PRESIDENTMÖTET mellan Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan i Sotji den 22 oktober ledde fram till ett historiskt avtal med betydande geopolitiska konsekvenser. Foto: Kreml

Historiskt fredsavtal i nordöstra Syrien

Rysslands och Turkiets presidenter träffas med kort varsel för att diskutera den explosiva situationen i nordöstra Syrien, där turkledda styrkor intervenerat samtidigt som syriska regeringsstyrkor sedan mitten av oktober börjat fylla det maktvakuum som uppstod efter USA:s snabbreträtt från området. De två statscheferna kom överens om ett avtal som kommer få stor betydelse geopolitiskt. Turkiets inte så dolda samarbete med terrorgrupper i Syrien kastar dock sin långa skugga över överenskommelsen. Nya Tider sammanställer här de viktigaste delarna av denna mörka historia som västmedia och därmed stora delar av allmänheten i väst aldrig informerats.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karta

NORDÖSTRA SYRIEN efter att ingånget avtal mellan Ryssland och Turkiet den 22 oktober implementerades kl.12 dagen efter.

Operations Fredsvår tillåts fortsätta mellan gränsstäderna Tal Abiad (3) och Rass Al Ayn (4) i ett område (lila) som är drygt 100 kilometer långt och 32 kilometer djupt. Skälet till att det är just 32 kilometer djupt är för att turkiskstödda styrkor vill vara med och kontrollera den mycket viktiga motorvägen M4 (se karta). Samtliga numrerade syriska städer har på olika sätt berörts av den turkiska interventionen som inleddes den 9 oktober.

Säkerhetszon som är 30 kilometer djup upprättas öster om floden Eufrat i två områden (grönt). Där ska samtliga kurdiska miliser avlägsnas med sina vapen innan månadens slut. Säkerhetszonen i väster sträcker sig från den sedan tidigare turkiskkontrollerade gränsstaden Jarablus (A) till knappt 15 kilometer väster om gränsstaden Tal Abiad (3), där hårda strider utkämpats mellan turkiskledda styrkor och kurdiska försvarare. Denna zon innefattar gränsstaden Kobane (2) där kurderna 2014-2015 höll ut mot IS brutala anstormning och belägring. Kobane, som ibland kal­las ”kurdernas Stalingrad”, heter egentligen Ayn al-Arab på Syriens officiella språk arabiska. Den and­ra säkerhetszonen i öster sträcker sig från runt 20 kilometer öster om gränsstaden Rass Al Ayn (4), där hårda strider utkämpats mellan turkiskledda styrkor och kurdiska försvarare. Omringad kurdisk milis som hållit ut evakueras efter avtalet från samtliga gränsstäder.

Patrullering av en 10 kilometer djup korridor (blått) utefter turkiska gränsen i de två säkerhetszonerna kommer ske gemensamt av ryska och turkiska styrkor.

Städer befriade av syriska regeringsstyrkor uppbackade av rysk militärpolis och avvaktande stridsflyg är bland and­ra Manbij (1), Kobane (2), Ayn Issa (7), IS-kalifatets tidigare huvudstad Raqqa (8) samt den mycket viktiga dammen och flygbasen vid staden Tabqah (9). Damaskus agerade mycket fort efter att USA började evakuera nordöstra Syrien. Vid Qaraqozaq-bron blockerade amerikanerna ett tag SAA från att fortsätta upp mot Kobane (se NyT v.43/2019). Amerikanerna retirerade österut, vid ett tillfälle eskorterade av syriska regeringsstyrkor som körde bakom dem med bestyckningen riktad mot USA-pansaret, och lämnade Syrien via gränsövergången (6) mot Irak. Bagdad meddelade att de inte hade tillstånd till det och krävde att de lämnar Irak. Pentagon hävdade att de har tillstånd från irakiska kurder, vilket skapade ytterligare irritation i Bagdad.

Rojava är de syriska kurdernas namn på en tänkt självständig stat i norra Syrien. Huvudort är gränsstaden Qamishli (5), vilket är provocerande för Turkiet.

Regeringsutposten längst i nordöst som höll ut hela kriget var staden Hasakah (10). Där har flera mindre stridigheter med stupade på båda sidor brutit ut mellan syriska frivilligstyrkor (NDF) och främst lokal kurdisk polis (Asayish), som flera gånger vann striden. Något som skapade stor förödmjukelse och förbittring bland syrier.
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

🟠 Systemmedia i hela världen ljög Våren 2021 sände en makaber nyhet en ”chockvåg” över Kanada och världen, eller så skrev i alla fall systemtrogen västmedia. Det påstods att en massgrav med över 200 barn tillhörande ursprungsbefolkningen hade hittats vid en katolsk skola i sydvästra Kanada. Landssorg utlystes. Kort efter att premiärminister Justin Trudeau krävde en ursäkt från påven och katolska kyrkan brann flera kyrkor ner i anlagda bränder. Nu, drygt åtta månader senare, framkommer det att den ”chockerande upptäckten” av barnlik var rent påhitt, liksom hela historien kring den. Det fanns inte ett enda lik. Men när sanningen äntligen uppdagats tiger dessa politiker och medier som muren.

Läs även:

Konservativa Partido Popular får egen majoritet i sydspanska Andalusien

Konservativa Partido Popular får egen majoritet i sydspanska Andalusien

🟠 Den 19 juni hölls regionval i Andalusien, Spaniens mest befolkade region i söder. Resultatet blev en storseger för det konservativa partiet Partido Popular (PP) som nu säkrar en absolut majoritet. Det nationalistiska partiet Vox ökade också och lyckades kamma hem ytterligare två platser i regionparlamentet. Valresultatet innebär ett hårt bakslag för premiärminister Pedro Sánchez socialistparti.

Européerna vill ha fred

Européerna vill ha fred

🟠 UTRIKES Även om det skulle vara på bekostnad av Ukraina föredrar 35 procent av européerna fred med Ryssland och endast 22 procent stöder en fortsättning av kriget fram till ett ryskt nederlag. Utöver det ökar klyftorna i EU och hotar enigheten.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Siknäsfortet – den viktigaste befästningen i Kalixlinjen

🟠 ”Man byggde skyddsrum i alla storlekar, från tremansskyddrum till 48-mans, och de var utspridda hela vägen mellan Torne och Kalix älvdalar. Totalt vid hela Kalixlinjen fanns plats för cirka 18 000 man i skyddsrum mot grov artillerield. Man talade om ett ’fördröjningssystem’, det vill säga vi kommer inte kunna stoppa en rysk invasion, men vi kan fördröja framdragandet” – Sten Ekman, författare.

Van Morrison – What’s it gonna take?

🟠 Förra årets hjärnskakningspanik bland musikkritiker handlade om att en av deras gunstlingar, den ofta geniförklarade Van Morrison, levererat ”felaktiga” svar på frågor som etablissemanget redan avgjort åt oss. På skivan sjöng han om att Covid-19 var en bluff och att media ägs av några som inte vill oss väl. Nu har Van Morrison återkommit med ännu en låtsamling och han backar inte en millimeter.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.