frihet dessutom måste börja problematiseras mer, om det exempelvis bara är den västerländska definitionen av kvinnans frihet som skall gälla i Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend