Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Människor tar sin tillflykt till Aleppos universitet.
Reportage

Hårda strider om syriska Aleppo

Tyske chefredaktören och krigsreportern Manuel Ochsenreiter besökte som enda västerländska journalist krigets Aleppo, en stad som slits mellan Syriska armén och IS.

Publicerad: 2 januari, 2015, 18:44

  • Svenska

”Islamiska statens” (IS) västgräns brinner. Det så kallade ”kalifatet”, som grundades av islamiska terrorister sent i juni 2014, sträcker sig från den syriska staden Aleppo i väster till utkanterna av den irakiska huvudstaden Bagdad i öster. Internationella medier är chockade. De har reagerat hysteriskt på brutaliteten från IS-terroristerna.

Här, intill den syriska staden Aleppo, försvann de för några veckor sedan efter en hård strid mot Syriska Arabiska Armén (SAA). Terroristerna ”styrde” från industristaden ”Sheikh Najjar” vid Aleppo. Hela området är nu ett förstört landskap; tidigare byggnader ser nu ut som bisarra skelett. Denna plats, en gång området för en av de mest moderna industriparkerna i Mellanöstern, är nu jämnad med marken. Även om terroristerna drevs ut ur industristaden så är de fortfarande kvar i området. De utgör fortfarande en fara för människorna i Aleppo.

En officer i SAA visar oss runt. Flera kilometer bort hör vi eldgivning från syriskt artilleri som skakar marken för varje granatnedslag. Officeren, en senig soldat i sena fyrtioårsåldern med grånande tinningar och en smal mustasch, försöker att inte visa några känslor när han diskuterar striden, de fallna SAA-soldaterna och den rena förstörelsen som terroristerna orsakat. Men han kan inte helt dölja sin ledsamhet, kan inte dölja sin uppenbara sorg för sina fallna kamrater och för oskyldiga civila. Vi befinner oss inte bara på ett före detta slagfält. Vi är på helig mark där många unga syriska soldater förlorade sina liv.

Manuel Ochsenreiter tillsammans med ärkebiskopen Jean Clément Jeanbart.

Manuel Ochsenreiter tillsammans med ärkebiskopen Jean Clément Jeanbart.

Många har fått sina hem förstörda och tvingats fly. En pojke som tvingas växa upp i ett flyktingläger i Aleppo.

Många har fått sina hem förstörda och tvingats fly. En pojke som tvingas växa upp i ett flyktingläger i Aleppo.

Flickor i ett av Aleppos läger som för en stund kan le.

Flickor i ett av Aleppos läger som för en stund kan le.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Manuel Ochsenreiter

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

“Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Storsatsning på svensk sjukvård – i Afghanistan

REPORTAGEHemma i Sverige har den tilltagande vårdkrisen blivit en av de största politiska frågorna. Flera instanser larmar om kaos i sjukvården, avdelningar läggs ned över hela landet. Samtidigt satsar regeringen allt mer pengar på att driva sjukvård i Afghanistan, bland annat i talibanstyrda Wardakprovinsen. Sverige driver hela 135 kliniker och flera sjukhus, något som kostat miljardbelopp. Nya Tider har granskat Svenska Afghanistankommittén som driver sjukvård i Afghanistan för svenska skattemedel.

Ett nytt Ungern växer fram

I FOKUSEfter nio år vid makten sitter Ungerns premiärminister Viktor Orbán säkrare än någonsin. Hans samhällsprojekt, som har burits upp av en ”högerns marsch genom institutionerna”, har efter några initiala år av investeringar nu gett flera år av mycket goda resultat. Orbáns samhällsbygge kan jämföras med de svenska socialdemokraternas folkhem. Men aldrig i den svenska socialdemokratins historia har man kunnat bilda egen majoritetsregering tre val i rad, likt Orbáns parti Fidesz. Och av allt att döma kommer tre snart att bli fyra i Ungern…

Partierna gav sig själva 30 miljoner för att få invandrare att rösta

REPORTAGERegeringen delade ut närmare 30 miljoner extra kronor till riksdagspartierna under valrörelsen 2018. Detta för att öka valdeltagandet hos grupper med lågt valdeltagande. När Nya Tider granskar redovisningen av bidraget visar det sig att bidraget bekostat olika mångkulturella satsningar, som partiernas deltagande på Järvaveckan, valsedelsutskick till Rinkeby samt översättningar av valmaterial till arabiska och andra främmande språk. Nya Tiders granskning visar dessutom att partierna inte kan redovisa vad en stor del av pengarna gått till.

Miljöpartiets kovändning i synen på kärnvapen sågas av före detta tung partiveteran

Den 12 juli meddelade den svenska regeringen, beståendes av socialdemokrater och miljöpartister, att Sverige inte skriver på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. För många var regeringens beslut en svår chock, men för inflytelserika delar av det socialdemokratiska partiet samt borgerliga partiledare var beslutet mer än välkommet. Dock är detta ännu en i raden av eftergifter som Miljöpartiet har fått göra genom åren för att hålla Socialdemokraterna på gott humör, och det före detta språkröret, tillika en av partigrundarna, Birger Schlaug, skräder inte orden utan ser regeringens beslut som Rysslandsfientligt och ett sätt att ytterligare smyga in Sverige i Nato.

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend