Skip to Content

Människor tar sin tillflykt till Aleppos universitet.
Reportage

Hårda strider om syriska Aleppo

Tyske chefredaktören och krigsreportern Manuel Ochsenreiter besökte som enda västerländska journalist krigets Aleppo, en stad som slits mellan Syriska armén och IS.

Publicerad: 2 januari, 2015, 18:44

  • Svenska

”Islamiska statens” (IS) västgräns brinner. Det så kallade ”kalifatet”, som grundades av islamiska terrorister sent i juni 2014, sträcker sig från den syriska staden Aleppo i väster till utkanterna av den irakiska huvudstaden Bagdad i öster. Internationella medier är chockade. De har reagerat hysteriskt på brutaliteten från IS-terroristerna.

Här, intill den syriska staden Aleppo, försvann de för några veckor sedan efter en hård strid mot Syriska Arabiska Armén (SAA). Terroristerna ”styrde” från industristaden ”Sheikh Najjar” vid Aleppo. Hela området är nu ett förstört landskap; tidigare byggnader ser nu ut som bisarra skelett. Denna plats, en gång området för en av de mest moderna industriparkerna i Mellanöstern, är nu jämnad med marken. Även om terroristerna drevs ut ur industristaden så är de fortfarande kvar i området. De utgör fortfarande en fara för människorna i Aleppo.

En officer i SAA visar oss runt. Flera kilometer bort hör vi eldgivning från syriskt artilleri som skakar marken för varje granatnedslag. Officeren, en senig soldat i sena fyrtioårsåldern med grånande tinningar och en smal mustasch, försöker att inte visa några känslor när han diskuterar striden, de fallna SAA-soldaterna och den rena förstörelsen som terroristerna orsakat. Men han kan inte helt dölja sin ledsamhet, kan inte dölja sin uppenbara sorg för sina fallna kamrater och för oskyldiga civila. Vi befinner oss inte bara på ett före detta slagfält. Vi är på helig mark där många unga syriska soldater förlorade sina liv.

Manuel Ochsenreiter tillsammans med ärkebiskopen Jean Clément Jeanbart.

Manuel Ochsenreiter tillsammans med ärkebiskopen Jean Clément Jeanbart.

Många har fått sina hem förstörda och tvingats fly. En pojke som tvingas växa upp i ett flyktingläger i Aleppo.

Många har fått sina hem förstörda och tvingats fly. En pojke som tvingas växa upp i ett flyktingläger i Aleppo.

Flickor i ett av Aleppos läger som för en stund kan le.

Flickor i ett av Aleppos läger som för en stund kan le.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Manuel Ochsenreiter

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

Nästan inga invand­rare som begår grova brott utvisas

GRANSKNINGInvand­rare som begått grova brott sitter oftast tryggt kvar i Sverige utan att riskera utvisning. Bara 19 procent av dem som begått våldtäkter dömdes till utvisning mellan 2000 och 2014 enligt BRÅ. Nya Tider kan i dag avslöja att många som trots allt döms till utvisning ändå är kvar i landet efter avtjänat straff – en statistik som inte finns i officiella källor.

Intervju med den kände Youtube-profilen: ”Arga blatten”: Svenska män är kuvade och fredsskadade

REPORTAGEDen invandringskritiska profilen som ironiskt kal­lar sig Arga blatten, även känd som Angry Foreigner, blev för en tid sedan borttagen från sin viktigaste plattform Youtube, men fick i slutändan tillbaka sin kanal. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill fick en intervju med profilen om hans syn på Sverige och opinionsbildning.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Förnedringsvåldet

REPORTAGEUnder hösten har flera fall av personrån haft inslag av till synes omotiverad förnedring – i de flesta fall med invandrare som gärningsmän och svenskar som offer. I mitten av november skedde två sådana fall med bara några timmars mellanrum i Göteborg och Uppsala. Forskning tyder på att sådana förnedringsbrott ofta har svenskfientliga motiv, men de berörda myndigheterna ignorerar problemet.

”Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Gå till arkivet

Send this to a friend