Skip to Content

”Jag har ingenstans att ta vägen.” Helena vill göra som de allra flesta svenskar och flytta från området, men i praktiken är det svårt. Samtidigt ökar trakasserierna mot henne från gäng som säger att ”svennarna” måste bort. Infälld bild: Hela balkongen var full av krossade ägg när gänget hade varit i farten. En annan gång är det stenar.
Reportage

Flykting i eget land

Helena är 31 år och bor med sin dotter i en mindre stad i Halland. I flera år har hon trakasserats av olika invandrargäng i området där hon bor. De flesta svenskar har redan flyttat från området på grund av allt stök, men alla har inte råd. ”Jag vill flytta men har ingenstans att ta vägen”, berättar en boende för Nya Tider.

Publicerad: 27 september, 2015, 16:55

  • Svenska

Helena bor med sin sexåriga dotter i ett ganska vanligt bostadsområde med hyreslägenheter, absolut inget ökänt ”utanförskaps­område”. Hennes hår är långt och mörkblont. Hennes stora grönblå ögon lyser av glädje och nyfikenhet. Men bakom leendet och de gnistrande ögonen finns en sorg och stor oro för framtiden. I flera år har gäng i området bestående av unga invandrare trakasserat henne. Orsaken: Helena är en etnisk svensk kvinna. Hon är en av de få svenskar som bor kvar i området. Helena berättar för Nya Tider att de flesta svenskar har valt att flytta härifrån på grund av trakasserier och de högljudda, stökiga invandrargängen.

Helena har bott i området i ungefär fyra år. I början var det lugnt, berättar hon, men stämningen har blivit mer spänd då fler och fler boende med bakgrund i Mellanöstern och Afrika flyttat in till bostadsområdet. Det är allmän skadegörelse, området blir nedklottrat och de vitrinskåp som finns i trapphusen med de boendes namn har någon försökt bränna upp.

– Att de kallar mig saker och skriker efter mig, sånt kan jag väl på sätt och viss hantera. Men när de börjar med stenkastning och direkta hot så är det något helt annat, menar Helena.

Bland annat har de börjat kasta sten och ägg på hennes fönster. När Nya Tider anländer hade de krossat en ruta föregående natt. Helena berättar för Nya Tider att hon bär på en ständig oro efter allt tjafs med gängen.

– Det är jobbigt och jag vill skydda min dotter från detta, säger hon med ansträngd röst.

När Nya Tider kontaktar Polisen får vi bekräftat att det var ”lite stökigt” då och då, men att det nog inte är värre än någon annanstans.

”Området tillhör oss”

Helena berättar om de gäng som under åren trakasserat henne. Det handlar egentligen om två olika gäng, berättar hon. Det ena gänget är bara barn, de är nog inte äldre än tolv eller 13 år säger hon. De ser ut att vara från Somalia. Det andra gänget är äldre med ynglingar som ser ut att höra hemma i Mellanöstern eller Nordafrika. De är mycket råare, säger hon.

Efter att trakasserierna pågått ett tag bestämde sig Helena för att gå med i Sverigedemokraterna, det enda partiet som har en vettig lösning, enligt henne.

– I början skrek de mest saker efter mig. Nu när de vet att jag är sverigedemokrat så har de blivit ännu mer hotfulla.

Nya Tider får ta del av de inspelningar av gängen som Helena gjort med sin mobil. Där får vi flera gånger höra hur de kallar henne för ”jävla svenne”, ”svennefitta” och ”jävla SD-are”. Vi kan höra att det är flera olika unga män med brytning som skriker åt Helena. Männen på inspelningarna uppför sig väldigt otrevligt och pratar många gånger extremt nedsättande om Sverige och svenskar. En person på inspelningen menar att Helena måste flytta ifrån området.

– Det tillhör oss invandrare, ni svennar måste flytta, säger han hånfullt.

”De bränner runt på mopeder”. Det är ofta väldigt stökigt i området, berättar Helena. NyT får på plats se vad hon menar, gängen åker runt på mopeder i bostadsområdet kors och tvärs utan någon hänsyn. ”Istället för lugna kvällar så är det skrikande motorljud från mopeder och gängen som skriker”, säger Helena. Det är knappast någon mening att säga åt dem, speciellt om man är svensk, menar hon. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

”De bränner runt på mopeder”. Det är ofta väldigt stökigt i området, berättar Helena. NyT får på plats se vad hon menar, gängen åker runt på mopeder i bostadsområdet kors och tvärs utan någon hänsyn. ”Istället för lugna kvällar så är det skrikande motorljud från mopeder och gängen som skriker”, säger Helena. Det är knappast någon mening att säga åt dem, speciellt om man är svensk, menar hon. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Intervju med den kände Youtube-profilen: ”Arga blatten”: Svenska män är kuvade och fredsskadade

REPORTAGEDen invandringskritiska profilen som ironiskt kal­lar sig Arga blatten, även känd som Angry Foreigner, blev för en tid sedan borttagen från sin viktigaste plattform Youtube, men fick i slutändan tillbaka sin kanal. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill fick en intervju med profilen om hans syn på Sverige och opinionsbildning.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Förnedringsvåldet

REPORTAGEUnder hösten har flera fall av personrån haft inslag av till synes omotiverad förnedring – i de flesta fall med invandrare som gärningsmän och svenskar som offer. I mitten av november skedde två sådana fall med bara några timmars mellanrum i Göteborg och Uppsala. Forskning tyder på att sådana förnedringsbrott ofta har svenskfientliga motiv, men de berörda myndigheterna ignorerar problemet.

”Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Storsatsning på svensk sjukvård – i Afghanistan

REPORTAGEHemma i Sverige har den tilltagande vårdkrisen blivit en av de största politiska frågorna. Flera instanser larmar om kaos i sjukvården, avdelningar läggs ned över hela landet. Samtidigt satsar regeringen allt mer pengar på att driva sjukvård i Afghanistan, bland annat i talibanstyrda Wardakprovinsen. Sverige driver hela 135 kliniker och flera sjukhus, något som kostat miljardbelopp. Nya Tider har granskat Svenska Afghanistankommittén som driver sjukvård i Afghanistan för svenska skattemedel.

Ett nytt Ungern växer fram

I FOKUSEfter nio år vid makten sitter Ungerns premiärminister Viktor Orbán säkrare än någonsin. Hans samhällsprojekt, som har burits upp av en ”högerns marsch genom institutionerna”, har efter några initiala år av investeringar nu gett flera år av mycket goda resultat. Orbáns samhällsbygge kan jämföras med de svenska socialdemokraternas folkhem. Men aldrig i den svenska socialdemokratins historia har man kunnat bilda egen majoritetsregering tre val i rad, likt Orbáns parti Fidesz. Och av allt att döma kommer tre snart att bli fyra i Ungern…

Gå till arkivet

Send this to a friend