Skip to Content

INDIANRESERVATEN har egna rättssystem, vilket ofta medför administrativ förvirring kring huruvida någon begår ett brott och vilken polisstyrka, stammens eller delstatens, som har rätt att ingripa. I Oklahomas fall kommer det sannolikt att bli särskilt komplicerat, då det nya reservatet blir USA:s största och till 85 procent bebos av icke-indianer. Foto: Flickr/Jimmy Emerson
USA

Halv delstat blir indianskt territorium

PappersupplaganNya Tider v. 32

Högsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Publicerad: 7 augusti, 2020, 11:31

  • Svenska

Läs även

Domstolens beslut kom ursprungligen inte ur en önskan att ge indianer ett stort stycke land, utan märkligt nog ur ett brottmål. En man som dömdes för våldtäkt mot en fyraårig flicka 1996 menade att han inte kunde dömas av delstatens domstolar, eftersom brottet ska ha skett på indiansk mark och han är indian.

Domslutet skapar ett prejudikat som gör att ett antal andra brottslingar, inklusive 155 mördare och 113 våldtäktsmän, nu kan överklaga med samma argument; att de identifierar sig som indianer. Enligt en av delstatens högsta jurister kan beslutet innebära att 1 700 fångar måste friges.

Argumentet för det indianska territoriet går dock längre bak i tiden. Enligt ett avtal från slutet av 1833 gavs creekindianerna ett landområde som omfattade den östra halvan av det som sedan 1907 är delstaten Oklahoma. Enligt den republikanske domaren Neil Gorsuch hade detta avtal aldrig upplösts, på grund av oklara formuleringar i kongressens beslut att skapa delstaten 1907, varför slutsatsen måste bli att området fortfarande har ett visst självstyre.

Karta över indianområden i Oklahoma år 1890. Området öster om den lila linjen har av högsta domstolen i USA klassificerats som indianskt territorium med egen lagstiftning. Grafik: Wikipedia.

 

Detta självstyre innebär att området inte längre lyder under delstatens lagar och polismyndigheter. I exempelvis storstaden Tulsa, som ligger i området och har 400 000 invånare, kan en person som klassificeras som indian bara bli arresterad och dömd av antingen stammyndigheter eller federala myndigheter. De indianska myndigheterna har dock inte jurisdiktion över icke-indianer, vilket innebär att dessa även fortsättningsvis kommer att hanteras av samma myndigheter som tidigare. Det är fortfarande oklart om Tulsas polis kommer att ingripa för att arrestera en indian, eller direkt överlämna ärendet till den indianska motsvarigheten.

Eftersom de indianska myndigheterna inte har jurisdiktion över icke-indianer, enligt en dom i Högsta domstolen 1978, kan en person som inte är indian i princip promenera in i ett reservat och begå brott utan att den lokala polisen kan ingripa. En sådan situation fick allvarliga följder i delstaten North Dakota, där ett inflöde av oljearbetare skapade en brottsvåg som ett reservats stampolis inte kunde hantera.

Problemet kan bli än större i Oklahoma, där reservatet kommer att omfatta en mycket stor yta. Redan nu har stampolis svårt att upprätthålla ordningen i delstatens reservat, där våldsbrott, sexbrott och narkotikamissbruk är dubbelt så högt som det nationella genomsnittet.

Domare Gorsuch, tillsammans med demokratiska domare, menade att han rättade till historiska orättvisor, medan hans kritiker anser att han släpper lös en pedofil och ger bort halva delstaten.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

UTRIKESÖnationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

UTRIKESOm årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Gå till arkivet

Send this to a friend