Skip to Content

”Jag har ingenstans att ta vägen.” Helena vill göra som de allra flesta svenskar och flytta från området, men i praktiken är det svårt. Samtidigt ökar trakasserierna mot henne från gäng som säger att ”svennarna” måste bort. Infälld bild: Hela balkongen var full av krossade ägg när gänget hade varit i farten. En annan gång är det stenar.
Reportage

Flykting i eget land

Helena är 31 år och bor med sin dotter i en mindre stad i Halland. I flera år har hon trakasserats av olika invandrargäng i området där hon bor. De flesta svenskar har redan flyttat från området på grund av allt stök, men alla har inte råd. ”Jag vill flytta men har ingenstans att ta vägen”, berättar en boende för Nya Tider.

Publicerad: 27 september, 2015, 16:55

  • Svenska

Helena bor med sin sexåriga dotter i ett ganska vanligt bostadsområde med hyreslägenheter, absolut inget ökänt ”utanförskaps­område”. Hennes hår är långt och mörkblont. Hennes stora grönblå ögon lyser av glädje och nyfikenhet. Men bakom leendet och de gnistrande ögonen finns en sorg och stor oro för framtiden. I flera år har gäng i området bestående av unga invandrare trakasserat henne. Orsaken: Helena är en etnisk svensk kvinna. Hon är en av de få svenskar som bor kvar i området. Helena berättar för Nya Tider att de flesta svenskar har valt att flytta härifrån på grund av trakasserier och de högljudda, stökiga invandrargängen.

Helena har bott i området i ungefär fyra år. I början var det lugnt, berättar hon, men stämningen har blivit mer spänd då fler och fler boende med bakgrund i Mellanöstern och Afrika flyttat in till bostadsområdet. Det är allmän skadegörelse, området blir nedklottrat och de vitrinskåp som finns i trapphusen med de boendes namn har någon försökt bränna upp.

– Att de kallar mig saker och skriker efter mig, sånt kan jag väl på sätt och viss hantera. Men när de börjar med stenkastning och direkta hot så är det något helt annat, menar Helena.

Bland annat har de börjat kasta sten och ägg på hennes fönster. När Nya Tider anländer hade de krossat en ruta föregående natt. Helena berättar för Nya Tider att hon bär på en ständig oro efter allt tjafs med gängen.

– Det är jobbigt och jag vill skydda min dotter från detta, säger hon med ansträngd röst.

När Nya Tider kontaktar Polisen får vi bekräftat att det var ”lite stökigt” då och då, men att det nog inte är värre än någon annanstans.

”Området tillhör oss”

Helena berättar om de gäng som under åren trakasserat henne. Det handlar egentligen om två olika gäng, berättar hon. Det ena gänget är bara barn, de är nog inte äldre än tolv eller 13 år säger hon. De ser ut att vara från Somalia. Det andra gänget är äldre med ynglingar som ser ut att höra hemma i Mellanöstern eller Nordafrika. De är mycket råare, säger hon.

Efter att trakasserierna pågått ett tag bestämde sig Helena för att gå med i Sverigedemokraterna, det enda partiet som har en vettig lösning, enligt henne.

– I början skrek de mest saker efter mig. Nu när de vet att jag är sverigedemokrat så har de blivit ännu mer hotfulla.

Nya Tider får ta del av de inspelningar av gängen som Helena gjort med sin mobil. Där får vi flera gånger höra hur de kallar henne för ”jävla svenne”, ”svennefitta” och ”jävla SD-are”. Vi kan höra att det är flera olika unga män med brytning som skriker åt Helena. Männen på inspelningarna uppför sig väldigt otrevligt och pratar många gånger extremt nedsättande om Sverige och svenskar. En person på inspelningen menar att Helena måste flytta ifrån området.

– Det tillhör oss invandrare, ni svennar måste flytta, säger han hånfullt.

”De bränner runt på mopeder”. Det är ofta väldigt stökigt i området, berättar Helena. NyT får på plats se vad hon menar, gängen åker runt på mopeder i bostadsområdet kors och tvärs utan någon hänsyn. ”Istället för lugna kvällar så är det skrikande motorljud från mopeder och gängen som skriker”, säger Helena. Det är knappast någon mening att säga åt dem, speciellt om man är svensk, menar hon. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

”De bränner runt på mopeder”. Det är ofta väldigt stökigt i området, berättar Helena. NyT får på plats se vad hon menar, gängen åker runt på mopeder i bostadsområdet kors och tvärs utan någon hänsyn. ”Istället för lugna kvällar så är det skrikande motorljud från mopeder och gängen som skriker”, säger Helena. Det är knappast någon mening att säga åt dem, speciellt om man är svensk, menar hon. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

“Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Storsatsning på svensk sjukvård – i Afghanistan

REPORTAGEHemma i Sverige har den tilltagande vårdkrisen blivit en av de största politiska frågorna. Flera instanser larmar om kaos i sjukvården, avdelningar läggs ned över hela landet. Samtidigt satsar regeringen allt mer pengar på att driva sjukvård i Afghanistan, bland annat i talibanstyrda Wardakprovinsen. Sverige driver hela 135 kliniker och flera sjukhus, något som kostat miljardbelopp. Nya Tider har granskat Svenska Afghanistankommittén som driver sjukvård i Afghanistan för svenska skattemedel.

Ett nytt Ungern växer fram

I FOKUSEfter nio år vid makten sitter Ungerns premiärminister Viktor Orbán säkrare än någonsin. Hans samhällsprojekt, som har burits upp av en ”högerns marsch genom institutionerna”, har efter några initiala år av investeringar nu gett flera år av mycket goda resultat. Orbáns samhällsbygge kan jämföras med de svenska socialdemokraternas folkhem. Men aldrig i den svenska socialdemokratins historia har man kunnat bilda egen majoritetsregering tre val i rad, likt Orbáns parti Fidesz. Och av allt att döma kommer tre snart att bli fyra i Ungern…

Partierna gav sig själva 30 miljoner för att få invandrare att rösta

REPORTAGERegeringen delade ut närmare 30 miljoner extra kronor till riksdagspartierna under valrörelsen 2018. Detta för att öka valdeltagandet hos grupper med lågt valdeltagande. När Nya Tider granskar redovisningen av bidraget visar det sig att bidraget bekostat olika mångkulturella satsningar, som partiernas deltagande på Järvaveckan, valsedelsutskick till Rinkeby samt översättningar av valmaterial till arabiska och andra främmande språk. Nya Tiders granskning visar dessutom att partierna inte kan redovisa vad en stor del av pengarna gått till.

Miljöpartiets kovändning i synen på kärnvapen sågas av före detta tung partiveteran

Den 12 juli meddelade den svenska regeringen, beståendes av socialdemokrater och miljöpartister, att Sverige inte skriver på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. För många var regeringens beslut en svår chock, men för inflytelserika delar av det socialdemokratiska partiet samt borgerliga partiledare var beslutet mer än välkommet. Dock är detta ännu en i raden av eftergifter som Miljöpartiet har fått göra genom åren för att hålla Socialdemokraterna på gott humör, och det före detta språkröret, tillika en av partigrundarna, Birger Schlaug, skräder inte orden utan ser regeringens beslut som Rysslandsfientligt och ett sätt att ytterligare smyga in Sverige i Nato.

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend