Skip to Content

INDIANRESERVATEN har egna rättssystem, vilket ofta medför administrativ förvirring kring huruvida någon begår ett brott och vilken polisstyrka, stammens eller delstatens, som har rätt att ingripa. I Oklahomas fall kommer det sannolikt att bli särskilt komplicerat, då det nya reservatet blir USA:s största och till 85 procent bebos av icke-indianer. Foto: Flickr/Jimmy Emerson
USA

Halv delstat blir indianskt territorium

PappersupplaganNya Tider v. 32

Högsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Publicerad: 7 augusti, 2020, 11:31

 • Svenska

Läs även

Domstolens beslut kom ursprungligen inte ur en önskan att ge indianer ett stort stycke land, utan märkligt nog ur ett brottmål. En man som dömdes för våldtäkt mot en fyraårig flicka 1996 menade att han inte kunde dömas av delstatens domstolar, eftersom brottet ska ha skett på indiansk mark och han är indian.

Domslutet skapar ett prejudikat som gör att ett antal andra brottslingar, inklusive 155 mördare och 113 våldtäktsmän, nu kan överklaga med samma argument; att de identifierar sig som indianer. Enligt en av delstatens högsta jurister kan beslutet innebära att 1 700 fångar måste friges.

Argumentet för det indianska territoriet går dock längre bak i tiden. Enligt ett avtal från slutet av 1833 gavs creekindianerna ett landområde som omfattade den östra halvan av det som sedan 1907 är delstaten Oklahoma. Enligt den republikanske domaren Neil Gorsuch hade detta avtal aldrig upplösts, på grund av oklara formuleringar i kongressens beslut att skapa delstaten 1907, varför slutsatsen måste bli att området fortfarande har ett visst självstyre.

Karta över indianområden i Oklahoma år 1890. Området öster om den lila linjen har av högsta domstolen i USA klassificerats som indianskt territorium med egen lagstiftning. Grafik: Wikipedia.

 

Detta självstyre innebär att området inte längre lyder under delstatens lagar och polismyndigheter. I exempelvis storstaden Tulsa, som ligger i området och har 400 000 invånare, kan en person som klassificeras som indian bara bli arresterad och dömd av antingen stammyndigheter eller federala myndigheter. De indianska myndigheterna har dock inte jurisdiktion över icke-indianer, vilket innebär att dessa även fortsättningsvis kommer att hanteras av samma myndigheter som tidigare. Det är fortfarande oklart om Tulsas polis kommer att ingripa för att arrestera en indian, eller direkt överlämna ärendet till den indianska motsvarigheten.

Eftersom de indianska myndigheterna inte har jurisdiktion över icke-indianer, enligt en dom i Högsta domstolen 1978, kan en person som inte är indian i princip promenera in i ett reservat och begå brott utan att den lokala polisen kan ingripa. En sådan situation fick allvarliga följder i delstaten North Dakota, där ett inflöde av oljearbetare skapade en brottsvåg som ett reservats stampolis inte kunde hantera.

Problemet kan bli än större i Oklahoma, där reservatet kommer att omfatta en mycket stor yta. Redan nu har stampolis svårt att upprätthålla ordningen i delstatens reservat, där våldsbrott, sexbrott och narkotikamissbruk är dubbelt så högt som det nationella genomsnittet.

Domare Gorsuch, tillsammans med demokratiska domare, menade att han rättade till historiska orättvisor, medan hans kritiker anser att han släpper lös en pedofil och ger bort halva delstaten.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snappherren

  De 85 procenten som inte är av indianskt ursprung kan ju börja läsa in vad som gäller enligt indianska lagar och leva efter det, svårare än så är det inte.

 • Dacke

  Historiskt har i.o.f.s. indianerna rätt till det här landområdet då var där först. Det finns mängder av indianreservat i många stater i USA där de har en form av självstyre och bestämmer sin utveckling. Dessvärre har det visat sig att dessa områden förfaller i droger, alkoholism och spelmissbruk. Vi kan likna det vid områden som tagits över av svarta och som därefter förslummats? Det är ingen rasism att påstå att varken indianska, eller svarta kommuner fungerar klandervärt. I vårt land växer utanförskapsområdena med en allt snabbare takt och det gör även missbruk och kriminalitet. Det här är en “svulst” som på sikt hotar hela det svenska samhället. Högutbildade svenskar flyttar ifrån vårt land, medan bidragstagare och kriminella fylls på i samma takt? Varför inte ta en titt på Malmö? Den välsignade mångkulturen skulle berika Sverige, men enbart för med sig ett ökat skattetryck på de som håller det svenska samhället under armarna? Hur mycket kostar det att driva Malmö stad? Eller rättare hur mycket av de här kostnaderna kommer ifrån de mångkulturella? Alltså, de som arbetar i den civila sektorn och inte inom stat/kommun?

  • Miyuki Yamato

   Malmö som har Europas bästa förutsättningar med sitt läge och arv av Svensk top industri borde vara den rikaste regionen men blivit den fattigaste och mest kriminella — historisk sett den värsta parasiten Sverige haft någonsin.

 • birgerr

  indianerna vill väl ha tillbaka sitt land som dom vita tog ifrån dem

 • Agne Torsson

  Att urinvånare får tillbaka land är något man helt enkelt inte kan sätta sig emot, oavsett strulet som uppstår.
  Nä, det här tycker jag är bra faktiskt.

 • latmask

  När ska Sverige avstå land till samerna? Större delen av Norrland utom kusten hör till Sapmi.

  • Miyuki Yamato

   Sametinget allierar sig med vänsterextremister och muslimer och förnekar Svenskar som etnicitet, Svensk kultur och Svenskars rätt till sitt land och de samhälle och välstånd de mödosamt arbetat fram. De kräver att alla ska få kalla sig Svenskar och kämpar för inkludering men samtidigt exkluderar de, de är nog med att påstå att ingen annan kan bli Same eftersom det är deras etniska privilegium att kalla sig Same. De förverkar därmed sin egen rätt till den mark som de hävdar som sin och vi kan likväl förneka att det finns en samekultur och tillskriva oss rätten till Svenskt territorium, att Svenskar endast är de med en gemensam genetisk kod. den vita.

   • Agne Torsson

    Men får deras allierade som de vill så lär det i slutändan inte finnas mycket samiskt kvar heller.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Son till AfD-politiker knivhuggen – polisen misstänker islamistiskt motiv

UTRIKESNatten mot söndag den 13 september knivhöggs en 23-årig man i den tyska staden Stolberg. Offret för knivdådet är son till en AfD-politiker som är aktiv i stadens kommunalpolitik, och enligt vad tidningen Bild-Zeitung skriver utgår myndigheterna från att motivet till knivattacken hade att göra med kommunalvalen som skulle hållas i delstaten Nordrhein-Westfalen under söndagen, och att det dessutom fanns islamistiska grunder för attentatet. En irakier på 21 år kunde mycket snart gripas som misstänkt för dådet.

Enade Ryssland vann regionvalen i Ryssland

UTRIKESSöndagen den 13 september avslutades regionvalen i Ryssland, val som framför allt västmedia hade hoppats skulle bli en seger för Aleksej Navalnyjs anti-korruptionsrörelse. När rösterna så här långt har räknats står det klart att regeringspartiet Enade Ryssland vann samtliga guvernörsposter och blev största parti i övriga provins- och regionparlament. De partier som för övrigt fick folkets röster befann sig på den nationellt sinnade sidan, det vill säga Kommunistpartiet samt Liberaldemokraterna.

Gå till arkivet

Send this to a friend